torsdag 28. februar 2013

Sløsing med penger? Og engasjement

"Unnskyld meg, men jeg har faktisk ikke lyst til å støtte en organisasjon som bruker penga på å sende en blogger på tur! Eller som deler ut "studieturer" i hytt og pine!"

Å reise med FORUT er ingen vanlig ferietur. Det blir lite cocktails og bikinibruk. Samtidig er det ingen elendighetsreise der man skal grafse i folks miserable liv.

Jeg får ikke lønn for å bli med FORUT. Jeg gir av tida mi. Jeg gir dem "spalteplass" i bloggen min. Alle bistandsorganisasjoner er avhengige av et aktivt informasjonsarbeid for å synliggjøre det de driver med. At jeg skriver om FORUT, vil forhåpentligvis skape mer interesse og større deltakelse rundt FORUTs prosjekter og aksjoner. Mer synlighet gir større oppslutning.

Å invitere med seg helt vanlige folk på studietur er et lurt grep. Man blir mer berørt når man opplever noe med alle sanser enn når man bare leser eller hører om noe.

For nesten tretti år siden satt jeg en time ved en barneseng i Tanzania og viftet bort fluer fra øynene til ei lita, tynn jente. Jeg var fjorten år. Jeg har siden sett, hørt og lest om utallige fattige barn fra diverse land.  Jeg har fått vondt i hjertet av å lese om fattige toåringer som bor på gata i Colombia, jeg har blitt uvel av apatiske, sultende barn fra Somalia og jeg har begynt å gråte når jeg har sett reportasjer om understimulerte barnehjemsbarn i Korea. Men etter en stund forsvinner akkurat de barna fra minnet mitt.

Hun lille i den senga har jeg aldri glemt. For jeg tok på henne. Og jeg har i alle disse årene tenkt mest på hva som skjedde da jeg dro og ingen ble sittende igjen for å vifte bort fluer.

Å se ting med egne øyne, å oppleve elendigheten og håpløsheten men også håp og framgang, gjør noe med folk. De drar hjem til Norge med nye erfaringer. Med forståelse. Med engasjement. Og de bruker erfaringene og engasjementet i jobben sin og i livet sitt her i Norge.

Og det er vel dette FORUT håper og tror vil skje når jeg og min medreisende drar av gårde til India. At vi vil komme tilbake med inntrykk og opplevelser som vi på en eller annen måte klarer å videreformidle. Til ungene våre, elevene våre, kollegaer og venner. Og kanskje til noen blogglesere.

Noe annet jeg lærte da jeg bodde i Tanzania, var at veldig mange har det bra! Det finnes velfødde, flotte, stimulerte og høyt elskede barn også i fattige land. Det kommer ikke alltid fram i media. Denne karen bodde i gata vår i Dar-es-Salaam. Han har jeg heller aldri glemt. Jeg håper og tror at han nå er en flott og oppegående fyr.

Har du vært i et land og sett fattigdom eller urettferdighet? Har det påvirket deg?

Ha en hyggelig kveld med eller uten engasjement!

Vil du vite hva FORUT selv skriver om dette med å invitere meg med på tur, kan du klikke deg inn hit og lese.

23 kommentarer:

 1. Godt skrevet om en viktig sak. Noen tabloidaviser burde ta etter i dag....

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, ja, det er mye om Tone og Aksel og sånn. Leste at Tone holdt på å miste stemmen nå. Forferdelig.

   Slett
 2. Ja, det man erfarer og opplever setter spor.
  Og i mitt hjerte er det gjemt bilder og følelser skapt i møte med miljøer som er ulikt vårt. Deilge og glade bilder, samt såre og smertefulle. Og i den prosessen så ble fokus flyttet fra materielle verdier til opplevelser på hjemmebane, og jeg er nok flinkere til å gi og dele etter de spennende reisene.

  Jeg gleder meg til å lese bloggen din for å se hvordan Forut arbeider.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, det man erfarer setter absolutt spor.

   Slett
 3. Her i landet er vi så mette, belåtne og velfødde og kvalme at vi orker ikke forstyrres i boblen vår. Tone og Aksel har fått all oppmerksomhet i tillegg til noen som har gått fort - eller fortest? - på ski.
  Men jeg tror du har rett i at ting skal oppleves og tas på. Jeg føler noen ganger at det er så mye elendighet at det blir i overkant å ta innover seg.
  Ingen kan redde verden alene, men alle an gjøre litt.
  Man kan være PLAN-fadder, ha et SOS-barnebybarn, være fats giver til Redd barna - eller ta i et tak på den lokale frivillighetssentral.

  Gleder meg til å få vite mer om turen din.

  SvarSlett
  Svar
  1. For mye elendighet kan være vanskelig å ta innover seg, ja. Siden FORUT retter seg mye mot barnehager, er de "milde" i sin framstilling - de styrer unna den verste elendigheten. Det synes jeg er bra. Unger bør få vite om ulikheter og urettferdighet, men de bør skånes for den verste elendigheten.

   Slett
 4. Enig med deg, Pia! Nydelig bilde, og jeg ser for meg den lille jenta..... Elsker at du skriver om dette i disse "Tone" tider!

  SvarSlett
  Svar
  1. He he, jeg liker også bildet:) Jeg er 14 eller 15 år på det bildet, og han lille pleide jeg å besøke.

   Slett
 5. Utrolig fint innlegg Pia, og et herlig og beskrivende bilde... Jeg var på besøk på et fattig barnehjem i Bulgaria da jeg var 18 år (og gravid!), og jeg hadde i grunnen lyst til å ta med meg alle barna hjem. Det er sant som du sier, man klarer ikke helt 100% å ta innover seg alt man leser i media (heldigvis, ellers hadde vi blitt gale hele gjengen), men har man opplevd det med egne øyne, sitter man igjen med en helt annen følelse, og en lyst til å hjelpe, informere, engasjere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har vært på mange barnehjem, sett mye trist. Men alt dette var før jeg fikk barn sjøl. Er spent på hvordan det blir å reise til India nå som jeg er mamma...

   Slett
 6. Uvanlig surmaga kommentar du fikk, gitt. Sannsynligvis er de fleste mer reflektert og informert enn det der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en kommentar fra min fantasi, Siri;) Men det finnes nok noen som gjerne uttaler seg sånn...

   Slett
 7. Veldig godt skrevet, Pia. Gleder meg til å høre om turen når dere kommer hjem. Vi trenger slike vitnesbyrd for å forstå hva som egentlig skjer med mennesker som kunne vært oss selv, hadde vi blitt født et annet sted... Synd ikke avisene kan fokusere på viktigere ting enn de gjør...

  SvarSlett
 8. Jeg var så heldig og fikk være med på en tur til Madagaskar i fjor påske. Fikk se enorm fattigdom, og jeg fikk også se hvordan mennesker klarte seg til tross for lite. Fikk se hvordan enslige mødre fikk utdannelse og en starthjelp til å klare seg selv og forsørge seg og sitt barn, fikk se hvordan døve kvinner klarte å forsørge sin familie ved hjelp av håndarbeid.

  Den mest imponerende sangen jeg noengang har hørt fikk jeg oppleve i ei kirke som lakk i taket og manglet to vegger, og hadde jordgolv langt ute på landsbygda: 70 ungdommer var samlet til korøving en søndag ettermiddag - og de sang helt himmelsk!

  Er helt enig i at det er viktig at vanlige mennesker som du og meg får oppleve andre deler av verden, og også videreformidler dette til vår omgangskrets/lesere. Bare slik (sammen med profesjonelle journalister) kan en få opp engasjementet, giverglede og prøve og gjøre vårt for at verden skal bli litt mindre urettferdig. Gleder meg til å lese her om turen din!

  SvarSlett
 9. Så flott. Jeg kjenner til FORUT kun gjennom barnehagen til jentene. Ellers er jeg PLAN fadder til ei 11 år gammel jente fra Niger, men har aldri reist dit. Ønsker deg en flott mars, Pia! Klem fra Elin

  SvarSlett
 10. Har du virkelig fått slike tilbakemeldinger som du beskriver i innledningen? Det er skremmende og litt sjokkerende! Jeg syns du gjør et veldig viktig arbeid når du ofrer tiden din på denne turen, og at du velger å spre denne informasjonen i bloggen din. Takk! Jeg har vært flere ganger i de sørligste landene i Afrika og har sett og opplevd store kontraster.. God tur, jeg gleder meg til å lese om turen, og til å se bilder fra India!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg har ikke fått akkurat den tilbakemeldingen - det "sitatet" er mitt eget... Men jeg vil tro at en del sitter med slike tanker - at bistandsorganisasjoner kun er tull, hjelpa kommer ikke fram, osv.

   Slett
 11. Jeg her vært i Israel sammen med en organisasjon for synshemmede. Der var det mange tiggere. Jeg kom ikke direkte i kontakt med dem, men min ledsager og andre seende beskrev dem for oss. Det var blant annet en mor som satt og tigget sammen med sitt syke barn.

  SvarSlett
 12. Veldig godt skrevet! Utrolige mange flotte innlegg du har skrevet :)

  SvarSlett
 13. Så spennende! Gleder meg til å lese fra turen din.

  SvarSlett
 14. Tror så absolutt at når "vanlige" folk kan få oppleve og se ting med egne øyne, og deretter formidle dette til andre, så gir det i mange tilfeller større virkning enn når organisasjoner man kanskje ikke har så nært forhold til, formidler det samme. Gleder meg til å følge turen deres her i bloggen :)

  God helg!

  SvarSlett
 15. Hvis du får negative tilbakemeldinger, hev deg over dem. Jeg tror du har helt rett. Informasjonsarbeid er viktig for bistandsorganisasjoner. Jeg syns FORUT har gjort et genialt grep med å invitere deg +1 med på tur. Deres erfaring kommer til å nå ut på en helt unik måte, det er jeg sikker på. Gleder meg til å lese om turen deres! :-)

  SvarSlett
 16. Ja det har jeg. Jeg har sett kontrastene i Kairo der folk bl a bodde under store veimaskiner med rullestoler og klesvask, mens jeg kjørte i bil med privatsjåfør og hadde tilgang på basseng og alskens. Det gjorde at jeg virkelig forsto hva vårt velferdssamfunn innebærer.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails