fredag 9. april 2010

Leker. Og ei løype

Jeg ser med stor interesse at min datter på 7 måneder er usedvanlig opptatt av aviser. Og kattemat. Uansett hvor mange leker som ligger strødd utover gulvet, stikker hun enten til høyre (avisene) eller til venstre (kattematen).

Påvirket av norske forskere og professorer, ville jeg forske på dette selv. Jeg har lært av programmet "Hjernevask" at det er mer enn godt nok å bruke egne erfaringer og så hevde at resultatene ruler. Over alt og alle.

Jeg danderte ei løype i stua. Vi har godt med leker i huset, for å si det sånn, så jeg la utover plast og gummi (jeg snakker barneleker her!), tre og stål. Stjerneformede leker, myke leker, pipende leker og hoppende leker. Gule leker og multifargede. Action-man og sverd, tøyepler og syngende snegler. Ja, selv et lite sinkhus plasserte jeg strategisk midt i løypa.

Jeg slapp babyen fri (nei, hun ligger ikke innesperret i et bur, hun satt på fanget mitt) og observerte hvordan hun ville takle løypa.

Det ble et stopp ved en kjøttsulten hai. Og, ja, hun tok seg tid til å utforske en kloss. Sinkhuset er hun nok luta lei, så det dro hun seg kjapt forbi.

Men så skjenet hun ut mot venstre, og rett bort til kattematen, hvor de små lubne hendene fikk grafse i de deiligste, små kuler.

Er dette tilfeldig? Er det arv? Eller miljø? Hvorfor selger ikke Brio og Ringo kattemat?

Ha en flotters dag, med eller uten eksperimenter!

35 kommentarer:

 1. Ha ha ha! Utrolig bra. Forresten har du en sprek baby. Jeg tipper at hun må ha arvet motorikken til sin mor (jf. Kilmanjaro).

  SvarSlett
 2. Ha, ha, elsker sånne hjemmeeksperimenter. Trengte en god latter på en heller dårlig dag, takk.

  SvarSlett
 3. Ha ha ha! Det der blir nok et problem her hjemme også om et års tid...

  Spiser datteren din kattematen også eller vil hun bare grafse i det?

  SvarSlett
 4. *ha, ha ha* Pia - fantastisk forskning!:-)
  Får meg en god latter hver gang jeg leser innleggene dine:-)
  Mille fikk tak i c-vitamin boksen for noen dager siden..,
  - hun laget en sti bortover hele gulvet...
  - så vi kjøpte nye,- gulvrusk er vel ikke vitaminer..?!
  Ha en strålende dag,
  klem Hege.

  SvarSlett
 5. Hahaha, utrolig festlig :)

  De vet hva de vil, selv om de bare er 7 måneder! Kattemat er jo sikkert kjempe nam ;)

  Takk for kommentaren hos meg, vi begynner den store prøvelsen i natt! Her skal det soves...Yeah right... :)

  SvarSlett
 6. Hehehe... Vi har ikke katt, så her går det mer i telys. Og aviser, selvfølgelig! Jeg tipper på arv - litt telys fra meg (det er ihvertfall ikke fra faren!) og ekstrem avislesing fra faren. Jeg er glad i aviser jeg og altså, men jeg bruker ikke like mye tid på dem... ;o)

  SvarSlett
 7. Bergljot: Jeg vil ikke påstå at mora er så sprek. Ikke faren heller. Men av en eller annen grunn har vi fått spretne og sportye barn (et par av dem, ihvertfall) - igjen :arv eller miljø?

  Cathrine : jeg stopper hennne når kattematen føres mot munnen. Men har mine kvaler - det ville blitt veldig artige bilder...

  SvarSlett
 8. He, he dette liker et gammelt GENforskerhjerte!!!

  Men er usikker om det er arv eller miljø/preging som slår inn her da....☺ Matvett er jo vanligvis ARV, og det ser jo/høres ut som hun har det (he, he).

  Nå bør du utvide oppsettet til å dandere en skål med kattemat og en skål med sjoko-pops i en ren skål på gulvet og se hva hun velger da! Da tror jeg nok arven hadde slått ENDA mer inn og valgt de søte, klissete kulene framfor de sikkert fiskestinkende kattematkulene... Lykke til! Ha en våt klut lett tilgjengelig under forsøket! ☺
  GOD HELG!

  SvarSlett
 9. Aviser og kattemat er ein bankers hvis du trenger litt fred og ro, ja...
  Eg fekk vaska badet i går mens litlajenta fortærte ein donaldreklame. Eg plukka av og til ut papirbiter fra munnen, men jenta var veldig tålmodig mens eg vaska!
  Kattamaten har ho ikkje klart å kravle bort til ennå...men det er bare snakk om dager...
  Ha ei fin helg du og! :)

  SvarSlett
 10. *ler høyt* Katte og hundemat. Her er samme greia. Hundeskåla og maten oppi er magnet for babyer. Men jeg lar de tygge litt jeg da... Sparer litt på matbudsjettet på den måten. God helge-klem

  SvarSlett
 11. Hei igjen Pia!
  Ligger en liten overraskelse til deg inne hos meg - du velger selv om du vil hente den:-)
  Ha en fin helg,
  klem Hege.

  SvarSlett
 12. Hahaha - herlig. Blir så glad av å lese bloggen din. Lyser opp dagen min!!

  SvarSlett
 13. Morsomt morsomt Pia!!Endelig en forskning som er gjenkjennelig!Synes du skal sende rapporten rett til hr.Eia med engang!!:)

  SvarSlett
 14. Det hørtes ut som et morsomt eksperiment. Jeg husker lillebroren min elsket å sitte der hvor kattematen var. Og han tok en liten smak til og med. Det var nok godt..
  Koselig blogg du har, jeg har aldri vært inne hos deg før.

  SvarSlett
 15. Våre gutter elsket askerestene fra peisen - du kan bare gjette hvordan de så ut. Gleder meg til yngstemannen har kan bevege seg fremover!

  SvarSlett
 16. Takk for ein bra start på dagen! :)

  SvarSlett
 17. festlig. Lurer på hvordan det skal gå med katter og kattemat her i gården når frøken begynner å krabbe rundt. Skal man sette kattene/kattematen eller frøkna i lekegrind tro?

  SvarSlett
 18. Hmmm...jeg tar utfordringen, (later som om du mener at alle lesere bør være med å forske), og steller istand ei løype her i heimen også. Jeg er ikke interessert i katter eller kattemat, men jobber i avis. Så både arv og miljø burde føre ungen mot avisene....såååå, jeg sier ja takk begge deler! :)

  Spent på resultat og forskningsrapport!

  Dessuten selger noen lekebutikker plastikkdyremat....lurt.

  SvarSlett
 19. Hehe, herlig! Jeg er igrunnen glad vi ikke har katt (eller hund eller andre dyr). ;) Vi har derimot vært på besøk hos noen som har, og både kattemat og hundemat (og ikke minst vannskåler) har rimelig høy tiltrekningskraft.
  Ha en fin-fin fredag! :)

  SvarSlett
 20. Hi, hi, artig eksperiment, Pia! Venter spent på konklusjonen:-) Kanskje det rett og slett har noe med matvett å gjøre??

  SvarSlett
 21. hahaha - veldig morsomt og gjenkjennelig..
  (Kanskje jeg skulle gjøre det samme eksperimentet)

  Nå har vi riktignok ikke kattemat stående, men aviser.. det må være noe av det beste lillemor kunne grafse i for noen måneder siden. Da vi besøkte bestemor en lengre periode i høst var hun utrolig ivrig etter å smake litt på både kattesand og kattemat..

  Nå er hun over avis-stadiet, og det er playmo-sjørøvere som ruler... Pappan forsøkte å gi henne en egen playmo-dame her om dagen - med barnevogn og baby, men den gikk rett i bakken da hun fikk øye på storebrors krigere med sverd og hjelmer.

  SvarSlett
 22. Du må rett og slett publisere forskningsresultatene, og så kan du jo lage et program slik at du kommer på TV igjen.

  Skal ikke kjøpe bilde, men synes det er helt ok at du benytter den sjansen du har til å få deg et gratis bilde.

  Good luck!

  Klem

  SvarSlett
 23. He he, når Waldemar ikke er så happy med maten han får finner vi han ofte i trappa. Der sitter han og mesker i seg kattemat og deler raust med Amigo, katten vår! Jeg tror at aviser og skjerf i morsomme farger og teksturer, gamle bokser og alskens vi finner i heimen er langt mer interessant enn alle de riktige lekene jeg har tilbudt barna mine. Og den Rikshospitaltesten der de testet kjønn ,må jeg si at jeg syntes det var relativt sjokkerende at noen kan betrakte som vitenskaplig.

  SvarSlett
 24. Hahaha... Strålende forskning!

  Gooooooooooooooood helg!

  SvarSlett
 25. hi hi.. Gøy med løype.
  Nå ler jeg godt!
  Så søte hender i kattematen:)

  Ha en fin fredagskveld :) :) :)

  SvarSlett
 26. Ha, ha! Nå er det du og Eia liksom! :-)

  SvarSlett
 27. Haha, så artig! Morsomt å drive med litt forskning på egenhånd.
  Og hva skal man egentlig med leker når kattemat og aviser holder i massevis?

  SvarSlett
 28. Som alltid morsomt å lese dine betraktninger, jeg mistenker deg for å skjule vanedannende mystiske "et eller annet" i tekstene dine for jeg må innom her hver dag - hm?? hm hm hm???
  Vel, uansett dop eller ikke, god helg :)
  Hilde Iren

  SvarSlett
 29. Nå ble jo den testen utført for å stadfeste tvekjønnedes barn egentlige kjønn. Jeg lurer veldig på hva kattemat i det tilfellet ville bety...?

  SvarSlett
 30. Heidi: at hun egentlig er en katt...?

  SvarSlett
 31. Hehe, ja utfra konklusjonene som kom fram i det programmet spørs det om ikke det hadde blitt resultatet. Hadde vært spennende å se hvordan dét hadde blitt fikset... ;o)

  SvarSlett
 32. Nydelig eksperiment! Veldig gjenkjennelig. Og selvfølgelig kan man dra de store, almenne linjer! Go-go. Hvordan skal de lett tilgjengelige og ufarlige lekene noensinne kunne konkurrere med alt det som følges av "nei", "au", "farlig", "mamma sin"... Så grunnleggende menneskelig som det kan bli, vel? Og heller ikke noe man vokser av seg, i så veldig stor grad? Men kjønn...nei, der er vi prikklike tror jeg. Et lite eksperiment her i huset: barnet skriker etter mobilen din, det får en gammel mobil. Gleden varer i 1 sekund. Åja- mangler selvfølgelig lys. Det får en lekemobil MED lyd og lys, noe som varer cirka like lenge. Nei, glamoren rundt NEI og MITT er uslåelig og det fungerer bare sånn måtelig å late som om noe er mindre tilgjengelig enn det egentlig er, men det fungerer litt. Sikkert noe Darwinistisk her et sted. De som prøver å gjemme noe, har noe du vil ha! Ha en fin kveld.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails