fredag 21. november 2014

Ammepoliti?

Hvert år dukker det opp en eller annen ammedebatt. Det er fint at amming diskuteres, og det er fint at folk mener mye om amming.

Når det gjelder ernæring for babyer, anbefaler Verdens Helseorganisasjon amming. Hvis du mener at de bare driver med propaganda, kan du sjekke hva Helsedirektoratet mener.

Vi som skriver positivt om amming, gjør jo ikke dette fordi det bare er noe tilfeldig vi tar ut av lufta, eller fordi vi sjøl synes amming er så vidunderlig at vi vil prakke amming på absolutt alle andre. Amming er et pes, det. I hvert fall i begynnelsen. Det kan gjøre forbaska vondt, og du blir sittende der, time etter time, med ungen pålogga. Ikke får du sove særlig lenge om natta heller. Når man da faktisk velger å amme, er det jo fordi man tror amming er bra for babyen. Og så lenge Staten anbefaler amming, tror jeg at det er det beste. Jeg tror ikke at de finner på sånt for å være ekle.
Staten kommer jo med så mange råd. Man bør ikke røyke. Ikke drikke for mye alkohol. Trene. Spise sunn mat. Så blir det jo opp til deg sjøl hvilke råd du makter å følge.

Når jeg skriver i bloggen at det er sunt å spise fisk, gjør jeg jo ikke det for å gi andre dårlig samvittighet? Folk som ikke liker fisk, trenger ikke å rope ut om det enorme fiskepresset, om fiskepolitiet og om fanatiske fiskespisere.

Når det gjelder middag, er det jo mye enklere å slenge inn en Grandiosa i ovnen. Og kanskje hadde jeg slengt inn en Grandiosa i ovnen mye oftere hadde det ikke vært for at Staten hadde overbevist meg om at fisk er sunnere enn ferdigpizza.

Akkurat som at Staten har overbevist meg om at det er lurt å følge vaksinasjonsprogrammet for unger. Jeg synes jo ikke det er så kult med den stikkinga og sånn. Men jeg gjør det nå fordi jeg vil gjøre det beste. Ikke røyker jeg heller. Og jeg får litt dårlig samvittighet hvis jeg spiser mye sjokolade. Fordi jeg har blitt innprenta visse råd. Og de som kommer med disse rådene, må jo få fortsette med det sjøl om noen blir støtt! Jeg må tåle å høre at jeg burde trene en time hver dag. Så får jeg sjøl stå for de valgene jeg gjør. Hvis jeg tenker at det ikke er så nøye med den treninga når jeg ellers er sunn og frisk, ja, så er vel det greit? Jeg gidder vel ikke å skrive rasende innlegg om at treningspresset har gått så alt for langt. Ikke begynner jeg å bestride at trening er bedre enn for eksempel å sitte på ræva og blogge. Det ER jo bedre å trene!

Dere som er ferdig med babystadiet og av en eller annen grunn ikke ammet, trenger jo ikke å lese dette om amming. Gjort er gjort. Du har ikke gjort noe galt fordi du ikke har ammet. Det er rimelig mye mer en amming som er bra for barn. Veldig mye mer. Så hvis ungen din ikke har fått så mye som en dråpe morsmelk, har du sikkert erfart at det gikk helt fint.

Men man må få lov til å uttale seg positivt om amming uten at folk blir rasende og brøler ut om det enorme ammepresset. Har du droppa amming på grunn av blødende bryster eller barn med åpne ganer eller sykdom eller av en eller annen vektig grunn, er vel det helt greit? Det er vel ingen som hetser deg eller spytter etter deg på helsestasjonen?

Men de som synes amming er litt pes og har litt lyst til å gi opp, har man jo lyst til å heie videre. Eller de som tror at babyen ikke får i seg det hun trenger fordi de har så tynn og dårlig melk. Eller de som vil sove ei hel natt. Det er de vi vil nå ut til! De må få høre at livet med baby ER annerledes enn livet uten! Du FÅR mindre søvn! Det ER slitsomt! Og morsmelk er ikke tjukk fløte. Morsmelk ser mer ut som...eh..tynn morsmelk. Og babyen hyler kanskje tjue minutter etter forrige amming, og så sannelig glefser hun i seg mer pupp, og det er også helt vanlig! Det er ikke alle som kan amme så sjeldent som hver tredje eller fjerde time. Mest av alt unner jeg deg, slitne, nybakte mor, en form for hjelp. Du burde få slappe av i fred hjemme sammen med babyen, og så burde noen andre tatt seg av alt annet.

Hvis du tenker at du ikke gidder mer amming etter to uker fordi du føler deg bundet til den sultne ungen hele tida og du har mer lyst til å dra på heisatur til Paris med venninner - ja, så gjør du vel bare det. Men da må du også tåle å høre at for eksempel helsesøster mener at du burde holdt ut litt lenger.

Synes dere jeg bare kommer med ammepress og krenkelser, kan jeg anbefale å lese lege Kari Løvendahls artikkel. Hun vet hva hun skriver om.

13 kommentarer:

 1. flott innlegg!!! hilsen tidligere ammehjelper:)

  SvarSlett
 2. Godt skrevet! Det var et pes å komme i gang med amming første gangen. Men da det funka, var det jo enkelt, du hadde alltid maten klar, slapp koring av flasker, alltid ha tilgang på kokt vann eller oppvarmingsmuligheter etc. Og de måneder man er " bundet" er få i et langt li

  SvarSlett
 3. ....og de månedene en er "bundet" er få i et langt liv, og ammer man, har man gitt barnet den beste starten!

  SvarSlett
 4. Tja. Selvfølgelig må alle tåle å høre at morsmelk er bra og sunt for barnet, røyking er farlig og du blir feit og slapp av å spise chips hver dag. Men det er vel noe annet enn den typiske vellykkede ammedamen som fikk det til (med eller uten slit) og derfor, for eksempel i landets største avis, mener hun kan fortelle at det må alle andre mammaer også få til. Eller hamre inn med store bokstaver (fortsatt i landets største avis) at LIV KOMMER TIL Å GÅ TAPT fordi ammetallene går ned. Det er ikke noe hyggelig å høre for en fortvilet nybakt og mer eller mindre utslitt mamma som ikke "får det til". Og jeg syns ærlig talt ammehjelpere, ammeforkjempere og ammeeksperter må tåle å høre at retorikken deres av og til virker som skremselspropaganda og legger tunge stener til byrdene til sårbare mammaer. Jeg er ihvertfall ikke enig i at den mest sårbare gruppen her er ammeforkjemperne - når man går ut med skarpe uttalelser i media må man nesten tenke på hvem som leser - og blir mest truffet - av det man sier. Det er jo de mammaene som prøver så fortvilet. Kanskje rent bortsett fra de aller mest sårbare gruppene (som kanskje ikke abbonerer på aftenposten forresten), vet jo alle nye mammaer i dag at morsmelk er bra. Vi som har et litt mer edruelig forhold til morsmelk enn Nylander (som tross alt har bygget hele sin akademiske karriere på at amming er overlegent alt annet) vet at morsmelk er kanskje litt bedre enn erstatning, men erstatning fungerer jo helt fint. Jeg skrev et innlegg om det hvor overskriften er "ammepoliti" (http://patjukka.com/2014/11/16/ammepolitiet/)- fordi jeg mener den skarpe retorikken startet hos ammeforkjemperne, og fortsatt er verst (og mest sårende) fra den siden. Hvis mammaer som ikke får til å amme må tåle å høre at det bare er å bite tennene sammen må sannelig de som forteller dem det og tåle kritikk. Ps: jeg er kjempefor amming jeg altså, og ammet min sønn i over et år. Bare sånn at ingen nettroll kan kalle meg en dårlig og egoistisk mor av den grunn ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå skreiv jeg et langt svar som forsvant. Men essensen var vel at det selvfølgelig ikke er ammeforkjempere som er den sårbare gruppa. Og ingen skal få slengt etter seg ord som dårlig eller egoistisk mor.

   Slett
 5. Da min eldste ble født hadde han livstruende hjertefeil og ble operert da han var 6 dager gammel. Han var jo ikke i stand til å suge - han var ikke engang i stand til å ligge ved puppen! Jeg pumpet og pumpet og pumpet i 6 uker, men da var det slutt. Ja, jeg følte et ganske heftig ammepress/pumpepress fra sykehusets side og til slutt sa pappan kraftig i fra til pleierne at NÅ var det slutt, vi hadde bestemt at fra nå fikk han kun flaske med mme og da gikk alt så mye bedre. Dette var i 1998 og det var et enormt ammepress på den tiden, nå vet jeg ikke helt hvordan det er i dag, men den gangen var det faktisk helt vilt! Jeg skrev til slutt et brev til Gro Nylander som da sto i bresjen for amme-presset i Norge (hun har skrevet flere fine bøker om svangerskap og barseltid) og fortalte i ganske klare ordelag hvordan dette presset hadde virkelig inn på meg og hvor udugelig jeg hadde følt meg. Jeg fikk et meget hyggelig brev tilbake (jeg har det faktisk fremdeles!) hvor hun beklaget at jeg hadde følt det sånn og at hun selv faktisk hadde vært i samme situasjon med ett av sine barn. :o)

  Da nr. 2 ble født 2 år senere fullammet jeg henne i noen mnd før hun fikk både det ene og det andre. Da hun var 10 mnd skulle jeg tilbake i jobb og pappan skulle være hjemme i 6 (eller 8?) uker. Jeg ammet fremdeles og tenkte jeg skulle benytte meg av betalt ammefri, arbeidsgiver krevde attest fra helsesøster eller lege på at jeg fremdeles ammet og jeg tasset opp til helsestasjonen og forklarte behovet for en slik attest og trodde at det måtte da være grei skuring. Men nei. Helsesøster sto på sitt - min permisjon var over og de kunne ikke gi meg noen attest på at jeg fremdeles ammet så jeg fikk betalt ammefri (som vel var 1-2 timer om dagen?). Jeg argumenterte med at selv om jeg ikke var i permisjon lengre så var ikke permisjonstiden som sådan over, det var bare pappan som skulle være hjemme. Men neida, noen attest nektet de å gi meg! Jeg dro da på legekontoret, forklarte det hele for legesekretæren i luka, hun ble sjokkert og dagen etter kunne jeg hente en attest fra legen min. :o) Jeg snakket med en helsesøster jeg kjenner (hun jobbet ikke da) og sendte også en mail til jordmorforeningen og begge de var rystet over denne helsestasjonens idiotiske påfunn. Så mye for å ville fortsette å amme utover permisjonstiden liksom..

  SvarSlett
 6. Flott sagt på tjukka. Vi som ender opp med å gi mme t barnet gjør det ikke pga frihet eller latskap. Vi gjør det fordi det er det best for barnet. Ett av mine barn var i ferd m å bli underernært så vi begynte m flaske,noe som absolutt ikke var populært på ammepoliklinikk,men heldigvis støtta helsestasjonen. Barnets utvikling var viktigast. Hvorfor klarer ikke ammepolitiet m Nylander i spissen å si det samme?

  SvarSlett
 7. Jeg har aldri gitt pupp, og heller aldri har jeg fått pupp. Men jeg er jo frisk og oppegående. Så... amming er bra, det, og det er sikkert en god grunn til at folk på hele jorda har holdt på med det siden tidenes morgen, liksom, men det er vel ikke krise hvis du ikke får det til eller ikke for noe i verden orker?

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails