tirsdag 11. februar 2014

Se skreien! Og hva skal jeg lage?

Mitt neste fiskeinnlegg skal handle om skrei. Som jeg knapt vet hva er.
Eller, det blir kanskje feil å si, for jeg har en far fra Lofoten, og jeg husker at vi hvert år fikk tilsendt en stor pakke fra farfar og farmor med fersk skrei. Og rogn og lever. Muttern og særlig fattern var i ekstase. Jeg synes rogn og lever var ekkelt. Og så har jeg egentlig aldri skjønt forskjellen på torsk og skrei.

Nå har jeg lest meg litt opp om emnet, men føler meg ikke klar for å forklare skreiens mysterier for dere. Er du interessert, kan du lese om skreien her. Kanskje du skal slå til med en liten skrei-quiz på jobb?

Noe jeg føler jeg er klar for, er å slå til med et utsøkt skrei-måltid. Det tror jeg blir første gang. Ever. Jeg har spist skrei, men aldri tilberedt noe skrei-måltid.

Jeg trodde liksom at skrei måtte serveres med et par poteter og ei gulrot. Men nå har jeg lest så jeg har kjent spyttet flomme inne i munnen - jeg har faktisk funnet flere retter jeg vil prøve meg på.

Her er mine favoritter (altså sånn ut fra å se bildene og lese oppskriftene):
Skrei med gulrotpuré
1) Skrei med gulrotpure. Jeg hang meg kanskje mest opp i de hjertene her - det så da usedvanlig flott ut? Men vil jeg klare hjerter? Av squash?

Skrei "Bourgogne"
2) Dette så da veldig godt ut? Skrei Bourgogne. Men oppskriften er krevende...

Ovnsbakt skrei med tomat og hvitløk, Fotograf: Bent Raanes
3) Dette så enklere ut! Ovnsbakt skrei med tomat og hvitløk.

Skrei med chorizo , Fotograf: Oliver Brachat
4) Spennende med skrei og chorizo!
Skrei til valentine , Fotograf: Petter Berg
5) Eller hva med denne? Valentinsskrei, faktisk! Men er selleripure godt?

Jepp, herved sier jeg A. Og da må B straks følge. Jeg skal lage en av disse rettene. Jeg har alt bestemt meg for hva jeg skal slå til med. Vil du gjette?

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. Er det godt, altså? For jeg synes den retten så kjempegod ut, men jeg er liksom ikke så glad i selleri...

   Slett
  2. Sellerirot (som jeg regner med det er) smaker ikke som selleristang, og er kjempegodt :)

   Slett
 2. sellerirotpure er fantastisk! Og skrei. Jammen at eg ska lage det til middag i helga. Takk for tipset

  SvarSlett
  Svar
  1. Vær så god! Fortell meg gjerne om hva du har laget!

   Slett
 3. Sellerirot smaker helt annerledes enn stilkselleri. Jeg bruker sellerirot i mange retter. Her er oppskrift på Blomkål og sellerirotpure. Oppskriften kan brukes om du bare bruker sellerirot. http://bestemorsmat.blogspot.no/2012/07/blomkal-og-sellerirotpure.html

  SvarSlett
 4. Alt dette så skikkelig deilig ut, og jeg er fristet til å prøve flere av dem. Jeg tipper at du skal hive deg på firer'n :-)

  SvarSlett
 5. Tipper du går for den ovnsbakte. Har ikke lest oppskriften, men sånn putte i ovnen og gjøre noe helt annet i mens, er gull. Om du får eldste sønn til å lage, velger han nr 2. For han lar seg ikke skremme av en litt krevende sak.

  SvarSlett
 6. Aldri smakt...og derfor ikke, laget skrei. Prøver å introdusere annen fisk enn fiskepinner her i huset, og laks faller faktisk i smak 😊
  Av disse rettene tror jeg du går for rett 3 Pia, rett og slett fordi det er den jeg hadde gått for. (Kamuflert fisk...he, he...)

  SvarSlett
 7. Skjønner helelr ikke helt forskjellen på torsk og skrei, men godt er det uansett hva den kalles! Spiser den vanligvis med poteter, gulrot og smør, som jeg syns er helt fantastisk godt, memn ikanskje p tide å prøve noe nytt?
  Jeg liker heller ikke selleri, selleristang er rett og slett vondt, men sellerirotpuré er faktisk kjempegodt! Jeg ble lett sjokkert første gang jeg spiste det...

  SvarSlett
 8. Vi har to typer torsk her i Norge; kysttorsk (som er stedbunden ved kysten vår) og norsk-arktisk torsk (havtorsk). Sistnevnte er den vi kaller skrei. Den kommer tilbake fra nord i Atlanterhavet fra januar til mars-april for å gyte, det er også da det tradisjonelle Lofotfisket finner sted og vi sitter og koser oss med utsøkt lever og rogn. Dagens naturfagstime ;) Og nå er det på sin plass å innrømme at jeg antakeligvis aldri har lagd skrei før. Med en svigerfar som er tidligere fisker bør det jo være mulig å lære seg?

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails