mandag 16. august 2010

Barnehagestart. Eller ikke.

Det var da voldsomt som Pia kommer med barnehagestartinnlegg, har dere sikkert tenkt.
Ja, det tenker jeg og. Litt av grunnen er jo at jeg i disse dager faktisk tenker på barnehagestart.

Men jeg har ingen barn som skal starte i noen barnehage nå!

Jeg blir hjemme et ekstra år med vesla.

Vi har vært gjennom det meste - sendt en på 10 måneder i barnehage,
familiebarnehage, ganske stor barnehage med avdelinger, megastor barnehage uten avdelinger, dagmamma, au pair. Barnehage er det tilbudet vi har mest og absolutt best erfaring med.

Og nå skal vi, for første gang, prøve "mor-hjemme-med-vesla-i-et-år-til".

Jeg er glad for at vi har den muligheten nå. Vi har ikke hatt den muligheten før.
Denne vesle krabaten slipper å merke klærne sine de kommende månedene. Og hun kan fortsette å gå barbeint utover høsten.

Jeg har mange gode argumenter for å holde henne hjemme et år til.
Men de kommer jeg ikke med her - for vet du hva? Akkurat det valget DU gjør kommer til å bli det beste for dere! Man finner gode argumenter for akkurat det man selv velger å gjøre. Ofte har man ikke noe valg heller.

Det vi har gjort med gutta, har vært det riktige der og da. Akkurat nå er det mest riktig for oss å holde vesla hjemme et år til.

Ha en finfin dag, med eller uten barnehage!

42 kommentarer:

 1. Det er en glede å kunne tillate seg å være hjemme litt ekstra med de små. De fleste barn trenger jo ikke barnehagen i den alderen. Mor/far er best! Og du, som er så sosial og har et nettverk; dere kommer til å få det supert! Jeg er glad på dine og Hennys vegne. (Og ikke minst: du får tiden til blogginga :))

  SvarSlett
 2. Atter ein gong kloke ord frå Pia! Nyt året heime. Gledar meg til å fylgja deg her i bloggeland. Nedkomstpermisjon er ein fin ting..... ;)

  SvarSlett
 3. I think it's absolutely fantastic for you to be home one more year!! Enjoy every second! :)

  SvarSlett
 4. Å så heldige dere er! Kos dere masse - og sørg nå endelig for å sette av litt tid til blogging. MASSE tid til blogging. Stoler på at en strukturert lærer får til akkurat det;-)

  SvarSlett
 5. Må nå sei eg blei litt glad når eg såg at dåkke har muligheten te å ha na hima 1 år te eg :o)

  Det e som du seie at alle må velga det så passe best for dei, og ingen skal "dømmes" for sine valg, men har personlig tro på at de har godt av å værr hima så lenge så mulig...

  Eg var i avsluttande fase av studier då eg blei gravid og derfor ingen jobb så venta. Uheldigvis var eg alenemamma fra første sekund, men det e jo aldri så gale at det ikkje e godt for nåke ;o) Då fekk eg overgangsstønad og bestemte meg for å prøva å værr hima litt ekstra lenge. Trudde eg kom te å klikka lenge før det fyssta året var omme, men det gjorde eg ikkje gitt. Tvertimot; storkoste meg og benytta jo sjansen te å dra lilte guten med meg rundt om i verden. Var og så heldig at mange av mammene i gata var hima med sine, så lekekamerater mangla han heller ikkje når me va hima :o)

  De vokse jo og så altfor fort, og plutselig e du ikkje den mest intr i verden lenger, så nyyyt det ♥

  Og håpe du komme deg vestøve før jul ja, bloggtreff elle ikkje ;o)

  SvarSlett
 6. Kos deg hjemme og det vet jeg vesla også vil gjøre. De har det helt klart best hjemme de to første årene, deretter er barnehage veldig bra!

  SvarSlett
 7. Jeg hadde nok klikka (hmm...?) hvis jeg skulle vært hjemme et ekstra år med nr 1. Men her er det jo stinn brakke og fullt trøkk fra ett/to-tida.

  SvarSlett
 8. Så herlig det hørtes ut! Og så er jeg glad for at du får bloggetid :) Hipp hurra for alles del :)

  SvarSlett
 9. Heisann :-))
  Jeg var også så heldig at jeg kunne være hjemme med ungene da de var små..begynte å jobbe igjen da den eldste var 11 år..ganske tøft på begynnelsen, leksene ble ikke gjort som de skulle, men det tok seg til etterhvert..
  Hadde nok gjort det samme igjen hadde jeg fått flere barn...For som du sa, VÅRT valg er det som er riktig for oss..

  Koser oss veldig på ferien, men veldig glad jeg har dataen å leke med før dagens aktiviteter setter igang ;-)
  Snart klar for slotts-tur..gleder oss!

  Klem, Frøydis

  SvarSlett
 10. Så heldig du er som har den muligheten! Enda ett år som sikkert går akkurat like fort, også er det plutselig ikke barnehagestart, men SKOLEstart for vesla... Æsj kor tia flyg! ;)

  SvarSlett
 11. Så heldige dere er! Høres helt herlig ut:)
  Og jeg er så enig at hver familie skal gjøre egne valg om hva som er best for dem.
  Men du og du som det frister :) :)

  Ha ei fiiin uke - uten barnehagestart!
  Klem Vivian

  SvarSlett
 12. Godt tenkt. Og godt sagt at alle har sine grunner - sine ønsker - eller sine begrensinger - for de valgene de gjør. (Ofte er det litt av et vepsebol å stikke hånda inn i når en tar opp dette, at en er hjemme med barn, det kommer ofte mange sterke reaksjoner, kanskje fordi folk tror at en mener at "alle" burde være det....)
  Det å være lenger hjemme med nr 3 eller 4 (osv) er jo også en stor ressurs for resten av gjengen i en mange-barns-familie. Slik har det vært her.
  Det er ikke noen oppskrifter. Det er ikke slik at barn "skal" i barnehage fra de er 11 mnd. (eller at alle skal sitte på mammas fang til skoleklokka klang) Dette er det livet vi har, gjør egne valg, gjør det beste for egen familie. Og kos deg!

  SvarSlett
 13. Så deilig å kunne ha den muligheten i dagens jet-set-liv :)

  Jeg har også den muligheten, men vi har valgt å sende Sjefen i barnehagen nå. Rett under 15 mnd gammel. For vi bor så langt ute på landet, og vi har ikke noe nettverk av hjemmeværende barn og foreldre. Vi har heller ingen lekeplasser innafor halvannen mil (bortsett fra i barnehagen), og jeg har planer om å leke student i høst. Så her ble det full rulle i barnehagen allerede nå. Dessuten er det en liten, privat barnehage - hvor de tar seg goooood tid til hvert enkelt barn, og det syns jeg er veldig, veldig viktig!

  Ooooooog... :D Jeg kan velge å holde ham hjemme når jeg vil, og den muligheten er jeg veldig glad for at jeg har!

  Men jeg tenker mye på at vi kanskje ikke får se de første utenåholdesegfastskritta hans, da...

  Kos dere hjemme, unge damer! Løp barbeinte rundt i gresset, flagre omkring med florlette silkesjal og spis hva dere vil når dere vil ;) :D

  SvarSlett
 14. Åh, det høres helt supert ut! Så heldige dere er, vesla og du, som har anledning til å ha et kose(?)år hjemme. Nyt det! :)

  SvarSlett
 15. Hei og hopp!

  Jeg var hjemme med tvillingguttene våre til de var 2 år og 3 mnd. Dette var et valg vi tok av flere grunner og jeg er kjempefornøyd med det og at vi hadde muligheten til det. NÅ er de i barnehage og vi er veldig fornøyd med det også! :) Kos deg hjemme enda et år!

  Mange klemmer

  SvarSlett
 16. Dere får det sikkert superkjekt med hverandre! Så kjempefin bukse hun har på seg, forresten. Skikkelig gla'bukse!:o)

  SvarSlett
 17. Kos deg med vesla du!
  Jeg er så glad jeg har hatt muligheten til å være hjemme med barna når de har vært små! Og selv om H nå starter i barnehagen 3 dg i uka, får jeg fremdeles to dager til å kose meg sammen med ham. Det blir bra!

  SvarSlett
 18. :) Så heldig du er såm skal være hjemme med henne! Tror nok dere kommer til å få det helt supert! Jeg har vært hjemme nesten et år etter endt mammaperm. Og jeg er så glad for at jeg gjorde det! Selv om det er veldig trangt økonomisk med kun en inntekt. Nå skal jenta mi i barnehage. Vi er veldig, veldig spente, og følelsesmessig kommer det til å bli hardt for mammaen...

  SvarSlett
 19. Så flott at dere har denne muligheten :)
  Vi skal også være hjemme med Noah ett år ekstra, og kansje to om han ikke trenger å komme seg i bhg da. Mannen jobber hver annen uke, og jeg kommer til å starte opp i 50%. Det er så deilig å vite at vi har denne muligheten. Noah er definitivt det siste barnet vårt (med mindre et under skjer og noen klarer å lure seg gjennom potte tette eggledere, neo det er liten sjans for), og vi skal gripe denne sjansen. Gleder meg allerede.

  SvarSlett
 20. Jeg er også hjemme med Prinsen, han er 1,5 år. Men siden jeg venter ei Prinsesse i September vil jeg ha han hjemme.

  Deilig å kunne styre dagene selv ;)

  SvarSlett
 21. Da gjør du det samme valget som jeg tok med nr 4 Pia,
  - har vært hjemme et ekstra år med Mille!
  - og det er deg vel unt:-)(for du er vel ikke arbeidsledig akkurat..!)
  ET godt argument syns jeg du skal få av meg,he he:
  Mille er myye tryggere på seg selv enn de tre andre var da de begynte(de var under året) og syns det er stoor stas med barnehagen,
  - og nå har jeg sammenlignings-grunnlag;-D
  Så fine klær snuppa di har på seg - er det lov å spørre om det er du som har sydd..?
  Ha en strålende fin dag ,
  klem Hege.

  SvarSlett
 22. Kloke ord Pia;) Kos deg med vesla:)

  SvarSlett
 23. Lurt å bli heima ja :) Når du føler for det.
  Eg hadde klikka om eg måtte vera heima lenger med dei to første - så da er det nok best å sende dei i barnehage, og få heim ei mor som er litt meir fornøyd. Men nå nyter eg det å gå heima med ho minsta. Men eg har såvidt begynt i jobb. Eg og mannen deler på å vera heima. Så vi "skåner" ho for barnehagelivet nokre månader til. :)
  Ha ein fin dag!

  SvarSlett
 24. Vi er utrolig heldig som har mulighet til å være hjemme litt ekstra:-) Kos dere!

  SvarSlett
 25. Det må være en god opplevelse å kunne velge.

  Vi bloggedamer kommer vel også til å nyte godt av valget du/dere har gjort.

  Klem fra Astrid

  SvarSlett
 26. N Y T det. Og det skal du selvfølgelig gjøre. Wish I was you. Eller ikke sånn bokstavlig (tror jeg), men du skjønner. Hjemme et år til. Hadde vært greit. Bortsett fra at det for min del betyr en unge til. Har nok. For nå. Og kanskje alltid. Hvem vet. Inte jag. Inte du. Eller omvendt. Ok. Gir meg nå. Tjallabais. Over. Og. Ut. Klem.

  SvarSlett
 27. KOS deg!! Utrolig hyggelig når det er mulighet for det!!
  Ønsker deg en herlig uke!
  Klem Lokki

  SvarSlett
 28. Ja, man finner løsninger som man syns er bra, enten det er sånn eller sånn. Og som du sier, av og til har man ikke noe valg, man må tilbake i jobb og poden må i barnehage 11 mnd gammel.

  Vi har muligheten til at jeg er hjemme denne høsten, men har likevel Linus i barnehage deler av dagene. Både han og jeg hadde blitt smårare hvis vi skulle tilbrakt flere måneder hjemme i hverandres selskap nå. Han storkoser seg i barnehagen, jeg får jobbet litt som ekstrahjelp på en hobbybutikk og så får jeg trent opp ryggen min etter svangeskapet. Det er faktisk helt nødvendig for at jeg skal klare en full lærerjobb senere.

  Ja,ja...Så sånn har vi det! Kos deg fremover! Klem!

  SvarSlett
 29. Så deilig! Hadde vi hatt mulighet til det, ville jeg også gjort det med minstemann. Nå har jeg valgt å gå ned i 60% stilling, bare det hjelper jo, og når man i tillegg har en gutt som "bare elsker" barnehagen sin, ja da er det ikke noe heft å levere han... Må si som deg at jeg også hadde gått på vegga om jeg skulle vært hjemme ett ekstra år med førstemann, men med nr.2 og 3 var det ikke det som var grunnen til at de begynte ved ett års alderen...

  SvarSlett
 30. Her har jeg tatt et par dager fri fra Blogglandia, og når jeg kommer tilbake har du liksom skrevet bok i mellomtida! Makan til produktiv kvinne! Skjønner at vi får det travelt med å følge med i din verden nok et år ;-)

  SvarSlett
 31. det er jo bare supert å kunne være hjemme litt lenger med disse små! kos dere:)
  klem K

  SvarSlett
 32. Så BRA!! Fint for snuppa og kos for deg!! Og kjekt for alle de som kommer hjem til alle formiddagens tider!! :)
  Så godt å høre om andre som også velger å være lengre hjemme! Er hjemme i ulønnet perm selv, og vi stortrives med å ha guttene hjemme litt lengre enn vanlig. Storbror begynte i bhg da han var 2,5, og lillebror blir nok nesten det samme før han får begynne. (fordi de har bursdag på våren og det er enklest å komme inn i bhg fra høsten av.)
  Heldige oss som har mulighet til å være litt lengre hjemme med ungene, sier nå bare jeg!!! KOS deg hjemme. :)
  KLEM

  SvarSlett
 33. Ja, det er mange bombastiske meninger om dette emnet, det er sikkert.

  Kos deg med det ekstra året, og jeg skriver som mange før meg: Hurra, da blir det sikkert mer Pia-blogging!

  SvarSlett
 34. Hei å hå !!
  Må bare støtte deg i dette Pia, storpia mi var 4 da hun starta i bhg,og lillebror var 2 1/2 .
  Slitsomt meeeen mange koselige stunder og dager med ungene hjemme..
  De blir jo så fort store, og tiden med dem som små kommer ikke tilbake,så
  nyyyyyyt denPia !!
  Klem fra Maren i nord.

  SvarSlett
 35. Det er fint å kunne være hjemme med barna, så det blir nok stas:-) Og med stinn brakke fra 13-14 blir det jo morosamt!

  Eldste mi var nesten 2 da hun begynte i barnehage i Norge, mellomste var 2 år da han begynte her i Geneve og minstemann blir hjemme til han er 2. Her i Geneve er jo riktignok systemet annerledes en hjemme (jeg SAVNER norsk barnehagesystem!) og dessverre får vi bare halvdagsplasser, vel det er ikke riktig, vi kan bet skjorta for private barnehager for da å få de hele dager, men har ikke valgt det da..

  Lykke til! :-)

  SvarSlett
 36. Så heldig du er som skal være hjemme 1 år ekstra.. På en annen måte synes jeg i grunnen at jeg er nokså heldig som er i jobb igjen også. Jeg ville hatt 50/50 jeg - jeg og Ole Brum.

  SvarSlett
 37. Så koselig, og så deilig å ha muligheten til å velge:)Jeg har også hatt muligheten til å rusle barføtt med mine jenter, og har enda ikke rotet meg ut i jobb:)Jeg synes det er så flott i Norge jeg, at man kan legge opp til mange ulike ordninger.Vi er jammen heldige i dette landet:)

  SvarSlett
 38. Så heldig dere er som har den muligheten. Skulle ønske jeg kunne det i fjor. Jeg synes det var hjerteskjerende å sende lille tulla mi i barnehage bare 14 mnd gammel. Jeg tok 2mnd ulønnet fri. Men med storebror var jeg hjemme til han var 2.5år det var godt. Men jeg ser jo helt klart fordeler også med barnehage. De lærer så mye!!
  Må foresten bare si at den dressen til snuppa di var helt utrolig kul!!

  Ha en strålendes dag!

  SvarSlett
 39. Så flott at dere valgte den løsningen, for dere ALLE sammen! ☺ Vi har hatt et hittils FLOTT og ROLIGERE år, det er skikkelig FRIHET å velge akkurat det en har lyst til! Så nyt det ekstra året, med GOD tid til vesla, gutta og BLOGGING! ☺

  SvarSlett
 40. For en herlig blogg og ramle over! Jeg kommer tilbake hit! :)

  Lillegutten min begynner i barnehagen i morgen. Mammhjertet savner han intenst allerede... :/

  Vesla di har ei aldeles nyyydelig bukse! Syr du selv??

  SvarSlett
 41. Min lille på ett år har begynt i barnehagen denne uka, og det føles faktisk helt riktig. Jeg tviler ikke på at han blir tatt godt hånd om. Skal jobbe 60%, så det blir korte dager på han. Han synes foreløpig barnehagen er kjempespennende, men jeg er forberedt på all slags reaksjoner i ukene fremover. Skulle noen blitt hjemme et år til her i huset, måtte det blitt pappaen.

  SvarSlett
 42. Så heldige dere er som har muligheten OG benytter dere av den. Kos dere!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails