torsdag 22. april 2010

Barn. Og tenner

Helt fra babyen er født, begynner folk rundt å mase om tennene. Særlig når babyen helt naturlig begynner å putte neven i munnen når hun er ca 3 måneder. Da går folk i fistel - de smiler lurt og sier "Er det noen tannebisser på gang?".

Og når tennene dukker opp sånn 3-4 måneder seinere, slår de gamle seg stolt på brystet og triumferer over sin eksakte spådom. For jo eldre de er, jo mere opptatt er de av babyens tenner. Det har nok sammenheng med at de med vedmod erindrer den gang de hadde sine egne små hvite riskorn intakt.

Eksempel på 7 måneders gammel baby med to tenner

Men egentlig er vi vel alle opptatt av disse babytennene.

Er barnet sutrete, tenker vi umiddelbart at nå er det tenner på gang.

Våkner hun ofte på natta og vil ha pupp, forklares det gjerne med at det er tennenes skyld.

Har hun feber eller diarè - ja, DA er det ihvertfall tenner som kommer! Forrige uke hadde dattera mi falsk krupp, men det gidder jeg ikke å skrive om, for da kommer nok kommentarer som "Tror du det kan være tenner?"

Skulle et barn fått tenner for hver gang det var litt utilpass, ville vi alle ha fostret opp små haiaktige barn.
Riktignok kan mine egne unger være storkjefta til tider, men de har ikke mer enn noen-og-tjue tenner. Bortsett fra den yngste. Hun har to.

Ha en smilende dag, med eller uten tenner!

19 kommentarer:

 1. Hi, hi, herlig hai. Her driver vi og mister tenner, ja altså seksåringen. Vi andre har foreløpig våre i behold. Jeg hadde gleda meg til en sjarmerende tannløst smil, men de nye voksentennene er jo fullvokste bak når melketennene endelig detter ut! Skikkelig snytt.

  SvarSlett
 2. He he! Det er utrolig kor viktig det er med desse tenna! Litlajenta vår har ingen tenner, enda ho har sleva mykje heilt sidan ho vart fødd. Men dei kjem sikkert snart...
  ...for nå har ho blaute bæsjer også... ;)
  ..så innan eit par tre månader, så tenker eg det spretter opp ei tann eller to!

  SvarSlett
 3. Haha, mormor har mara om de tenna i 4 måneder, og for ei ukes tid sida kom det 2 stk. Gjett om ho var fornøyd a :p

  SvarSlett
 4. Kjenner det igjen ja! Folk må alltid ha ei FORKLARING på alt. Så får dei jo, som du seier, rett ein gong. Men falsk krupp høyrdes IKKJE kjekt ut.... Håpar ho er frisk og rask nå. :)

  SvarSlett
 5. Det er jo greit å ha noe å skylde på - kunne ønske at også vi voksne kunne fått tenner av og til, så kunne vi sagt "det er nok derfor hun er så sur. hun driver sikkert og får tenner" osv.

  Her i huset er det ingen tenner på vesla enda. Og vi har ropt ulv, ulv i flere måneder nå :=)

  SvarSlett
 6. hehe... høres kjent ut ja... og tenk de stakkarene som ikke får tenner før de nærmer seg året...

  SvarSlett
 7. Hi, hi, virkelig tatt på kornet det der, Pia! Det er akkurat sånn det er. Tenner er liksom forklaringen på det meste:-)

  Klem

  SvarSlett
 8. Jeg er jo helt gææærn etter tenner, særlig sånne som faller ut og nye som kommer. Det var 6-års tenner jeg ble pblisert i {entreART}istes også!

  SvarSlett
 9. hei Pia
  takk for hilsen inne hos meg.
  du skriver veldig godt og artig! :)
  mitt avkom fikk begge tenner allerede etter tre måneder. så mor opplevde det sånn ca sånn som hai-bildet ditt ... ;)
  klem, Åpent hus

  SvarSlett
 10. Hehe, mye sant der ja! :)
  Min nesteldste fikk ikke sin første tann før hun var 13 mnd. Da hun rundet året var det flere som ymtet frempå om at jeg kanskje burde ta henne med til en lege/tannlege for å sjekke. Da spurte jeg som regel om de noengang hadde hørt om noen som ikke fikk tenner, hehe. Vel, nå er hun straks tretten og har såvisst tenner, faktisk så mange at hun nok må trekke noen for å få plass til alle, haha. :)
  Ha en fin-fin kveld!

  SvarSlett
 11. Hehe, bra skrevet og veldig sant!
  Og det slutter jo ikke med de tenna da, for når de endelig er kommet nesten alle sammen, begynner de jaggu å ramle ut igjen. Og så skal det jo vokse fra nye store tenner, og gjett om det er gjenstand for fokus da, dersom de lar vente på seg...! Aldri opplevd slikt mas jeg, som da Sofie's ene fortann brukte et halvt år på å komme fram; skulle tro jenta var klar for innleggelse etter reaksjonene å dømme...
  Og så når vi blir godt voksne, begynner det jo igjen med de for***** tenna!
  Men de er jo veldig praktiske da...

  SvarSlett
 12. Ajaj, denne masinga altså...
  Nå er tenner faktisk noe av det kjakan min var såkalt "tidlig ute" med, mens resten kommer litt sånn i hytt og pine.
  Nettopp sånn det skal være i følge meg selv..
  Men smilet begynner å bli noe stivt i kantene av alle "når begynner han å....?"-spørsmålene ;)
  Eller hva med "bare vent til han...."

  Hva skjedde med å nyte stunden mens den er her og bare la ting gå sin naturlige gang?
  Det er nå det jeg har bestemt meg for å gjøre hvertfall!

  Ha en herlig fredag du!

  SvarSlett
 13. hehe....jaaaa. Her har ungen min hatt tenner på gang fortløpende i et helt år... Ikke alltid de har poppet ut. Men symptomene har vært der konstant!

  SvarSlett
 14. Når jeg sitter på gamlehjemmet 120 år gammel må jeg virkelig huske å takke deg i talen min for at du har bidrat til at jeg har blitt så gammel - latter forlenger livet vet du:) Takk for at du fortsetter å blogge og gir oss noe å smile og le av i hverdagen:) .....og det er jo greit å ha noe å skylde på, så når jeg begynner å bli gammel og sur og sær-så går jeg skylde på tennene - at jeg begynner å miste de hi hi.
  Ha en flott helg;)

  SvarSlett
 15. Ja, de tenna, de tenna - og når de først er kommet, så er man så bekymret for at barne skal slå og skade dem, eller slå dem ut, at det hadde vært greit om de ikke kom så fort likevel!!

  Men huff for et haibilde - seriøst - finnes det slike haier, med såååå enorm mange tenner? Det må være fiksa på det bildet der vel? Kjenner jeg ble litt uvel....!

  Ha en fin dag! Klem!!

  SvarSlett
 16. He-he, morsomt innlegg. Kjenner meg veldig igjen, Ja vi er vel i overkant opptatt av tenner til de små. Nå handler det mest om å ta vare på de vi har.

  Og så må jeg få takke for koselig komentar i anledning vår bryllup.
  Ønsker deg og dine en flott helg.

  Klem Ann<3

  SvarSlett
 17. :) Det er virkelig bra at ungene sine gap ikke ser ut som den haien der. da hadde jeg vært redd mine egne unger. Fytte grisen, det der var nifst!
  Ellers er de de utrolig blå øynene til Vesla jeg legger mest merke til. WOW! :)

  SvarSlett
 18. Hehehe, jeg har tenkt på akkurat det samme. Siden Daniel var tre mnd, og begynte å putte alt mulig inn i munnen, har alle mast om de tennene. Han fikk ikke sin første før han var godt over 8 mnd...

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails