onsdag 11. mars 2015

Tips til bursdager

Jeg har arrangert en god del barnebursdager. Og jeg har hørt om enda flere. Mange foreldre gruer seg til å ha bursdager. Det er jo ganske ille. Bursdager skal jo være gøy! (Okei, bursdager blir ganske slitsomt for dem som arrangerer den. Men gjestene skal ha det gøy! Det samme gjelder bursdagsbarnet.)

Man må tåle litt i bursdagsselskaper. Barn er ulike, barn blir gira av å være sammen i bursdager, barn kan rope og hoie når de har det gøy.

Det du IKKE skal akseptere i barnebursdager, er for eksempel
 • spruting av brus eller saft
 • spytting av kaker utover bord, gulv eller medmennesker
 • neddraging av bukser og etterfølgende rumpevising
 • vill brøling
 • slag, spark eller ukvemsord
 • kasting av leker, porselen eller pølser
Jeg skjønner bursdager er en dag man som foreldre IKKE har lyst til å være kjip eller streng eller si nei. Men klarer du ikke å stoppe ungene når de begynner å ta av, blir det faktisk ikke en ålreit opplevelse for noen.

Mitt beste bursdagstips er å være i forkant. Følg med og grip inn når du ser at det begynner å ta av. Du trenger ikke å være sur eller sint, men si klart fra at sånn skal man ikke gjøre.

Et annet tips er å drøye serveringa! Har ungene fått kjørt i seg pølser, kaker, gele og is i løpet av det første kvarteret, sliter du.

Finn på noe før de setter seg til bords. Det kan være flasketuten, lete etter halve bilder (og den andre halvdelen ligger på spisebordet, og når du har funnet to halvdeler som passer sammen, har du også funnet plassen din ved bordet) eller lag bursdagspenger som du seinere må bruke for å "kjøpe" pølser.

Etter pølsespisinga (eller taco eller sushi eller pizza eller hva du nå serverer), går dere fra bordet og finner på noe. Musikkstopp, quiz eller oppgaver. En oppgave kan være at dere deler inn i lag som må innom diverse poster - en "kjenne på"-post der de skal gjenkjenne 5 ting som ligger skjult under et teppe eller inne i en pose, en "smake på"-post der de skal gjenkjenne 5 smaker som for eksempel mel, sukker, melis, salt og vaniljesukker. En "lytte"- post der de får høre 5 lyder du har tatt opp på mobilen eller ipaden din, som for eksempel trekke ned på do-lyd, åpne ei flaske brus-lyd, barne-TV-lyd.

Så er det ny matrunde med kaker. For å drøye kakeseansen (og få de mest utålmodige til å holde ut uten å klikke), kan du fortelle gåter eller be barna fortelle om noen rampestreker de har gjort i barnehagen eller på skolen.

Tradisjonen tro avsluttes de fleste bursdager med enda mere søtt. Man må ikke slenge til alle gjester en overdådig og eksklusiv godtepose. Med mindre barn har vi hatt fisking av smågodt - på klesklypa får de en liten fisk eller seigmann eller noe helt annet som en cherrox eller bleie. Og man må få fiske mange ganger.

Er barna litt større (og gjestene flere), har vi hatt rebusløp, skattejakt eller gjemsel. Til slutt drar man fram premien eller en eller annen finner skatten, som kan være en boks full av godter. Som alle får forsyne seg av.

Synes du barnebursdager er et mareritt, eller kommer du deg greit gjennom?

10 kommentarer:

 1. Jeg synes barnebursdag er skikkelig stas - også når jeg står ansvarlig selv. Det er trist å høre om uteblitte bursdagsgjester som ikke har gitt beskjed, så jeg har laget noen tips, se her https://lammelaartanker.wordpress.com/2015/03/03/triksene-som-gir-bursdagsgjester/

  Hvor lenge har dere feiret barnebursdag, altså til og med hvilken alder?

  SvarSlett
  Svar
  1. HUff, jeg husker nesten ikke....Mener at vi har hatt sånne tradisjonelle barnebursdager fra 4-10 år, der vi har bedt inn alle i klassen/gruppa/evt bare gutta i klassen. Etter ti år har de mer fått bestemme bursdagsfeiring - pizza og film med noen kompiser, o.l.

   Slett
 2. Hæ?! Ikke lov å vise rumper i bursdag heller nå'a?
  Så nær som et stunt på Teknisk museum, så har vi bursdager hjemme. Vi har - i slutten av november - gjerne utebursdag med skattejakt i skogen og grillings.
  Sist hadde vi filmbursdag. Litt vanskelig å finne en film som kunne både fenge flest mulig og ikke for barnslig eller for tøff. Det ble Doktor Proktor. Vi kjøpte popcornbeger på Tigr og hadde buffet med brusblanding, smågodt og popcorn. De får spise til de sprekker hos oss, men får ikke med seg godteposer.
  I tillegg til listen over, akspeterer jeg ikke at man står i sofaen og gnir pølser under hælen.
  Heldigvis er jeg dritgod til å drikke kaffe og slarve med evt voksen på kjøkkenet, mens far er den fødte lekeonkel som verken får vondt i ørene eller blir sur når han får en seigmann i panna.

  SvarSlett
 3. Takk for mange gode tips. Her hadde vi første barnebursdag i oktober da A ble tre. Grilla i gapahuken, så veldig enkelt og greit :-) Men jeg må si jeg likte innlegget ditt spesielt godt fordi det tok utgangspunkt i en helt vanlig, god gammeldags bursdag. Ikke noe lekeland, sminkeparty, og jeg vet ikke hva som er in for tida. Ja til hjemmebursdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også hjemmebursdag:) Ungene våre er så heldige at de har blitt invitert med på all verdens flotte og ulike bursdager. Og det er jo også supre måter å feire på. Men man kan også klare å lage til noe ålreit hjemme.

   Slett
 4. Takk for mange gode tips. Her hadde vi første barnebursdag i oktober da A ble tre. Grilla i gapahuken, så veldig enkelt og greit :-) Men jeg må si jeg likte innlegget ditt spesielt godt fordi det tok utgangspunkt i en helt vanlig, god gammeldags bursdag. Ikke noe lekeland, sminkeparty, og jeg vet ikke hva som er in for tida. Ja til hjemmebursdag!

  SvarSlett
 5. Takk for at det fremdeles er noen som har beina godt planta på jorda, og klarer å gjennomføre en trivelig bursdag slik en bursdag skal være! Jeg høre også om Lekeland, svømmehall eller kino... Det må da bli dyrt? Og kanskje noe kaotisk? Kanskje er det slikt som gjør at en del velger å IKKE holde bursdag, da de føler de ikke kan leve opp til forventningene? Jeg er sikker på at barna som har vært på en bursdag som hos dere, har hatt det minst like moro ved mer "påkostede" bursdager.

  SvarSlett
  Svar
  1. JA, jeg tenker også at mange sånne fancye bursdager må koste mye! En gang har vi hatt en såkalt bowling-bursdag. Da gikk vi sammen med to andre, så da ble jo utgiftene spredt. Jeg tror også at for mange nå har det blitt til at man tror at sånn vanlig "kjedelig" bursdag hjemme ikke er bra nok. Vår erfaring er at ungene som har vært i bursdag her har hatt det morsomt:)

   Slett
 6. Vi feirer ute, vi :-D Dessuten, og det er kanskje ikke så mange som tror siden jeg er ganske mild og snill på bloggen (er jeg ikke det, da?), så er jeg ganske streng. Har enda til gode å møte en unge som ikke hører etter når jeg tar fram Blikket og Stemmen.. Supre tips! Lurer også på hvor lenge (alder) dere feirer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Som jeg svarte litt over her, så mener jeg at vi har hatt sånne tradisjonelle barnebursdager fram til 10 år. Etter det har gutta fått velge mer omfanget, pluss at vi har holdt oss unna det meste av organiseringa. Pizza, film og popcorn med noen få kompiser/venninner blir liksom mer spennende enn bursdag med leker og kaker...

   Slett

Related Posts with Thumbnails