mandag 4. mai 2015

Alle kan gjøre noe

Jeg synes det er kleint å få følelsen av at man pusher noe på andre. Jeg kunne aldri blitt en selger.
Jeg har småpusha litt dette med å bli Forut-fadder. Selv det synes jeg er vanskelig å pushe. Og det er rart, for det er jo ikke akkurat heroin eller hudkrem jeg pusher.

Grunnen til at jeg synes det er vanskelig å prakke dette med å bli Forut-fadder på folk, er nok at jeg ikke vil sette folk i en situasjon der de føler at de blir tvunget til å si ja. Mange, meg sjøl inkludert, øver seg faktisk på å si NEI til en del ting.

For man kan ikke si ja til alt. Akkurat som man ikke kan si ja til alle verv, oppgaver eller invitasjoner, kan man heller ikke si ja til all veldedighet. Er man PLAN-fadder, støtter Amnesty, betaler inn til kreftforeninga og er raus når det er TV-innsamling, gjør man kanskje sitt. Man kan ikke bidra over alt. Sånn er det bare.

Men istedet for å kjøpe deg en ny neglelakk eller ny mobil eller et nytt spill til barnet ditt, kunne du kanskje støtte Foruts hjelpearbeid i Nepal? Eller enda bedre, bli Forut-fadder? Da betaler du inn et fast beløp hver måned. 200 kroner. Det er ikke så mye, egentlig, er det vel? Men det er akkurat nok til å gi deg følelsen av å gjøre noe nyttig. Nok til å gi deg følelsen av å bidra.

Hadde vi blitt utfordra til å selge huset, flytte inn i en trang leilighet og donere hussalgoverskuddet til et veldedig formål, hadde vi vel gjort sirkelbevegelser ved tinningen og sagt KOKO! Det får være grenser, lissom. Vi liker å framstå som gode og generøse og rause. Men det bør helst ikke svi så veldig mye.

Jeg håper at de som deler hjerteskjærende bilder av druknede barn i Middelhavet eller av en støvete fireåring som holder rundt en fortvilet toåring, gjør noe mer enn kun å dele bilder på Facebook. Eller noe mer enn kun å riste på hodet og si "Huff, det er så fælt! Men jeg får jo ikke gjort noe med det". Jo da. Et bittelite bidrag er faktisk mye bedre enn ingenting. En varm tanke eller litt medlidenhet hjelper lissom ikke så mye når noen trenger reint vann eller et trygt sted å sove.


Ved å klikke deg inn hit, kan du registrere deg som Forut-fadder. Oppgi gjerne at du har blitt verva av meg. Klarer jeg å verve 15 nye faddere får enten jeg eller en av de nye fadderne bli med til et av Foruts samarbeidsland.

2 kommentarer:

  1. Du uttrykker det godt. Ingen blir reddet av at jeg klikker liker på Facebook. Så sant ikke noen ser det og leser og som følge av det også begynner å bidra. For jeg er rask med sms-labben og gir 200,- både her og der; til Redd Barna, Røde Kors osv. Ingen kan redde verden alene, men alle kan gjøre noe. Alle bidrar der de kan. Jeg kan ikke plukke opp druknede barn fra Middelhavet, men jeg kan bidra økonomisk til at noen kan gjøre det.
    Derfor støtter jeg noen, og Forut ble valgt bort denne gangen.
    Men synes det er flott du pusher!

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails