mandag 8. april 2013

Særskriving. Og sammensatte ord.

Jeg begynner å se med frykt at flere og flere slurver med særskriving og orddeling. Jeg frykter at vi som misliker denne språklige blindtarmen er en liten konservativ klan som om noen år sitter og blogger bittert om språkforfall. Vi biter oss fast i de gode, gamle og ikke minst lange ordene.

Jeg skal prøve å være tolerant og tenke at i noen tilfeller er det sikkert ikke så greit å vite. Men i de aller fleste tilfeller burde det vel være en enkel sak å skrive riktig?

Hvis du tenker deg et ord som kjøpesenter. Jeg leser det i en jafs. Jeg legger ikke inn ei pause mellom kjøpe og senter. Skriver du kjøpe senter, skal du uttale det som kjøpe og så tar du ei lita pause der du for eksempel kan trekke pusten, og så sier du senter. Da hører du at det blir feil, feil FEIL!! Sier du kjøpesenter, så skal du skrive kjøpesenter. Og så skriver du visakort, lammekoteletter og jubelsalami i samme slengen. Eller lakseburger, grillpølser og kokebok.

Prøv. Please.
Gynge hest, lyse stake og kaffe kopp?
Lenge leve sammensatte ord!

Åssen står det til med særskrivinga hos deg?

Ha en bevisst kveld med eller uten ord!

På facebooksiden Bilder i kampen mot særskrivingsfeil finner du morsomme bilder som kan hjelpe deg i kampen din.

39 kommentarer:

 1. AMEN og takk! :-)

  Jeg er av dem som irriterer meg noe sinn sykt (;-P) SINNSYKT over dette. Det verste er at det ser ut til å bli bare verre og verre.

  Jeg klarer ikke lese slik engang. Det blir helt feil. Nei, tenk dere om før dere trykker mellomromtasten, folkens!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig! Jeg slår også et slag for komma og punktum, det er lite brukt i disse dager... "Jeg gikk for å åpne kjøle skapet og etter på fant jeg ikke mobil telefonen min skikkelig irriterende"

   Slett
  2. Jepp. Også heter det ikke sinnsykt, men sinnssykt. :)

   Slett
 2. Dette er min kjepphest! Det er alt for mange elektroniske ordbøker som ikke takler sammensatte ord og vil ha deg til å f.eks. skrive løsnings orientert! Da er det ikke rart at folk skriver feil, om man først er i tvil. Dette irriterer meg sinnssykt kjenner jeg.

  SvarSlett
 3. Som lokalavisa skriver så greit: "Pizza vinnere i Demokraten". Er det Pizzaene som vinner, eller er det noen som vinner pizza? Som lærer leser jeg jo mye rart, som f,eks: Sosial kunnskap prøve, sosialkunnskap prøve, eller, sosial kunnskapsprøve..

  SvarSlett
 4. Jeg er like sær som deg der ja! Blir bortimot gæærn når jeg ser feil orddeling og jeg melder meg gladelig inn i klanen :)

  SvarSlett
 5. Jeg hater når folk radbrekker språket! Dialekt er helt greit, men når folk ikke klarer de enkleste sammensatte ordene...BAH!
  Burde vært "ER DU SIKKER?"knapp på enkeltes mellomromstast.
  Må innrømme at særskriving var ett nytt ord for meg, jeg har kalt det orddeling. NÅ kan jeg forskjellen, takket være den fjesbokgruppa..<3 it! =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i alt du skriver.

   Bortsett fra én ting. "Det var ett nytt ord for meg". På samme måte som særskrivere bør spare energi ved å unngå mellomromstasten oftere så bør dere som konsekvent skriver "ett" la være å taste to t-er bestandig. 'Ett' er et tallord. Som kan byttes ut med to, tre eller ti, fordi det er snakk om antall.

   Jeg bor i ett hus. Nei, det er feil - med mindre du vil understreke at du har flere hus, men bare bor i ett (jepp!) av dem.

   Jeg skriver på ett tastatur. Oh no! Jeg skriver på et tastatur.

   Ok, skal slutte nå! :-)

   Slett
 6. Det er såååå irriterende! Dersom dere er enige kan dere jo sjekke ut denne siden her på facebook: "Bilder i kampen mot særskrivingsfeil." Er en side som har orddeling som hovedfokus. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den siden e kjempefin! Og GØY! Også tror jeg den kan være til stor hjelp for mange :)

   Slett
 7. Ananas biter,,,,,noen skikkelige skumle utgaver av ananas,,,,,

  SvarSlett
 8. Da jeg leste om dette på nettet tidligere i dag, tenkte jeg på deg, Pia. Jeg irriterer meg også ofte over orddelingsfeil når jeg leser, selv om det nok hender av og til at jeg blir usikker selv. Det er den lange tasten i nedkanten av tastaturet som virker litt for fristende.

  Cecilie

  SvarSlett
 9. TAKK! Jeg føler at jeg er den eneste som bryr meg om sånt lenger, og er helt fascinert over alle ord folk klarer å dele.

  SvarSlett
 10. Det burde vel ikke være så vanskelig. En betydning = ett ord. Det er MANGE som bryr seg. Vi må bare ta opp kampen med alle de elektroniske ordbøkene.

  SvarSlett
 11. Eg er nok ikkje heilt stø i rettskriving, men akkurat dette området trur eg at eg mestrar
  ( eg får ikkje oppdatering av dine nye blogginnlegg på blogglista mi. DET er irriterande det! )

  SvarSlett
 12. Jeg har fått et annet irritasjonsmoment. I lesebøkene til andreklassingen, bruker de bindestrek på alle disse ordene. Lese-bok
  Løkke te med å avvenne yngelen i åttende klasse eller hva de tenker seg.

  SvarSlett
 13. Jeg er en skikkelig rette(fan)tast.... og irriterer meg når til og med journalister deler feil ord.
  Fikk et godt skriveråd her en dag: EN TING = ETT ORD!

  SvarSlett
  Svar
  1. Irriterer meg også over feil bruk av et/ett.... grrr

   Slett
 14. Ja dette var et amen-innlegg. Jeg blir GALGALGAL av særskriving.
  Sær skriving.

  SvarSlett
 15. Helt enig. Jeg bruker av og til bindestrek hvis ordene for eksempel slutter og begynner med samme bokstav. Kommer ikke på noe eksempel nå, men jeg synes ordene blir enklere å lese da. Finnes det en regel for dette??
  Ellen :)

  SvarSlett
 16. Jegvurdererseriøstådroppemellomrommetpåalleordalltidsånnbareforåskapebalanseheriverden.
  Vennlighilsenfullstendigoppgittsomtenkereremulig

  SvarSlett
 17. Sååå enig! Jeg er engelsklærer, og må innrømme at det engelske språket nok også har sin skyld i hvorfor folk sliter med dette. På engelsk skal så å si alle ord som er sammensatte på norsk deles. Eks. school girl, skolejente. Så jeg syns regelen: Så lenge du snakker om samme ting på norsk, sett ordene sammen. Er du usikker - sett ordene sammen! På engelsk - del alt!

  Angående det med samme bokstav i slutten og starten av ord som skal sitte sammen.
  Fjell og løypa, fjelløypa - bare fjerner en konsonant så det ikke blir trippel.

  SvarSlett
 18. Hva regelen angår er det en markant forskjell i trykk på kjøpe senter og kjøpesenter. Mens kjøpesenter har tydelig trykk på KJØPesenter har kjøpe senter like tungt trykk i begge ord.

  SvarSlett
 19. Jeg er så enig med deg, men det irriterer meg ikke:) Trodde de fleste som deler ord har lese-og skrivevansker jeg.
  Sinnsykt er er et ord som blir mye brukt. Er det nødvendig? NEI!

  Trine:)

  SvarSlett
 20. Hahaha!! Ja, jeg irriterer meg når folk skriver feil, det skal jeg ærlig innrømme! Og til den grad at jeg faktisk må legge bånd på meg for å ikke kommentere det. Det er ikke bare-bare å være født med en rød rettepenn i hånda (jeg innser at dette ikke er et videre sjarmerende trekk) - men jeg har heldigvis innsett at det ikke passer seg å sende en sint sms om samskriving og særskriving i retur til en venninne som svar på en forespørsel om å ta en kino tur og en kaffe kopp. Men jeg irriterer meg også over slapp uttale av sj-/sk-/k-lyden. Nå for tiden (det bør vel være NU for tiden... Man er jo så gammel) er det ingen forskjell lenger mellom uttalen av for eksempel kjede og skjede her hvor jeg bor. Det blir jo litt uheldig, i disse konfirmasjonstider, når mange gjerne får førstnevnte type i gave til konfirmasjonen, gjerne av gull...

  SvarSlett
 21. Jeg gremmes over blogger og tekster som har en haug av orddelingsfeil. At en i samme setning kan skrive et ord rett, for så å dele et annet. Er veldig pirkete på jobb (er ped.leder) Og dersom noen har skrevet noe som skal henges opp eller leveres ut til foreldre, påtar jeg meg gjerne å lese korrektur!
  Elisabeth H

  SvarSlett
 22. Helt enig! Utrolig irriterende. Læreren til min førsteklassing skriver konsekvent ute skole... Jeg kommer til å si i fra en dag. Denne uken skulle de se etter vår blomster på ute skolen. Hjelp!!
  En god regel er at ord oftere skrives

  SvarSlett
 23. ... sammensatt enn delt.

  SvarSlett
 24. På butikken i dag hadde de Julius! Lurte et halvt øyeblikk på om han var kidnappa... Uansett så har de brød der også, så han overlever nok (tror egentlig at de reklamerte for Juliusbrød, men er ikke sikker...)

  SvarSlett
 25. Irriterer meg også grundig. Det er stor forskjell på å ha en rund pult og.. å bli ..ja, dere skjønner hva jeg mener. Men jeg har vanskelig for å tro at det dreier seg om bevisst trykking på mellomromstasten. Jeg innbiller meg at det er korrekturen på mobilen og pc-en som endrer disse ordene og legger til mellomrom? Og så er folk for late til å lese korrektur selv, eller har for dårlig tid?

  SvarSlett
 26. Så mange oppgaver jeg har skrevet på PC de siste årene, og retteprogrammet har sjeldent eller aldri delt ord for meg. Så er nok noe folk gjør selv...

  SvarSlett
 27. Jepp. Irriterer meg nok mer enn godt er ;-)

  Jeg har allerede uttalt meg lengre opp om ett/et, som har pågått i årevis allerede.

  De/dem går meg på nervene. "Jeg traff de". Oversatt til engelsk: I met they. Høres det riktig ut, folkens? Neppe. Stikkord: Them. Dem.

  Kommasjuken råder i alle aviser for tida, det skal være kommaer overalt slik at lesingen hopper og hakker. Det skal ikke væøre fem innskutte bisetninger i alle setninger, folkens.

  Og det var min edder og galle for dagen.

  ELLERS: SUPER BLOGG :-)

  (Sorry at jeg er anonym, har ingen bruker.. Jeg heter Elisabeth.)

  SvarSlett
 28. " HVEM solbriller skal jeg bruke i dag?" DET plager meg det!! Tror forresten det er et østlandsfenomen, aldri hørt ordet hvem brukt slik i nord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det muntlig så er det faktisk lov. Skriftlig derimot, fy fy

   Slett
 29. Haha jeg har faktisk tenkt på et lignende innlegg. Jeg skjønner ikke problemet jeg? Altså, jeg skjønner det om en har lese og skrivevansker, men de uten....Skjerpings!! Stusser også over og/å bruken til mange.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails