mandag 8. september 2014

Vett på nett?

Vi foreldre advares stadig mot å legge ut bilder av barna våre. Det er krenking av privatlivet. På en måte er jeg jo enig. Og jeg vil være en god og fornuftig mor som gjør de riktige tinga. At jeg ikke klarer å lage vakre cakepops eller at jeg ikke stryker klær er nå en ting, men å unngå å legge ut bilder av egne barn burde jo være enkelt. Men så gjør jeg det. Jeg deler en del bilder.

Det begynte her i bloggen. Jeg skrev om hverdagen. Og i hverdagen min er det mye barn. Etter hvert som jeg har lært mer om blogging, har jeg lagt ut færre og færre bilder av barna mine. Ikke at jeg angrer på det jeg har lagt ut. Ikke at vi har opplevd noe ubehagelig. Ikke at jeg klarer å se den store faren ved å dele bilder som i mine øyne er helt ok. Men ekspertene har liksom fått et mantra til å surre rundt i hjernen min:"bilderavbarnerikkebra, bilderavbarnerkrenking, dueren grusommorhvisduleggerutbilderavungenedine, osv osv"

Det jeg kanskje frykter mest, etter fem år med blogg, er at jeg skal henges ut i en eller annen studie. Det skrives stadig masteroppgaver om blogging, og jeg ser for meg overskrifter i media som "Anerkjent mammablogger la ut 783 krenkende barnebilder!" eller "Skrev om nettvett, men brøt samtidig de mest grunnleggende regler - les den avslørende rapporten og se hundrevis av bilder der privatlivet krenkes!"

Jeg skjønner at det greieste er å si "Ingen barnebilder i det hele tatt". Med en gang man begynner å gjøre unntak, er det vanskelig å vite hva som blir rett og hva som er galt. Hva er innafor? Vi tolker ting forskjellig. Det en synes er helt uskyldige, greie bilder, kan en annen se på som noe helt forferdelig.

Jeg kommer til å fortsette å passe på sånn at jeg ikke får med andres unger på bildene mine. Jeg kommer til å fortsette å publisere bilder av mine egne barn. Men jeg tenker meg om. Særlig når jeg akkurat har lest en eller annen advarsel. Og det er vel det slike advarsler vil - få oss til å tenke oss om før vi gjør noe.
Et bilde som dette synes sikkert noen er krenkende. Men for oss er det ikke krenkende! Gutta synes det er et morsomt bilde! Dette er sånn gutta mine er! De er ...artige! Ofte sånn artige som erter mora si, sånn som her, hvor de står på kanten av et stup, og så later de som om de snubler og faller. Og JA, jeg spør dem på forhånd før jeg legger ut bilder av dem. Sier de tvert JA, er det greit. Er de tvilende, tolker jeg det som et NEI.
 
Reagerer du ofte på bildebruk i sosiale medier? Hva slags bilder får deg til å reagere? Eller er det andre ting enn bilder som kan få deg til å reagere?
 

5 kommentarer:

 1. Jeg er opptatt av at ungene ikke skal bære bloggen. De skal også slippe å stå for mine meninger. Det er viktig for meg.

  Jeg har skrevet noen innlegg om nettvett selv, og det viktigste budskapet mitt er "tenk deg om før du publiserer". Jeg er også opptatt av at unger skal slippe å forholde seg til foreldrenes blogg, og eksponeringen av seg selv. Unger er unger og en skal ikke legge ansvaret for hva som publisers over på dem, det er et foreldreansvar.

  Asså, folk må finne sine grenser og være klar over at ungenes grenser ikke alltid går der ens egne går. Det må en ta høyde for, tenker jeg.

  Så er det også noe med langtidsperspektivet, hvordan bloggen ser ut totalt sett. Min skrekk er at jeg har blogget noe som kan være til ulempe for dem senere i livet, f.eks hindre dem i å få helseforsikring mm pga fordommer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så lenge jeg legger ut bilder av ungene mine, vil jeg alltid først informere dem om at jeg gjør det. Jeg tar ansvaret for hva som legges ut - de har helt andre grenser enn meg, hadde det vært opp til dem, hadde det vært mye rart som hadde blitt lagt ut...

   Slett
 2. Litt treig jeg, dette la du jo ut for evigheter siden. Men jeg syns det er herlig å se at du har valgt ut mitt hardtslående innlegg for å vise vett på nettet OG innlegget hvor jeg kanskje går imot alle mine egne råd :D Men en kan vel få både i pose og sekk. Eller?

  SvarSlett
 3. Litt treg jeg, dette la du jo ut for evigheter siden. Men veldig fornøyd med at du lenker opp midt hardtslående innlegg for nettvett og følger opp med innlegget hvor jeg bryter med alle mine egne råd :D Men en kan vel få i både pose og sekk eller?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, jeg holdt på å le meg i hjel av de bildene dine! Genialt! Og så er det flott at du også trår til med sånne seriøse innlegg:)

   Slett

Related Posts with Thumbnails