onsdag 7. juli 2010

Noen bøker som har satt seg.

For tre år siden, da boka "Tusen strålende soler" gikk sin seiersgang blant norske boklesere, lå jeg på ei solseng på ei gresk øy og observerte de som leste boka. Så og si ALLE begynte å gråte underveis i lesinga.

Noen bøker gjør inntrykk på deg. Noen bøker husker du lenge. Noen bøker vil du lese flere ganger.

"Den farlige leken" ("Waverly Place") av Susan Brownmiller trur jeg at jeg har lest minst 10 ganger. Den er fæl, fordi den handler om mishandlig, vold og til slutt drap. Den er samtidig fascinerende, fordi boka bygger på en sann historie.

"Renhetens pris" av Bergljot Hobæk Haff startet ulidelig kjedelig, men siden det var den eneste boka jeg hadde der jeg nærmet meg Afrikas tak, hadde jeg intet annet valg enn å lese videre. Og etterhvert ble jeg fenget. Boka var spennende. Det var inkvisitorer og nonner, kjetteri og kjærlighet.

Sånn er det med noen bøker - man må komme seg over den første kneika før man rives med i handlinga.

Krim fenger meg alltid. Blant utallige dyktige forfattere, har alt av Jo Næsbø slått an. Det er imponerende av den talentfulle mannen å skrive den ene boka mer spennende enn den andre. (Og det er imponerende av den hardføre Harry å tåle såpass mye - hvordan vil det ende til slutt, spør nå jeg...)

For et par år siden kom jeg over boka "Balansekunst" ("A Fine Balance"). Skrevet av Rohinton Mistry. Den så kjedelig ut, og hørtes kjedelig ut da jeg leste bak på coveret - hvor fengende er egentlig ei bok der historien utspilles i India - fra landets selvstendighet i 1947 fram til unntakstilstanden i 1975? Ikke akkurat den boka du først vil kaste deg over.

Men sjelden har ei bok overrasket meg så mye, og sjelden har ei bok fått meg BÅDE til å gråte OG å le!  Boka skildrer elendighet, og du lærer mye om India. Men den har humor og hjertevarme (ja, her passet det ordet faktisk inn).

Har du ikke lest den boka, blir akkurat den mitt sommertips til deg.

Og du - hvilke bøker husker du bedre enn andre? Har du noen gode boktips?

Ha en litterær kveld, med eller uten bøker!
 (Og du har fortsatt sjansen til å vinne en silkelakenpose ved å trykke her.)

21 kommentarer:

 1. Alkymisten av Paulo Cohelo gjorde inntrykk.

  SvarSlett
 2. Jeg må innrømme at år med lesing av faglitteratur faktisk har tatt knekken på mye av lesegleden. Så derfor var det kjekt da jeg fikk Monstermamma/supermamma boken av deg, og leste hele boken uten å legge den fra meg, fordi jeg syntes den var så utrolig morsom:-)
  Her går det egentlig mest i barnebøker og håndarbeidsbøker. Akkurat nå venter jeg på sikk-sakk boken (en bok som alle syglade bloggedamer med barn har...), og det er en bok jeg gleder meg til å lese:-) Vet ikke om du hadde blitt like begeistret...

  SvarSlett
 3. Takk for gode boktips Pia. Jeg er i lesehumør for tiden siden energien min har blitt borte på mystisk vis.
  Hva er vel bedre enn en god bok mens man ligger til "lading"?

  Jeg har akkurat lest Øya og Hjemkomsten av Vitoria Hislop, og de svarte ikke til forventningene etter alt jeg har hørt om dem, dessverre.

  En bok jeg vil anbefale er "Saman er ein mindre aleina" av Anna Gevalda- den koste jeg meg med!
  Nå ligger hennes bok " Lykka er ein sjeldan fugl" på bordet, men først MÅ jeg male litt.

  Klem Lykkeliten

  SvarSlett
 4. Hei Pia, takk for lesetips, nå ble jeg jammen inspirert til å lage et lignende innlegg på min egen blogg:-)
  Lesetips fra meg er: Isabel Allendes bøker! de er fantastiske, "om kjærlighet og skygge" er min favoritt, men de nyere bøkene hennes er også verdt å lese.
  Viktoria Hislop sin "Øya" var fantastisk. kanskje spesielt siden jeg var på Kreta da jeg leste den... Men fin var den. Skal prøve å få lest "hjemkomsten" av samme forfatter i år.

  Ellers er jeg helt enig med deg om at Jo Nesbø sine bøker er geniale! Håper han snart kommer med en ny.

  Ha en superduper dag!

  SvarSlett
 5. Her måtte jeg bare kommentere, bøker er min lidenskap:-) Shantaram en koloss på 910 sider er mitt sommertips. Skrevet at Gregory David Roberts. Tatt fra bokens bakside: en røverhistorie, kjærlighetsroman, gangsterhistorie og skjebnedrama. Historien har utgangspunkt forfatterens liv fra slummen i Mombay og ellers i India. Det handler om Lin som er på rømmen fra en livstidsdom i Australia ,man kommer under huden på India og menneskene som bor der, på godt og vondt.

  SvarSlett
 6. Ser at du liker bøker som jeg og liker - men den av Susan Brownmiller tror jeg at jeg står over - så bare vond ut. Noterer meg tipset til Te...? - liker tjukke bøker, hvis de er drivende og gode!:o)

  SvarSlett
 7. Hei Pia,

  Herlig blogg du har, jeg sitter og småhumrer for meg selv heg ☺
  Skrev faktisk selv et blogginnlegg med bokanbefalinger i går. Litt i samme gate som du nevner her ;)

  Synes det er veldig kjekt å lese om folk som en kommer litt under huden på, samtidig med reisekildring/landsbeskrivelse. Da er jeg der! Tips er notert! Takk igjen, og ønsker om en fin dag!

  Hilsen Nina B.

  SvarSlett
 8. Skulle ønske jeg var en som leste bøker og kunne kose meg med en god bok om kvelden. Kanskje jeg skal gå for noen av dine råd og gi lesing en sjangs..?
  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 9. Kunne nevnt "Parfymen" av Patrick Suskind som var utrolig fascinerende eller alle Jo Nesbøs Harry Hole bøker som spennende lesing, men den boka som definitivt har gjort mest inntrykk på meg er "Vannliljen" av Hanne Dahl, fordi det er en sann historie om Hanne som blir misbrukt på det groveste og utvikler ulike personligheter for å takle hverdagen. Den var vond å lese og jeg hadde stort behov for å snakke med noen som også hadde lest boka, for å bearbeide det hele. Samtidig gir den et så godt innblikk i hvordan multippel personliget bygges opp og fungerer at jeg anbefaler likevel andre denne:

  http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=107751

  SvarSlett
 10. Takk for flotte tips!

  TE: Enig i at Shantaram er ei god bok!

  SvarSlett
 11. He, he blir imponert - det "lengste" jeg leser for tiden er interiør-blader(som man egentlig bare ser på bilder i..) eller sy-bøker!
  Den boka jeg husker best: "Da Vinci Koden" (og oppfølgeren) av Brown:-)
  Da leste jeg til og med på natta (når jeg eegentlig trengte skjønnhetssøvnen min!);-)
  Ha en strålende dag,
  klem Hege.

  SvarSlett
 12. Her måtte eg barra legga igjen ein kommentar ;o)

  Gert Nygårdshaug e ein fantastiske forfattar!
  Den bokå så har sett djupast spor sjå meg e "Prost Gotvins Geometri". Det e heller ikkje ein tittel så rope LES MEG, men den leste eg altså te langt på natt når Godgutten va nyfødt og følte te tider eg hadde forstått meininga med alt (kan sjølsagt værr litt ammetåka og, men snart 11 år itte, så e den fortsatt favoritten)

  Triologien hans Mengele Zoo (folkets favoritt, valgt til tidenes beste norske bok) Himmelblomstreet og Afrodites Basseng e også å anbefala.

  Han har faktisk ein krimserie og som e heilt super (trenge ikkje å lesast kronologisk).

  Dei som like Alkymisten (Paulo Cohelo)like nok hans bøker og.

  Og "Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede" av ein Wiese elle ka det va og super (og tynn...:o))

  Ei siste eg vil nevna e "Pinnsvinets eleganse" av Muriel Barbery som eg leste nå i Spania. Fantastisk bok som eg trur de fleste vil lika :o)

  SvarSlett
 13. Huff, nå har jeg ikke lest en eneste bok siden jeg ble gravid. Plutselig er jo det to år siden, så det er på tide å ta seg sammen!!
  Mine favoritter er Stieg Larsson bøkene. Jeg kom tilfeldigvis over de en stund før de ble så poppis, og elsket de!! De er sånne bøker som jeg skulle ønske at jeg ikke hadde lest, sånn at jeg kunne opplevd gleden av å lese de for første gang igjen :)

  SvarSlett
 14. Takk for tips. Jeg er også Nesbø/Hole-fan. Og Parfymen er fascinerende. Balansekunst kjøpte jeg for 2 år siden..... Men den høres ser litt kjedelig ut (selv om anbefalingene sier noe annet) .. så den ligger ulest. Kanskje jeg får ta den opp. Ser ut som vi lar oss begeistre av mye av det samme. Så da tror jeg deg!

  Jeg er en krim-dame. Men jeg er særdeles kresen. Siden jeg er forelska i Jo Nesbø, så er han selvsagt best.

  Den krimboka jeg har funnet mest fascinerende av alle krimbøker (utenom Nesbø) må være TOKYO med Mo Hayder. Denne er en uavhengig bok fra de andre hun har skrevet. Så er det bøkene hennes med etterforsker Jack Caffery. Der liker jeg de to første best: Fuglemannen og Kuren. Kanonføde for en krimelsker!

  "Saman er ein mindre aleine" er en bok av annen sjanger som jeg falt helt pladask for. Glemte at det var nynorsk etter 3 sider :)

  Og andre nevnte her: Tusen strålende soler.... Alkymisten....

  Ved senga mi ligger nå 3 bøker: Skin/Mo Hayder, La meg synge deg stille sanger/ Linda Olsson og 26a/Diana Evans. Kommer ikke helt i gang.....
  (For mye blogglesing, kanskje ? ;))

  SvarSlett
 15. Har akkurat lest "Drømmehjerte", "Señor Peregrino" og "Salvadorenã" av Cecilia Samartin, anbefales!
  Leste "La meg synge deg stille sanger" av Linda Olsson i vinter, den er bare nydelig! Nå har jeg begynt på "Barbent" av Elin Hilderbrand. Sommer er lesetid =) Kare E.

  SvarSlett
 16. Jeg fikk lyst til å lese flere av disse bøkene. Har lest alt av Jo Nesbø jeg også. Nå har jeg holdt på med den siste boka om Kurt Wallander i et halvt år. Tror jeg gir opp. Nei, jeg MÅ klare å komme meg gjennom den.
  Har lest så mange bøker, men om jeg skal trekke frem noen må det bli disse tre: "Fare fare krigsmann" av Marge Piercy, "Elskede" Av Toni Morrison og "Siderhuseglene" av John Irving. Veldig sterke historier alle sammen.

  SvarSlett
 17. Jeg leste ut Tusen strålende soler i går! Jeg gråt ikke. Men det ble litt sånn klumpete i halsen, men bare på slutten! :)

  Av krim så har jeg vært i Läckbergland det siste halve året, og i sommer skal vi innom Fjällbacka, lykke! ;) (hvis du ikke har lest Läcberg så aner du selvfølgelig ikke hva jeg snakker om nå...)

  De andre tipsene dine skal jeg sjekke ut asap!
  Ha en fortsatt strålende kveld.

  SvarSlett
 18. Så kjekt med litt boktips. Du burde nesten lagd en ny "utfordring" her, for her er det mange som er ivrige, ser jeg og har mye de skulle ha sagt:) Balansekunst har jeg i hylla mi. Må jaggu snart få lest den nå. Helt enig i Namaste. Gert Nygårdshaug er fantastisk. Holder nå på med Afrodites Basseng. Samtidig som jeg holder på med "Vidunderbarn" av Roy Jacobsen. Den er veldig kjekk til nå. Spennende med denne Shantaram som alle plutselig leser. Ellers blir det litt for lite tid til lesing nå. Det går seint.

  SvarSlett
 19. Mitt aller beste ferielesingstips er: Donald Duck. En slager som aldri feiler... :)

  Ellers er jeg ei krimdronning som elsker Harry Hole- bøkene...
  Tusen strålende soler var min sengelektyre for noen år siden. Burde kanskje lese den igjen, siden jeg husker så lite av den...

  En bok som jeg overraskende ble veldig fenget av var Da Vinci koden. Jeg hadde nettopp vært i Paris, så kjente igjen stedene i boka, muligens det gjorde den mer spennende. Men det er en laaang, men bra krimbok.

  Sophie Kinsellas Shopoholikerbøker er fin lektyre på en solseng i syden., om man bare vil ha itt lett underholdning.

  Lars Saabye Christensen med Modellen, var ei bok jeg synes var super. Liker ellers ikke så mye av det han skriver, men den boka var virkelig bra. Den hørte jeg på lydbok tur/retur Trondheim-Notodden.

  Akkurat nå leser jeg La meg synge deg stille sanger...vakkert! :)

  SvarSlett
 20. "Moon Palace" av Paul Auster - og ellers alle andre bøker av Auster.
  "Boktyven" av Markus Zusak

  Bøker som gjorde stoort inntrykk på meg.

  SvarSlett
 21. Du er den andre læreren på noen få dager som anbefaler "Balansekunst"! Tror jeg må kjøpe med meg den til ferien... "Tusen strålende soler" gråt jeg også av, midt på natta, lenge etter at jeg burde sovet... Nå leser jeg "Hotellet på hjørnet av bitter og søt" av Jamie Ford. Fikk den av en elev som takk-for-nå-gave, hadde ikke hørt om den. Den er veldig god!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails