søndag 7. desember 2014

Enkelt pepperkakehus? Yeah, right!

Jeg har vært hos frisøren. I stedet for å drikke kaffe og prate jovialt og meningsløst med frisøren, sitter jeg heller og leser innbitt i et eller annet magasin. Noen ganger tar jeg bilder i smug av det jeg kommer over.

I et KK oppdaget jeg en overskrift som fikk meg til å sperre øynene opp:

"Enkelt pepperkakehus! Synes du også det kan være vanskelig å bygge pepperkakehus?" spør KK.

-Ja, det synes jeg! svarer jeg.

 "Prøv disse!" roper magasinet videre og jeg ser bilder av DE snasne pepperkakehusa og blar spent og ekstatisk om og tenker at dette er da for godt til å være sant!

Og det var det.

Nå jeg ser den ENKLE framgangsmåten skjønner jeg at jeg har blitt ført bak lyset. Det ENKLE pepperkakehuset starter med at man skal SKJÆRE ut pepperkakehusveggene etter egettegnet mønster og allerede der har jo prosjekt ENKELT pepperkakehus gått ad dundas. Det er da vel for pokker ikke ENKELT å skjære ut sine egne pepperkakehusvegger?!

Så skal huset ha vinduslemmer og jeg har aldri laget noe med vinduslemmer i hele mitt liv. Jeg hater vinduslemmer. Både IRL og sånne pepperkakehusvinduslemmer.

Så skal huset ENKELT limes sammen med melis (lissom at veggene fester seg da! De raser ikke sammen, nei!) og så skal du ENKELT pynte pent og vakkert, men det er ikke enkelt å få noe pent og vakkert!

Når vi lager pepperkakehus, prøver vi faktisk å gjøre det ENKELT med sånne ferdige deler som vi kun skal montere, men selv det er jo ikke enkelt?!! Og huset blir aldeles ikke fint, med sånn blass sædlignende melisglasur som renner nedover de skeive veggene, og nonstop i hytt og pine som farger av. Og noen seigmenn stygt og uestetisk stappa opp i pipa.

Kjære dere som skriver sånne inspirerende og flotte artikler: Ikke skriv at det er ENKELT når det absolutt ikke er det! Den pepperkakehusforklaringa var flott og snasen og delikat og inspirerende, så jeg vil den ikke til livs. Men ikke knus vanlige kvinners selvfølelse ved å fremstille et sånt prosjekt som enkelt.

Lager du sånne lekre pepperkakehus sånn enkelt? Hvis ja - da er du født med en gave og bør prise deg lykkelig. Hvis nei - drit og dra. La oss bruke tida på noe vi fikser.


12 kommentarer:

 1. he, he her er resultatet ganske tilfeldig alt avhenig av tålmodigheten til den som tar på seg oppgaven med knekk til lim for å få vegger sammen. Mor har nok lavets odds der. Det finnes minst et familiemedlem her som har hjulpet byggesettet av stekt deig til søplekassa. OG da har melisen og nonstopen gått til pepperkakene... og alle er fornøyd med det. Summerer jeg alle de tomme orda jeg har skriblet ned så er svaret: NEI, pepperkakehus er IKKE enkelt.

  SvarSlett
 2. Melisglasur kommer du ikke langt med når du skal montere pepperkakehus. Nei, da trenger du smeltet sukker som du dypper delene i, og så må du helst være både lynkjapp og presis når du føyer delene sammen. Enkelt.... nei ikke akkurat. Og også veldig varmt. Hold små barn unna og ha kjølespray tilgjengelig. Melisglasur, hvis den er tjukk nok, kan egne seg til å lime fast nonstopper ol. Men pent...? Nei ikke akkurat! Men hva gjør vel det.... ingen jul uten pepperkakehus som skal knuses 1. nyttårsdag.

  SvarSlett
 3. Hihi - hvem har vel ikke vært der! Mange brannsår her i huset etter forsøk på å montere med knekk.Og lange sukkertråder overalt. Fikk en ahaopplevelse da jeg byttet ut den vanlige melisglasuren med en som piskes i miksmaster, uten vann men med eggehviter og sitronsaft tror jeg det var. Den funket faktisk! Ble sånn kremete tykk og stivnet fort. Men med min teflonhjerne husker jeg ikke hvor jeg fant den oppskrifta. Kan ha vært på Wenches kjøkken eller noe sånt.

  SvarSlett
 4. Hahaha, herlig! Jeg har nettopp lagt ut link til mal på bloggen - og den ER enkel, selv med fire småttiser i hus fikser vi (kremt, okei, mannen) den saken! :-D Er forresten veldig enig i det med de lemmene..

  SvarSlett
 5. nei fida, sånn holder vi ikke på med. Skal det være pepperkakehus så er det ferdig byggesett som gjelder. Og det settes sammen med halvsmelta smørbukk-karameller. Mye, mye bedre å jobbe med enn det der sukkerklisset. Og melisglasur i mikser ja. En pakke melis + en eggehvitte + saft av sitron. Sånn omtrent. Men altså - ingen treetasjes kirker eller superfancy byggverk her.

  SvarSlett
 6. Hehehe- jeg pleier å ha ansvar for pepperkakehusbygginga hos oss, men i år sa jeg til mannen: Nå får du trø til, etter 11 år så får du prøve deg. Det ble total fjasko for stakkaren, selv om han kjøpte ferdig deig.. Ikke lett det der :)

  SvarSlett
 7. He, he, jeg prøver å manne meg opp til årets pepperkakehusbaking, må si du tok gnisten fra meg der.

  SvarSlett
 8. Er det bare meg eller var de pepperkakehus-delene på bildene veldig tjukke...? Kan vel aldri bli gjennomstekt de der vel...? Eller er det noe som har gått meg hus forbi...

  SvarSlett
 9. Hehe, har lagd pepperkakehus en gang. Ferdighus da. Klarte å lime det sammen, men pyntingen..! Det så ut som om noen hadde forspist seg på godteri veldig glupsk uten å tygge og deretter spydd på huset. Vi var bedt bort til noen venner og tok med huset som en ironisk vertinnegave... Ironien falt litt platt da vi så deres fantastiske pepperkakehus...

  SvarSlett
 10. Lager pepperkakehus hvert år. Vokst opp med det. I år ble det to små hus laget av en mal-form. Bruker bare ferdig deig. De pepperkakehusene i det bladet så jo helt nasty ut. Som tatt rett ut fra Allers på 70 tallet. Ikke rart de var lette å sette sammen når de var tjukke som bunkersvegger.

  SvarSlett
 11. Limpistol. Funker visstnok som bare det. Med mindre man vil spise det nedstøvede pepperkakehuset etter 2-3 uker på utstilling selvfølgelig.

  SvarSlett
 12. Har aldri lagd pepperkakehus :P MEN, vurderer å kjøpe ferdighus, sånn til å lime sammen for å pynte. Vi får se hva om tiden strekker til.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails