lørdag 11. september 2010

Nettvett. Og barnebilder

Denne artikkelen er verdt å lese. Den tar opp dette med nettvett, og da spesielt med tanke på hvordan vi utleverer barna våre.

Det er vel kanskje det jeg tenker mest på når det gjelder blogginga - ikke hvilket tema jeg skal skrive om, ikke om jeg skal bruke "og" eller "å", og ikke om jeg skal legge ut innlegget om morgenen eller utpå kvelden - nei, jeg tenker på hvilke bilder jeg legger ut.

Uklare bilder er greit

Nå kan man jo spørre om "Hvorfor i all verden legger du ut bilder av ungene dine, da?". Og svaret er vel at jeg er så stolt av dem, og samtidig har det liksom blitt en del av bloggen. Jeg synes bilder i en blogg er ålreit.
Siden jeg ikke skriver om interiør eller mote, men heller om hverdag og barn, så blir det ofte sånne bilder som legges ut. Av hverdagsbarn. Av barn i hverdagen. Av bare barn. Eller av bare hverdager. Skulle jeg knabba bilder av andres barn, ville det vært verre enn å bruke bilder av mine egne.

Jeg prøver å være bevisst på hva slags bilder jeg legger ut. En sjekkliste kan du finne
her.

Bilder i aktivitet er greit

Jeg er enig i alle punkter, men det er ett punkt fra den sjekklista jeg ikke helt forstår: "Ville jeg ha lagt ut bilde av en voksen i samme situasjon?"  Eh, nei? Jeg ville vel for eksempel ikke lagt ut et bilde av mannen min som krabber med smekke rundt halsen, eller søstera mi som ruller rundt på gulvet, iført en body med Hello Kitty. Noen sysler er typiske for små barn, sånn er det bare. Jeg ville ikke blitt krenka om jeg oppdaga et bilde av en siklende baby-Pia med lubne lår. En siklende voksen-Pia med lubne lår er ikke så sjarmerende.

Bilder med lav oppløsning er greit

Jeg sier til med sjøl at jeg ikke kan være redd.

Jeg var tidligere redd for å bruke mobiltelefon, og å handle over nettet skulle jeg ALDRI gjøre - å sende ut visakortinfo var det dummeste du kunne gjøre. (Nå burde jeg forsåvidt fortsatt trodd på akkurat det, og vært noen kroner rikere...)


 

Men noen ganger må sånne bilder også være greie å legge ut...


Det blir mer og mer vanlig å dele informasjon over nettet. Vi blir på mange måter mer åpne, mer delende, mer offentlige. Og sånn er det bare. Det flommer over av bilder på nettet, det er lett tilgjengelig for alle og enhver.

Jeg synes det er helt greit å legge ut bilder. Og jeg synes det er helt greit å skrive. Men ikke hva som helst. Vi bør tenke oss litt om noen ganger.
 
Ha en strålende dag, med eller uten nettvett!
En liten kommentar fra meg, etter å ha redigert dette innlegget en del ganger: Jeg vet at mange er mer tilbakeholdne enn meg, samtidig som mange deler og utleverer mer enn det jeg gjør. Men jeg må si at jeg meget sjelden har reagert på noe som noen har skrevet eller lagt ut. De bloggene jeg er innom, er flinke, synes jeg.

25 kommentarer:

 1. Ja, det e sant det du seie altså. Prøve å værr litt bevisste eg og, skrive aldri navn på andre sine ungar og etternavn e bannlyst.

  Men me må ikkje bli hysteriske heller! Syns og at det e greit å dela, og du har jo all grunn te å værr stolte av ungane dine!

  Litt oversharing sjå meg i går kveld kanskje, men det e jo meg det og.

  Gratulera så masse med Award forresten! Velfortjent! Eg tenkte faktisk på deg når eg lagde den, at denna kunne nå vel passt for Pia ;o) Nei til infalsjon, og ja til åpen favorisering! Tihi :o)

  SvarSlett
 2. Helt enig! Men når jeg handler på nettet er det med mastercard, aldri med visa, det er jo direkte koblet til bankkontoen min.

  God lørdag!

  SvarSlett
 3. Enig med deg. De små har tross alt ikke så mye de skulle sagt, og derfor er det viktig at de voksne tar ansvar og bruker sunn fornuft. At alt blir mer og mer offentlig er helt sant, så derfor er det vanskelig å ha nulltoleranse - sånn er bare verden, og helt greit syns jeg. Det jeg imidlertid ikke ville likt, er hvis andre hadde lagt ut bilder av barna mine uten at jeg hadde sagt at det var greit. Og man bør jo heller ikke ha masse "bare i bleia"-bilder. De som velger å publisere fullt navn på både seg selv og barna, OG full adresse i tillegg forstår ikke jeg meg på, men det er nå meg. Godt innlegg, Pia :-)

  SvarSlett
 4. Hei

  Jeg synes også det er greit å legge ut skryte bilder av barna. De er jo det fineste vi har.Med en gang barna våre er i avisen feks med skole og barnehage ligger de jo allerede åpent på nett for verden med fullt navn og gjerne alder. Derfor synes jeg det er greit å blogge dem litt.

  Men det må absolutt styres, hvilke bilder er greit å legge ut og hvilken er ikke. Bleie, bikini og naken er ikke noe man bør gjøre. Jeg skryter av ungene mine med klær på!

  Og så er det viktig å få tillatelse fra foreldre til barn som er med på et bilde.

  Ha en flottings lørdag

  monica

  SvarSlett
 5. Veldig enig med deg!!
  Jeg legger kanskje ut veldig mye bilder, men jeg tenker ihvertfall over hva slags bilder jeg legger ut. Og etternavn og adresse ser jeg ingen hensikt i å legge ut ;)
  Ha en fin lørdag!

  SvarSlett
 6. Kan være viktig med slike påminnelser av og til :-) Jeg er i grunnen ganske så forsiktig med hva jeg legger ut, og prøver å tenke på at hvem som helst som har lyst kan gå inn og se - det er ikke bare de som følger bloggen min som kan se det, eller de jeg viser den fram til.... Men samtidig er det jo viktig å ikke bli hysterisk heller da - verden er blitt annerledes, og det må vi bare finne oss i :-D Noe av det første jeg likte da jeg oppdaga bloggen din, var grunnen til at du ordna deg blogg - det er viktig for oss voksne å lære dette, slik at vi også i cyberspace kan være gode rollemodeller for barna våre :-D

  Jeg har kommet over noen blogger som jeg syns er altfor personlige - både ifht bilder og innhold, og da tenker jeg som så at det er ikke ALT jeg trenger å vite om andre....

  Ha en flott dag og klem fra Siv

  SvarSlett
 7. Heisann!
  Enig med deg, og dette er jo et særdeles relevant tema i 'vår' verden.Mange snakker om følgene av å publisere bilder og utlevere personlige detaljer.Har jo hørt om en dansk blogger som fikk en 'stalker', det var en dame som hadde fulgt bloggen lenge.Til slutt torde hun ikke å ha barna ute i hagen lenger.Hun hadde vært åpen om hvor hun bodde og hva hun het og sånn på bloggen.Det er liksom worst-case-scenarioet.
  Jeg vet ikke jeg.Synes i hvert fall at det er mye synsing om dette:)Det er jo så koselig å se barnebilder og sånt, det gjør jo bloggen din så mye mer personlig!!
  Ha en fin lørdag:)

  SvarSlett
 8. Der sa du det jeg tenker Pia:-)
  Jeg spør mine store barn om lov(og sier de nei respekterer jeg det),
  - og Mille er bare søt så da så( og selvsagt vil jeg vise frem skryte-bilder av henne) ..!;-)
  Føler også at det har vært argumentasjon som er litt hysterisk:
  Barna velger ikke dette selv(so? - velger de alt annet i livet også?)), bildene kan misbrukes osv.
  Har enda til gode å se krenkende bilder av barn i bloggene jeg besøker:-)
  Ha en fin, fin lørdag(mååtte bare kommentere for dette opptar meg!),klem H.

  SvarSlett
 9. Viktig tema. Slik er det med den saken.
  Det skal være OK både nå, og om ti år. :-))

  SvarSlett
 10. Monica: Jeg har flere ganger hatt lyst til å linke til lokalavisa, der det har vært skriverier om noen av barna mine. Men det tør jeg liksom ikke, for i avisa står jo fullt navn og greier...

  SvarSlett
 11. Jeg er veldig åpen, i begge blogger, Hedda er godt publisert. Eneste jeg ikke viser er full frontal uten klær, jeg la ut et bilde fra stranda som jeg synes er så fint, en lykkelig unge i vannet. Det endte med at jeg slæddet den nakne baken etter en dag, da jeg følte litt på det.

  Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke tenker på om andre legger ut bilde av Hedda, så lenge det er med klær på, siden vi legger ut så mye selv.

  Jeg er kanskje slepphendt, men så har jeg ikke opplevd noe negativt. (Bortsett fra én surmaga kommentar om barn i bad da jeg la ut en video av en lattermild unge, uten å vise annet enn overkropp - en overkropp som er lik alle andre ungers....)

  En må vel nesten bare finne ut hva som er greit for seg. Familie og venner sørover setter stor pris på bloggen til Hedda, det blir ikke til at man sender mail med bilder og forklaringer hele tiden....

  God helg! ♥

  SvarSlett
 12. Fint å bli minnet om nettvettreglene, synes jeg. Her har du skrevet om dette viktige temaet på en flott og morsom måte. Flott innlegg.
  Jeg er enig med deg i det du skriver.
  Tonje

  SvarSlett
 13. Jeg synes du har en flott og artig blogg!
  Jeg har aldri tenkt at "nå går hun over grensen" i forhold til bildene du legger ut.

  Men jeg tror det er viktig å tenke på hva barna vil tenke om bildene når de blir større. Vil de synes at noen bilder er flaue å ha på nettet, eller kan kamerater "misbruke" de på en eller annen måte.

  Men på den andre siden så har den oppvoksende generasjon et helt annet forhold til dette enn hva vi har. Tenk, hele livet deres er jo dokumentert fra første minutt! Vi har kanskje ett bilde fra fødestuen, ett fra ettårsdagen osv.

  Ønsker deg en fin lørdag!
  Blomsterhilsen

  SvarSlett
 14. Det er bra, Pia. Du tenker slik som meg.
  Men så begynte jeg å styre med det der vannmerkegreiene på bildene, i tilfelle noen skulle kopiere bildene og bruke de i en eller annen sammenheng. Man vet jo aldri. Men det ble litt ork og jeg gjør ikke det så mye. Derfor var det greit å se at de fleste er enige med deg :)

  SvarSlett
 15. Det er så vanvittig viktig at dette temaet kommer opp om og om igjen så tusen takk for en kjempeflott påminnelse!! Jeg har også bilder av mi lille i bloggen min og jeg skriver noen ganger om ting som skjer men jeg har noen regler jeg har laget for meg selv

  -Jeg forsøker å ta de fleste bildene slik at de ikke viser hele ansiktet.
  -Jeg legger aldri ut bilder hvor ansiktet til andre barn vises med mindre jeg har fått tillatelse av foreldrene
  -klær på!! Alltid!! Ingen badebilder i min blogg
  -Jeg forteller aldri hvilke adresser vi tenker å oppholde oss på men skriver heller om plasser vi har vært i ettertid
  -Jeg bruker aldri hennes hele navn. Når hun blir 16 år og googler navnet sitt skal hun ikke finne en masse ting mamma har lagt ut om henne. Hun skal kunne ha "rene" ark.
  -Dette gjelder også i bursdagsannonser i avisa og jeg har gitt beskjed til barnehage om at bare fornavn skal brukes i slike tilfeller. (dette fordi vi har to skjeldene etternavn som gjør henne lett å finne)

  Dette er regler som ikke hindrer oss på noen måte men alikevel gir oss en ekstra liten sikkerhet :)

  Ønsker deg en strålende helg!! Klem fra Torunn

  SvarSlett
 16. Dette var bra skrevet! Flott an nokon setter lys på den slags.
  Eg legger ut bilde av jenta mi av samme grunn som deg, EG ER SÅ STOLT!
  Men eg legg jo aldri ut bilder av henne naken, eller i upassende situasjoner.
  Veldig klok og fin tekst :)
  Ha ein deilig laurdag!

  SvarSlett
 17. Viktig tema, og viktig å spørje seg om barna vil like å sjå bildet om 10 år. Jenta her er i ein alder der ho vert flau over bilder. Men i og med at faren henner jobber med reklame og foto så finnst ho som modell på mykje der ute... Ho synst det var stas då, men flau no. Men bilda er fine så eg trur det vert stas til slutt.

  SvarSlett
 18. Ja - ikke sant!!
  Noen prøver til og med å gi bort ungene sine i div suspekte giveaways;)

  Neida - du har jo rett - selv om jeg føler at jeg innimellom kanskje deler kanskje for mye.
  Jeg er innmarri stolt av mine barn, som andre mødre, og liker å dele min glede over dem med andre.
  Mest handler det om vår hverdag - sure barn og sure foreldre (skrev jeg glede over?)
  De store følelsene, sorgene, holder jeg for meg selv.
  Men jeg er enig, man bør tenke over hva man legger ut, både hva man skriver og hvilke bilder man deler.
  Jeg gjør det faktisk - det er kanskje vanskelig å se - men jeg har en terskel - selv om den for noen kan virke lav;)

  SvarSlett
 19. Viktig tema. Selv må jeg respektere at Mannen ikke vil at jeg skal legge ut bilder av seksåringen. Jeg er nok mer åpen for det, men samtidig må jeg si at det er ganske så behagelig å være anonym. ☺

  SvarSlett
 20. Hei du, og gratulerer med awarden! Blir spennende å se hvem som blir nestemann på listen!

  Kloke ord du skriver over her, men jeg er nok ening i at det er mye synsing, og at en kanskje kommer langt nok med sunn fornuft. Det er en helt annen digital virkelighet i dag enn bare for noen år siden, og viktig å være bevisst. Jeg tror ikke faren for misbruk av uskyldige barnebilder er særlig stor, slike bilder er jo uansett allerede tilgjengelige i nettaviser og andre lovlige forum. Det viktigste er nok å holde seg innenfor grensen av det man synes hadde vært greit om stod med navn og bilde i avisen, og ellers aldri legge ut navn.
  Selv er jeg som blodfersk blogger nesten patetisk paranoid, så for meg og Belkiniens del er det nok ingen fare, foreløbig!

  Fin lørdag til deg!

  SvarSlett
 21. Helt enig med deg Pia. Man må finne en balansegang mellom hva som er greit og hva som ikke er greit.
  Det viktigste er kanskje at man tenker seg om før man legger ut tekst eller bilder, og tenker over hvilke konsekvenser det kan få, også vurdere om man skal trykke på "publish" eller ikke.

  Men veldig greit med en påminner innimellom. Man blir fort veldig vant til denne nettverdenen..

  SvarSlett
 22. Hei skjønne Pia:-) Jeg er enig med deg, og jeg legger ut masse bilder av ungene hele tiden. Men: Jeg tenker alltid over hva slags bilder jeg legger ut av ungene,og at de ikke skal bli flaue senere over hva slags bilder jeg har lagt ut. Dessuten legger jeg aldri ut lettkledde bilder- dvs bilder som er lettkledde av typen kun iført truse og diverse. Dessuten har jeg gjort mitt for å beskytte bildene slik at ingen kan gå inn og høyreklikke og kopiere bildene. De som absolutt vil finner sikkert ut av det, men i første omgang går det i alle fall ikke å kopiere dem fra bloggen. Viktig innlegg! Ha en fin fin lørdagskveld! Klem Kristin

  SvarSlett
 23. Nettvett er viktig. Like viktig som å ikke bli hysterisk. Det var forøvrig en ganske god og nøktern artikkel du linka til.

  SvarSlett
 24. bra skrevet!
  fint med ettertanke og refleksjon.

  Jeg har ikke egne barn, men spør alltid om lov før jeg publiserer bilder av folk...

  jeg har aldri reagert på noens bilder på blogger heller- jeg koser meg i bloggverden:)

  klem ellemell

  SvarSlett
 25. Viktige ting. Utrolig vanskelig å ta riktige valg når hele sosial-på-data-verden er så nytt. Først la jeg aldri ut bilder av ungene "med hode på". Etterhvert har jeg moderert litt, men tenker ihvertfall over hva som legges ut. Samtidig enig når det gjelder portrettet av datteren din. Nettet er og et fint sted og man vil dele med bra folk. Man har ansvar for andre enn seg selv og må ikke være for naiv, verken på nett eller ellers. Galninger fins.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails