torsdag 15. august 2013

Skolestart. Gode råd. Og en ting du kan gi blaffen i.

Nå er det straks skolestart, og tusenvis av stressa mødre svetter over tanken på skoleoppstart. Jeg tenkte at jeg skulle komme med EN ting, bare en ting, som dere kan stryke fra den lista der det står alt du MÅ fikse før ungen begynner på skolen. En ting som dere kan gi blaffen i. En ting som faktisk ikke er så viktig, selv om man virkelig får følelsen av at det er dødsviktig når man leser blogger eller ukeblader eller foreldremagasiner.

Når du har en som skal begynne i første klasse, er det en god del ting du ikke slipper unna. Du bør sette bind på bøker, du bør bli med på første skoledag og du bør stille opp på foreldremøter. Du bør sørge for at poden har det utstyret han trenger. (Her tenker jeg ikke på iphone, dyre merkeklær, myke mokkasiner og alt sånt som du tror han trenger. Jeg tenker mer på en grei skolesekk, noen brukanes klær til all slags vær og kanskje noen fargeblyanter/en blyantspisser/ei saks. Bokbind. En matboks og ei drikkeflaske er kjekt å ha. Og så er det greit å navne utstyret) Dessuten bør du sjekke sekken til ungen din med jevne mellomrom og ta deg bryet å lese den ukeplanen han får med seg hjem. Hver uke. Og så skader det ikke å snakke positivt og rosende, både til og om eleven og skolen.

"Flate! Det var da innmari mange krav!" Jepp, det var kanskje det. Og derfor kommer jeg med det du KAN kutte ut, hvis du ønsker det: Du trenger ikke å stanse ut hjerter av tortilla, du trenger ikke å steke opp kyllinglår eller små kjøttboller, og du trenger ikke å skjære opp friske, økologiske gulrøtter i staver som du deretter legger i et pent mønster. Hjemmelaget ravioli er absolutt ikke et must, og du kan drite i pesto og dressinger. Skolebarnet KAN ha med seg en vanlig, gammeldags nistepakke! Du vet - to skiver med smør og jubelsalami. Eller gulost. Det er helt greit!!
Ikke så lekker mat. Men dette funker.
 
"Vet du hva, nå synes jeg at du er litt ekkel - jeg synes faktisk det er stas å gjøre litt ekstra ut av matpakka, sånn at barnet mitt får seg en kjærlig overraskelse når hun åpner matboksen i ellevetida." Ok. Da gjør du det lille ekstra. Dette er ikke ment som sjikane til dere som lager verdens vakreste matpakker. All ære til dere! (seriøst!)

Tipset mitt er mer ment for å fjerne en byrde fra skuldrene til de foreldre der ute som IKKE er så innmari gode på matpakkedandering.  De av dere som får åndenød av å se de lekreste lakseburgere med quinoa dandert i de flotteste matbokser. Til de av dere som blir nedtrykt over tanken på å måtte sende med skolejenta litt lunken chai latte, en kalkunsalat og lettvasket bestikk og engangsservietter. Du kan droppe det! Med god samvittighet! Jeg sier ikke at du skal droppe matpakka, for mat ska'rem ha. Men maten trenger ikke å være ditt livs prosjekt.

Legger du sjela di i ungenes matpakker? Hvis ja, hvorfor?

40 kommentarer:

 1. 100 % enig, Pia!

  Det trenger ikke være flott alltid, det holder å spise til en er sånn passelig mett. Og den ungen som ikke spiser sin mat uten fat har kanskje sine grunner for det - som ikke handler om at maten er kjip.

  SvarSlett
 2. Jeg får min aller første skoleunge på mandag! Min aller første matpakkeunge! Nei, jeg har ikke tenkt og legge min sjel i matpakken, men jeg kjenner jeg må tenke meg litt om, det skal jo være både mat og frukt og/eller grønt, av no slag.. Men dette er jo min første, jeg tenker litt ekstra når det gjelder alt. Bokpapir har jeg ikke snerta innom en gang! ...og jeg jobber selv i barneskolen... :I

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel naturlig med den første skoleungen:) Husk bokbind! Jeg har handla på -nille, for ei krone rullen!

   Slett
  2. Bæreposer er supre som bokbind! Gratis, unikt og utrolig slitesterkt ;-)

   Slett
 3. Nok en gang, enig med deg!!!

  SvarSlett
 4. Jeg er en av dem som har gledet meg til å lage skolematpakke. I barnehagen har barna fått mat servert hver dag, så jeg tror jeg var like spent på første skoledag som datteren min, hehe, fordi jeg skulle få lage spennende matpakker til henne.
  Jeg lager ikke sååå avanserte matpakker, men ett par stjerner blir det nok av og til. Fordi jeg liker det, ikke fordi jeg føler press.

  SvarSlett
  Svar
  1. Også må jeg legge til at jeg er en av dem som ELSKER når det er buffet, tapas eller koldtbord i forskjellige selskap/møter, slik at jeg kan plukke litt av alt. Så kanskje litt av det gjør at jeg syns det er koselig å lage til en liten "buffe" i matpakken til barna mine :)

   Slett
 5. Er så enig så!
  Eva Einshøj

  SvarSlett
 6. Flott og viktig innlegg. Viktig å ikkje legge lista for høgt.

  Her hos oss setter vi fram brød og pålegg og spiser frokost i lag kvar dag. Så smører gutane matpakken sin sjølv. Det har vi gjort i fleire år. Kjekt å ete frukost i lag, kjekt å sleppe å smøre matpakke kvar dag. Vinn, vinn. :)

  SvarSlett
 7. De gangene jeg har lagt sjela i barnehagebarnets matpakke, har vært de gangene jeg har laget den sammen med henne. Da har det rett og slett vært for å finne på noe, og det har vært helt greit å stikke ut hjerter av brødskivene. Men så har vi ett barn;) Vanligvis får hun med seg gårsdagens middagsrester, det går veldig fort. (Igjen, ett barn.)

  Sånn ellers er jeg veeeldig enig med deg i at foreldre skal snakke positivt om skolen, med barnet. Også når man tror at man "snakker over hodet på dem." P o s i t i v t.

  SvarSlett
 8. Amen!
  To med gul og to med brun funker som fy :-)
  Jeg smører til fire små, og hvis jeg skulle stå å spise opp alt avskjæret etter stjerner og hjerter i fleng, hadde jeg blitt litt for mett..he he
  Men når det er sagt - I LØØØØØØV foodart og Ida Frosk, og jeg kan gjerne finne på å lage noen skikkelige morsomme brødskiver til frokost. Til meg selv ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes også det er kult med Ida Frosk. Har du sett denne, da? http://www.eatzybitzy.com/ Må jo bare bli imponert, hun lager jo kunstverk!

   Slett
  2. Kult, takk for linken, ikke sett før! Det var stilig mat - men den blir sikkert ødelagt hvis vi skulle puttet den i matboksen til ungene, så det blir brunost denne høsten også ;-P

   Slett
 9. Her er det far som lager matpakke til 5-åringen og 13-åringen på værsågod lage sin egen. ;) Så nei, ingen dandering her. ;)

  SvarSlett
 10. Ja, jeg legger sjela mi i den matpakken. Fordi barnet er undervektig og har problemer med mange forskjellige typer mat. (Jeg har flere barn, og de andre spiser "alt" - heldigvis)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ellers veldig enig med deg, som vanlig:)

   Slett
 11. Phuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!!!!!!!!!!!!

  SvarSlett
 12. Jeg kan nesten ikke huske å la laget en eneste nistepakke. Det har faktisk ungene gjort selv. De var garantert helt enkle brødskiver med flatt pålegg.

  SvarSlett
 13. Her lager barna på 9 og 10 matpakkene sine selv kvelden før:)
  Men det hender jo jeg overrasker med litt pastasalat,oppskjært frukt eller noe annet sunt og godt snacks.
  Og har vi noen rester igjen fra en deilig middag, vil de gjerne ha med litt på skolen dagen etter:)

  SvarSlett
 14. Thihiii.. jeg er av dem som i fjor høst laget disse stilige matpakkene... Og jeg syntes det var kjempegøy!! Kosa meg skikkelig med å stå på kvelden å skjære ut navnet til Eir i paprika og ost.. Så begynte jeg å blogge så kvelden ble fort lett kortere.. Og så kom nådestøtet:
  "mamma, kan ikke jeg få sånn vanlig matpakke, sånn som de andre har?" Så mye for den jobben... Nå går det i to ostesmørbrød som ungen nuker i mikroen på skola og evinnelige tre brødskiver med leverpostei og agurk i barnehagen.. Men små bokser med noe frukt i og en youghurt sender jeg med....

  SvarSlett
 15. Jeg er enig med deg, Pia. Det er mest for sin egen del at foreldre lager sånne stilige matpakker. Da jeg gikk på skolen hørte jeg aldri snakk om at mine medelever hadde med seg noe annt enn helt ordinære brødskiver med helt vanlig pålegg i matboksen eller i matpapiret. Selv hadde jeg gjerne to skiver med brunost eller hvitost. Honning var også populært, men det ble veldig klissete. For øvrig får folk gjøre som de vil, bare det er sunt og godt.

  Cecilie

  SvarSlett
 16. Så enig, så enig!!
  Mine har hatt "vanlige" matpakker, grovt brød med ost, pølse, servelat osv. Frukt har jeg ikek giddet, det ligger å råtner i sekken.
  Flaske med VANN (melke ordning på skolen)
  På ungdomsskolen har de fått grove horn med ost og skinke (microovn i klasserom) men, har aldri dillet og dallet med matpakken deres.
  Ikke min heller, skive, pålegg og noe frukt (siden jeg spiser den :-p )

  Nei, lag heller noe godt til de kommer hjem fra skolen :)

  SvarSlett
 17. Jeg lager middels fancy matpakker til barnehageungen min - mye fordi jeg vil hun skal spise frokost som er både sunn og variert, men også fordi jeg faktisk sparer tid på å bruke sju minutter ekstra på matpakken. Ungen gleder seg nemlig sånn til å spise matpakken sin at leveringen i barnehagen er unnagjort på null tid - hun løper inn, setter seg til bordet og begynner å spise og vinker fornøyd hadet. :)  SvarSlett
 18. Haha, vet ikke om de nederlendere er helt like, men våre barn vil ikke ha mat med som er annerledes enn den som klassekameratene har. Så absolutt ingen grønnsaker, helst den aller- allervanligste. Og de får lage den sjøl her hos oss. De er store nok til å lage noe til seg selv.

  SvarSlett
 19. Barn kan vel smøre nista si selv. Og ta med frukt. Frukt er stas.

  SvarSlett
 20. Ja, min 4.klassing ordner seg selv med matpakka, men hun er litt "sær" i matveien også da, så det er det beste..... ellers vil nok min 1.klassing nå lære seg å ordne mer selv etterhvert, men vi er heldige som kan sitte sammen å spise frokost på morgenen, og da ta oss tid til å fikse matpakke samtidig. Ikke noe fancy nei!

  SvarSlett
 21. Brødskive med pålegg - men også frukt, grønsaker og litt tørr frukostblanding (cheerios, havreputer). Ikkje mykje, men litt - og det tar meg mindre enn eitt minutt. Fordi eg synes det er koselig :)

  SvarSlett
 22. Jeg forundrer meg mest over folk som har så dårlig selvtillit at dersom noen har brukt masse tid på å lage en lekker matpakke så tror de at de må gjøre det samme, slik at alt fra bloggere til ernæringseksperter må gå ut og fortelle igjen og igjen at det ikke er nødvendig. Jeg har aldri hatt prestasjonsangst på grunn av matpakker andre har laget, eller på grunn av bøker med tips som noen, i beste mening, har kommet i skade for å gi ut. Heldigvis.

  Her får ungene brødskiver med variert pålegg og noe grønt ved siden av. En sjelden gang gjør jeg noe ekstra, fordi jeg føler for å muntre dem opp litt den dagen.

  SvarSlett
 23. Jeg lager koldtbordmatpakker til unga mine hver morra. Fyller alle åtte rommene i de superfancy matboksne med lekkert danderte middagsrester og fruktkunst. Åffer? Litt for å briefe og skape misunnelse. Harr. Litt for å døyve samvittigheten de dagene det blir nugatti til frokost og nudler til middag. Litt fordi jeg har bedre tid til å tilberede velbalansert måltider før seks om morran enn mellom sfo og fotballtrening. Men mest fordi jeg synes det er meningsløst å proppe brød, brød, brød og atter brød i unger som gjerne spiser sunn og variert og næringsrik mat bare de får det servert. Så tar vi det heller litt mer lettvint med den derre lekslesinga.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, fancy mat er mye viktigere enn lekser og alt sånt dill!

   Slett
 24. Vanlig brød og frukt/grønnsaker funker fint her hvertfall :) Et annet godt tips til skolestart er bokbind sydd i stretch stoff...genialt! Kan vaskes og brukes igjen og igjen ;) og ikkje minst enkle å ta på uten styr med klipp og lim...

  SvarSlett
 25. Det som er så bra med å ikke overdrive nista er at de to gangen i måneden jeg lager noe helt ekstra så blir de jo henrykte :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, det er min erfaring også:)

   Slett
 26. Her går det i salater, middagsrester, hjemmebakte horn og rundtstykker, pizzasnurrer en gang i blant, masse frukt og grønt, litt nøtter, stekte kyllingbiter, kjøttboller, ostesmørbrød mm, rett og slett fordi det blir spist opp, og jeg selv også setter stor pris på litt variasjon i lunchen. Ikke kommer ungene så sultne hjem fra skolen heller, at de " bare må" tømme skuffer og skap for mindre sunne ting. Skulle virkelig ønske det ble servert en god og variert lunch, gjerne varm, til alle skolebarn i Norge !

  SvarSlett
 27. Eg får skulejente for første gong på mandag. Alt er handla inn. Men det eg vil tipse om å la vere å ta med er nettopp ost på skiva. Med mindre ein har kjøleelement i matboksa/halvfrossen vannflaske i sekken.

  Eg kan ikkje svare på kva eg vil ha i sekken, men eg tippar det går i skiver og litt frukt/grønt.

  SvarSlett
 28. Nei jeg skal ikke legge sjela mi i matpakken.. Men jeg skal yte det lille ekstra, det som gjør at matgleden kommer :)

  (hilsen hun som fortsatt ikke spiser skive med fårepølse etter 9 år på barne og ungdomskole med jah.. fårepølse på to grovskiver)

  SvarSlett
 29. Her er det Mannen i huseet som smørrer ALLE matpakker, så da blir det skinke, hvit og brun ost :-) Kjempegodt, alle matbokser blir returnert tomme på ettermiddagen. Men vi har bare hjemmebaket brød, det er vår luksus.

  Noe annet man IKKE trenger, er leksepulter / skrivebord på romma til de håpefulle, begge våre har, men jeg har hittil til gode å se at noen sitter der, da det er kjøkkenbordet som ruler ;-)

  SvarSlett
 30. Jeg har nok en mellomting. Jeg har ALDRI stukket ut en form av noe som helst slag, hverken i brød, ost eller annet. Men med kjedelig (men smart) matboks, som har flere rom - så ser det ganske fresht ut når jeg legger vanlig brødskive i det store rommet - og noen jordbær i det ene lille rommet og sukkererter (eller whatever) i det andre. Det er FARGENE som er viktigst; At det frister ungen til å spise. Og at det er litt næring i det.

  (ok... kan innrømme at jeg noen ganger har rulla pølse og ost på en tannpirker. Men da har jeg vært i særdeles godt humør, tror jeg)

  SvarSlett
 31. Ha, ha! Fantastisk morsomme og velformulerte blogginnlegg! Da jeg gikk på skolen var det pappa som lagde matpakker til meg. Selv da jeg gikk på videregående ... Han danderte med eggskiver, salatblader, tomatbåter pakket for seg så de ikke skulle "kline til" resten av maten), jeg fikk karbonadesmørbrød (hvis vi hadde hatt karbiser til middag dagen før) - matpakken inneholdt de lekreste snitter. Etter videregående flyttet jeg på hybel, og en dag jeg satt i kantina på Blindern og spiste min egensmurte matpakke, som besto av en med gulost og en med salami - uten pynt og stæsj av noe slag, kom det fra en eksklassekamerat som passerte: "Oi! Noen har flyttet for seg selv, ja!" :-)

  SvarSlett
 32. Word. Jeg har skolestartere og jeg skriver under på lista til Pia.
  PS! og værså-værså-værså snill: Hold dere unna alt for "fancy skolestash" (Glitregreier med dusker og jeg-vet-ikke-hva) Ungen blir bare opptatt av "duske-stashet" i pennalet og klarer ikke å følge med på undervisningen. De er 5-6 år. Oppmerksomhet i skoletime er vanskelig. Overgangen fra barnehage er stor.
  PPS! De fleste klarer seg fint :-)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails