tirsdag 11. juni 2013

Rrrrrrrrr!

Treåringen har på seg ei fin pysjbukse som er rød, rosa og hvit. Vi snakker om de fine fargene, og jeg blir i ekstase da jeg hører at hun straks har r-en på plass. Dere vet - denne flotte østlands-r-en, denne lydperlen over alle lydperler.

"Rrrrosa!" sier jeg. "Rosa!" svarer treåringen. "Rrrrød!" sier jeg. Og treåringen sier det samme, og hun skjønner at mora synes dette er stas, for mora gjentar rrrosa og rrrød opptil flere ganger.

Så sier hun, både stolt men også forklarende til sin mor: "Jeg kan si hvit også!"

Fint. Det var ikke helt det jeg var ute etter. Men, men.
Kan du si R?

Ha en interessant kveld med eller uten alveolare vibranter! (Eller er det tremulanter?)

20 kommentarer:

 1. Jepp det kan æ! Æ har imidlertid hatt mange navn blandt ongan i barnehagen gjennom de tjue åran æ har jobba; Janni, Jonny, Diddi, Ranna, Jandi..... Hilsen Rrrrrrandi

  Forresten helt hærlig den lille kommentaren om at ho faktisk kan si hvit og ;)) hihihi

  SvarSlett
 2. rrrrrrrrrrrrrrrrrrr. jepp. Alle har R'en på plass her i gården. Til og med yme for det mest brukte ordet for tiden er Brrrrrrrrrrnmrnmrnrmrnr.

  SvarSlett
 3. Jeg kan både skarre og rulle, men ikke minien her :)

  SvarSlett
 4. Jeg lærte tidlig å snakke, men nå som jeg går i mitt 42. år, klarer jeg fortsatt ikke å uttale bokstaven R sånn som dere på Østlandet sier den. Det er litt frustrerende.

  Cecilie

  SvarSlett
 5. Dattera mi sa: jeg kan si rrrrrrr......rrrjjandi til naboen:-) hu var tre:-)
  Hege

  SvarSlett
 6. Haha, så søt! :)
  Kan rulle på R'en ja, og det kan søstra mi også. Men broren min, han skarrer! Snodige greier! :)

  SvarSlett
 7. Ha ha, så herlig!!

  Hørt av en venninne som er logoped: «Kan du si RRR..?» «Jeg kaller den bare stjek-junding-stjek, jeg!» ;-)

  Skj/kj-lydene er jo også en utfordring da.. Dattera mi hadde (for mange år siden) på seg en kjole med seler, som hun omtalte som skjole. Jeg sa til henne at det heter ikke skjole. Ok, kjelekjørt da! ..fikk jeg til svar.. :-P

  SvarSlett
 8. Jepp, æ har R-en på plass, men har STOR forståelse for de som plages. Hadde store problemer med dobbel konsonant, kj- lyd=s, (kjøkken ble f.eks uttalt søken..), men mest av alt R=L/J. Itillegg konstruerte æ egne ord, f.eks betydde Bempingbong campingvogn..
  Mitt største "problem" var 4 eldre søsken+foreldre som oversatte for meg når jeg snakket med folk som ikke forsto "annaisk", ble ALDRI rettet på..
  Det meste unntatt R var rett uttalt rundt 5års alderen, da jeg lærte å lese og skrive..Jeg kunne ikke fatte hvorfor samme lyd hadde ulike bokstaver. Og måtte da forklares at æ snakka feil, dermed startet ENDELIG en intens øving på rett uttale...
  R-en kom mellom førskolen og 1.klasse etter ett år med logoped en gang i mnd og barnehage..

  Jeg syns min søsters løsning med barn med uttalefeil er genial. Istedet for å fortelle barnet at det uttaler noe feil, bruker hun det rette ordet i neste setning, "mamma, Jut har sole på" "så fin kjolen til Rut er". Itillegg øver hun med de når de er alene..
  Tidenes lengste kommentar.. ;p

  SvarSlett
 9. Jeg kan si rrrrrrrr med den vakreste (?) østlands-R.
  De fire barna er det derimot værre med....JØ, LØ og GØ er det det går i her, men vi øver og øver for at de forhåpentligvis skal knekke koden kollektivt innen KORT tid...
  Hvit kan de forresten si helt perfekt! ;-)

  SvarSlett
 10. Hihi... Ja, den var jo hvit også :)
  Her vanker det litt forvirring rundt r lyden, siden vi bor i Lofoten, men både jeg og pappaen er bergensere : P

  SvarSlett
 11. Hehe... Rrrr.. Har en fin giveaway på gang for barn. Velkommen inn! Ha en fin dag! klem, Veronika

  SvarSlett
 12. Jeg kan vestlandsrrrrrren, men den er jo gangbar, den også? Har bodd noen år på Østlandet og kan knote fram en knurrelyd som ligner - men er og blir en "westender". Eller noe. Og så sier jeg kvit.

  SvarSlett
 13. Her kan tre av fire si R. Fireåringen mener det ikke er noe vits i å øve på det, for han "klajej ikke likaveeeel!" Nå er han imidlertid over på en mer D-liknende lyd. Søstera heter f. eks. "Sigdi".

  Da jeg var liten og blei grilla av mormora mi om "hva heter det?", sa jeg "Si det du, mamma". Og så sa jeg "Nåjeg bli sto, DA kan jeg si ånkli Ole Bumm!"

  SvarSlett
 14. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det kan jeg ikke gitt. Imidlertid har begge ungene mestret kunsten siden de var ganske små ( til min store lettelse). Jeg tror logopeder på syttitallet var noe ganske annet enn dagens utgave. Jeg husker blåseinstrumenter og smalstripede beige cordfløyelsbukse. OG intens lesning av Andre Bjerkes dikt. Knaksje unødvendig å si at jeg ikke liker noe av det nevnte nå lenger...

   Slett
 15. Og jeg kan si AWSOME!

  SvarSlett
 16. Spennende med den r'en ja!:o)
  Jeg ruller jo fint, jeg, så klart. Det gjør eldstemann óg. Trrraktorrr husker jeg godt fra hans spede barndom, og det midt i Bergen. Minstemann derimot, var ikke ment for rulling - han skarrer og kan ikke annet, stakkar. Men det går faktisk helt fint ;o)

  SvarSlett
 17. Neida, trille-r er en alveoal vibrant. Stemmer, det. Skarre-r er en uvular frikativ. Siden jeg lærte å snakke i Oslo og har vokst opp på Sørlandet kan jeg kontrollere begge! Slå den!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails