onsdag 2. juni 2010

Alternativt? Og barneoppdragelse

Når dere sitter og ser på bilder av ungene mine, kan man nok få inntrykk av at vi er en ...eh..skal jeg si ALTERNATIV familie?...
Men sannheten er at vi er ganske så vanlige.

I min rolle som barneoppdrager, velger jeg mine kamper. I løpet av åra som forelder, vil du møte mange utfordringer. Motgang. Og vanskeligheter. Poenget mitt er at du kan ikke få ALT som du vil. Barn må få lov til å ha egne meninger. Ta egne valg. For MEG er det helt greit at de har på seg en hatt, eller en hanske eller fotballstrømper. DET gidder jeg ikke å bruke foreldremakta mi på.


Hvordan man OPPFØRER seg synes jeg er mye viktigere enn hvordan man SER UT.

Sutring og klaging, kverulering og negativt snakk, nekt og skrik er noe jeg IKKE synes er ålreit.
For å unngå alt det, må du følge med. Følge opp. Gripe inn. Være bestemt. Være klar. Være tydelig. Være tilstede. Rose. Og veilede. Tåle å ta upopulære avgjørelser.

(Selvfølgelig er du en bæsjekladd hvis du krever at barnet ditt skal legge seg i stedet for å spise is. Selvfølgelig er du en teit dust hvis de må rydde etter seg før de får stikke ut for å leke. Selvfølgelig er du urettferdig når barna dine får vann og fisk til middag mens absolutt ALLE andre får saft, pannekaker og ketsjup. Hver dag)

DU er det viktigste forbildet. HVORDAN du snakker og HVA du gjør vil forme barna dine.

Hvis unga mine om tjue år har endt opp som dumme bæsjer, skal jeg være fornøyd med resultatet. For da har de blitt som oss. Helt ålreit.

32 kommentarer:

 1. Gratulerer med overstått navnedag! Husker ikke helt om jeg kommenterte da, har vært litt lite tilstede!:) Men Henny var jo bare den skjønneste hovedpersonen i den fine og veeeeldig alternative familien:) Neida, jeg ser ikke på dere som alternative. Og jeg kunne ikke vært mer enig enn med deg i innlegget i dag. Man må velge sine kamper!!! Og det er forferdelig når foreldre skal detaljestyre uviktige ting for barna! Så mye pirk, krangling og kjefting når det ikke er annen grunn enn konstruerte "regler" (om å være like alle andre). Barna bør dessuten få rom til å bestemme litt for seg selv, prøve litt ut og vite at deres mening teller!:)

  SvarSlett
 2. Kjempebra innlegg! Jeg trenger av og til en påminnelse om at jeg bør velge mine kamper... Så takk for påminnelsen. Ha en strålende dag!

  SvarSlett
 3. Så klokt sagt! Skjønne dei barna dine, alle fire. Ha ein god dag.:)

  SvarSlett
 4. Utrolig bra og viktg innlegg PIA!!!!

  Jeg er helt enig med deg, men må ta meg selv i å pirke, kjefte og skrike på dem innimellom likevel! Spesielt rett før og midt mellom "røde dager"! Og den som blir mest ulykkelig og skuffet er meg selv tror jeg!

  Men jeg er sabla god til å be om unnskyldning til dem etterpå om jeg har vært for sur, for grinete eller for sint! Og det er en viktig egenskap som barna mine har lært, alle kan bli sinte og være urettferdige innimellom og da må man være stor nok til å be om unnskyldning etterpå! ☺

  SvarSlett
 5. Noen kloke ord jeg skal legge i "arkivet" til jeg selv blir mor :-) Og ungene dine er kule med hatt ;-)

  SvarSlett
 6. Godt sagt!! Vi har bare 2 små på 1 og 3 år og merker allerede at vi kan ikke vinne alle kamper. Så om 3åringen vil ha med paraplyen til sengen (!) når han skal sove har vi lært at et aksept for det gir mer respekt for de virkelig NEI i andre mer nødvendige sammenheng. ;)
  Stå på du. Synes dere ser ut som en kjempe søt og fin familie jeg! :)
  KLEM fra Inger-Lise

  SvarSlett
 7. Jeg er helt enig - vi må velge våre kamper. Det at de oppfører seg "normalt" ute blandt folk er det som er viktig, så får vi heller svelge noen kameler hjemme. Veldig ofte ender man jo opp som sine foreldre - og for din familie sin del, har da din "alternative familie" et godt utgangspunkt. Nyt dagen uten de små kampene!

  SvarSlett
 8. Jeg er også en bæsj innimellom, eller de sier ikke det da... MEN, de ser på meg som om jeg er det!!!
  Jeg er nok av typen streng mamma, spesielt når det kommer til tenåringen... Mulig hun kommer til å hate meg innimellom. Men det er ikke greit at min 14 åring cruser rundt i bilene til nyoppkjørte 18-åringer som skal tøffe seg, det er ikke greit at hun lyver og overnatter hos gutter, det er ikke greit at hun slår eller kliper når hun ikke får det som hun vil. Hun har nemlig venninner som driver på på denne måten, og jeg blir redd når jeg tenker på at det kunne ha vært henne. Hun skjønner at hun ikke får overnatte hos disse lenger, samtidig som vi jobber med at hun skal forstå at vi stoler på HENNE. Vanskelig dette...
  Ungene her har innfunnet seg med at de ikke får gjøre som de vil, og vi fungerer godt som familie. Joda, det har vært sutring, snurte unger og utkjempet små familieslag fra tid til annen, noe annet er vel ikke til å unngå. Men vi fungerer, og de vet hvor grensene går.
  Hos oss som hos dere er ting som klær ol mindre viktig. Vi forsøker så godt vi kan å bygge holdninger, lære bort empati og vanlig folkeskikk, så kan vi bare håpe at de flotte små også blir kjekke voksne :))

  Men du, det skal mere til enn en hatt for å gi meg alternative assosiasjoner, synes du har en knakende kjekk familie jeg (hadde Rebecca fått valgt heeeelt selv, da hadde hun fort troppet opp på en slik tilstelning i ridebikse....).

  SvarSlett
 9. Veldig bra innlegg. Jeg er helt på linje med deg, er en besjeklump! Synes det er like viktig hva du sier ja til, som hva du sier nei til. Min eldste skal på Hove i sommer og jeg har jo fryktelig lyst til å gaule NEI!!!! Men jeg må stole på at han kan å oppføre seg der også :)Ingvar vil ikke klippe håret, og hva så? Han kan vel gå rundt å se ut som en sprø liten Einstein om det er det han vil. Han ser ut som det om morran, sjø. Full av nisseknuter. Men det er utrolig hva man får til med natusan hårspray.
  Å spille data hver dag derimot, det sier jeg nei til!
  Eimund har likens vest som mann, 7 år. Og de hattene er jo ûberkule! Herlige gutter du har. :)

  SvarSlett
 10. Jaggusann!
  Dette innlegget skal jeg rett og slett lagre i favoritter, og ta fram ettersom Kasper vokser til.
  Jeg har så tro på den stilen der altså!
  Og jeg vil definitivt heller ha en høflig sønn med flosshatt og leggskinn i konfirmasjon (bare et eksempel) enn en liten sur frekkis som er striglet fra topp til tå.

  SvarSlett
 11. Så sant, så sant!! Og barna dine ser bra ut også - både med og uten hatt eller fotballstrømper eller begge deler, samtidig. Og når de da også oppførere seg (hvilket jeg leste på Barbro sin blogg ) så er du på god vei dit du vil ha dem!!

  Klem!!

  SvarSlett
 12. målet mitt er helt klart å få dumme bærsjer til barn :) godt skrevet!

  SvarSlett
 13. Ungene dine er skjønne og ser ut som de er fulle av selvtillit. Og det er takket være deg og mannens glimrende jobb!! Jeg følger deg i alt du sier her. Hva er viktig og ikke?
  Jeg la inn et innlegg igår om nettopp litt samme greia - bare ikke så fyldig og velskrevet som innlegget ditt: om å velge sine kriger. Klem

  SvarSlett
 14. Og for å røpe bakgrunnen for innlegget mitt: Piercing. Igjen. Er det så nøye?! Nei, har jeg funnet ut! Jenta mi er helt nydelig både med og uten - og aller viktigst: Personligheten beholder hun, selv om det sitter en liten hvit stein både her og der i ansiktet hennes. Og dette er heller ikke noe hun gjør i opposisjon: hun synes rett og slett det er pent!!! Og hun vil skille seg ut fra mengden bærter i denne kommunen. Og er det noe JEG heier på, er det nettop det; særpreg, selvsendige valg, mot til å gjøre noe anderledes...

  SvarSlett
 15. Jeg har ikke barn, så jeg vet ikke om jeg da har stemmerett - MEN JEG ER SÅ ENIG MED DEG!!!! Nakkehårene reiste seg når jeg leste det - som jeg digger ansvarsfulle foreldre som gir barna rom OG grenser.
  Et klokt hode har sagt: "Det er to ting du bør gi dine barn, røtter og vinger :))
  Et vidunderlig herlig bilde av fire SKJØNNE unger, jeg jubler for kreativiteten deres - nei dette var herlig lesing Pia - skal si mitt ivrige gen sveiver rundt i ren jubel!!!
  Ha en herlig uke du nydelige mamma!!!
  Klem Lokki

  SvarSlett
 16. Jmf. Converse og bunadsko - f.eks. Du leser jo alt jeg har skrevet, så jeg regner med det. Det er jo på en måte bare en liten bit av hverdagen i dilldallheimen. Representativt og symbolsk på en måte. Vi er med andre ord på relativt lik linje du og jeg tror jeg.

  Fikk en kommentar av en annen mamma ang. disse Conversene: Har du gitt helt opp du eller? (Hm. Det er kanskje slik det ser ut ja)

  Svar: På ingen måte, men jeg velger mine kamper med omhu.

  Det der med røtter og vinger er på en måte min rettesnor i hverdagen. Det blir veldig aktuelt når de blir 12 og så videre.

  Tror ungene dine er skikkelig sjarmtroll - og troll som andre unger ;).

  SvarSlett
 17. Du kan få sagt det. Håper mine (det blir vel forhåpentligvis flere etterhvert) også blir noen dumme bæsjer. Akkurat nå går det mest i hyl og skrik, dunking i gulvet og krokodilletårer når viljen ikke får det som den vil - men etterhvert får vi sikkert noen koselige kallenavn vi også ;)
  Jeg har en liten utmerkelse til deg på bloggen min - ta en titt Ü
  Fine er de barna dine!!

  God kveld!

  SvarSlett
 18. Du har et klokt hode - og slik føler jeg det også:-)
  Så da er jeg også en dum bæsj - til tider,fnis!
  Tror også det er viktig å følge mage-følelsen sin -
  ikke hva andre mener er riktig for ditt barn:-)
  Ha en oppdragende kveld,
  klem Hege;-)

  SvarSlett
 19. Fantastisk bra innlegg, og flotte kommentarer! Livet er ikke bare en dans på roser med barn, og det er store og små slag, men de belønnes også med en god klem om kvelden og et mamma jeg er glad i dag, og da er det verd å stå i det til opp til halsen av og til!
  Hilde

  SvarSlett
 20. En god gjeng og fine ord! Og for en utrolig vakker kjole jenta di har på seg! Søren og, to utropstegn-setninger på rad. Jeg kan ikke skylde på Select. Der ble det to med og to uten, og så denne da. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 21. Helt enig! Det gjelder å velge sine kamper. Så får de heller tro at vi er litt rare i barnehagen når David kommer med rosa Snøhvittruse utenpå bodyen, og Sara har glittersko med hæler som innesko....
  Du har nå ihvertfall lykkes godt med ditt firkløver:-)

  SvarSlett
 22. Så enig så enig. Er det noe jeg ønsker for alle foreldre og barn så er det at de voksne er trygge på at de vet best i mange sammenhenger. Og så er det ikke så nøye hva de har på seg, i alle fall ikke nå som det er så god temperatur. Har endel flere fighter med han lille om vinteren kan du si. Han har ikke villet ha votter hele vinteren. Men NÅ vil han ha, helst to forskjellige, så da får han gå med det, selv om det er stekende varmt.

  SvarSlett
 23. Som jeg skulle ha sagt det sjøl!
  Vi kjører en skikkelig kamp omdagen... mini på 7 år og mor på 37 år.. Og jeg er steil! For DENNE kampen vi nå har jeg ikke noe valg på - jeg MÅ vinne denne! *uavhengig hvor kjip jeg føler meg*

  SvarSlett
 24. Supert innlegg og takk for påminnelsen om å velge sine kamper. Enkelte dager kan bli nei, ikke, får-ikke-lov-dager, selv om jeg egentlig vet at det ikke er så nøye med alt. "Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og forøvrig kan du gjøre som du vil.."

  SvarSlett
 25. DU kommer med så utrolig mye SANT og FORNUFTIG... sånn innimellom fjaset Pia!
  Ungene dine er HERLIGE, både når de har på seg hatter og fotballsokker!
  Takk for påminnelsen!
  Fra en som i en og samme setning (nesten) ofte har blitt kallt både verdens beste, og verdens teiteste...mamma selvfølgelig!
  klem Vibekke

  SvarSlett
 26. Må bare kommentere dette innlegget, selv om jeg ser at mange andre har skrevet akkurat det samme som jeg skal si: supert innlegg med kloke ord!

  Trenger å bli minnet på det jeg og, det å velge mine kamper.

  Ha en super uke videre, med eller uten matchende tilbehør:-)

  SvarSlett
 27. Knall innlegg, og veldig gode påminnelser her. Lover å ikke sutre når ungen min ser ut som en blanding av Pippi og en uteligger i klesvalget! (og har skapet fullt av klær som er pene..)

  SvarSlett
 28. AMEN to that sister (vi som liker engelsk, hehe)

  Kunne ikke vært mer enig!!!

  Ha en super dag!

  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 29. Ser det kan virke som at jeg ble inspirert av dine kloke ord på mitt siste innlegg... Har en trykkende behov for å uttrykke min uskyld. Det må være noe annet som inspirerer oss. Helt på ordentlig!

  Det er deilig å avløse frustrasjonen over unger som ikke er samarbeide, med en åpenbaring der du ser hva du selv gjør for å produsere disse frustrasjonene. Årsaken ligger (her kommer en påstand) alltid hos deg selv. For å få en forandring, må du forandre deg.

  På en annen side er det ikke alltid lett å følge det man vet man skulle gjort. En sur opplevelse å innrømme at du må gjøre en innsats selv.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails