tirsdag 3. august 2010

Merking av tøy

Jeg har plutselig kommet inn i en seriøs stim av blogginnlegg her. Men føler at jeg må trå til med de råd jeg har. (Sjøl om mitt ultimate tips er "ikke følg andres tips blindt!")

I mitt forrige innlegg kom jeg ikke med den ultimate lista over hva barnet ditt trenger før han starter i barnehagen. Men fikk noen kommentarer som inneholdt flotte tips;) OG sjekk Susannes supre innlegg her - hun har massevis av konkrete klestips!

Et barn som går trenger kanskje annet fottøy enn en som krabber. Et barn i regnvåte Haugesund trenger en annen parkdress enn et barn i kalde Kongsberg.
Okei, cherrox midt på sommeren er kanskje ikke nødvendig. Men de er veldig lettvinte å ta på seg, disse herlighetene av noen skotøy.

Men et tips er : Merk klærne du sender med! OG de klærne barnet har på seg!

"Ja, men jeg kjenner da igjen tante Joruns oransje hjemmestrikkede sokker!", tenker du kanskje. Jo, da, men det gjør ikke foreldrene til lille Martin. Som plutselig en dag finner noen ukjente oransje ullsokker i den lille sekken til lille Martin. For tro meg, bytting og forveksling av klær skjer! Til de grader!

Du gidder liksom ikke å henge opp svære plakater rundt om i barnehagen der du desperat etterlyser et par ullsokker. (Med mindre tante Jorun straks kommer på besøk OG dere er de eneste arvingene til hennes millionformue)

Jeg har latt meg imponere mer enn en gang av erfarne barnehageansatte som kjekt ser en marineblå vott med kanin på og sier umiddelbart "Det er votten til Marie nede på Froskedammen!". Eller når de ser en stillongs merket med bokstaven T og vet med en gang at det er Emma-Kristines stillongs som tidligere tilhørte kusine Tiril.
Men det blir svinn. I barnehager og ikke minst på skoler blir det hvert år liggende svære lass med umerkede klær. (En del er faktisk merket også....)

Merkelapper kan bestilles hos Askeladden


...eller hos Markmaster

Med førstemann slo vi til med sånne strykemerker. Kjekt og greit og veldig fornuftig. Himla litt med øynene over en hysterisk førskolelærer og tobarnsmor som sa at jeg til og med måtte merke truser. Men skjønte etterhvert at hun ikke var hysterisk - hun var erfaren....

Nå aner jeg knapt hvor strykejernet er, og vet at klistrelapper funker fint. Tekstiltusj brukes flittig. Klarer jeg å skrible initialene til ungene bakpå vaskelappen inne i t-skjortene, er jeg mektig fornøyd. (Jepp, vet at det er for dårlig - skal skjerpe meg!)


Ha en merkbar dag, med eller uten svinn!

31 kommentarer:

 1. Hva er det med deg og Cherrox?? (hate them)

  SvarSlett
 2. Takk for linkene! Jeg må i disse dager kjøpe strykelapper for i følge min erfarne 5-barns vennine er det eneste som fungerer på skolen! jeg har brukr tusjer i alle år i barnehagen nemlig. Scrappetusjer først og fremst i fine farger som rosa, rødt, grønt som ellers aldri brukes hehe :)

  SvarSlett
 3. Jeg liker best klistrelappene til www.presis.no som kan klistres på alt og tåler 60graders vask i maskin. Geniale! ;)

  SvarSlett
 4. Merking er en fin ting! Synd jeg sjelden klarer å følge det opp etter den første anstrengelsen... Men en ting som irriterer meg, er at det ligger masse merka tøy i haugene på skolen og SFO. Hva er vitsen med å merke hvis ingen gidder å sjekke? Goood tirsdag til deg:o)
  (mine unger har faktisk heller aldri hatt cherrox;o))

  SvarSlett
 5. Monica : hvordan kan du hate cherrox? Ser du ikke så skjønne de er, med et lite sånt monsterfjes foran? Og de finnes i lekre farger som svart, grønn. Og sølv metallic.

  Og til dere andre: JEG går ikke med cherrox altså! Men at de er lettvinte for ungene å ta på seg - det gir jeg meg ikke!

  Hanne: Takk for enda et merketips;)

  SvarSlett
 6. der gir jeg meg ikke, skulle det stå...

  SvarSlett
 7. Det begynner alltid så flott med første barnet innen de fleste tema.... Lage fotoalbum, merke klær med flotte lapper, skrive ned artige utsagn osv... Så glir det ut, til å bare skrible ned noen initialer på merkelappen.... Og jeg har bare to barn... hvordan skal det går hvis vi får flere...

  SvarSlett
 8. Her på vestlandet er cherrox ok!
  Merketusj fungerer ypperlig! - og er lett tilgjengeleg! Eg pleide ha merketusj liggande ved vaskemaskina og strategisk plassert i nærheten av sofa og klehaugen til bretting!
  Du er ei klok dame! Ikkje alle foreldre forstår at merking er viktig, og at det forsvinn kle, sjølv om klea er merka. Kan vere lurt å ikkje bruke dei dyraste og flottaste klea i barnehagen.
  Helsing dagleg leiar i barnehage :)

  SvarSlett
 9. Ah, her var det flere tips jeg kunne ta med meg. Samtidig som jeg følte meg som er særdeles flink førstegangsbarnehagemor som allerede har kjøpt klistremerkelapper med navn og nummer på ;)

  Linken til Susanne var også flotters, selvom jeg ble litt svett av å lese innlegget skal jeg innrømme. Noen ganger kan det bli for mange tips og råd.
  MEN når det er sagt; linken førte til at jeg nå har lagt inn bestilling på knallbillige barnehagevotter, så noe godt førte det jo med seg ;)

  Hepp hepp!

  SvarSlett
 10. Har brent oss på litt lite merking ja... skjerpings! Takk for påminnelsen!:)

  SvarSlett
 11. Da førstemann begynte i bhg merket jeg alt med sånne strykemerker. Holdt på å merke/stryke meg i hjel. SÅ nå merkes egentlig det meste med sånn tekstilpenn. Den er genial og jeg kan merke ting på vei ut døra.. Trenger ikke dra frem strykejenet hver gang! ;)
  Håper sommere har vært god!! :)
  Tirsdagsklem

  SvarSlett
 12. kjempe bra innlegg, må si jeg kjente meg igjen i avsnittet om barnehageansatte, det er utrolig hvilken kunnskap vi får om navn på søskenbarn og eldre søsken;) men merking er veldig viktig, ihvertfall i begynnelsen når barna er nye, da er det spesielt vanskelig å huske hva som er hvem sitt.
  selv er jeg desverre alt for dårlig til å merke vanlige klær, men er nøye med å merke klær som er dyre eller som det er litt ekstra med. litt svinn må man faktisk regne med.

  fra en som jobber i barnehage er cheroks uunværlig spesielt i overgangen høst/vinter og vinter/vår. ingen over ingen ved siden sier nå jeg:)

  SvarSlett
 13. He, he, her har vi også gått fra strykepålapper via klistrelapper til tekstiltusj i plaggets merkelapp. Har også sånne vevde tekstillapper som skal sys på, de brukes på tante Joruns oransje sokker og andre strikkede plagg.

  Og du, ikke jeg som har høye hæler på gummistøvlene og krevd trapp på campingen, altså.

  SvarSlett
 14. Markmaster er gull! Og lettvint. Det liker vi!

  SvarSlett
 15. Ok, så er jeg ikke verdens lyseste pc hode, men jeg klarer ikke å sende deg mail - klarer ikke helt å liste ut hva den egentlige adressen din er... Den er jo skrevet litt kryptisk på siden din, og jeg skjønner jo hvorfor også.Har prøvd tre ulike varienater uten hell...
  hilde

  SvarSlett
 16. Da jentene min gikk i barnehage og på sfo brukte jeg merkepenn på merkelappene i klesplaggene.
  Men nå som lillebror skal i barnehagen, har jeg kjøpt meg stryke- og klisterlapper fra Askeladden (med en søt liten traktor ved siden av navn og tlf nr, hehe). Håper bare strykeånden kommer over meg en dag i løpet av den neste uka. ;)
  Ha en fin-fin tirsdag!

  SvarSlett
 17. Tekstiltusj - smart. Hvor får man kjøpt sånne? Hilsen tobarnsmor som ikke engang vet om hun har strykejern..

  SvarSlett
 18. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 19. Jeg digger cherroxer (til ungene vel å merke). Jeg har alltid brukt sprittusj til å skrive i klærne til ungene og har bare gode erfaringer med det :-) Jeg satt seinest på morran i dag, rundt kl halv 6 og skrev så tusjen sprutet i klær som skulle has på og med til SFO i dag. Noen var merket fra før men jammen var det noen umerkede klær og :-)

  SvarSlett
 20. Hihi, slik er det MERK ALT! Jeg sverger også til tekstil tusj. (På ALT) Og morro er det når "tantene" vet at strømpebuksen som er merket med eldstejentens navn som gikk i barnehagen for ti år siden nå tilhører minstejenten.

  Jeg er en slik terror-mor som også etterlyser hårstrikk og hårklemmer. Det vet de ansatte og tar vare på pynten som jenten river ut av håret rett etter at vi har gått...Hihi!

  Takk for hilsen inne hos meg, blir så glad!

  Tirsdagsklemmer!

  SvarSlett
 21. Så sant, så sant! Vi savner per dags dato en mørkeblå fleece-jakke med hjemmelagete rosa jo-jo'er på, og hadde det ikke vært for at den er sabla god, så hadde det ikke irritert meg så mye!
  Heldigvis har vi en bhgtante som er ekstremt god på å huske sånne kusine-klær osv, men jakka er og blir borte. Men etter DET er jeg blitt flink til å merke;)
  klem b:)

  SvarSlett
 22. Haha, "som tidligere tilhørte kusine Tiril". Kjenner meg godt igjen her. Artig :D

  SvarSlett
 23. Digger Cherroxer, som kan brukes i all slags vær, nærmest. I alle fall høst, vinter og vår.
  Enig med deg når det gjelder de barnehageansatte. De har snøring, altså! Samtidig som de ergrer seg grønne over oss foreldre. Med god grunn.

  SvarSlett
 24. Den gode gammeldagse sprittusjen funker fint den. På merkelappene/vaskelappene inne i plaggene. Og ja, klær forsvinner. Både på forståelig vis og på helt uforståelig vis. Hjemmestrikket ulltøy passer jeg veldig godt på, om det er ullsokker eller ei. For strikke det kan jo ikke jeg :-)

  God sensommer til dere alle :-)

  SvarSlett
 25. Flott innlegg og veldig viktig!!

  Vennlig hilsen en "desperat på jakt etter eieren til denne trusa/sokken osv" ped.leder ;)

  SvarSlett
 26. Cherroxer er ok, de, selv om det definitivt er vinterstid når de brukes (og vinter liker jeg ikke..)

  Ellers må jeg hive meg på og si jeg er en av dem som starter med strykemerker, går over til klistremerker, for så å hurtigskrive med tusj på lettest tilgjengelig sted, mens ungen står med klærne på kroppen og er på tur ut døra.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 27. Det er utrolig hva man som barnehageansatt lærer ja, hehe.
  Jeg hadde praksis på småbarnsavdeling i vårest, og der moret vi oss over at vi mer eller mindre kunne si utifra fargen på klærene hvilket barn sine klær det var..
  I barnehagen min nå er garderoben ikke helt optimal. Blant annet har vi sko til 20 barn på en hylle.. Stort sett alle uten navn.
  Det mest fantastiske er hvor flinke barna er til å vite hvilke sko (og klær) som er deres, og gjerne også alle andres. Selv 1-2 åringene har stålkontroll.

  Når det gjelder merking av klær er det kjekt å ha en sånn tøypenn liggende i hylla i barnehagen, så man kan skrive på navn om man oppdager at det magler. Også så jeg på bloggen til, var det ForeverLove, at hun hadde kjøpt noen stempler med navn til å stemple på klærene. Virker jo såå mye enklere enn å drive å stryke på lapper (uten at jeg leste i detaljer hvordan det funket).

  Tihi, litt engasjert når det kommer til barneklær og barnehage merker jeg:P

  SvarSlett
 28. Nå har eg brukt nokre timar på å lese meg opp på alle innlegga du har lagt inn sidan eg drog på ferie... om kriminelle lesarar, pet shop, julekort, kattemat, merkeklær og nå til slutt merking av klær...! Skal sei!
  Merking av klær må forresten ikkje avsluttast etter barnehagen....har eg erfart...Men det går ofte i initialer her og, med sprittusj... Har også stryk-på-merker, som strykes på ca ein gang kvart skuddår. Har ei venninne som bruker den sorten man syr på plaggene. Ho spretter fint av navnelappen når klærne er blitt for små, og bruker lappen opp igjen. Eg er så imponert!! Og ho har to barn, som er relativt store nå, ingen barnehagebarn, og ho holder fortsatt på!!

  SvarSlett
 29. Smart smart, og et lykkens innlegg for en forhenværende førskolelærer. Joda, jeg var nok en av de som visste at votten tilhørte akkurat det barnet, på en helt annen avdeling. Jobber man i barnehage får man em niende sans for sånt (eller rett og slett viser de andre ungene på avdelingen din votten, og minst syv av de roper ut hvem det er sin).

  Er nok enig i at merkepennen fungerer bedre i barnehagen enn i skolen. De voksne er jo innom hvert eneste barns klær når de er små, men på skolen blir det verre. Kunne satt meg på kne og bukket dypt for alle foreldre som er flinke med merking ja.

  Så alle som leser denne bloggen:
  Hør på Pia, for det er Smaaart! =D

  SvarSlett
 30. Tusen takk for at du skrev dette innlegget, for da fikk jeg bestilt merkelapper til snuppa (fra den ene siden du anbefalte)! :)

  SvarSlett
 31. Eg merker det meste, for sidan eg sjølv jobber i barnehagen så ser eg kor viktig det er. Og eg har erfart det samme som deg. To sesonger (då eldstejenta begynte i barnehage) brukte eg stryk-på-lapper, men no går det for det meste i tekstil-tusj og litt sabo-tekstilmerker i strikkakleda.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails