mandag 14. juli 2014

Hva er ferie? Og hvem er det synd på?

Jeg trodde i min naivitet at begrepet ferie innebar å ha fri. I en litt lenger periode enn kun ei helg, for eksempel. At man har fri fra jobb. At barn har fri fra skole. At man slapper av. Kutter ut stress om morran. Slipper å skynde seg i seng om kvelden.

Men for veldig mange har ferie blitt ensbetydende med å reise bort.
"Er dere alt ferdige med ferien?" spør vi folk som akkurat har kommet hjem fra ei uke på sørligere breddegrader, selv om de visserligen skal ha fri både to og tre uker til.
"Åh, skal dere ikke på noen ferie i år, dere?" sier vi medlidende til de som forteller at de "bare" skal holde seg hjemme.
Og "I fjor slo vi på stortromma og dro til Fiji, derfor blir det ingen ferie på oss i år!". Sier folk. Som faktisk skal ha ferie. Hjemme. I flere uker.

Nå har jo mange barn en ganske lang sommerferie, og jeg unner dem en eller annen opplevelse i løpet av sommerferien. Det er kjipt å tilbringe flere uker kun sammen med en skjerm, uten kontakt med foreldrene. Hva denne opplevelsen er, blir jo opp til hver og en familie. Noen reiser til utlandet. Noen besøker besteforeldre. Noen drar på telttur. Noen drar på oppdagelsesreise i nabobyen. Noen drar ut for å fiske.

Akkurat hva man gjør, har selvfølgelig noe med ressurser å gjøre. Har du lite penger, sier det seg sjøl at dere dropper drømmen om Disneyland. Har man ikke sykler eller hater man teltsoving, dropper man vel sykkel- og teltturen. Har man ikke besteforeldre, venner eller bekjente, kan man vanskelig besøke akkurat dem i ferien. Men med litt fantasi eller tiltak, vil jeg tro at de aller fleste klarer å finne på en eller annen greie man kan gjøre i ferien. Så må man kutte ut å tenke at hele ferien skal fylles opp med opplevelser. Å få sove lenge, å få se filmen Frost fem ganger etter hverandre eller å sykle rundt og se om noen skolekompiser er hjemme, er også noen man gjør i en ferie.

For de som har førskolebarn, er det å finne på en ferieopplevelse faktisk en takknemlig greie. Vi snakker små mennesker som faktisk liker å samle på steiner og pinner! Som hyler henrykt over å se en maur eller marihøne! De synes det er stas å dra i butikken for å kjøpe en ti-pakning med Lollipop eller en kurv med bringebær.

Dra til nærmeste vann eller strand for å bade eller bygge sandslott. Gå på tur i skogen. Bygg hytte i hagen. Besøk en bondegård. Med litt innsats, klarer du å lage noen fine feriestunder med barnet ditt

Større skolebarn kan være mer kinkig. En femtenåring jubler ikke når jeg kommer med forslag som "Skal vi ta en tur på biblioteket?" eller "Har du lyst til å lage trylledrikk ute med sand, vann og diverse krydder som har gått ut på dato?". Men en femtenåring kan sette pris på å ha foreldre som plutselig har tid til å lage ostesmørbrød til kveldsmat eller at man tar seg en tur i butikken og ser etter nye, kule sko. Eller så synes de faktisk det er skjønt bare å slippe maset om lekser eller å rydde ut av gymbagen. Skulle du nå få høre sutrende anklager om at alle andre reiser til spennende land i ferien, får du tenke på alt annet barna dine påstår "alle andre" gjør eller får lov til. (Stikkord: sykler, spill, mobiltelefon, leggetider, ski og så videre. Jeg vil tippe at du har hørt om hva "alle andre" får i andre settinger også....)

Selvfølgelig er det ikke synd på de ungene som ikke reiser utenlands i ferien. De det virkelig er synd på, er de barna der foreldra har lite ressurser. Og da er det ikke nødvendigvis penger jeg tenker på. Det finnes en del barn som har foreldre som av en eller annen grunn ikke makter eller klarer å skape et eller annet ålreit sommerminne for barna sine. Det er de vi eventuelt kan synes synd på.

11 kommentarer:

 1. Og jeg er TOTALT enig med deg!

  SvarSlett
 2. Second this! Vi har staycation for nte år på rad. Teknisk sett har vi tilogmed penger til å dra vekk, men jeg synes ikke det er så kult å dra med stor mage / veldig små barn / sure toddlers på slep i flere uker, så vi holder oss hjemme. Ikke like jeg varme heller, så det klaffer jo godt med den norske sommeren.. treåringen synes det er helt supert å gå til Rema1000 hver dag for å se etter maur på veien. I går kjøpte vi tilogmed IS! Personlig elsker jeg å reise, men fikk reist fra meg litt før jeg fikk familie, så nå er det helt greit å besøke venner som har hytte i nærheten på dagstur, syns jeg! Det går fint an for barn å dra til Bali og fremdeles ha en ganske traurig opplevelse av foreldre som ikke har tid. Ferie = mer tid, og det er som du sier det viktigste.

  SvarSlett
 3. Bra innlegg! Vi har hjemmeferie ca annethvert år. Vi bor på sørlandet, så sandstranden er bare noen minutter unna. Og ungenes favorittferie er uansett å besøke bestemor noen dager, de synes det er mye mer spennende enn å reise utenlands. :) Vi har foresten funnet en genial løsning på å overleve regnværsdager på sommeren. Vi har innført "leke-på-rommet-tid" hver ettermiddag (når vi er hjemme). Vi økte tiden gradvis fra 10 min til 1 time. Så akkurat nå leker de fint på hvert sitt rom mens mor og far får litt fred og ro. Og de kommer ut etterpå blide og tilfredse begge to. (Jeg er faktisk litt overrasket over hvor greit dette fungerer siden de bare er 3 og 5 år). :)

  SvarSlett
 4. Neinei, ikke synes synd på meg! Det er det absolutt verste når man blir syntes synd på, nedverdigende er det rett og slett! Jeg forstår hva du mener, men må likevel bare presisere dette!

  Ferien er en kjempeutfordring nettopp pga elendig form, og for mange så er det de personlige ressursene eller helsetilstanden som gjør ferier problematiske. Jeg mener at folk med ekstra kapasitet må tenke på flere enn seg selv og ikke nøye seg med å synes synd på folk som sliter i hverdagen. Det skal ikke så mye til for å gjøre det litt bedre for andre.

  SvarSlett
 5. Veldig enig med deg!! Hadde en diskusjon om akkurat det samme med ei på jobb senest i formiddag.

  SvarSlett
 6. Godt poeng. Man burde kanskje være litt mer bevisst på å ikke forveksle ferie med utenlandsreise!

  SvarSlett
 7. Leste ikke dette før nå, men JA! Ferie er jo selvsagt bare å ha fri, gjøre noe annet, gjøre mindre, være sammen og alt du nevner. Synd vi har en tendens til å glemme det... :-)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails