mandag 21. juni 2010

Afrikansk detektiv. Og tradisjonell figur

Hvis dere klarer å rive dere løs fra vuvuzelaene i kveld, kan dere switche over på noe annet afrikansk, nemlig en detektivserie. Som handler om en kvinnelig privatdetektiv fra Botswana.
Jeg har lest alle bøkene av Alexander McCall Smith om Damens Detektivbyrå nr 1, og kan absolutt anbefale dem. Bøkene er lettleste og KUN koselige. Og så er de litt morsomme. Og hjertegode, faktisk.  Så det regner jeg med at TV-serien også er. Den starter på NRK1 i kveld kl 21.30.

Denne detektiven fra Botswana, Mma Ramotswe, har en tradisjonell figur. Altså at hun er litt rund både oventil og nedentil.

Det å ha en tradisjonell figur er verdsatt i store deler av Afrika.

Da vi bodde i Tanzania for et kvart århundre siden, hadde jeg ingen tradisjonell figur. Du blir ikke særlig lubben av å bo i et av verdens fattigste land.

I ettertid, når jeg har reist tilbake på besøk, har min figur vært mer..... tradisjonell. Og du kan jo tenke deg hvor morsomt det er når bekjente kommer mot deg og roper "OH-HOOO! YOU ARE SOOO FATTY!!!". Altså, det er jo ment som en kompliment, og du står med et litt innbitt smil og håper på at de rundt deg snart kan roe seg med lovprisninga av din tradisjonelle figur.

Etter at en halv landsby har stått rundt deg og simpelthen ropt ut hvor tradisjonell figuren din er (hadde det nå enda vært de ufarlige ordene tradisjonell figur de hadde brukt....men nei da, her ljomer ord som tykk, fet, lubben og meeeeget kraftig om hverandre. På swahili da. Og litt på engelsk),  samtidig som de klasker seg på låra, smatter med tunga og rister på hodet av bare glede, vel da er det tid for mat. Tradisjonell mat.

Ha en næringsrik kveld, med eller uten tradisjonell figur!

bilder lånt fra google.com

18 kommentarer:

 1. HOHOHO...Herlig, herlig! Hvis jeg klarer holde meg våken til serien begynner skal jeg ta meg en titt.

  SvarSlett
 2. Hehe - tror jeg hadde syntes det var litt utfordrende om folk høylytt kalte meg feit og klasket seg på lårene ja!;o) Litt vanskelig å ta det som et kompliment sånn umiddelbart;o) Jeg har ikke vært i Afrika, men husker da min russiske svigerbestemor lovpriste mine "fyldige, hvite lår" - og hun mente virkelig at det var flott! *dån* Men selv om jeg ikke var enig, så var det jo litt morsomt;o)
  Mma Ramotswe har jeg nettopp begynt å lese, og syns de var skikkelig koselesning! Skal nok se første episode idag, tenker jeg.

  SvarSlett
 3. Takk for tips. Skal ut å gå meg en tur i håp om at det kan gjøre noe godt for min tradisjonelle figur. Uansett er frisk luft deilig! (og det med FAT kan jeg alt om: Jeg husker en av de første gangene jeg skulle kikke i klesbutikker etter at vi kom til Korea.... Damene i butikken kløp meg i sideflesket og husjet meg deretter ut med ordene: "You too fat - we don`t have your size here....". Takk skal du faen meg ha! Ja - jeg går meg en tur. God kveld, Pia :)

  SvarSlett
 4. Jeg gleder meg! Jeg har lest noen av bøkene, og det var skikkelig fine historier.
  Det kan ikke bli annet enn bra!
  Og jeg ler godt av den halve landsbyen som klasker seg på låra og smatter med tunga :) :)

  God mandagskveld.

  SvarSlett
 5. Jeg jobbet omtrent et år som engelsklærer på grensa til Burma. Da jeg kom hjem, var jeg så tynn som jeg aldri kommer til å bli igjen. Hadde da i tillegg til regelrett underernæring pga grønnsaker og ris i flere måneder, utviklet skrekkforhold til mat, da jeg hadde fått kroppen kommentert MANGE ganger i løpet av et år. Men det toppet seg for min venninne, som fikk høre dette:
  Tharamu (lærerinne)! You are the fattest person in our school! Your legs, your but, your stomach and your arms - it`s all very fat.
  ... But your face - not SO very fat.

  Og vi snakker helt normal norsk fin jente:)

  Etter hvert forsto vi dessuten at de ikke syntes det var så fint med de store hvite kroppene våre. Men de sa det bare likevel:)

  SvarSlett
 6. Haha, herlige historier. I går da vi la oss fant vi ut at vi var blitt så tradisjonelle begge to at vi ikke ligger i skje; vi ligger smør på flesk. Men det er trivelig det og. :D

  SvarSlett
 7. Haha ;).
  Jeg LENGTER etter noe annet enn fotball - så TUSEN TAKK. Jeg leste dette 21.25 - så rekker det akkurat. Har trykket på REC! Er så trøtt i dag - og går etter kjøret sist uke og bryllup i helgen (selv om jeg kjørte) - så er helt koko og sovner hele tiden. T skal se på fotball nå, så jeg må se det litt seinere jeg da. Får vel sy eller vaske et gulv eller noe.

  SvarSlett
 8. Hi, hi, ja, vi er vel flere som har fått en mer tradisjonell figur med årene....

  SvarSlett
 9. Haha...da vet jeg hvor jeg skal dra får å møte folk som setter pris på mine lubne lår og veldreide skvulpemage! Hurra for Tanzania!

  Eeeeller hvor jeg skal dra for å bli kvitt de! Hurra for Tanzania!

  SvarSlett
 10. Eg har fått fleire rop etter meg frå afrikanske menn. Veldig kjekt.. not. Mange som er overraska over sprettrompa mi som ser veldig afrikansk ut. Huff og huff... (dette var IKKJE skryt, hehe)

  SvarSlett
 11. Fekk ikkje sett serien i dag...men den hørtes koslig ut!
  Ellers må eg innrømme at eg skulle ønske eg såg litt meir tradisjonell ut. Nå når eg har fått attpåklatten min er det neste eg venter på å bli bestemor. Bestemødre skal vera tradisjonelle. Har begynt å legge på meg etter eg passerte 40, men kun rundt magen...og det ser ikkje så lurt ut... :( Men eg har sikkert mange år på meg å bygge kropp, så det går seg vel til!

  SvarSlett
 12. Hurra, tror jeg skal ta meg en tur dit de verdsetter litt former. Ler godt av mange av kommentarene du har fått her også.
  Den serien vil jeg gjerne se, men gikk glipp av episoden i kveld.

  SvarSlett
 13. Jeg merker at den serien burde jeg sett! Men det gjorde jeg ikke. For jeg visste ikke om det. Kanskje jeg husker det neste gang? Jeg må finne ut når neste episode er...!
  Eller kanskje jeg skal lese bøkene i først?
  Hva var best, Pia? Å lese det eller se det på TV?

  SvarSlett
 14. Jeg har ikke lest bøkene, men mannen og jeg så serien i går og koste oss glugg ihjel.

  SvarSlett
 15. Tuuuusen takk for tipset!!!

  Eg har bestemt meg for å ha mest mulig tv-frie kvelder for det føles ofte så bortkasta bruk av tid med alt vaset de sender på tv, men dette var absolutt verdt å følge med på! :o)

  Rett og slett litt glad i deg nå kjenne eg :o)
  Begynne allerede å bli "avhengig" av denna herlige bloggen din ;o)

  SvarSlett
 16. Gikk selvsagt glipp av serien, siden Gemalen satt på fjernkontrollen, bokstavelig talt. Men dette hekkans fotballmesterskapet må da snar;-)t være over, slik at vi andre også slipper til foran skjermen?

  Morsom mottakelse i Afrika, du;-)

  SvarSlett
 17. Ha ha. Jeg tror jeg kunne sklidd rett inn i swahili-land.

  SvarSlett
 18. Heisann!
  Hjertet hoppet over et slag når jeg så overskriften på dette innlegget. Jeg har også lest ALLE bøkene, og ELSKER Mma Ramotswe og forholdet mellom henne og Mma Makutsi. Jeg så pilot-filmen på en av Canal+ kanalene, og har ventet og ventet til serien skulle begynne. I mellomtiden tenkte jeg at jeg skulle kjøpe serien på DVD som kom ut i England i mars. Men nå trenger jeg ikke det, og håper de viser reprise på gårsdagens episode på NRK3, kanskje?
  TUUUUUUUUSEN TAKK for tipset. I'm in heaven!!
  Klem, Sølvi

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails