lørdag 19. desember 2009

Fem gode råd ved julekortfotografering

Dette er en litt eldre layout (som faktisk ble publisert i magasinet "Vi Scrapper" i fjor - rett før de gikk dukken...)
Selv om bildene er noen år gamle, er budskapet her veldig aktuelt. Jeg ser at i diverse blogger har dere mødre vært i full gang med julekortfotografering. Noen tar de nydeligste bilder av sitt ene, skjønne barn, men etterhvert som barneantallet øker, kan jeg love deg at du kommer til å slite. Ikke at ungene blir mindre skjønne, men...vel,  vent til du kommer dit. Og dere tre- og flerebarnsmødre skjønner hva jeg snakker om. Når du endelig har fått rigga til med vinger, luer, hatter, sleiver og pepperkaker, så kan du banne på at minst en er pottesur, en stikker av, mens den tredje enten tisser på seg, eller brenner seg selv/søsken/katten med fyrstikk/stjerneskudd/lighter. (Stryk det som ikke passer)

Så her kommer mine fem veldig gode råd ved julekortfotografering, utarbeidet og erfart av meg:

1) Kle barna i artige julekostymer.
2) Finn fram noen passende rekvisitter, som f.eks. julepynt, kjevle, lys, o.l.
3) Prøv å holde humøret på barna oppe ved å fortelle morsomme historier og vitser.
4) Bestikk dem med godterier, småkaker, hva som helst, egentlig bare de sitter stille!
5) Har du flere enn 2 barn, kan du likesågodt gi opp dette prosjektet først som sist - det kommer ikke til å funke!

Allerede ved punkt 1 begynner det å skjære seg her i gården - når en nisse løper etter en engel med satanblikk, mens en pepperkakegutt prøver å sette fyr på julepynten - da aner jeg at her kommer vi til å slite litt. Punkt 3 er jeg ganske god på, et godt tips her er å bruke ord som for eksempel bæsj, det funker dessverre alltid. Ved punkt 4 renner svetten og jeg kjenner meg rimelig desperat etter å få fotograferinga i boks. Her begynner jeg ofte med trusler også, men det ville jeg liksom ikke nevne i mine offisielle 5 råd. Jeg hveser også litt til mannen min ved dette punktet. Når vi kommer til punkt 5 - da har jeg resignert, unga løper ville og glade rundt, pepperkakeformer, glitter og rosiner daler ned i skjul, og jeg har fått tatt ca 117 mislykka bilder. Og mannen er hæppy og skjønner ikke poenget med å sende julekort i det hele tatt.Denne første jula som firebarnsmor har jeg fått eksperthjelp med bildene før jul - mer om dette kommer snart!

Ha ei rolig helg, med eller uten fotografering!

17 kommentarer:

 1. Når ble disse vakre bildene tatt?

  SvarSlett
 2. He he, det er nok noen år siden ....5 år siden???

  SvarSlett
 3. Jeg orker ikke mer julekortfotografering, selv om jeg bare har to stk barn. Noen ganger har vi liksom prøvd å inkludere dyrene. Da blir det kategori umulig. Det er faktisk bare det første bilde man kan bruke. Jeg har faktisk skjønt at det ikke er bra for hjertet (les: to år i terapi for å lære meg å bli mindre flink). Jeg kan bare ane seansen med fire barn ;).

  Jeg hadde en morsom idé i år, men å gjennomføre den - det er noe annet. Det ble en collage av bilder jeg allerede har tatt i år, mixet i Picasa. Skal se om jeg finner adressen din på gulesider. Da kan du få ett ;). Ikke sikkert det kommer fra til jul da.

  17. mai-bilde fotografering er forresten i samme gata. Puh. Kjenner svetten renner ;).

  SvarSlett
 4. Hi, hi, ja, det er AKKURAT sånn det er!! Har bare gitt opp egentlig....Samlebilder er bare stress, så istedet blir det et og et bilde av de søte små som settes inn i rammer på Fotoknudsen sine julekort. Siden jeg har tre barn må jeg bestille de store julekortene, for det er bare de som har tre rammer...

  Men egentlig er det jo mye gøyere å få slike julekort som du viser. Helt herlig! Synes jeg ser for meg seansen...

  Årets julekort fra deg stiller jo i egen klasse. De er nyyyydelige!!

  Ha en fin lørdagskveld!

  Klem

  SvarSlett
 5. Snille, Pia, har du vært inne og kommentert bloggen til min mor?? Hun kommer til å sprekke av stolthet! Det er vel bare jeg som har vært inne og kommentert den til nå...

  SvarSlett
 6. Hei der! ENDELIG!!!! Første kommentar utenfra. Barbro har så rett, så rett - jeg er sprekkeferdig av stolthet. Håper du titter innom flere ganger.
  Artig å lese om dine råd for julefotografering. Det var ikke så mye dippedutter da mine vokste opp, og det gikk for det meste i kjøpekort/julebrev.
  Akkurat nå har jeg julekonserten som føgesvenn, og det gir god julestemning. Ha en kjempefin helg.
  Varm klem fra Smykkas

  SvarSlett
 7. Heisann! Dette var moro å lese, og sikkert gode råd å ta med seg, til vi har mer enn ett barn. Han var det en fryd å fotografere i år, men kan tenke meg det vil bli verre ja. En veninne av meg fant ut at eneste løsning var tre seperate bilder av guttene og komponere et julekort etterpå!

  Ha en fin helg! Klem!!

  SvarSlett
 8. SÅ herlig du skriver!!!!
  Jeg har tatt imot ditt råd, og har ikke gjort NOE i dag, såvidt inntatt mat.
  Håper på en bedre dag i morgen:)
  Og det er godt å tillate seg "ikkeno" av og til :)

  Ha en fortsatt fin helg:)

  Klem fra Anett:)

  SvarSlett
 9. Åhhhh så utrolig bra skrevet!!! Sitter å leser høyt for Tanja her... Ler så jeg nesten griner!!

  Ha en fortsatt fin helg :)

  klem

  SvarSlett
 10. Haha.. jeg dauer.. av latter, og det er akkurat sånn det er.. hos alle.
  I år hadde jeg assistanse av gubben, han poserte ungene og jeg knipset ..hihi.. og den hvesinga, jeg kjenner meg igjen der også

  SvarSlett
 11. Ha Ha så stilig kort..

  Nå var jeg ganske uheldig i år også da store gutten min var ferdig pyntet med dress å greier var lillegutten trøtt og sliten så han bare survet.
  Ja ja slik kan det gå.

  sv : Lille gullet er ikke i noen særlig form her ennå og jeg + mannen har begynt å føle litt uggenhet også.
  Er noe dritt nå rett før jul.

  Ha en kos Lørdagskveld.

  SvarSlett
 12. Herlig! jeg tror deg så gjerne. Vanskelig nok med to... Men ekspertbildene ble kanskje bra..?

  SvarSlett
 13. LOL, når du først er kommet så langt at du får ungene til å sitte, så ta flere bilder og bruk PSE8 til å redigere til ett vakkert gruppefoto ;) Nei, jeg har ikke testa, men ideen er utvilsomt tiltalende ;)

  SvarSlett
 14. Hihiii, ble hvesing bare av å fotografere vår ENE... Gosj, hadde jeg vært firebarnsmor hadde jeg... ja, VET IKKE! Tenkte på å bære dem sovende i en og samme seng, hive på dem noen nisseluer og knipse, meeeen... Ikke bare enkelt vel, å bære en sovende trettenåring?! Eller de kan f.eks. spille TV-spill med nisseluer. Da er de i alle fall fokuserte... Men går ikke det heller vel, når den yngste er 6 måneder... Tjihi. Nei, kommer ikke på noen løsning på sittende ræv. Og forhåpentligvis går det noen juler til før jeg får denne problemstillingen i fingeren... :-))

  SvarSlett
 15. Jeg har i hvert fall ikke tenkt å prøve med de seks barna vi har til sammen.:/
  Forøvrig er det så utrolig deilig å lese bloggen din. Jeg kjenner meg igjen og får meg en god latter. Og slipper å få dårlig samvittighet for alt jeg ikke har fått gjort.
  Tusen takk, fantastiske Pia!
  Klem Ellen :)

  SvarSlett
 16. Kan jeg få bruke denne på fotoverden?

  Send meg en mail da vel! fotoverden@hotmail.com

  Mvh Nina

  SvarSlett
 17. haha ja eg sjønne godt ka du snakke om!! jekk greit når m "bare" hadde tri, då va di to styste så store å minsten så lidn at di satt å holdt han på fange, mn nå e d verre - krangling om kem så ska holda kem/ sitta på sia av kem osv... alti ein så ser vekk elr blunke elr lage grimase elr e på vei vekk... så i år hadde eg tenkt å laga sånn fancy m flerne bilder på! så konne eg hatt ett av mine søte små å kversitt av di store elr någe.. mn så havna m hos fotograf i sommar så då blir d nyyydeligt julekort herfra m alle 4 på:)) kjekt d, for neste år e vel han styste så store at han isje gidde ver m ein gang.. jah.. d va d eg hadde å sei om denne gamle sagen;)
  klem:)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails