torsdag 25. mars 2010

Babyer nå til dags

Babyer nå til dags skal liksom dulles så mye med. De skal polstres og pakkes inn. De skal smøres og mates. De skal bæres og bades.

Tenk før i tida! Jeg, for eksempel, ble fostra opp på nypesaft fra jeg var et par måneder gammel. Jeg var alltid så solbrent om sommeren at jeg kunne rive av meg store lag med hud, og på bilturer kunne jeg rulle rundt i bagasjen og plage søsknene mine.

De som er enda eldre fikk sikkert sprit på flaske allerede på barselavdelinga. Etter at de hadde skriki fra seg i ei ukes tid, tuslet de hjem på egenhånd. Eller de tok sparken, hvis det var vinter. (Og det var vinter store deler av året.)

 De kom seg hjem, og klatret opp på loftet, der de klarte seg uten pupp og omsorg. Etter ca et år, klatret de ned fra loftet, satt på ei gryte med vassgraut, og var en naturlig del av storfamilien. De hjalp til hjemme med å bære vann og ved, eller de tjente noen riksdaler ved å spikke fyrstikker.

Det var tider, det!

(og jeg har måttet lete laaangt tilbake i arkiver for å finne bilder fra de gode, gamle dager....)
I gamle dager lekte barna ute fra soloppgang til solnedgang. De store passet på de små. Alltid glede og latter. Luer og votter ble bare brukt til høytider.

I gamle dager måtte toåringer skaffe seg mat selv fra naturens herlige matfat. Men de vokste opp, ble store og sterke, selv uten tran. Noen ganger fikk de sott eller sjørbuk, men det var slikt man måtte regne med i de tider.

I gamle dager måtte fireåringer slepe rundt på yngre søsken, mens de knyttet et teppe eller stekte flatbrød på takke.

Ha en historisk dag, med eller uten barn!

17 kommentarer:

 1. Ja, de unge har det altfor godt i dag! Tror jeg må sette i sving den syke 2-åringen med gullvvask, det ser ikke ut her;) Ha en herlig dag, Pia! Klem Heidi

  SvarSlett
 2. Jeg overlevde en barndom med "gift"tåteflasker og "gift"smokker, men kjenner fortsatt ingen merkbare bivirkninger. For ikke å snakke om de "ikke akkurat best i test" redningsvestene jeg fikk på meg om somrene. Min mamma spurte om jeg ville låne en av redningsvestene hun hadde i kjelleren da jeg sa jeg måtte kjøpe en ny redningsvest til Alma i år. Da lo jeg godt :)

  Fatter og begriper forresten ikke at jeg ikke har oppdaget bloggen din før nå! Jeg som trodde jeg hadde lest alle... ;)

  SvarSlett
 3. Ha ha, husker veldig godt at vi krabba fritt rundt om kring bak i bilen på kjøreturer. Vi hadde folkevognbuss. Ikke snakk om mye sikring, da gitt! :)

  SvarSlett
 4. Og vi klarte oss fint uten EU sand i sandkassene. ;-)

  Hvordan kommer mine barn til å behandle sine barn, mon tro?

  Alt godt fea Eirin

  SvarSlett
 5. mm, stemmer det! Null fluor, knapt vaksiner, ingen morsmelk, Babyolje som solkrem. Survival of the fittest? Blei cirka normal, iallefall nok normal ;)Trur eg.

  SvarSlett
 6. artig artig ;) rart kor tidene forandrer seg ja.. vi svaia øverst i toppen av trær og bada i bekken uten tilsyn, d va tider d ;)

  SvarSlett
 7. Om jeg kaster meg på sybølgen, ja... Kaster og kaster... Det vil jeg ikke si, kanskje mer plaster i vannkanten... For det skorter både på tid og talent, men jeg har masse restestoffer og lappeteppedrømmer. Som har ligget der i et par år, og har resultert i et halvferdig quilteteppe og en halvgrei kjole til Vårin. Haha. Sykrok er litt misvisende i så henseende, det blir både søm, heklenåler, papirsklip, tekst og barnetegninger i denne kroken. Er så glad for å ha fått samlet alt av hobby på ett sted i stedet for overalt og i stuen... Syr du, Pia?

  Nå skal jeg sende Håkon ut på trilletur med dagmamma for første gang. Snakk om service, han kunne jo gått selv. Sånn som vi gjorde da vi var små, mener jeg.

  SvarSlett
 8. Gunn Beate:Nei, nei og atter nei! Jeg syr ikke! Strikker ikke. Hekler ikke.

  SvarSlett
 9. Ja - det er et under at vi har blitt som vi har. For ikke snakke om foreldre og besteforeldre:-)Men jeg merker at det er mindre dulling, bading, smøring osv med nr 3. Hun får jo selvfølgelig alt hun trenger og vel så det, men ikke samme "dill-dall-dull" som med nr 1 - det er sikkert og vist. Men jeg tror Sofie blir et like bra mennesker for det :-)

  Ha en fin fin dag - jeg er bakstkjerring i dag, med varierende resultat ser jeg:-o

  SvarSlett
 10. Ja, tenk at det ble folk av oss:-) Det blir litt VEL mye dulling innimellom. Det er dette med den dårlige samvittigheten da. Vil jo så gjerne være supermamma.

  Boken jeg fikk fra deg var helt super! Lo så jeg grein, og klarte ikke å legge den fra meg. De to barnebøkene var også midt i blinken, og har vært lest flittig siden vi fikk de. Tusen takk igjen!

  SvarSlett
 11. Her fikk lattermusklene rørt litt på seg. Herlige bilder og tekst. Love it

  SvarSlett
 12. Fantastisk redegjørelse for barn i gamle dager :-)

  SvarSlett
 13. Hehehehe, passet bra i dag dette innlegget.
  Nettopp kommet hjem fra barseltreff der den ene mammaen har vært i terapi med sin baby som hadde "kroppskontaktblokkering".
  Den nevnte mamma'en er en av de mest fornuftige og herlige mennesker du kan tenke deg, så selvom denne terapien ser ut til å fungere som rakkern måtte vi le litt og si "hva gjorde de med barna før i tiden egentlig?"

  I tillegg til alt du nevner over her kan vi jo grøsse over alt det de gravide spiste før i tiden... hvordan noen i det hele tatt fødte friske barn før 1985 er jo et under.

  SvarSlett
 14. Tihi, det er nok ingen tvil om at barn i dag dulles litt for mye med.
  Selv om mye av den kunnskapen vi har i dag er viktig og bra, så er det nok en del ting vi burde tatt med oss fra "gamledager".
  (Og jeg syns man skal være forsiktig med å si at "det gikk jo bra med meg" for det er nok en sannhet med store modifikasjoner.. (heter det egentlig "modifikasjoner?"))

  SvarSlett
 15. Haha, det kan jo hende du blir lurt uttpå, du er jo på scrappekjøret. ;)

  SvarSlett
 16. Gunn Beate: Bare prøv å lure meg - det er nyttesløst. Har null talent der, gitt. Sløyd var mer meg på barneskolen. Men jeg er nok ingen håndverker.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails