søndag 8. september 2013

Let`s talk about Fotballfrue

Jeg må jo starte med å si at nå virker det som om jeg legger opp til noe jeg egentlig er sterkt imot - nemlig å henge ut eller å skrive nedsettende om enkeltpersoner. Det er jeg ikke ute etter, og håper at dere som kommenterer også tenker dere om før dere skriver noe.

Så jeg skal ikke skrive hva jeg mener om Fotballfrues garderobe, perfeksjonisme eller lykkelighet. Dere som har lest bloggen min en stund veit vel sånn cirka hvor jeg står. Og mye bra kan sies om Fotballfrue. Hun er blid og glad og vennlig og aktiv og positiv. Det er gode verdier.

Grunnen til at jeg ble inspirert til å skrive, var en artikkel om selveste Frua i forrige helgs VG. Jeg leste, og tenkte "Okei...dette var vel som ventet...?"

Så leser jeg bloggen hennes, og skjønner at hun er fryktelig skuffet over hvordan hun ble framstilt. Og DET skjønner jeg ikke? For det inntrykket jeg har fra å lese bloggen hennes, fikk jeg bekrefta av å lese VG.

Og hvis hun var misfornøyd med artikkelen - hvorfor ikke bruke bloggen sin for å vise at VGs journalist tok grundig feil?
Her har jeg lånt et bilde fra bloggen hennes der hun gir oss gode sminketips. Her har hun gitt leppene en nude omgang med leppestiften, faktisk, og hun har kombinert svart og beige på neglene for å få et mer sensuelt uttrykk. Dette er tips jeg suger til meg.
 
Man styrer jo hvordan man framstår i en blogg, eller hur? Vil jeg at dere skal se på meg som en god og hyggelig mor, legger jeg ut noen fine bilder av ungene og skriver noe seriøst og hyggelig. Vil jeg at dere skal se på meg som et reflektert og oppegående menneske, er det vel bare å komme med litt samfunnsengasjement - skrive litt om valget eller tidsklemma eller noe sånt.  Og ønsker jeg å framstå som avslappa og kul, er det bare å flæsje litt hverdagsrot og skrive litt fjas. Skriver jeg kun overfladisk og tomt, vil jeg vel fort bli sett på som nettopp det - overfladisk og tom.

Frua, med sine utallige lesere, har en enorm sjanse til å velge hvordan hun vil framstå.

Klart at man ikke blir superkjent med en person som skriver en blogg. Men mye skinner igjennom. Jeg tror ikke at jeg er totalt annerledes enn det inntrykket dere faste lesere får av meg via bloggen. Selvfølgelig smører man litt tjukt på der og fjerner litt her, skjuler noe og føyser noe opp, men en viss peil får man jo. At Frua, som legger ut tre blogginnlegg hver bidige dag, tror at leserne ikke kan ane noe om hvordan hun er sånn på privaten  ... tjaa, jeg vet nå ikke...

Tror du at du får et riktig inntrykk av folka som står bak blogger? Og du som blogger sjøl - lurer du leserne trill rundt?

19 kommentarer:

 1. Hvis jeg hadde lurt leserne måtte jeg jo ha dikta opp en haug med historier, og det har jeg faktisk ikke kapasitet til. Men å smøre på må man jo. Og trekke fra. Hvis ikke kunne jeg holdt meg til dagbokskriving. Og det er ikke spennende i lengden.

  SvarSlett
 2. (Jeg lurer i alle fall mine lesere trill rundt - jeg strikker ikke, nemlig. Bare kjøper masse strikkegreier på Epla og Etsy og Fretex og sånn, knipser bilder og legger ut. Mhm.)

  Neisj, klart man får et inntrykk av hvordan personen bak bloggen er, sånn noenlunde. Sliter med å tro at alt noen finner på å skrive på en blogg er pur fantasi og fabulering, selv om det såklart smøres på litt her og trekkes fra der.

  SvarSlett
 3. Godt spørsmål.
  Det er jo noen som skinner helt igjennom i bloggen sin, mens andre er derimot fullstendig annerledes om man møter de irl. En sukkersøt, vellykket blogg, kan skjule en usikker og ikke like suksessfull person privat. En person som kan virke litt nedstemt og tungsindig, kan være en livat og livsglad person irl. Tror det er mange som viser kun litt av seg selv via bloggen sin. Vet ikke helt hvor ærlig min egen blogg virker i så måte, for via den tror man kanskje jeg er en spretten lettpåtå som løper rundt med kameraet hele dagen og foreviger ethvert øyeblikk. Sannheten er jo at jeg knipser en hel masse når jeg først er ute, for jeg er temmelig mye husbundet. Livsglad- jovisst, men spretten..? Nei. Håper ihvertfall jeg fremstår sånn passe vettug ;)

  SvarSlett
 4. Jeg tror faktisk at alle skriver om det de er opptatt av, eller holder på med. Og jeg trekker på smilebåndet av neglelakk, sminke og klær.

  Du fremstår som en god og hyggelig mor, reflektert og oppgående og kul og avslappet.

  SvarSlett
 5. Vet du, jeg skjønner godt at hun var misfornøyd med hvordan hun ble fremstilt jeg.

  Sånn som jeg forstår det av kommentarfeltet på bloggen hennes, så hadde hun blitt forespeilet at artikkelen skulle handle om kvinnen BAK fotballfrue.no, nemlig Caroline Berg Eriksen. Tanker rundt å bli mamma for første gang, fremtiden, livet med mannen og litt mer i dybden av henne som person.

  Jeg har tidligere fnyst litt av det når hun i sitt eget kommentarfelt sier at leserne ikke kjenner henne som person - at HUN ikke er slik som på bloggen privat.
  Men nå har jeg forstått hva det er hun mener når hun skriver det:
  hun er ikke BARE sånn. Og den delen hun VELGER Å DELE med leserne er en liten del av den hun er.

  Bloggen hennes - er glossy og overfladisk på mange måter. Den handler om sminke, klær, kosthold, sko, trening. Ikke om samfunnsengasjement, humoristiske glimt fra hverdagen, skarpsindige observasjoner eller politikk. Ei heller refleksjoner rundt samliv med mannen, relasjoner med andre osv.
  Hun som person - er nok også slik til en viss grad. Opptatt av sminke, klær, kosthold, sko, trening osv.
  Men hun som person - kan jo også tenkes at er opptatt av samfunnsengasjement og politikk osv. Det er bare at hun VELGER ikke å dele de sidene av seg selv på bloggen.

  Hennes blogg er for meg nesten som et magasin. Dit kan jeg gå for å finne oppskrifter på mat, tips til sminke og klær og sko, inspirasjon til trening. Drømme meg litt bort i en materialistisk verden.
  På samme måte som at bloggen din er en herlig kilde til skarpsindig virkelighetsobservasjoner, herlig ironi, herlige hverdagsglimt og la meg bare ikke glemme hvor mye latter Bønna og ElseBeth har gitt meg;)

  Og jeg er så innmari glad for at begge deler finnes!

  Poenget mitt er at jeg tror hun bevisst har valgt å la bloggen sin være (i mangel av et bedre ord) "upersonlig". Hvor hun kun skriver om disse overfladiske tingene. Og ja - hun har valgt å fremstå slik. Absolutt!
  Men da, desto mer skuffet tenker jeg man ville blitt, hvis man for en gangs skyld hadde lyst/tenkt å stille opp på noe mer "personlig".
  Hvor det skulle handle om henne og ikke "fenomenet" fotballfrue...
  Jeg forstår at hun kan være misfornøyd med det.


  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig enig med deg Tonje. Du sa akkurat det jeg tenkte!
   Jeg leser bloggen til fotballfrue og jeg liker den. (Ikke min favorittblogg, men titter ofte innom for litt avkobling og syns den er veldig avslappende å lese) Akkurat på samme måte som jeg liker å lese Glossy magasiner og annet materialistisk lesestoff.
   Men Fotballfrue og de glossy magasinene lurer ikke meg. Jeg forstår jo at ikke alle kjendisene i Henne eller Kamille ser SÅ perfekte ut HELE tiden, og jeg har da såpass vett i nøtta at jeg skjønner at FF ikke er et perfekt eksemplar av homo sapiens bare fordi hun fremstår slik på bloggen. :P Jo, hun er helt sikkert veldig opptatt av sminke og sånt på privaten også, men jeg tør vedde på at hun av og til gjør/snakker om andre ting enn øyenskygge og hårpleie når hun er sammen med venner. Eller kanskje ikke. Hva vet vi?
   Uansett:
   Bloggen hennes og intervjuet er to forskjellige ting. Bloggen er svært upersonlig. Hun uttrykker sjelden negative følelser på bloggen, men det er da ikke så vanskelig å forstå at hun har dem likevel, selv om hun ikke splætter dem utover internett slik som vi *host* jeg gjør...
   Ang intervjuet: Hun ønsket vel å være mer personlig og vise flere sider av seg selv enn kun den overfladiske i VGintervjuet. Kjipt for henne at det ikke ble slik da. Og for meg. Hadde vært interessant å se hva hun tenker om mammarollen og slikt.

   Slett
 6. Jeg tenker som deg, Pia, at folk får på en måte regne med at når en lager en veldig synlig blogg med en viss profil - så preger det det bildet andre får av deg. En har selv kontroll over hvordan en presenterer seg på bloggen - så hvis en ikke er fornøyd med mottakelsen, så får en gjøre noe med egen presentasjon. Nemlig.
  Det er klart at vi alle er "mer" enn bloggen. Men det andre kan jo ingen vite noe om. Og det er vårt valg hva vi presenterer.

  SvarSlett
 7. Tror ikke jeg lurer noen. Til det er jeg for dum.. :) Tror jeg gir et ganske så riktig bilde av meg selv, men klart det er mye jeg ikke blogger om også.
  Tror at man nok kan skape et ganske så feil inntrykk av seg selv gjennom blogging, men da tror jeg at man har en noe spesiell agenda. Jeg hadde i allefall ikke giddet å skrive mange innlegg om en "fantasiverden" Når det gjelder fotballfrua så har det slått meg at det er en blogg som omhandler "lette", "ufarlige" og lite kontroversielle ting. Det er som hun over her skriver nesten som et ukeblad. Det støter ingen, det krever ikke mye av leseren. Og jeg har men handa på hjertet ment at dama må ha mange flere egenskaper og ikke minst meninger enn de hun viser i bloggen og at det må være et bevisst valg fra hennes side. Og hvem vet, om jeg visste at 100 000 leste bloggen min, så kanskje jeg tenkte litt mer over hva jeg skrev jeg også.. Evt ikke :)

  SvarSlett
 8. Uff da. Da må jeg bli oppfattet som ei interiørskrulle som kun er opptatt av det estetiske, samt ei som bare fjaser og vaser....Neida, Jeg skjønner veldig godt hva du mener, og jeg er snar til å tenke likt, men så kommer det også litt an på hvilken blogg det er og hvem som står bak. Men nå leser ikke jeg bloggen til Fotballfrue, så jeg har null peil. Tenker bare at det må være slitsomt å ha en slik blogg der en alltid må se så himla fresh ut hele tiden. Kom over ei anna som blogga når jeg tilfeldigvis datt innom charterfeber (får skylde på mannen som styrte fjernkontrollen), og der fant du fordommer hos meg stabla opp til taket. Hun var gravid og klarte å lage blogginnlegg rett etter ungen var skvist ut...av brødskivene hun fikk rett etter osv. Da kjenner jeg at jeg er i overkant dømmende altså. Det må være slitsomt å hele tiden tenke på sitt neste blogginnlegg, og utlevere seg selv og barna så til de grader....tror ikke det sunt heller jeg. Virker så utrolig selvopptatt....

  SvarSlett
 9. Det handler kanskje om hvor stor kontroll man trenger over det man gjør? Jeg har verken lest bloggen hennes eller artikkelen i VG, så dette er bare generelle tanker. Som blogger har man god kontroll over eget materiale og hvordan man fremstår, iallfall i hovedtrekkene. Når man leverer fra seg et materiale (som intervjuobjekt), så er det nettopp det man gjør. Riktignok kan man kreve å lese gjennom intervjuet og komme med innspill, men summen er vel ukjent inntil det kommer på trykk, uansett?

  Jeg håper folk som elsker å snakke stygt om FF forstår at den tiden er slutt. Jeg håper folk som elsker å snakke stygt om henne innser at en person ikke får makt eller blir populær om ingen gjør henne det. Jeg blir trist på vegne av menneskeheten når jeg i blant leser kritikk av henne, når krtikeren selv er med på å gjøre henne populær. Noen ganger tenker jeg at det smarteste man kan gjøre er å ikke si noe. Iallfall så lenge det som kommer ut ikke er konstruktivt.

  Jeg ser stadig folk som ikke helt forstår at en blogger ikke ER bloggen, men at den bare viser små glimt inn i tilværelsen til bloggeren.

  SvarSlett
 10. Om jeg lurer leserne mine? Det har jeg faktisk tenkt mye på. Jeg lurer absolutt ikke leserne mine med vilje, men jeg sitter selv med en følelse av at folk tror jeg er mye morsommere enn det jeg egentlig er. For jeg er nemlig ikke så hysterisk morsom i virkeligheten. Ikke sånn HA-HA-HA-morsom i hvert fall. Så når jeg møter noen som leser bloggen, føler jeg nesten at jeg skuffer dem.
  Altså, jeg er jo den samme som jeg er i bloggen uansett. Bare ikke like mye.
  Akkurat som at fotballfrua ikke bare er klær og neglelakk.

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 12. Akk ja.. Gi henne noen år på baken, og et par barn som gir henne søvnløse netter så går det seg nok til. :)

  Men en ting må jeg jo si - hun har greid å skape seg et godt levebrød av bloggen sin, så når noen av oss ler av hvor overfladisk den er, kan hun le hele veien til banken.. :)

  SvarSlett
 13. Jeg lurer nok ingen. Jeg er akkurat sånn som bloggen gir inntrykk av. Synes du ikke?

  SvarSlett
 14. Måtte tilbake og se hvordan andre har tenkt, og her var det mye spennende. Er det forresten noen som så denne damen i NRK programmet "typen til"? Her er jo damen i levende live, så kan man se om man får samme inntrykk som kun via skriften:

  http://tv.nrk.no/serie/typen-til/mynt17000413/sesong-1/episode-4

  SvarSlett
 15. Jeg tror nok ikke jeg lurer noen sånn langt borti skigardstaur og hekk, men det er klart at jeg ikke skriver om alt og jeg vet om egenskaper ved meg selv det er lite attraktivt å flagge.
  Jeg svipper innom Fotballfrue en gang i blant, men intervjuet i VG har jeg ikke lest ( hallo, det måtte jeg betalt for, særlig). Og selv om hun sikkert er opptatt av mer enn det hun blogger om så er det vel på bloggen som styrer livet hennes? For, helt seriøst, om du har tre innlegg hver dag som primært handler om utseende så bruker du mye av tiden din på utseende. Og da er det vel ikke helt unaturlig å anta at du er rimelig ( kanskje over snittet ) opptatt av utseende og at det muligens opptar deg noe mer enn krig&fred&sånn?

  SvarSlett
 16. Man kan jo kanskje anta at VG mente at personen CBE ikke er så interessant som "Fotballfrue" og de betraktninger hun har om mammarollen, samlivet etc ikke var så spennende at de egnet seg på trykk? Har inntrykk av at hun er helt gjennomsnittlig reflektert, har litt vondt for å se ting fra andres ståsted og samtidig ganske motvillig til å innrømme at ting kan være vanskelig. Og aviser, og VG spesielt, kommer vel neppe til å selge mer av artikler som "Gleder seg til å bli mamma - CBE og mannen har innredet barnerom" og liknende solskinnshistorier. For dem er det mest interessante nettopp bikinibilder, lefling med spiseforstyrrelser og hennes oppfatning av hvordan bloggen påvirker (eller ikke) ungjenter. Ikke hvor godt hun og mannen har det og hvor mye de gleder seg til å bli foreldre. Det gjør jo alle. Det vitner om ganske svak medieforståelse å tro at aviser har tenkt å skrive halleluja-artikler om at du er gravid.

  SvarSlett
 17. Hvorfor har hun ikke all rett til å være skuffet? Hadde dette vært en interiørblogg, så hadde vi jo selvfølgelig forstått at mennesket bak hadde hvitt og sølv som hobby, og at livet var så mye mer enn dette bak tastaturet. Men hun som bruker seg selv i Norges største blogg skal ikke ha lov til å være mer enn det hun viser oss? Hun må være enkel, rosa og dum? Jeg er helt overbevist om at denne jenta er det stikk motsatte. Hun er klok og modig. Hun gir hundretusen lesere det de ønsker seg, en rosa verden å drømme seg bort i. Fordi det selvfølgelig er noe hun liker, noe hun kan, noe hun er. Hun har skapt seg en god jobb, og et bilde av seg selv. Jeg skjønner at hun er mer enn det, og jeg skjønner at hun må ha lyst til å vise oss det. Jeg synes at det hadde vært flott lesing, men har null problemer med at selve bloggen er enkel og rosa. En vakker blogg å sveipe innom, som andre magasiner. Jeg har likevel ikke behov for å tenke at skaperen bak er dum. Kanskje heller veldig smart. Jeg skjønner derimot ikke hvorfor du skriver dette Pia. Vær rausere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå måtte jeg lese innlegget mitt og sjekke om jeg hadde skrevet at FF var dum...Det hadde jeg heldigvis ikke gjort.... Tro det eller ei, men jeg synes jeg har vært ganske raus i dette innlegget. Tror nok vi legger merke til litt forskjellige ting ved FF. Jeg er heller ikke i tvil om at dama har peil på business, og hun skal ha kred for å klare å bygge opp en såpass stor blogg og at hun har skapt seg en god jobb. Og bloggen er pen og vakker, det skal jeg heller ikke motsi.
   Takk for kommentar - som jeg har skrevet til andre anonyme, setter jeg faktisk pris på at noen våger å si mot meg/mene noe annet enn meg, uten å være ufin. "Vær rausere!" - faktisk et godt råd. Skal prøve;)

   Slett

Related Posts with Thumbnails