mandag 9. juni 2014

Hva gjør en lærer egentlig?

Det finnes en del elendige lærere. Noen er late, noen er uengasjerte og noen er rett og slett ikke egnet i den jobben de er i. Det er jo rimelig mange som er lærere, så det er klart at vi alle har opplevd både en og to eller kanskje flere av disse dårlige lærerne.

Men så er det alle de gode! Bjørn-Inge med struktur og hjerte og positivitet, som ser elevene og som får dem til å bli gode. Grete som jobber, retter og gir tilbakemeldinger. Olav som sitter hjemme hver søndag fra åtte til to og lager de flotteste opplegg til klassen sin. Anne som klipper, limer, trøster og hjelper. Tine som hopper og spretter inne i klasserommet og skaper engasjement. Liv som er på elevene som en sulten terrier, driver dem videre, nekter dem å gi opp. Gro som stiller opp morgen og ettermiddag og kveld. Jan som rydder ut av oppvaskmaskinen, tømmer søppel og fikser kopimaskinen. Wenche som er blid og imøtekommende og støtter der det trengs. Lærere som planlegger, diskuterer, tenker, drøfter, leser, lærer, rydder, trøster, fikser, hjelper. Og underviser.

Som lærer liker jeg best å være i klasserommet. Det er arbeidsdagens høydepunkt for meg. Jeg har som mål å se alle, snakke med alle, motivere alle, hjelpe alle. Få alle til å le. Og ikke minst, få alle til å lære noe. Dette klarer jeg. Ofte tenker jeg på jobben min i klasserommet som et slags show. Jeg må være presis, jeg må være sikker og tydelig, jeg må kjøre på og holde trøkket oppe. Jeg må koble ut privatlivet. Skulle jeg få en ganske viktig telefon, skulle det være en påskefrokost eller en Luciafeiring med noen av ungene mine, eller skulle jeg gjerne ha vært på toalettet, så må det bare vike. The show must go on!

Så har du resten av arbeidsdagen der jeg jobber aleine, jobber i par, eller jobber i grupper. Vi rapporterer, vi mestrer de underligste programmer på PC og iPad, vi retter, vi skriver, vi grubler og vi er kreative. Vi leser og lærer om klasseledelse, vurdering for læring og nye læreplaner. Vi bærer bøker. Vi drøfter og tenker. Vi produserer kriterier og mål, planer og undervisningsopplegg. I den delen av lærerjobben har vi heldigvis en viss fleksibilitet. Blir ikke kollegaen min og jeg ferdige med ukestesten fordi jeg skal på sommerfest i barnehagen, så kan vi fullføre testen på kveldstid. Hvis jeg ikke klarer å konsentrere meg på lærernes felles arbeidsrom når jeg skal lese meg opp på klasseledelse eller vurdering fordi hodet er litt ullent etter undervisning og et møte eller to, så kan jeg ta med meg lesestoffet og konsentrere meg om det hjemme i helga.

Jeg vil påstå at jeg er en flink lærer. Akkurat som alle mine kollegaer. Akkurat som de aller fleste jeg har hatt som kollegaer før. Og akkurat som de aller fleste lærere jeg har vært borti i mine år som mor.

Jeg har mange ganger jobbet i lærernes "ferieuker". (Som da er avspaseringsdager fordi vi lærere har et komprimert arbeidsår). Selv om elevene ikke er til stede, er det alltids noe å rette, noe å planlegge, noe å lese, noe å følge opp. Men det er den tida elevene er på skolen at trøkket er størst. Det er da vi lærere må være på hugget.

Jeg jobber ikke fulltid. Ikke fordi jeg ikke er i stand til det, men en hundre prosents stilling som lærer innebærer å jobbe 43 timer i uka, noe som kan være vanskelig å kombinere med et aktivt familieliv.

Du som ikke jobber i skolen: føler du at du har god innsikt i hva lærerjobben går ut på?
Du som er lærer: tror du de rundt deg ser at du jobber så mye som du gjør?

16 kommentarer:

 1. Så bra skrevet! Denne skal jeg dele! Jeg har jobbet mange år i skoleverket, som barne-og ungdomsarbeider, og nå noen mnd har jeg harr lærervikariat i 1.trinn. to vidt forskjellige verdener på godt og vondt!
  Men en ting jeg virkelig irriterer meg over, i familieselskaper o.l. er foreldre dårlige innsikt i hva det innebærer å ha en lærerjobb... opp igjennom årene har jeg prøvd å forklare, men da blir de fort døve disse foreldrene, de som klager høyest og mest og ikke kan forestille seg at en lærer er på jobb lenger enn 5min etter undervisningsslutt..

  SvarSlett
 2. Godt innlegg fra deg igjen! Nei jeg tror ikke de rundt oss kjenner til de oppgaver vi har, og vi som gruppe er ikke flink nok til å "få det ut" til alle; så takk for dette innlegget :)

  SvarSlett
 3. Digger fremstillingen av yrket jeg er så glad i. .... det yrket som har variasjoner i innhold og uttrykk!
  takk

  SvarSlett
 4. Herlig skrevet! Enig i alt! Deler på face!

  SvarSlett
 5. Jeg husker at læreren og forfatteren Jorunn Gulbrandsen deltok i et TV-program en gang på 1980 tallet. Hun ble spurt om arbeidstid og svarte at TV-programlederne brukte hele uka på å planlegge en times TV.program, mens lærere skal planlegge 30 undervisningstimer hver uke.

  Jeg er tror at lærernes arbeidsår ville blitt litt mindre intenst hvis noen flere planleggingsoppgaver var ferdig før skoleåret begynte. Jeg har derimot veldig lite sansen for mer tid bundet til skolen i arbeidsuka.

  SvarSlett
 6. Flott skrevet. Jeg er ikke lærer, men førskolelærer og jobber i barnehage. Men ja jeg føler at jeg forstår ha en lærers jobb er, har vokst opp med foreldre som er/var lærere. Og nei de rundt oss forstår ikke hva jobben går ut på like lite som de forstår min jobb. Er dugelig lei kommentaren "du får kose deg med og leke på jobb i morgen" Jeg elsker jobben min og vil ikke bytte den bort, men jobben min er ikke og leke og jeg er ikke ferdig på jobb når jeg sier ha de.
  Så på lærere dere gjør en viktig og god jobb :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, førskolelærer er vel også et yrke som kan bli misforstått. De passer barn, lissom....Heia førskolelærere!

   Slett
 7. Nei, det er meget få som ser hvor mye jeg faktisk jobber. Jeg er alenemor til to på 2,5 og snart 4 år. Livet mitt består i dag av jobb, tid med barna, jobb, husarbeid, jobb, søvn og mer jobb. Det være seg ukedager, såkalte "frihelger" eller skoleferier i skoleåret. Det er kun i sommerferien jeg har h e l t fri. Og jeg elsker jobben min. Men det er nettopp fleksibiliteten i arbeidstiden som gjør at jeg får kabalen til å gå opp. Vi går en spennende og skremmende tid i møte.

  SvarSlett
 8. Nei, det er meget få som ser hvor mye jeg faktisk jobber. Jeg er alenemor til to på 2,5 og snart 4 år. Livet mitt består i dag av jobb, tid med barna, jobb, husarbeid, jobb, søvn og mer jobb. Det være seg ukedager, såkalte "frihelger" eller skoleferier i skoleåret. Det er kun i sommerferien jeg har h e l t fri. Og jeg elsker jobben min. Men det er nettopp fleksibiliteten i arbeidstiden som gjør at jeg får kabalen til å gå opp. Vi går en spennende og skremmende tid i møte.

  SvarSlett
 9. Nei, jeg tror ikke folk rundt meg vet hva jeg gjør.....Og jeg er temmelig lei av å hele tida måtte forsvare jobben min. Har aldri vært borti at noen andre måtte ha gjort det

  SvarSlett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 11. Nå fikk jeg i grunnen litt lyst til å skrive om mitt eget yrke, for svært få vet om oss og enda færre vet hva vi gjør. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det, Rødhette! Det er mange yrker vi egentlig ikke vet så mye om.

   Slett
 12. Syns du beskriver jobben godt, men det er viktig å presisere at vi jobber ikke hjemme/utenom vanlig arbeidstid fordi vi må forlate jobben tidligere, eller ikke klarer å konsentrere oss på arbeidsplassen. Vi jobber utenom fordi det må vi. Jeg rekker ikke over alt på dagtid. Mange møter og samtaler er på kveldstid for å tilpasse til når foreldrenes har tid. Dessuten har mange lærere dårlig tilrettelagt arbeidsplass (eller ingen egen! ) og velger å jobbe på hjemmekontoret fordi der har de plass, utstyr og skjerming. Syns det er viktig å påpeke. Ellers, velskrevet, god lesning fra deg som vanlig :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er visse dager det er umulig å bli ferdig i løpet av 7,5 time. Og deler av jobben må gjøres på kveldstid.

   Slett
 13. Jeg hadde i hvert fall verdens beste norsklærer! Føler meg heldig 😉

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails