onsdag 20. januar 2010

Barn. Og bøker

Sett i gang og les for ungene deres. Først som sist. Når de begynner på skolen, vil lærere som meg stå og pese dere på hvor viktig det er med bøker. Rim og regler. Lyder og ord. Så kjør på nå, så slipper dere å ha dårlig samvittighet for akkurat det når poden starter på skolen. Det er nok av andre ting du vil bekymre deg for.
Meg, back in the good old days, da vi kun hadde tre barn. Her sammen med baby, en toåring og en fireåring. Og noe av det som funka for å underholde alle tre samtidig, var faktisk lesing. Boka "Lille Tigers fødselsdag" er nok ikke lenger blant oss pga meget hard bruk

Det er flott å lese for baby. Om du velger såkalt kvalitetslitteratur gjennom Bokklubben, om du har bøker fra Go`boken (hvem slipper unna dem?) eller om du sitter og leser fra en reklame fra Elkjøp. Samma det, tenker jeg faktisk. Bare babyen får høre stemmen din, se noen bilder, høre noen ord.
Etter hvert krever det mer fantasi fra deg som forelder hvis Elkjøpreklamen fortsatt skal fenge poden. Så da synes jeg du skulle investere i ei bok eller ti. Eller oppsøk nærmeste bibliotek.

Her kommer ti gode bøker(og som jeg HATER å skulle plukke ut ti) i tilfeldig rekkefølge.

Dette er ikke ment som noen topp 10, men som ti bøker jeg står inne for, bøker jeg har lest utallige ganger for gutta mine, bøker gutta har hatt stor glede av, og bøker jeg faktisk ser fram mot å lese nok en gang for vesla om ikke så lenge.

Bøkene om Ludde. Ludde er en kul kanin. En kultkanin, faktisk.

Når to... Dette er en serie på foreløpig ti bøker. De har blitt omtalt som godteri i bokform. Og det synes jeg er en god beskrivelse.

Bøkene om Lillesøster. Lillesøster er trassig. Lillesøster er viljesterk. Lillesøster har slått an hos gutta våre, og regner med at Lillesøster vil slå an hos vår egen lillesøster.

Gruffalo - hva er det for et dyr? Vet du ikke det? Han er litt av en fyr! Ei herlig bok. På rim. Som jeg trur jeg kan utenat.

Hvor er Willy?  Disse bøkene har man glede av lenge. Foreldre kan slite litt mer - det er til tider forbaska vanskelig å finne Willy. Og når du endelig har funnet ham, skal du finne trollmannen. Og skriftrullen. For fedre som digger Willy, finnes både Willy-t-skjorter og Willy-truser.

Gremmes over å måtte nevne Kaptein Sabeltann, men med tre gutter, slipper man liksom ikke unna. Mange av de bøkene er kjedelige, men en skiller seg ut: "Hvor er nøkkelen?" Her er det gåter, rim og regler. Slett ikke verst. Og nøkkelen? Den er i kjeften til pelikanen....

Benny. Den herlege grisen. På nynorsk, men du burde klare å simultanoversette. Benny samler på pinner og poteter, sånn som visse barn jeg kjenner.

Postman Pat. Hvis barna fikk velge. Ikke mor. Jeg synes at bøkene er dørgende kjedelige. Nesten like kjedelige som Thomas-toget. Men gutta har likt denne gladgutten ved navn Pat. Så jeg får sette dem på lista. For å sprite opp bøkene, kan jeg anbefale dramatisering. Da kjeder du deg ikke så mye når du må undre for ørtiende gang på hvem som egentlig har stukket av med postmannens nøkler.

Tigli - illustrasjonene her er fasinerende! Fortellinga er rar! Tigli har sukkerspinnhår fullt av tyggiskuler. Det MÅ jo bare fenge.

 Hva skal jeg nevne til slutt, da? Molly? Tassen? Albert Åberg? Barbapapa! Har endelig kommet tilbake - herlig å lese de samme bøkene som jeg sjøl likte som barn!

Hvilke bøker leser du for barna dine?


Ha en stimulerende dag, med eller uten bøker!

25 kommentarer:

 1. Så sant som det er sagt. Godt innlegg! Og flotte bilder (du ser veldig ung ut. Men det er du vel kanskje også).

  SvarSlett
 2. jeg har vært medlem av både Go'boken og Barnas bokklubb :-)
  har en del kasser med bøker :-)
  Har forsøkt siste tiden nå lese om spøkelset Nella for min (5 om en mnd) gutt,men det fenger ikke helt. Han er nok litt for liten.
  DE kjolene jeg viser i dag er bestillt av andre og kommer ikke i butikken.
  Jeg to grå kjoler en i str 4 og en i str 10 samt en rosa kjole i str 6 som ikke er pyntet enda (ordren ble kansellert) liggende til den som måtte ønske det.Ps kjolene er ganske stor i størrelsene.

  SvarSlett
 3. Jeg hater Albert Åberg. Jeg tror i alle fall at jeg hater Albert Åberg. Det er en stund siden jeg leste noe om ham, men fra barndommens skattekammer, så husker jeg tilbake på ham med avsky. Siden jeg ikke liker og hate og siden Åberggutten jo er ganske populær, fortjener han kanskje at jeg gir ham en ny sjanse... Ja, det skal han få!

  Ellers liker nå jeg godt å lese gode gammeldagse eventyrbøker også jeg da, som Grimm og A&M. Og Disneybøker om Donald og Mikke og bønnestengler og det som ellers måtte dukke opp. Og av nyere litteratur er jeg en stor Kurt-fan! S T O R! Ellers er jeg for øyeblikket helt tittelløs når det gjelder andre godsaker i bokhylla.

  SvarSlett
 4. Grrrr, jeg har en irriterende og/å-feil i innlegget der, og så går det sannelig min hatt meg ikke an å høyreklikke på teksten for å kopiere den, gitt. Slemme Pia! Da får jeg skrive setningen korrekt her: Siden jeg ikke liker Å hate og siden..... blablabla.

  SvarSlett
 5. Ups..jeg er en sånn lærer...har bare ikke tenkt på det selv.... Ja, jeg maser. I årevis. Haha:)
  -Om ungene MINE blir mye lest for, slik at lærern ikke trenger mase? Nei.
  Men lest for- ja. Det er veldig koselig. Med skummel mammastemme, slik at alle tre henger seg fast i armen min......uhuuuuu!

  SvarSlett
 6. Vi elsker bøker, sønnen min og jeg! Og siden mannen min har slitt med dysleksi i sine yngre dager kjenner jeg at jeg føler et ekstra ansvar for at gutten vår skal slippe å slite med ord og bokstaver...

  De han liker best er Barbappa-bøkene, Lille Ugle-bøkene (kjempefine!), Tassen (helt ok når man ikke har tid til å lese lenge), Laban & Labolina, Lille Prinsesse, Se Opp (den disney-filmen - vi har ikke sett filmen, men boken er lest maaange ganger), Muldvarpen som vill vite hvem som hadde bæsjet på hodet han (herlig bok).. Det var noen av de vi har lest mest,, Ellers går det også litt i Thomas toget, byggmester Bob osv....

  SvarSlett
 7. Ja, her kom det endelig et skikkelig lærerinnlgg:-) Er det pedagogen som begynner å komme fram igjen fra ammetåken, eller?

  Bøker er gøy. Hjemme hos oss er det mor som stort sett leser bøker for sine barn. Far leser Biltemakatalogen eller Clas Ohlsonkatalogen..... Og lille prinsesse elsker det. Og her skal det leses alt, artikkelnummer, varebeskrivelse, pris...absolutt alt skal leses. Kataloger og Donaldblader er IKKE noe for meg når det gjelder høytlesing. Ludde derimot er en slager og Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans, bøker om bæsj og promp er jo alltid populært..... Og Lillesøsterbøkene og Rødhette og ulven, og Den lille larven aldrimett.

  Burde vært flinkere til å lese for mine barn, innrømmer det, men de blir ihvertfall lest for innimellom:-)

  Klem

  SvarSlett
 8. Bøker + barn = sant
  Eg trur mest ikkje eg har treft ein onge som ikkje likar å bli lest for, men eg veit om mange foreldre som ikkje likar å lese,hehe.
  Eg las til mine tre nesten kvar kveld og elles når det høva seg slik.
  Favorittbøkene til minstejenta var StormStina,
  Albert Åberg, Gubben Pettersen og Findus, Den vesle Tigaren og Snekker Andersen.
  Elles var det alle bøkene til Astrid Lindgren og Anne Kath Vestly som vart lesne til alle 3.
  Veldig koseleg blogg du har og som får smilet fram mange gonger:)))
  ha ein fin dag.
  H

  SvarSlett
 9. Det er så sant! Vi har fast en dag i uken at vi besøker biblioteket. Det er en veldig koselig tradisjon. :)

  SvarSlett
 10. Jeg er så enig ang lesing og syns det er fint at vi minnes på å lese mer for ungene våre ☺ Minste frøkna mi på 4 år har Pulverheksa som favoritt, jeg liker godt å lese om Mamma Mø og Pettersen og Katten Findus for henne ☺ Hun eldste på 9 år er en raser til å lese og leser på sengen hver kveld og har gjort det siden hun knakk lesekoden rett før jul i 1. klasse. Hun leste 3 bøker om Harry Potter på ca 3 mnd da hun var 8 år ☺ Han i midten ser også ut til å bli glad i å lese for han leser alt han kommer over, fra melkekartonger til raklameskilt og tekster på tv, han begynte i 1. kl i høst og klarer å lese ganske bra. Han leser alltid på sengen før han sovner. Jeg må innrømme at vi som foreldre har svikta litt for hver unge når det gjelder å lese høyt for dem, vi var mest ivrig med 1. mann men det ser jammen ut til at alle 3 har arvet min og pappaen sin interesse for bøker og det er jeg veldig glad for ☺

  SvarSlett
 11. Du har helt rett lesing for barna er bra. Jeg leste mye for barna når de var små og " Busiga bebben" var favorit. Veldig koselig inlegg :-)
  Ha en fin kveld vennen! Klem

  SvarSlett
 12. Joda, bøker er en favoritt i heimen her også, og akkurat nå er Willy mest populær (stønn!). Gutta låner bøker på biblioteket - alt mulig i grunnen. Det er pappaen som leser hver kveld og han gleder seg fælt til å lese Harry Potter for poden :) Jeg er nok mer ivrig med fakatbøkene, kanskje ikke så rart siden jeg nå en gang er akademiker *S*

  SvarSlett
 13. Kunne ikke vært mer enig,you go girl!!

  SvarSlett
 14. Takk for koslig besøk inne hos meg:-)
  Lillesøster ja, vi eeeelsker de bøkene. Dog vår egen lillesøster begynner å gå litt lei - men mamman syns de er toppers!! Nå går det i MammaMø.
  Fin blogg du har, gleder meg til å følg med:-)

  SvarSlett
 15. Tusen takk :)

  Her les me mykje Benny (utrulig søt!), Mamma Mø, Tassen samt Bø og Bæ. Har unger på 2 og 4 år så desse bøkene passar kjempebra. Kanskje eg skulle ha sjekka ut Barbapapa og?

  SvarSlett
 16. Ja, tenk at barbapappabøkene kom igjen - og filmene! Her går det i Thomas (særlig KLER PÅ SEG) og Emma, Ludde, Postmann Pat. Karius og Baktus leste Thomas hver dag for Anton i et halvt år. Da grep (!) jeg inn og insisterte på et skifte. Karsten og Petra, Ole Aleksander, Knerten, Bakkebygrenda bøkene, Kardemommeby, Byggmester Bob - Waldemar tisset på seg for første gang siden i sommer da han fikk en Bob bok, siklet og tisset samtidig og var svært forundret etterpå. Molly, Gubben og Katten. Synes at det er utrolig koselig når barna blir glad i det vi likte som barn. Vi fikk nettopp i hus 1,5 time med "Vi på Saltkråkan" film. Da satt begge og måpte til det var slutt. Og muldvarpen som lurte på osv - HVER gang Waldemar var på do fra mai til august, og det ble jo noen bomturer, he he. God aften!

  SvarSlett
 17. Vi leser masse for ungene og jeg ble lest masse for når jeg var liten. Favoritt bøkene er travelby bøkene av Richard etter eller annet.

  SvarSlett
 18. Veldig bra innlegg. Jeg liker å lese for barna, men jeg lurer på om blogging/lese blogger har kommet litt i veien i det siste??? Skjerpings Ellen!!!!!
  Jeg fikk lyst til å lese Lillesøster-bøkene. :)
  Nå skal jeg prøve å lese litt Kurt Wallander:)

  SvarSlett
 19. Hos oss(Tre barn tett i tett) har Lillesøster vært en stor hit.

  Nå går det i Rampete Robin, Nifse Nella, og gjerne prinsessehistorier for yngstemor.

  Astrid Lindgren leser vi ommatt og ommatt, særlig Lotta og Madicken har vært populære.

  SvarSlett
 20. hei pia :D takk for søte ord på bloggen min :D

  har blitt litt stille på scrappefronten ja, er interiør for alle penga nå ;) scrapper fremdeles litt innimellom, men er jammen meg ikke mye av det som havner på bloggen, har visst blitt alt for sløv ;)

  SvarSlett
 21. Hei og tusen takk for et "spark bak". I positiv forstand - det trengte jeg. Her har nemlig lesing for miniputten nesten blitt glemt. Det er en skam, for selv så elsker jeg bøker. Nå skal jeg bruke tipsene dine, og gjøre miniputten om til en lesehest, først som sist :-)

  God og varm klem fra toppen-mamma

  SvarSlett
 22. Å, vi har alltid lest masse for alle våre!! Hver kveld på sengekanten og ellers i løpet av dagen. Jeg syns det er en fin aktivitet å gjøre sammen med dem faktisk, i tillegg til alt det positive med begrepslæring, bokstavtrening, lesetrening etc. (Og der tok engleglorien min fyr gitt.....)

  Våre favoritter er:

  0-2 år: Bildebøker av dyr og biler, Kari Grossmann sine pekebøker, Tassen og Molly. (Vi snakke-leser og spør om farger, begreper (som liten og stor) og navn på ting/personer)

  1.5-4 år: Thomas toget, Lille-larve aldrimett, Muldvarpen, ti små øglebarn, Ludde, Løveungen og lille-kanin, Lillesøster, Når to...

  4-9: Dinosaur-, fugle- og insektsbøker, Nifse Nella, Leseløvebøkene, Rampete Robin, Pitbull-Terje, Doktor Proktor, Donald og Tom og Jerry.

  8-11 år: Donald, Mysterie-serien, Harry Potter, Hardy-guttene.

  SvarSlett
 23. Åh, jah! Musikk i mine ører! 4-åringen har elsket å bli lest for siden hun var bitteliten. For en verdifull tid sammen, og en god sjanse til litt ekstra bollekinnkos. Ro og fred. Bliss!

  Her leser vi Charlie og Lola-bøkene, alt av Lindgren (som jenta er gammel nok til å interessere seg for, særlig Lotta og Emil, de er rampete nok), alt som er illustrert av Ilon Wikland (illustrasjoner er like viktig som tekst, ofte!), Loe/Hiorthøy - særlig Jose og Maria, Albert Åberg, McBratneys Gjett hvor glad jeg er i deg (åååh), Lille larven, bæsjemuldvarpen, alle Egners bøker, Barbabøker, Emma, Thomas...

  Somebody stop me...

  Anbefaler også Stian Holes bøker om Garmann, Knut Nærums Monkeypop-saken og David Roberts ÆSJ! Det er ekkelt, Bert!

  Åh, og så Johannes Jensen-bøkene av Hovland/Kove...

  Den litt triste Guds Gjøgler av Tomie de Paola er fin selv om man ikke er religiøs. Og Alikis Følelser er fin til samtaler.

  Så må jeg også nevne Jan og Julia-bøkene og Kerstin Thorwalls Akkurat passe snill. Og Morovers av Andre Bjerke. Illustrert av Svein Nyhus. Som forøvrig også må leses i kombinasjon med Gro Dahle.

  Jeg kimser heller ikke av barneatlas og Små dyr i hus og hage fra Cappelen Damm. Fine tegninger av alt som kryper og går.

  (Da jeg var hjemme på barnerommet mitt forrige helg, fant jeg Bobsey-barna og Gulltopp-bøkene mine. My God. Jeg vet ikke helt hva jeg syns om dem lenger, men jeg forsvant rett inn i barndommen. Jeg vokste jo opp inni de bøkene. (Jeg lærte å lese inni meg først, jeg tørte ikke si at jeg kunne lese, var livredd for å bli sendt på skolen prematurt...))

  Glad for gode tips ovenfor, og gleder meg til mer lesing fremover. God bok!

  SvarSlett
 24. Hei.
  Takk for fin komentar på bloggen min. Koselig.

  Så masse flotte bøker dere har. Vi har nok ikke fått like flott samling enda. De bøken som er mest interesante her i hus for tiden er Ole Brumm og Bambi. Og for lilletulla så er det gøy med bøker med dyr i (fra go'boken). Men du hadde mange fine tips til gode bøker. Så de kommer nåk på ønskelisten her i hus.

  Klem.

  SvarSlett
 25. Morrovers av Andre Bjerke - kjempesuksess hos eldstemann. Vi voksne ble nesten rarte av lille rare rulle rusk og fru kobro osv....

  Bøker er bra! Kardemommeby har også vært lest så mange ganger at de kan den utenatt.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails