mandag 9. mars 2015

Ny bil?

Noen ganger må man bare innse at ting går mot en slutt.

En gang for lenge siden, rett etter milleniumsskiftet, hadde vi en sprek, spenstig og strålende bil. Bilen, som etter hvert bare ble min, har vi fortsatt. Den er ikke så sprek og spenstig lenger, og den stråler absolutt ikke. Nå har den bulker og riper og en god del løse deler som er festet med gaffateip. Skyvedørene på sidene tør vi ikke lenger å åpne, i frykt for at vi plutselig står der med ei diger bildør i armene. Se derfor for dere en liten femåring som helt naturlig klatrer inn i bagasjerommet, slenger seg lett og ledig over i baksetet og monterer seg fast i bilsetet, mens mor står og vokter på parkeringsplassen utafor barnehagen i frykt for å bli ferska.

Bilen er sånn som gutta nå stønner over hvis jeg sier at vi kjører den til fotballkamp eller trening. "MÅ vi ta den bilen?" himler de, og jeg kjører bilen bare på trass. De skal jaggu ikke være flaue over en bil! Seriøst! Selv kollegaer har kommet med små stikk, men jeg tror de skjønner at det ikke er noen vits. Jeg er oppriktig fornøyd med bilen.

Bilen, en Citroen Berlingo, er romslig - dere aner ikke hvor mange vogner og esker, kofferter og handleposer som har vært innom. Nå tar bilen lett en kontrabass og et par pauker- hvilke andre biler kan skryte av det, lissom?

Bilen har ikke opplevd så mange motorvarmere, beskyttende ulltepper eller skånsomme maskinvasker. Men den har vært trofast. Den har starta hver bidige morgen, uansett vær eller temperatur. Den har fått oss dit vi skulle. Den har ikke plutselig bestemt seg for å stoppe midt i ei rundkjøring eller i et sterkt trafikkert kryss. Greit, eksosanlegget har ramla av et par ganger. Jeg har bare kjørt videre, kommet meg hjem, og fått høre fra mannen "Herrgud, du må jo stoppe når du hører den skranglinga!" Men, nei, i en sånn situasjon ønsker jeg bare å komme meg vekk fra alle medtrafikanter og å komme meg hjem til en kjærlig mann som kan binde opp eksosanlegget med tau sånn at vi får kjørt bilen til verksted.

Mannen har de siste årene hintet om at nå er det nok ikke lenge før bilen må skiftes ut. Faren min har spurt minst et par ganger årlig de siste ti åra "Skal dokker ikkje snart bytt ut den bilen?"
På avstand ser da bilen riktig så flott ålreit ut!

Nå har den vært på EU-kontroll, og lista over hva som bør gjøres med bilen, ble lang. Veldig lang. Da må man begynne å forberede seg på å ta farvel.

Og nå venter dere nok at jeg skal avslutte sånn tåredryppende "JEG NEKTER Å SI FARVEL!" mens jeg viser et bilde der jeg har lenka meg fast på panseret (hvis det er mulig?)

Nei da, jeg har allerede begynt å se på nye biler.

Jeg liker små og søte biler. Kanskje litt sånne runde. Når jeg sier det til mannen, ser han oppgitt på meg og sier "Seriøst? Er DET kriteriene dine?"
Eh, ja? Jeg skjønner ikke noe av 1,4 og hestekrefter og diesel og sånn. Altså, jeg skjønner det litt, men spiller sånt noen rolle, lissom?

Her har jeg funnet noen favoritter. Som du ser, titter jeg mest i et litt lavere prissjikt, om du skjønner.
Honda Jazz liker jeg aller mest på grunn av det kule navnet! Og så finnes den i oransje! 
Citroen er jo en bil nesten alle hater, men jeg har alltid vært fornøyd med Citroen, jeg. Citroen C3 er liten og søt. 
Hyundai i20 ser jeg også dukker opp når jeg søker på biler billigere enn 100 000 på finn. 
Ikke minst dukker det opp en snasen liten sak som heter Toyota Aygo. Den skal visst appellere til ungdommen, så da føler jeg at jeg er midt i målgruppa. Mannen mener at den bilen er den som hjemmehjelpen kjører rundt i. Vi kan da ikke snakke om samme bil?

Har du noen erfaring med de bilene jeg har plukka ut? Eller har du et annet biltips til meg? En bil som starter til tross for at den må stå ute i kulda er et stort pluss. Gjerne med et stabilt eksosanlegg. Varme i setene hadde jo vært flott! Og radio!

19 kommentarer:

 1. Hei Pia. Siden det virker som du verdsetter oppbevaring kan jeg anbefale jazz. Setene kan tas opp og legges helt flatt ned. Jeg har kjørt store speil fra IKEA, thuja hekk osv osv i min. Vi har solgt den nå og kjøpt elbil (Leaf- også godt fornøyd med).

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Jazzen ser fin ut! Og jeg må jo ikke ha oransje:)

   Slett
 2. PS- min Jazz var lilla metallic. Superfin!

  SvarSlett
 3. Min mann foreslår en nyere Berlingo. Det er en veldig bra bil. Han finner noen Finn-koder som jeg sender deg på epost.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er veldig fornøyde med Berlingo. Men de nyere er dyrere enn det vi tenker oss nå. Men takk for tips og koder;)

   Slett
 4. Jeg er veldig fornøyd med min Peugeot 208. Den ligner på de bilene der. Men god komfort, ikke vært noe tull, bruker nesten ikke diesel- sikkert greie de andre også men de har jeg ikke prøvd. :)

  SvarSlett
 5. Han tar helt feil. Hjemmehjelpen kjører i Toyota Yaris. Men kanskje de har bytta der dere bor ?? Er det forresten plass til kontrabasser i en sånn liten sak ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Aner ikke noe om hjemmehjelpen. Vi har en sjuseter, kontrabassen går inn i den:)

   Slett
 6. Har ingen erfaring med noen av de modellene, men jeg sverger til Toyota og er veldig fornøyd med min Yaris Hybrid! Lekebilen min! :D

  SvarSlett
 7. Heier på peugout! Eller hvordan det skrives... Mamma har den, driftsikker, romslig, behagelig å kjøre.

  SvarSlett
 8. Nissan Leaf! Kan få varme I rattet og baksetet blant annet!

  SvarSlett
 9. Vi har kjørt Skoda Fabia stasjonsvogn i mange år. En ganske stor liten bil. Jeg har til og med fraktet en tre meter lang kasse i den bilen, alt får plass i en Skoda. Den frakter familie og bager og ganske ofte verdens største tuba. Aldri driftsstopp; den første kjøpte vi brukt fra butikken og kjørte barnevogn og alt med, den siste kjøpte vi ny - går som ei kule. Neste bil, blir også en Skoda, men muligens en Scout.

  SvarSlett
 10. Honda Jazz! Uten tvil! Driftssikker og fantastisk fleksibilitet mht bagsjeplass!

  SvarSlett
 11. Yaris hybrid:) (bensin/batteri) Ein kjekk liten driftssikker bil som er billig i drift. Anbefaler IKKJE diesel aillefall, for mykje tull med dei. (eg jobber på bilverksted ;) )
  Aygo X e jo kjempekul!!! (og fins i oransj!) Den er rimigare enn Yaris, men sånn kvalitetsmessig så e Yarisen bedre:) Lykke til med bilvalg!
  Wenche

  SvarSlett
 12. Skulle ikke du ha plass til både pauker og kontrabass??? De ser litt små ut ... Hva med en VW Caravelle???? Får virkelig plass til ALT!!! Og du sitter høyt og godt! :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, vi HAR en bil som har plass til kontrabassen. Vet ikke om paukene går inn, men...Uansett, nå ser vi etter en litt mindre bil. Jeg vil IKKE ha Caravelle.

   Slett
 13. Fiat 500 cab. Jeg elsker min :-)

  SvarSlett
 14. Skoda Fabia stasjonsvogn er tingen. Liten,men stor. Plass til masse,driftssikker og billeg å kjøpe og drifte

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails