lørdag 10. april 2010

Bursdager. Og zombiekake

Da jeg ble gravid for første gang, var et av de første spørsmålene som føyk gjennom hodet mitt følgende: Hvordan skal jeg klare å arrangere barnebursdager?

Jeg hadde ikke angst for leikene eller opplegget eller strukturen - nei, jeg grudde meg til serveringa.

Så jeg begynte å øve. Først lærte jeg meg å koke pølser. Eller å TREKKE pølser. For det var jo trikset jeg ikke hadde fått med meg - pølsene skulle jo ikke fosskoke i ti minutter, slik jeg var vant med fra før av (Så pappa, for å unngå vrengte pølser: ikke kok dem!)

Fra meg av glede gikk jeg løs på neste post, nemlig å lage gele. Og fant ut hvis man klarer å følge oppskriften på pakka, så er det ganske enkelt.

Marsipankake klarte jeg å bestille via telefon, og vaniljesaus kjøpte jeg i butikken.

Og VOILA - jeg var klar for å bli mamma!

Etter hvert blir man faktisk dreven. Jeg har prøvd ut mange kaker, og tro meg, øvelse gjør mester! (Okei, kanskje mester var litt overdrevet. Svenn, kanskje?)

Jeg har opp igjennom åra prøvd å glede gutta med
 • Fotballbanekaker (med gress laget av kokos med konditorfarge)
 • Piratskutekake (med blaut gele som vann rundt skipet og godtekrokodiller og fisker strødd rundt)
 • Togkake (det ble et kakehelvete, husker bare at tre små gutter sto rundt meg og hylte at kaka var stygg.)

Nå holder jeg meg til det enkle.
Vi serverer pølser. Jeg har prøvd minipizzaer og taco og pinnsvin-av-potetmos-med-småpølser-som-pigger. Men pølser er helt ålreit.
Jeg har funnet "min" oppskrift på ei sjokoladekake i langpanne som jeg baker hver gang.

Kake, sammen med gele og istårn, slår alltid an. Særlig det istårnet - bare sleng sammen iskuler på et fat, dynk det i kakestrøssel og peis på med marshmellows eller nonstop eller whatever. Da har du ei sukkerbombe som får barna til å gå fra konseptene - bokstavelig talt. Hvis du i tillegg kjører på med stjerneskudd eller lysfakkel oppå istårnet - ja, da blir det en ekstasens dag, for å si det mildt.

Okei, dette istårnet jeg skryter sånn av, ser kanskje mer ut som en ishaug. Men dere fatter poenget - det er tilbehøret og effektene rundt som er greia!

Sjuåringen prøvde seg med at han gjerne kunne tenkt seg en zombiekake med blod. Det er strålende at han fortsatt har tro på sin mors bakeevner, men jeg sørget for at zombiekakeforslaget ble nedstemt.

Og det ble en gledens bursdagsfeiring.

Ha en flott lørdag, med eller uten kaker!

23 kommentarer:

 1. He, he...Så fint innlegg. Jeg er enig i at det ikk alltid er så enkelt med å plnalegge og gjøre istand til bursdagfeiring. Jeg synes du klarer deg fint, jeg. Ha ei fin helg.

  SvarSlett
 2. Haha Herlig Pia!
  Jeg syns du er kjempe flink jeg!

  Jeg har også etter mange år funnet "min" kakeoppskrift til rund sjokoladekake og sjokoladekake i langpanne.

  Vi er 8stk i dette huset og det blir en del bursdager, og det er alltid gøy å eksperimentere litt.
  And I love it! ....

  SvarSlett
 3. Det enkle er ofte det beste :) Er det mulig at du deler DIN oppskrift på sjokoladelangpannekake? Eg har ennå ikkje funne MIN... Baker mange forskjellige, men har ikkje funne DEN spesielle ennå. :)
  God helg!

  SvarSlett
 4. Du er kjempeflink!
  Jeg husker at jeg bakte masse kaker de første bursdagene - og vi spiste kaker i dagesvis etterpå og måtte kaste masse. Greit at man etterhvert finner noe som funker hver gang!
  Tar med meg tipset om istårnet!

  SvarSlett
 5. Takk for kjempegode tips ;)

  SvarSlett
 6. Huffameg...jeg er heller ingen kakebaker...blir svett når vi er i selskap der småjentene får de lekreste rosa "amerikanske" barbi-bratz-tårn-slott-glam-kaker...men jeg fikk et tips av ei venninne som har vært en sikker vinner i alle bursdager. kolv en 2l vaniljeis på et fat. strø på alt du kommer over av nonstop, godteri, strø alt med masse sukker og e-stoffer. DET vil alle ha. enkelt og helt min stil.

  SvarSlett
 7. Det enkle er det beste. Jeg lagde en bløtkake formet som en katt et år. Det ble tatt ETT stykke av den, og det var bursdagsbarnet. Kokosboller har vist seg å være populært. Særlig om man samtidig har popcorn som vissnok er festelig å stappe inni kokosbolla.....Har ikke fått testet ut det seneste tipset jeg har fått; Gjørmekake. Det er sjokoladepudding og sjokoladekake i en herlig blandings pynta med f.eks. geleslanger...

  SvarSlett
 8. herlig innlegg -igjen. Barnebursdager kan i seg selv være en utfordring og en påkjenning. Synes du har fått det bra til jeg :)

  Ønsker deg en stålende helg og vil si at jeg har noe til deg i bloggen min :)

  SvarSlett
 9. Åh, som jeg kjenner meg igjen:D Hadde også litt prestasjonsangst før, men nå er jeg blitt superkald og rolig. Med pølser, gele, is og skuffekake kan man ikke mislykkes. Det hjelper kanskje på nervene å ha pasert 40? :)
  Synes forøvrig at det virker som om unger spiser mindre og mindre?.?.?
  Kanskje jeg skal prøve ishaug neste gang... :D

  SvarSlett
 10. award til deg på bloggen min!

  SvarSlett
 11. Kjempefint is og marshmellows tårn.

  Det er gøy med bursdager, og det går i pølser hos oss også. Det er godt!
  Jeg har begge barna født i samme måned og skilte foreldre som ikke kan være i samme hus.... Det blir mange selskap på en måned og ikke minst mye pølser og kaker... :) :)

  SvarSlett
 12. For en herlig blogg du har! Du skriver så utrolig morsomt! Har sitti og ledd mye de siste ti minuttene!! :D Takk for at du deler alt mulig:) La meg til som følger!:)

  Ha en god helg. Hilsen Cathrine

  SvarSlett
 13. Du får la være å vise poden kaker som dette da *fnis* http://cakesignoria.wordpress.com/2008/10/31/severed-arm-cake-for-halloween/

  Her tror jeg det gikk med 3 kakestykker på siste barnebursdagen - de var alt for opptatt med å leke. Så var glad jeg ikke hadde orka å bake mer enn en kake *fnis*

  Er forresten giwe-away på Luigi-lue på bloggen :)

  SvarSlett
 14. Oh - barnebursdager. To pedagogforeldres skrekk ;). Gikk hardt og stort ut de første årene - med slott, sjørøverskuter og jeg vet ikke hva - men nå forsøkes disse bursdagene å dysses ned og nesten bestikkes vekk ;). Det enkle er det beste - og hallo - det isfjellet ser ut som om det er bygd for MEG. Is og marshmallows. Mmm.

  Med alt det gjenbruksstoffet jeg har kjøpt for dyre dommer - så kommer jeg nok til å sy i minst 30 år. Det kommer nok ganske sikkert litt mindre også - jeg må bare venne meg til å sy litt pirk først. Har bestilt en bok med 0 - 4 års søm som ventes i postkassa one of these days. Det blir nok kjoler i mindre str.sånn i første omgang kanskje. Er det gult du er ute etter ;)??? Det skal visstnok være sommerens store kjolefarge. Jeg begynte med gule kjoler for to år siden jeg - og har to i stallen. Da var det ganske spesielt i 2009 - og litt rart i fjor også, men nå skjønner jeg at jeg kommer til være skikkelig inn i år.

  Helgeklem fra meg ;)!

  SvarSlett
 15. Det enkle er ofte det beste. Jeg angret som en hund paa at jeg stod nesten heele dagen paa KJökkenet paa 3aarsdagen til M... LItt mindre ordnings og mer tid med bursdagsbarnet neste gang:)
  Herlig innlegg forresten!

  SvarSlett
 16. Jepp, been there done that! ☺ Bortsett fra at jeg ELSKER jo egentlig å lage morsomme kaker da må jeg innrømme. Tar det som en utfordring å lage en kake til "temaet" for bursdagen, om det er tog, dinosaurer, pokemon, sjørøver, edderkopp, biler, cowboy. (Vi hadde en lignende isvulkan som du hadde nå, til dinosaur bursdagen til 5 åringen i høst - STOR suksess. Og nå fikk jeg lyst å scrappe akkurat de bildene (he,he)!

  Men de største gutta vil ikke ha tema lenger, de vil ha "helt vanlig bursdag" som de sier, og da blir det pølser, brownies og muffins det går i her.

  SvarSlett
 17. Har også omsider funnet ut at det enkle ofte er det beste. Kan love at min togkake også ble helt gyselig. Så heretter er det bare vanlig sjokoladekake i langpanne med litt pynt. Gelecoctail i flere farger med krokodiller i var heller ingen suksess, bare veldig mye arbeid. Så fra nå av er det bare rød gele i plastglass med paraply, for det pleier å gjøre susen. Istårnet ditt var en super ide. Skal prøve det ved neste bursdag:-) Takk for tipset!

  Klem

  SvarSlett
 18. Takk for tipset om istårn! Jeg er ingen racer på kjøkkenet, så alle feiringer jeg må lage noe til blir jeg litt svett av... Men det går jo som regel sjelden heilt galt, og hvis så skulle skje blir det jo en bursdag en husker....

  SvarSlett
 19. Så herlig ide det var med det istårnet da, den skal jeg ta om noen år når sønnen min er litt større!!
  Ha en flott søndag!
  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 20. Dette er etter min smak. ENKELT OG GREIT.

  Det med istårnet ser jeg at flere har funnet som en super ide. Kanskje jeg prøver meg på den, jeg også.

  Det viktigste av alt er jo at barna er fornøyd.

  Klem

  SvarSlett
 21. Istårnet er jo genialt! Og effekten med fyrverkeriet kan til og med gjøre en fiskekake spennende. (Nesten iallefall!) Zombiekake med blod derimot... Litt skeptisk til den altså, til tross for at jeg kan finne på mye rart. ;)

  SvarSlett
 22. Ja det er jo det med å navngi ting. Noen ganger opplever jeg at bare vi bestmmer oss for et navn så er det ikke så nøye med innholdet. Men det motsatte kan jo også skje. Da jeg var gravid med Waldemar besluttet vi å gjøre litt mer ut av Antons rom som til da bare var et rom med en seng. Han ville så gjerne ha et sjørøverrom. Jeg fant liksom ikke helt det som trengtes følte jeg, men jeg fant et urolig kult sirkusstoff. Så vi malte en køyeseng rød og jeg sydde gardiner med sirkusmønster så man kan lukke seg inn i den nederste køya, puter og diverse. Jeg ble grisestolt og det ble ordentlig fint. Men Anton som vanligvis er entusiastisk ble liksom helt flat i uttrykket. Etterhvert fikk jeg lirket ut av ham at han hadde jo sett for seg dette sirkusrommet stappende fullt av løver, elefanter, klovner og sjonglører. Men han har vendt seg til det!

  SvarSlett
 23. nam nam, må definitivt lage sjokoladekake i dag etter å ha sett det bilde av kaka di!!:D

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails