lørdag 1. desember 2012

Hyklersk?

"Hmmm...så hyklersk av deg at du liksom brenner for denne organisasjonen når barna dine er kledd i klær fra Hennes & Mauritz, men så lenge det er billig så kan man vel lempe litt på sine moraler om andre folks rettigheter og levekår....ja,ja..."

Skrev en anonym leser etter mitt FORUT-innlegg.

Kjære deg som skrev dette:

Hvis du trodde at det at barna mine er kledd i H&M-klær var vår største last, så tar du feil. Skal du ta meg for noe, bør du heller starte med å se på det faktum at vi har satt fire barn inn i en allerede overbefolka verden. Du skulle sett mengden plastsøppel vi kaster fra oss hver uke. Vi har to biler som er i bruk nesten daglig. Vi har vært på mange flyreiser. Du skulle visst hvor mye vi forbruker. Og du aner vel hvor mye vi kommer til å fortsette å forbruke. Nå begynner vi å snakke hyklersk.

Du får se tilbake på hva jeg svarte til spørsmål 2 i dette innlegget. Jeg er oppriktig opptatt av folks rettigheter og levekår, anonym. Men jeg er absolutt ingen helgen og jeg vet at det er så mye mer jeg burde ha gjort. For eksempel nå i desember hvor jeg handler julegaver mens jeg er helt vill i blikket. Det er kvalmende.

Hvis du er så naiv at du tror at H&M er den eneste butikken som har sine svin på skogen, så bør du tro om igjen.  Det er ikke bare de som byr oss på billige varer, for å si det sånn. I huset vårt har vi antageligvis flere ting som er produsert av en liten barnearbeider i Bangladesh eller en underbetalt kvinne i Kambodsja. Men sånt kommer jo sjelden fram når man handler.

Vil du vite mer om rettferdig handel, levelønn og klimarettferdighet, kan du for eksempel sjekke Framtiden i våre henders nettsider. På nrk2 sendes serien "Hvorfor fattigdom?" som også er noe folk burde satt seg inn i.

Jeg skriver ikke dette for å henge ut deg, anonym, ei heller for å gi alle dere lesere dårlig samvittighet. Men om jeg via blogginga innimellom kan bidra til bittelitt bevisstgjøring, så er jeg fornøyd.
Symbolgave fra forut. Å bry seg litt er bedre enn ingenting.


Ha en flott desemberdag med eller uten hykleri!

27 kommentarer:

 1. Godt sagt, Pia!
  Hilsen Randi

  SvarSlett
 2. Tusen takk Pia!
  Du skriver det så bra.
  Dette gjelder jo oss alle.

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gjelder oss alle, ja. Men dette med rettferdighet og fattigdom er en så stor og kompleks greie. Flott at det settes fokus på underbetalte tekstilarbeidere. Men det er nok så mye mer enn boycott av H&M som må til..

   Slett
 3. Jepp..
  Jeg tenker at hvis alle gjør litt..blir verden litt bedre.

  SvarSlett
 4. Vi har det for godt. Ingen tvil. Men viss alle gjer ein liten innsats, er det bedre enn at alle gir blanke. Fortsett med slike innlegg Pia, eg er sikker på at du har lesarar som sjekkar sitt eige speilbilde, i staden for å tenkje på kva alle andre gjer feil.

  E

  SvarSlett
 5. Bra Pia! Flere sånne innlegg der du tar i litt - gjerne!

  Finfin helg til deg!

  Ellen

  SvarSlett
 6. Herlig. Er så lei "men tenk på de sultne barna i afrika" vinklingen på alt. Da kan man rett og slett aldri gjøre noe riktig!

  En fin helg til deg.

  Kirsti

  SvarSlett
 7. Vi har det godt, likevel kjøper jeg billige klær som er nedsatt ytterligere og skyver vekk den ubehagelige tanken på hva de som har laget det har fått i lønn.

  SvarSlett
 8. Hear hear! For å sette det litt på spissen også: mener 'anonym' altså det at om man kjøper klær fra H&M så trenger man ikke bry seg med å være engasjert i veldedighet i det hele tatt? Gjør man èn ting feil så kan man liksom bare kaste inn håndkleet og være gjennomført ego? (.....)

  SvarSlett
 9. Kjære vene - å være bevisst, komme til kort men gjøre godt der man klarer, det er bedre enn å sette seg ned å gjøre ingenting fordi man ikke klarer å gjøre alt. Hva i all verden vil vedkommende med den kommentaren? Neiognei, stå på du, Pia.

  SvarSlett

 10. Ingen kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt.
  Mange bekker små gjør en stor å:-)

  SvarSlett
 11. Vi er bare mennesker, de fleste av oss gjør så godt vi kan.
  Men kan en ikke forlange.

  SvarSlett
 12. Vi har fått med oss litt av serien "Hvorfor fattigdom". Veldig bra.
  Ellen

  SvarSlett
 13. Godt sagt!
  Eva Einshøj

  SvarSlett
 14. Noen ganger gjør en store ting ved å begynne med de små. Sånn er det vel med alt? Det er ingen som kan redde en hel verden alene, men alle kan ta litt av ansvaret og redde en flin.
  God helg,Pia.
  Mvh.
  Trolil

  SvarSlett
 15. Syns Barbro sier det så godt over her. Snodig greie av anonym å henge seg opp i, du.

  SvarSlett
 16. Jeg tror vi kommer en bit på vei med bevisstgjøring! Heia Pia!

  SvarSlett
 17. Bra du skriver slike innlegg! Det ene utelukker ikke eller forutsetter det andre, og vi kan alle gjøre litt! Makan til arrogant kommentar!

  SvarSlett
 18. flott innlegg !
  Vi er nok mange i samme båt i forbrukersamfunnet vårt...
  og ja, vi bør alle tenke oss om, og om alle gjør noen grep så kan vi tilsammen kanskje gjøre en forskjell.

  SvarSlett
 19. Det er skremmende å tenke på, men det finnes nok dessverre altfor mye rundt i de norske hjem som er laget av barnearbeidere. Det er jo ikke så veldig lenge siden vi hadde barnearbeidere i Norge heller. Verden går heldigvis fremover.

  SvarSlett
 20. Hør, hør!! Man kan faktisk bry seg om mer enn å kjøpe billige klær... Tenker av og til på ALTERNATIVET de som jobber på fabrikkene har også, mener det er bedre å sy klær for luselønn en å ikke ha inntekt i det hele tatt. For det er nok alternativet for mange.. Med barneprostitusjon, MER elendighet og menneskehandel som resultat. Velge mellom pest og kolera bli det uansett. Støtter selv Forut og kunne sikkert gjort mer, men kunne gjort mindre også! God adventshelg! Hilsen hyklerske Anita.

  SvarSlett
 21. Det er ganske utrolig hva noen kan få seg til å si og gjemme seg bak en anonym bruker.
  Ingen kan gjøre alt, alle kan gjøre noe!
  Hadde noen klart alt, kunne anonym vært uanonym å vist hvor flink det går ann å være? NOT!
  Jeg har ingen tro på at bare klærne er dyre har arbeiderne d bra, gir ofte bare bedre utsalgsfortjeneste. Svin på skogen tror jeg alle har som handler fra lavkostland. De aller fleste mindre og mange store(bl.a. Varner
  gruppen) nekter å oppgi hvilke fabrikker de handler fra, med den fordelen at ingen kan sjekke dem.
  Jeg skulle gjerne betalt litt mer pr plagg, hvis d gikk til høyere lønn til arbeiderne istedenfor høyere fortjeneste.

  SvarSlett
 22. Fint innlegg! :) Helt enig med deg - skulle du liksom ikke gidde å bry deg i det hele tatt? Ingenting er bare svart&hvitt :) Ha en fin førjulstid! Klem fra meg!

  SvarSlett
 23. Gode poenger, og godt budskap :) Vil bare skyte inn en liten kommentar om at verden faktisk ikke er overbefolket. Absolutt ikke. Men ressurser er sjevt fordelt! Ha en god jul :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails