søndag 14. april 2013

Jakten på en hage

Det ble jo en veldig dramatisk tittel. Ta det med ro, det er ingen prydhage vi er ute etter. Men etter å ha bodd her i et år, ser jeg jo at vi må fikse et eller annet utenfor veggene. Noe grønt. Noe jevnt. Noe man kan gå på. Leke på. Slappe av på.
 
Som vanlig har jeg tatt lett på det. Jeg har tenkt at vi jo bare kan smelle ut noe ferdigplen der oppe utenfor verandaen. Og under verandaen kan vi fikse noe platting så vi får en uteplass. Og så må vi ha et eller annet fra den plenflekken og ned til nedre plan. Og så bør vi ha et eller annet mot naboen, sånn for å avgrense tomta. Og allerede nå har jeg rota meg bort, og må bare innrømme at jeg ikke har peiling. Jeg vet ikke foran og bak på en staude og jeg vet ikke hvordan man uttaler pelargonia. Og jeg vet absolutt ikke hvordan en pelargonia ser ut.
Der hvor det nå er et kledelig teppe av snø - hva med en liten gressflekk? Som man kan få tilgang til rett fra verandaen?
Og hva gjør man med plassen under snøen her? Plen? Grus? Steiner? Heller?
En platting under verandaen?
Det på høyre side av muren tilhører naboen. Det på venstre side er vårt. Hva gjør vi her? Trapp?

Kult hus. Ikke fullt så kult uteområde.  
 
Jeg vil ha noe enkelt og greit. Lettstelt og ålreit. Ingen fontener eller plastnisser eller granittengler. (Men sånt er kanskje ikke så vanlig hos normale mennesker?)
 
Har du faktisk peil, tar jeg gjerne imot et råd eller to.

Ha en grønn kveld med eller uten hage!

Vinner av dette blogglotteriet ble Oda - du får en mail:)

37 kommentarer:

 1. Ja! Kult hus! På hagefronten stiller du i samme klasse som meg. Forskjellen er at vår hage er på flere mål (fire timers plenklipping). Da vi overtok var det i tillegg noen-og-tredve bærbusker som noen vi kjenner har stullet og stelt med gjennom alle år osv. osv. Jeg akter ikke å bruke fritiden min med huet inne i ei ripsbuske, dessuten sto de aller frodigste buskene akkurat der det var som mest solrikt. (Noen har gjødslet disse dyrebare buskene, må vite) Vekk med dem, så vi fikk en uteplass. Ellers gjerdet jeg inn en hageflekk, så dyra mine kunne beite der, og så har jeg i hvert fall redusert noe av plenklippingen. Jeg synes det er morsomt å plante ut blomster til våren, og innbiller meg at jeg skal lære meg navnene, men det har ikke skjedd til nå. Har nok med å fly rundt med vannkanna. Det blir aldri noen grønne fingre på meg, nei. Og sorry, det ble ingen gode råd fra meg, kanskje like greit, men huset, ja, DET var kult! Elin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, fire timers plenklipping er nok ikke noe for meg...Men det er rart med det - nå som vi absolutt ikke har noen hage, savner jeg det å ha en plen...

   Slett
  2. Plenklippingen er absolutt ikke det verste. Da jeg var i permisjon med barn, insisterte jeg på å ta plenklippingen. Det føltes som en frihet å overlate barna til far og gå og bak dette bråkende uhyret - frisk luft, mosjon og "egentid" var gull verdt for meg den gangen. Selv i dag lar jeg traktorklipperen stå og velger den lille motorklipperen, bare for å få bevegd litt på en ellers altfor mye stillesittende kropp. Elin.

   Slett
 2. Skulle nok kost meg hos deg ;) En ting jeg elsker i hagen er HOSTA. De finnes i utallige utgaver, høyder og farger og krever NULL stell. Kommer nede fra rota om våren og bladene visner på høsten. De fleste komme med noen lilla blomster på sommeren, men det er bladene som gjøre at du bør velge denne. Den er til å dekke skråninger med, fylle ut i bed eller lage "hekker".

  Se link er : https://www.google.com/search?rls=com.microsoft:en-US&oe=utf8&q=hosta&rlz=1I7ADFA_no&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=F_ZqUaz7IKOD4ASql4GoDw&biw=1024&bih=455&sei=IPZqUYrzK-b34QTDsYGQBg

  Lykke til med planleggingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. hmmm ville vist ikke ha linker her... jaja - søk på hosta og images så dukker det opp ;)

   Slett
  2. Takk for tips - hadde aldri hørt om hosta, bortsett fra når jeg er forkjøla. Liker sånt med null stell:)

   Slett
 3. Gøy.

  Hagen deres er så spesiell at jeg anbefaler å få planleggingshjelp av en hageplanlegger. Det gjelder å finne en person som kan planlegge hagen uten å skulle ha hele jobben med den. Jeg har dessverre ikke noen å anbefale, men det kan hende at Kongsberg hagesenter i Jordbrua har noen navn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi tenker tanken, Åshild. Bør nok få litt proff hjelp..

   Slett
  2. Jeg kan alltids komme med råd når det gjelder detaljer som planter og busker. Men dere trenger hovedstrukturen først med murer, trapper og gress.

   Slett
  3. Hva med å kontakte landskapsarkitekturstudenter på UMB? Er ikke rare biten over fjorden, og de er garantert billigere enn de som har fått graden sin =)

   Slett
 4. Det finnes en bok som heter "Latmannshagen". Den handler om enkle og lettstelte hager - og hvordan anlegge dem. Grønn Glede fra NRK har for så vidt også en katalog på nett der du kan søke opp størrelse, farge osv. på den planten du måtte ønske. Også der er det mulig å søke opp lettstelte planter..

  SvarSlett
 5. Velg lettstelte planter, som ikke vokser for fort og ikke blir for store. Finnes utrolig mye vakkert, men dersom en ikke er ivrig hobbygartner er ikke ustelte planter særlig vakkert.... Tips til hekk: Tuja smaragd. Kjedelig? Kanskje. Men: robust, lettstelt, vintergrønn og tett. Toppes en gang eller to i løpet av sommeren. Fort gjort og en kan bruke sommerdagene til det en vil og ikke hagestell. Rododendron er også lettstelt. Vakker prydbusk som finnes i et utall varianter, farger og str. Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Måtte Google tuja smaragd....Robust og lettstelt er bra:)

   Slett
 6. Å huff ja hage!!! Vi har diger hage, men ingen grønne fingrer. Så klipper plenen i ny og ne, resten bare står der. Når jeg blir gammel, ja da skal det bli fikset på hagen!!!

  SvarSlett
 7. Jeg vil fraråde hosta! Den vokser enormt! Går bra de første årene, men så tar det helt av! Hos oss har den tatt helt over bedet vårt! Dessuten blir det masse vissent bladverk om høsten og våren. Superplass for mordersnegle-egg! Åpent og tørt miljø minimerer snegler. Fuktig og skyggefulle steder foretrekker de!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har mange Hosta og de vokser, men helt uenig at det vokser enormt. Her klippes bladene vekk i sept/oktober, og da er det null bladverk. Skal man ta hensyn til snegler kan man ikke ha planter i hagen.

   Slett
  2. Hosta er enkelt og fint. Dekker fint, grønt og pent. Alle planter vokser og kan spre seg - hosta er ikke spesielt problematisk sånn sett. (Skal en unngå snegler fullstendig, så er vel asfalt ganske bra..... )

   Slett
  3. Jeg satt også her og vurderte et antiHostasvar. Har litt samme erfaring som Anonym angående spredning. Mulig feilen er at de som plantet dem en gang i forrige årtusen ikke gjorde som "line" og klippet dem pent hver høst? Nå er de så mange og store at jeg vurderer å pløye opp hele skråningen! Ikke pent!

   De store, stygge sneglene er foreløpig ikke noe problem her, så det argumentet kan jeg ikke samtykke i.

   Men en erfaren hageplanlegger er nok en lur idè om dere kan ta dere råd til det!

   Lykke til!

   Slett
 8. Jeg har overhodet ikke grønne fingre og går derfor for prioriteringa "der det kan være platting, velg platting, gress = arbeid, arbeid, arbeid". Men det er klart. Noe gress må man vel ha. Men begrens det. Og sleng opp en busk eller noe som krever lite arbeid. Good luck!

  SvarSlett
 9. Sier som de over her, begrens deg med gresset.. Et evig mas om sommeren, hehe *litt lat, men mest smart, høhø* -Og se på "grønn glede" på nett for inspirasjon ja. De har hatt mye smart og kjempestilig i de programmene!

  SvarSlett
 10. De grunnideene du har er ikke så verst. Men du må jo få gjort noe med den steinrommelen først - i hvertfall der det skal gro noe som helst så må det være noe som ligner mer på jord. Så er det en del grunnutforming av terrenget som må til. Og - så vil jeg jo virkelig si at du burde ha noe som er pent og grønt og blomstrende og gjerne også noe spiselig i en hage. Det som krever mest arbeid er plen. Noen busker og noen jordbærplanter og noen stauder er ikke særlig mye arbeid, bortsett fra at du må grave de ned til å begynne med - og gjerne hive på litt gjødsel og vann i hvertfall første sommeren.
  Jeg er veldig glad i litt blanda plantinger også som hekk - gjerne med Bjørkebladspirea, Rosespirea, matsøtmispel, en duftsjærsmin, en syrin (da har du noe som blomstrer til alle tider gjennom året - og de greier seg nesten sjøl). Noen ripsbusker... En og annen vintergrønn i mellom, så blir det ikke helt "tomt" om vinteren. (einer, søylegran f.eks.) (Jeg kan gi deg de latinske navna også - da blir du vel glad!). OG så setter du jordbærplanter i en solrik krok. Og til høsten putter du ned noen blomsterløker mellom buskene - sånn at det er noe som blomstrer tidlig før det blir blader og blomster på buskene.
  Dette er ikke mye eller vanskelig....

  SvarSlett
 11. Jeg har niks og null peiling, men tenker at lettstelt og minst mulig gras burde være en idé? Det finnes jo artigere ting å bruke tiden sin på en solfylt sommerdag (hahaha) enn å klippe plenen og å luke i staudene?

  SvarSlett
 12. Sentvoksende: Rhododendron og klatre-hortensia. Steller seg selv så å si. Blomstrer leeenge. Og kryp-Timian i alle sprekker! Dufter fantastisk og tåler å tråkkes på!
  Anbefaler boken: Tors tusen hagetips. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Rhododendron vet jeg faktisk hva er! Vi hadde det der vi bodde før. Likte det.

   Slett
  2. Enig i at klatre-Hortensia er fint, vi hadde ved det forrige huset vi bodde. Men denne er litt som eføyen; den kan finne på å feste røttene sine inni mellom kledningen på huset, så du bør finne noe annet den kan klatre på (en betongmur el.l?). Men vanlige busker med Hortensia er jo også fint.

   Slett
 13. Jeg ville hatt gress. Noe hekk- aktig, men ikke tuja. Må den være vintergrønn ? Personlig liker jeg tanken på et tun-tre, men aner ikke om tomta deres tillater det. Veldig fint med en stor fin rogn - den er så nydelig hele året, og så kan man lage rognegele om man vil, eller overlate bærene til fuglene.
  Dersom dere skal ha noen hellelagte stier er den enkleste måten å finne en optimal plassering ganske enkel - så gress overalt, og der det blir mest opptråkket må stien være. Klatreroser er det veldig lite vedlikehold på. Vår hage består for det meste av gress, og stauder som klarer seg selv. Ungene synes det er stor stas med rabarbra, men den tok brunsneglene knekken på i fjor. Om dere har brunsnegler eller ikke i området er forresten ganske utslagsgivende for hvilke planter du bør velge. Og vesla ville vel kanskje likt å ha en sandkasse og/eller en huske? Den lille skråningen ved naboens tomt så jo fin ut til å plassere en sklie på. Lykke til uansett :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sklie ned skråningen var lurt:)

   Slett
 14. Så gøy å få lage en hage fra bunnen av! Hva med noe Japansk-inspirert? Det syntes jeg ville passet så fint til huset deres. Kombinasjonen bambus og pen grus (sånn som ligner mini mini rullestein) synes jeg er spesielt fint. Da ville det også passe fint med en platting som repeterte verandagulvet, og hva med en sortbeiset tre-trapp med siv-lignende høyt gress opp langs kanten. Og i stedet for hekk, kunne det kanskje være en idé med en lav einebærbusk eller buskfuru (?), slike som av og til nesten har noe bonsai-aktig over seg, samtidig som det ville lage sammenheng med det som ser ut til å være naturen rundt. Og orange-malte hagemøbler. Hilsen hageløs drømmer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Liker litt sånn utafor boksen:)

   Slett
  2. Jo flere ganger jeg leser kommentaren din, jo mer gira blir jeg. Takk for inspirasjon!!

   Slett
  3. Så koselig svar å få på kommentar! Takk i like måte for inspirasjonsgrunnlag.

   Slett
 15. Ja for liker man hagenisser og fontener og granitt engler så er man ikke normal?? Er de unormale fordi DU ikke liker det eller er det fordi det ikke er "in"?? Jeg liker ikke slikt selv, vel vann i hagen synes jeg rett og slett er rålekkert, men tenker at de som liker engler og nisser eller henger messingfugler på husveggene sine må få lov til det og at dette ikke gjør dem mindre "normale" enn andre...

  SvarSlett
  Svar
  1. He he, er du samme anonym som kom med den lange kommentaren etter forrige Bønna-innlegg?
   Ikke ta alt jeg skriver så innmari høytidelig! Har du hagenisser i hagen - flott!

   Slett
 16. Hos oss har det blitt mindre og mindre plen og flere områder med beleggningstein. På den ene har vi plass til badebasseng og det passer bra til ballspill. Her jrg bor er det ett hagelag-av de som er med der er det mange tips og råd å få. På biblioteket låner jrg hagebladene "norsk hagetiden" og "hagen for alle". Begge disse har nettsider. Jeg foretrekker siden til norsk hagetiden-det er også medlemsbladet til hagelaget. Det er flere fine hagrblogget. Har aldri lagd en hage fra start av. Så spennende! Lykke til:) lene

  SvarSlett
 17. Jeg klør i fingrene! Tenk ha så mye ugjort, hvor kreativiteten kan blomstre, alle drømmer om grønt og fargerikt kan få utfolde seg!!!! Mange muligheter, Pia! Hvis det var min hage, ville jeg.....

  SvarSlett
 18. Kjenner noen som driver hageplanlegging, med firmaet Late hager. De kan planlegge hagen din og gi råd hvis du ikke bor altfor langt unna. Sjekk latehager.no

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails