torsdag 13. februar 2014

Lærerklaging?

Kjære Else-Beth!

Jeg skriver til deg som en venn, eller en slags rådgiver, og jeg vil deg bare godt. Så nå må du ikke få piggene ute med en gang.

På jobben overhørte jeg nemlig noe om et slags læreropprør - jeg forsto det slik at dere lærere har kommet på kant med en fyr som heter Koss fordi denne Koss ønsker at dere lærere skal begynne å jobbe så mye som vanlige folk. Og nå ber jeg deg, Else-Beth, tenk dere litt om før dere skal begynne å true med streik og annet tull! Det kan sikkert en gang i blant være krevende å måtte ta seg av mange barn på en gang. Men dere har jo ikke lengre dager enn at dere burde takle det? Er det en dag i uka dere holder på til tre? Ellers er dere vel ferdige både to og kvart på ett? Onsdager enda tidligere. Du har jo ikke klassen hverken i matematikk, gym eller musikk, så da har du vel mer enn tid nok til både å ta en cowboystrekk og å forberede deg og finne fram de bøkene du skal bruke i neste time?

Du må forstå, Else-Beth, at det kan virke provoserende for oss andre når dere lærere legger ut hjerteskjærende historier om deres lærerhverdag på Facebook. Hva med alle barna som lider i Syria? Ser dere ikke hvor latterlig det blir når dere skal klage som dere gjør? Tenk å klage over korte arbeidsdager der dere stort sett passer på barn som sitter stille og leser eller tegner? Bøker og ikke minst datamaskiner tar seg vel av det dere kaller "forberedelser", og sekretærer skriver da ut disse planene dere styrer med? Alle skriv vi har mottatt, har stort sett vært signert rektor. Så når dere påstår at dere har så veldig krevende og mange arbeidsoppgaver, må du forstå at de fleste av oss andre reagerer med et oppgitt smil. Jeg har for eksempel hørt om en lærer som tok med seg elevene for å gå på ski i arbeidstida! Jeg har også hørt om lærere som går på biblioteket, eller som bygger lego! Jeg hørte til og med om en lærer som hadde så lyst på vafler, men lot elevene gjøre alt arbeidet! Læreren hadde ikke en gang giddet å gi dem den ferdige oppskriften - de stakkars elevene måtte doble og regne ut alt selv! Det er jo sykt!

At noen lærere tar seg tid til å dele artikler på Facebook virker jo litt rart når de samme menneskene påstår at de har så fryktelig mange møter og mye etterarbeid på kveldstid. Man har kanskje ikke tid å være på Facebook hvis man opplever en så krevende arbeidssituasjon?

At vi foreldre ringer dere lærere på kveldstid eller i helger er faktisk ikke så merkelig. Vi kan ikke drive og ringe rundt i arbeidstida. (Noe du tydeligvis kan - viser til gårsdagens telefonsamtale der du ringer for å fortelle at Bønna hadde slått ned en medelev. Vær sammen med elevene i stedet for å henge på telefonen, du, så skal du se at ting går litt bedre!)

Å klage over manglende lønn på dager som 17. mai, blir jo også veldig merkelig! Får vi lønn for å feire vår nasjonaldag, kanskje? Tror du at vi foreldre får overtidsbetaling for å møte opp på skolearrangementer på kveldstid? Nei, nemlig! Dere lærere er jo i tillegg genuint opptatt av og glade i barn. Hvordan skal vi kunne fortelle våre skatter, vårt lands fremtid at "Læreren din kommer ikke i kveld, skjønner du, for hun krever penger for å komme på denne koselige festen sammen med dere i klassen, hun!" Hører du selv hvor forferdelig det lyder?

At dere lærere bør begynne å arbeide i høstferier og vinterferier skulle nå bare mangle. Hvem andre tar ferie i slike uker? Vi andre må bruke av sårt oppsparte avspaseringsdager!

Selv om ikke alle reiser bort i høst- og vinterferien, er det sikkert mange som har behov for noen barnefrie dager. Hvis dere ikke har vanlig undervisning disse dagene, kunne dere kanskje ha tenkt litt nytt? Latt barna få pugge gangetabellen? Eller la barna lære et nytt språk, eller litt om brøk? Dere må begynne å lære dem noe før de skal begynne på ungdomsskolen! Når mye av den vanlige skoletiden går bort til tant og fjas, hadde det vært på sin plass å ha skikkelig undervisning i de ukene dere til nå har feriert.

To måneders sommerferie skjønner vel de fleste at er rimelig drøyt, og det burde faktisk dere også innse. Velferdsstaten er i ferd med å bli rasert! Jeg orker ikke å gå inn på hvem som har skylden for det, men vi kan ikke lenger la dere lærere få ture fram som dere er vante til. Dere må begynne å gjøre en innsats!

Mvh Pia

P.S: Vi reiser på hytta i vinterferien, og vi ber dermed om fri for Bønna uka før. Han må pakke, prøve skisko og kjøpe nye ski og nye skibukser.

P.P.S: Vi orker ikke nå å bli konfrontert med foreldrene til denne eleven som Bønna visst nok har slått ned. Vi har behov for ro, Else-Beth. Du får ta deg av dette.

9 kommentarer:

 1. Det er rart det der - misunnelsen lever nok godt hos noen - de som ikke forstår hva lærerjobben går ut på… Håper lærerne ikke taper denne kampen!

  SvarSlett
 2. Hihi, det er noe som heter IRONI, vet du! :-D

  SvarSlett
 3. oioioi, denne er drøy :) og veldig festlig. Hadde nesten ventet på den.
  Men dere skal ikke reise på vinterferie uten Bønna da, så kjære Else-Beth kan ha han boende hos seg hele uka siden han er favoritteleven?

  Jeg digger måten du skriver på - en av mine favorittblogger :)

  SvarSlett
 4. Fantastisk! Kjør på med mer! Du når fram til mange! Hilsen en lærer!

  SvarSlett
 5. Aha! nå skjønner jeg med ett at vi lærere overhodet ikke har noe å klage over - mora til Bønna burde reist rundt på skolene over det ganske land og roet gemyttene ;-)

  SvarSlett
 6. Ha ha ha, de fleste brev fra skolen er signert rektor, ja.

  SvarSlett
 7. Ha, ha, utrolig morsomt. Historiene om Bønna er grunnen til at jeg følger bloggen din :)

  SvarSlett
 8. Kjære deg, du har en fantastisk snert, humor og ikke minst deilig ironi i innleggene dine som det står stor respekt av!

  Jeg fryder meg over hver eneste innlegg!

  Klem fra Otters

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails