fredag 26. februar 2010

Seks måneder! Og søvn.

For et øyeblikk siden var jeg nede på fødeavdelingen og pressa ut nok et vidunder, nummer fire i rekka. Og nå har dette vesle vidunderet altså blitt seks måneder. Et halvt år! Hva gir du meg, spør jeg bare? Nå har vi ei lita tulle med lubne lemmer og en hårsveis a la Vidkun Quisling.
Dagens "bursdagsbarn" poserer med kul ugle fra Barbro.

Hun har vært langt vest (Bergen) og langt øst (Thailand). Hun har fått sin første skarpe tann, og en av brødrene hennes mener nå at mine dager er talte, siden hun har begynt å bite mens jeg ammer. Snart tar hun en jafs, og om et par måneder er hun et kjøttetende monster som har fortært sin egen mor.

Vi er i det store og hele meget fornøyd med vesla, hun er blid og glad og har en hes latter som vi hører ofte. Men en ting er ikke helt topp. Og det er søvnen. Så til alle dere som får høre fra meg at "jeg sover sammen med vesla, så får hun forsyne seg når hun vil" : altså, dette er sant, men det er ikke metoden å følge hvis du ønsker å våkne glad og uthvilt hver morgen.

Jeg trudde at med fire barn skulle jeg fatte dette med babyer og søvn - oppdage koden, se tegninga, løse kryssordet, forstå sammenhengen. Men nei. Jeg og babysøvn suger. Big time.

Når hun trilles, sover hun godt. Ja, noen ganger sover hun nesten en hel time! Her er hun i Thailand.

Jeg trøster meg med at det har vært sånn med de andre også. Trøsten er at jeg veit at det går seg til. Gutta sover, de legger seg sjøl, og de sover hele natta. Søvn og barn er jeg god på. Regler, grenser, rutiner, bestemthet.

En gang sovnet hun mens hun ble ammet, og jeg klarte å kle på henne og legge henne i vogna UTEN AT HUN VÅKNA! Jeg måtte bare ta bilde av denne unike hendelsen.

Men baby og søvn er jeg ikke så god på. Jeg VEIT, i teorien, alt dette med baby og soving. Rutiner. La dem finne roen selv. La far trøste. Ikke tilby pupp hver halvtime. Ikke la de sovne ved puppen. Ikke byssing og trilling i søvn. Enklere skrevet enn gjennomført. Jeg orker ikke. Lar ho ligge der tett inntil meg, hele tida.

Og trøster meg med at ho neppe våkner av ondskap, og at all nærhet jeg pøser på med nå, vil jeg få igjen for seinere.

Jeg har også erfart at vips så er de store, og vil slettes ikke ligge inntil mammaen sin og kose. Så i all min trøtthet prøver jeg å nyte. Dette går bra. Dette blir fint.

Ha en flott fredag, med eller uten nærhet!

15 kommentarer:

 1. Er de ikke nydelige når de endelig sover? Helledussen, så søt!
  Sånne soveteorier funker liksom ikke alltid helt i praksis. Ihvertfall ikke når mor er dødstrøtt selv. Da er det greit å kunne slenge ut en pupp. Akk, ja, man kan ikke være like standhaftig alltid. Og det er ikke alt man trenger å fortelle på helsestasjonen...

  Det er tøft når det står på, men som du vet så går det plutselig over:-)

  Ønsker deg en god og søvnrik helg!

  KLem

  SvarSlett
 2. Heisann Pia!
  Kjenner meg godt igjen her ja...
  MEN - Gubben så skjønne når de ser deg rett i øynene og smiiler, he he!
  Og du nikker blekt tilbake..,fniis!
  Har hatt det på samme måten selv , lærer vel aldr( bedre å slutte og få barn, he he!)..:-)
  Inatt " fikk" jeg henne opp i sengen til oss ved tre- tiden , belønningen..?: Et 20 cm langt kloremerke nedover halsen som IKKe blir blogget om;-D
  Tusen takk for koselig hilsen,
  - og velkommen hjem heldiggris!
  Riktig god (nattesøvn!) helg, klem Hege.

  SvarSlett
 3. Så sant som det er sagt. Nyt det - tiden går så alt for fort!

  SvarSlett
 4. Takk, Pia! Kjenner meg såå godt igjen! Jeg og vet så inderlig godt hva som skal til, men å få det til i praksis...??!! Neida... Men jeg og sier til meg selv at de blir proppa fulle med nærhet og kjærlighet og ømhet og kos og melk, og det er det vel ingen som har noe vondt av. Tenk så fine små mennesker vi oppfostrer! ;o)

  Dessuten er det heller ingen av mine gutter som fortsatt må sove i sengen min. Heller ingen som forlanger pupp. Fnis...
  Det blir nok fin-fine, selvstendige barn av våre minste klumpestumper også, skal du se!

  SvarSlett
 5. Kveldsgrøten er mitt triks. Da vet man at de har fått nok og ikke trenger mat om natta. Så sove i vogn om natta, når hun våkner; intens rugging på vogna. Det tar omtrent en uke så er den sammenhengende søvnen et fakum. Og motivasjonen er at små barn også trenger sammenhengende søvn. Der ga jeg deg et råd du ikke hadde bedt om, det er jeg egentlig ikke så tilhenger av. Men fordi jeg er så fornøyd med dette klarte jeg ikke å la vær. Forøvrig leste jeg dette eminente tipset i Anna Wahlgrens Barneboka. God helg med eller uten velmenende råd fra meg. Klem

  SvarSlett
 6. åååå,som jeg savner babytiden...skulle vært noen år yngre gitt:)
  Jeg kan ennå kjenne den trøtte følelsen blandet med intens lykke når den lille våknet om natten og det føltes som om det var bare oss to i hele verden...sukk,nyt nyt Pia!!
  klemmer

  SvarSlett
 7. Takk takk! Ja layouten er i selve bladet. Jeg har fått tilsendt et eksemplar siden jeg er med, men jeg vet ikke om det kan kjøpes i Norge. Det står priser for Frankrike, Sweits, Canada, Belgia og EURO på forsiden.

  SvarSlett
 8. Ah, så sant, så sant! Jeg prøver å "lagre" søvn for tiden, man kan da det, eller? Med bare litt over en måned igjen til termin med tredjefrøken så vet jeg at alle minutter nå er dyrebare ;o)

  SvarSlett
 9. Her kjente jeg meg igjen ja - og min lille klump er ett helt år eldre enn din...
  Jeg har begynt å miste litt troen på at det går seg til av seg selv, selv om jeg jo regner med at han sover hele natten (og i sin egen seng) når han blir konfirmant, hehe.
  Jentene har sovet hele natta fra ettårsalder og tidligere, så det er tydelig at det ikke nytter med erfaring heller.
  Jeg har planer om å kutte ut nattammingen snart, men regner med at det blir en hard kamp med min lille avhengige sønn. Men sove ved siden av mammaen sin - det skal han få lov til å fortsette med en stund til.

  Ha en flotters helg! :)

  SvarSlett
 10. Ja det var den søvnen:)
  Nydelige bilder av din lille prinsesse.

  Jeg leste innlegget ditt tidligere i kveld, ammene med min lillegutt, som sovnet mens jeg leste :)

  God helg.
  Klem Vivian

  SvarSlett
 11. Utrolig søt denne lille prinsessen din.

  Det er så lenge siden jeg hadde baby i huset, så jeg har helt glemt hvordan dette med lite søvn var. Men det er som du sier, det går over. Selv om det kan være vanskelig å se lys i tunnelen når man er midt oppi det.

  Ha en fin helg og måtte du få noen timer på puten!

  Klem

  SvarSlett
 12. Åååå baby er nydelige små skapninger!!! Jeg er veldig ferdig med å få barn, men når jeg ser sånne lubne deilige små, så skulle jeg veldig gjerne hatt babytiden tilbake, bare noen måneder... Det var en fin tid synes jeg.

  Nå var jeg velsignet med to barn som sov seg gjennom spebarnstiden både dag og natt, så søvnproblemer var det lite av. Håper du får sove snart da ;-)

  SvarSlett
 13. Ahhh, being there - doing that...

  Lillefrøkna fyller snart året, men trives best i mors seng med full tilgang - og mor... hun orker rett og slett ikke ta den kampen. Jeg ble forvist på annet soverom forrige helg, og holdt på å knekke sammen flere ganger mens jeg hørte intens gråt i flere timer - og det ble verre dag to... Men så sov hun plutselig helt til fem - fikk pupp og sov igjen til åtte!!!
  MEN - det er jo alltid sånn da - at når man har slitt seg til dette, så blir de syke - må fullammes igjen i en uke (stakkars pupper som endelig trodde de skulle få krympe litt igjen) - og vips så er vi der igjen - tre i senga og mor som ammer fire ganger natta...

  Trøster meg som deg med at de plutselig er store og ikke vil ha mer kos, og jeg vet at dette er siste gangen jeg skal få oppleve disse utrolig nære og nydelige - men slitsomme- nettene. Vi får sove når vi blir gamle....

  SvarSlett
 14. Godt å høre, nei - VIRKELIG DEILIG å høre at flere har det slik. Har selv en baby på 10 måneder, som fortsatt ligger som en siamesisk tvilling sammen med sin moder om natten. Der er jeg meieri opptil 5 ganger om natten. Våkne frisk og opplagt??? Hva betydde det igjen? De sier at det vil gå over. Så hva pokker gjør 4-åringen i sengen min da? Hun er riktig nok ikke ute etter pupp, men hun vil kose med mamma. Så ligger jeg der da, mellom baby og barn og klengete gubbe som alle vil ha a piece of this. :O

  SvarSlett
 15. Jeg blir dessverre også litt glad når jeg leser dette... det er flere enn meg som har det slik!!! Ah, hvilken lettelse! Nå skal jeg finne senga her, med viten om at jeg må opp sikkert HUNDRE ganger i natt ;)

  Klem :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails