onsdag 29. september 2010

Dårlig samvittighet? Og sammenligning

Det var sikkert noen som fikk dårlig samvittighet da jeg skreiv om viktigheten av å dokumentere barna våre. Eller da jeg skreiv at jeg hadde begynt å trene (Jeg har vært på trening ca fire kvelder i løpet av høsten, så ikke vær så veldig imponerte!)

Til dere vil jeg si: KUTT UT den dårlige samvittigheten! (Dette sier jeg til meg sjøl også...)
Vi får jo dårlig samvittighet for alt mulig!!

Du kjenner sikkert til fenomenet - du skulle ønske du var like sprek som Sussi, like kreativ som Kikki og like flink til å bake wienerbrød som Bodil-Wenche.
Men merker du hva du gjør?
Jo, du sammenligner deg med FLERE PERSONER!
Og det blir urettferdig! Du er bare en!
Så kutt ut!!
Gi deg!

Man blir jo nedbrutt av å hele tiden sammenligne seg med andre. Damer på min alder knekker av å leve vanlige liv, bare fordi de føler at de ikke strekker til. Så slutt med den sammenligninga!

Dette er ikke meg. Bildet har jeg knabba fra google.

Jeg har også gjort det - gått og tenkt at
åh, skulle ønske jeg var like velkledd og smekker som henne
eller
tenk å være like strålende blid og glad - alltid -  som henne
eller
skulle ønske jeg gadd å springe over Hardangervidda tre ganger i året med alle de lykkelige barna mine OG lage et sjuretters økologisk måltid fra bunnen av på termos. Eller primus. Eller hva man nå bruker når man kokkelerer midt på Hardangervidda.

Poenget her er at det er ingen vits i den sammenligninga. Du duger som du er.

Hilsen Klara-Pia

Ha en unik dag, med eller uten evner og positive egenskaper!

48 kommentarer:

 1. Takk Pia. Den trengte jeg i dag.

  SvarSlett
 2. Her sammenlignes det i hytt og gevær, så dette var en kjekk oppvekker :)

  Ha en fin fin dag Pia.

  SvarSlett
 3. Been there, done that! Og gjør det forsåvidt enda... Men, vet jeg ikke bør, det er bare så vanskelig å la være.
  Takk for et fint innlegg!
  Ha en fin dag! :)

  SvarSlett
 4. Klart det. Og ikke glem alle de flotte hjemmene i bloggene vi sammeligner vår egen kjøkkenbenk med. Den med brødsmuler og smørklin. (uups, sa jeg det høyt?)
  Du har så inderlig rett.

  Men hva gjelder dokumentasjon av babyen-barnet...jeg må innrømme at alle sa jeg skulle gjøre det, jeg tenkte jeg skulle gjøre det, men gjorde jeg det?
  Jeg har ett barn. Og ingen babybok. Men veldig mnange fotografier da. Og et helsekort. Så jeg kan si han var diger da han var seks måneder.
  Vi er alle oss selv. Viktig å huske på.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for den! :-)

  Skulle bare si at du skriver forfriskende! Tar meg sjøl i flire så jeg ruller, og en god latter forlenger livet, som man vet.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 6. ja e det ikke helt sykt at man går rundt å tenke sånn! Men det e vel bare sånn vi jente e.. Bli jo aldri fornøyd me oss sjøl!
  Men håpe jo da at det e nån der ute som tenke sånne tanka om mæ :D hehe

  Supert innlegg!

  Klæm Trine

  SvarSlett
 7. Kan de ikke bare finne opp en vaksine til oss jenter som vi får sprøytet inn ved følselen av. En ikke-sammenlign-deg-med-alle-sprøyte ;)? Heldigvis finnes det folk som har som jobb å banke slik lærdom inn i hodet på folk ;).

  Onsdagsklem - for det er onsdag ikke sant ;)?

  SvarSlett
 8. Jammen Pia, vi er jo ikke ordentlige damer om vi ikke har dårlig samvittighet for noe som helst, nedvurderer oss selv og ser misunnelig på andres lekre hjem/nypolerte barn/fettfrie kropper og überengasjerte menn!

  SvarSlett
 9. Takk Pia, for at du minner oss på dette! Jeg er veldig slik, sammenligner meg med Gud og hvermann ... Men som du sier, det er jo så urettferdig. Hadde man bare kunne satt sammen den perfekte personen så ... Men vi er som vi er og det er HELT ok!! :-)

  Takk, for at du satte noen tanker og poeng i hodet mitt idag! :-)

  Ha en fin onsdag!
  Godklem

  SvarSlett
 10. Jeg sier som de andre jentene her - takk!
  Fin dag til deg og vesla ♫♪♫

  SvarSlett
 11. Jeg takker jeg og. Akkurat det jeg trengte å høre i dag:-)

  SvarSlett
 12. Ja, sånn e det visst...
  Den veldig framtredande janteloven som har festa seg så godt hos oss norske hjelpe vel og te.

  Eg e faktisk blitt litt flinkere te å IKKJE sammenligne si eg fekk Trym. Eg har jo vært aleina heile veien og var litt sånn at eg sku værr mor, far, søster og bror liksom. Ein dag slo det meg imidlertid at han hadde jo nåken i livet sitt som lekte og herja med han, nåken som lerte han å fiska osv fordelt på maaange forskjellige. Då slo eg meg ganske te ro med det og innfant meg med at INGEN kan værr alt, så då blei eg heller flinkare te å "plassere" han rundt omkring, så han sku få maaange han er trygge på og som kunne gi han desse "tingene" som eg ikkje kunne. Lurt syns eg, for det tar som kjent ein heil landsby å oppdra et menneske (Afrikansk ordtak, men det visste du vel ;o))

  SvarSlett
 13. Takk for kloke ord, Pia. Det var akkurat det jeg trengte å høre i dag. Spesielt likte jeg argumentet om at jeg bare er én, når jeg sammenlikner meg selv med minst 15 andre. Én mot fler er urettferdig så det holder! Takk, takk :-)
  Ha en flott dag!

  SvarSlett
 14. Det er en litt sånn konstruksjons feil det der tror jeg.. en flott påminnelse, jeg satt akkurat med en slik tanke.. men den puttet jeg bort nå... thanx :)

  SvarSlett
 15. Klara-Pia? Nei... Kloke-Pia i dag! *bestemme*

  Takk for påminnelsen! Nå skal jeg lage meg ei egotavle. Og heldige meg har A3-printer, så jeg kan virkelig pleie mitt ego i dag - kingsize! ♥

  SvarSlett
 16. Nå fekk eg dårlig samvittighet for å ha tenkt slike tanker... :/

  Men takk likevel! Trenger slike påminninger, sjøl om dette egentlig er noe vi innerst inne veit :)

  SvarSlett
 17. Javel då!! He, he! Eg er blitt så gammal at eg har lært meg å gje blaffen i kva andre seier og gjer. Prøver å lære ei jente på 11 det...Men innser at det nok tek over 40 år før ho lærer det også!
  Men 4 treningskvelder i haust er uansett imponerande!

  SvarSlett
 18. Så sant, så sant! Igjen...
  Har ikke tenkt på det at man faktisk sammenligner seg med flere mennesker, men det gjør man jo...Så det skal jeg begynne å tenke på. Takk!!
  Klem!

  SvarSlett
 19. hoho... der fikk vi den! ...og du har så rett, så rett... som alltid ;)

  SvarSlett
 20. Ja! til dagens budskap! Leve egne liv. Være rause med oss selv. Velge hva som er viktig. Og få en dag i mårå....

  SvarSlett
 21. Ja, visst duger man! Men det er altfor lett å sammenlikne seg med andre. Eller ha minst ett burde/skulle gnagende på sjela. Da er det jammen godt, når man kommer hjem fra jobb, å la rot være rot, sette seg for å lese blogger og komme over ditt innlegg!

  SvarSlett
 22. Signerer bare jeg - trengte den idag;-D
  Smask,Hege.

  SvarSlett
 23. Hei :)

  Tusen takk :)
  Ja, vi er herlige akkurat som vi er.

  Klem fra Anett :)

  SvarSlett
 24. Jepsi, når jeg tenker meg ordentlig om så er jeg egentlig grisefronøyd over hva jeg får til:)

  SvarSlett
 25. Det er uhyre sjelden jeg har nyttårsforsetter, men for 2010 har dette vært det viktigste for meg - nettopp det å slutte å ha dårlig samvittighet for absolutt alt og alle! Det er jo så unødvendig, og suger bare energi.
  Takk for at du minner oss på det, det trengs dessverre innimellom ;)

  SvarSlett
 26. Hva??
  Er det ikke vanlig å:

  "... springe over Hardangervidda tre ganger i året med alle de lykkelige barna mine OG lage et sjuretters økologisk måltid fra bunnen av på termos".
  Det gjør vi iallefal 3 ganger hver sommer - noen ganger hver uke.
  Nå ble jeg ærlig og oppriktig sjokkert:)

  Neida - dårlig samvittighet er en uting - og jeg får det ofte - men jeg blir ikke lei meg av den grunn - jeg glemmer nemlig ganske fort;)

  SvarSlett
 27. Ord til ettertanke...takk for det!!

  SvarSlett
 28. Takk!!! Fantastisk godt skrevet!!! Nå skal jeg ikke ha dårlig samvittighet lenger altså!!! hihi, kanskje kun fordi jeg bruker litt vel mye tid her forann pc'n... på bekostning av endel annet som burde blitt gjort, men pytt... har da flere timer det neste døgnet til alt det som henger... :)

  SvarSlett
 29. Du er lur du!!!

  Skulle hatt en sånn "Dagens Pia" på øret hver morgen!

  Synes jeg hører det: "Før du begynner; kutt ut!"
  Det hadde vært gudd! Bare si ifra når lydbåndet er klart, så kjøper jeg:)

  SvarSlett
 30. Dette var en kjempeflott innlegg, Pia. Vet vi har altfor lett for å ha dårlig samvittighet for mye rart. Takk for at du gir oss en liten tankevekker! Du er unik! Ha en super kveld. Klemmer fra Elin

  SvarSlett
 31. Supert innlegg!!! Er SÅ enig. Helt latterlig at vi sammenligner oss sånn. Når vi alle er unike og fantastiske. Heia mangfoldet!!

  SvarSlett
 32. TAKK! d e så sant d du seie.. eg e så strenge m meg sjøl mange gange, å d vett eg om flerne og så e, å d e så dumt! så takk! takk takk takk:)

  SvarSlett
 33. Takker så mye for den!
  Men beholder likevel notatboken fremme for å dokumentere små hendelser i fremtiden. "Flink pike-syndromet" sitter godt... ;o)

  SvarSlett
 34. Så flott skrevet, virkelig en tankevekker:-)

  SvarSlett
 35. Helt sant, vi sammenligner oss med mange :)
  Godt med en slik oppvekker ja :)

  Babybøkene her er litt sånn mye på eldstemann og så dabber det av :) hehe
  Mamma og pappa har masse bilder av meg, nummer 2, litt av nr 3 og minstesøsteren er det knapt bilder av (hun trodde hun var adoptert :-p)

  Ha en flott dag :)

  SvarSlett
 36. Tror jeg har fått mindre og mindre dårlig samvittighet ettersom åra går...kanskje det bare er dårlig selvinnsikt? Ha ha ha. Nei, gidder ikke ha dårlig samvittighet for at jeg ikke sylter, safter, yster osv. i alle fall, så lenge jeg faktisk kan bake en skikkelig kake om jeg vil...ikke må.

  SvarSlett
 37. Du er så utrolig bra Pia!!! Digger disse flotte innleggene dine... hva med å skrive en bok, jeg hadde hvertfall hatt det moro fra perm til perm :)

  ha en strålende fin dag.

  klem

  SvarSlett
 38. Haleluja! Og AMEN!
  Ps! Jeg DIGGER deg :D

  SvarSlett
 39. Det er så deilig å lese sånne innlegg, Pia. Takk skal du ha ... for at du letter litt på den nestenalltidtilstedeværende dårlige samvittigheten min. For jeg må jo innrømme, det er alltid noe jeg gjerne skulle gjort bedre, mere av, vært flinkere til, sett ut som ... nå gjør jeg som du sier; GIR FA´AN.

  Deilig og god helg :-)

  SvarSlett
 40. heheh...ja det stemmer! Jeg får faktisk aldri dårlig samvittighet over sånne ting..:-P Syns bare jeg er flink som klarer å komme meg opp av senga om morgenen jeg :-)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails