tirsdag 16. oktober 2012

Sliten? Og livet

Noen ganger synes jeg at jeg bare eksisterer. Det er jobb, det er kjøring til fritidsaktiviteter, det er heiing på fotballkamper, det er møter, det er dugnadsarbeid, det er husarbeid. Så er det et par timer på sofaen med pcen eller ipaden. Og så legger jeg meg. Og neste dag er akkurat lik som det forrige. Hele tida.

Og jeg kan nesten begynne å grine av kloke visdomsord som det der med at dagene som kom og gikk og at det var selve livet blablabla. For jeg veit jo at dette er livet. Men noen ganger blir man så sliten. Man blir så sliten at man ikke rekker å være sliten. Og man orker i hvert fall ikke å tenke over at man faktisk har det helt ålreit.

Når jeg er skikkelig sliten, tar jeg verken en herlig, forfriskende løpetur eller setter meg ned under et mykt teppe og koser meg med en utsøkt tekopp og tenker over alt jeg er takknemlig over.
Bilde fra ninjagrl

Nei. Jeg vil være i fred. Jeg vil være aleine. Jeg vil ha blanke ark. Jeg vil ha det stille og rolig og ensomt. Nå skjer dette ytterst sjelden. Men når det skjer, er det helt skjønt. Det er vidunderlig. For eksempel å ha et helt døgn hjemme alene uten så mye som et knyst fra andre. Ikke noe mas eller krangling eller styr. Herlig!

Men så merker jeg at jeg kjeder meg. Og så merker jeg at jeg liker at det skjer ting. Jeg liker at det periodevis er hektisk. For det er jo det som er livet.

Hva gjør du når du er veldig sliten?

Ha en rolig kveld med eller uten program!

41 kommentarer:

 1. Ah, know the feeling! Noen ganger består livet utelukkende av logistikk. Hit og dit og frem og tilbake og overalt! Og som du sier, man rekker ikke alltid å kjenne på at man er sliten en gang. For man får liksom ikke sjans til å tenke over det. Man bare peiser på! Noen ganger er det nesten så man tenker at "hei, jeg må ikke sette meg ned nå", for da vet man at man ikke kommer seg opp igjen.

  Men når man først kjenner at energien daler, da bør man kanskje ta grep. Si nei til noe, selv om det er enda så vanskelig. Særlig når det kommer til ungenes aktiviteter. Og ikke minst møter. Jeg er som deg. Liker å ha det stille og rolig når jeg skal samle krefter. Eller jeg er glad i å få frisk luft også. Gjerne ut og gå en tur. Hvis jeg orker. Eller det beste av alt, synke ned i badekaret med ei god bok og så sitte der til vannet blir lunkent.

  Hektisk tid denne høsten. Nå mer enn noen gang flyr vi rundt. Nå i ettermiddag for eksempel har jeg vært sjåfør for fire 10-åringer som har vært på flaskeinnsamling for fotballaget. Er det ikke det ene, så er det det andre.

  Flott innlegg, Pia! Gir gode refleksjoner. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ha det helt stille slik at jeg kan sitte i fred i flere timer med ei bok er topp. Man må bare si nei til ting innimellom.

   Slett
 2. På vintern synker jeg ned i badekaret med radio på øret. Ellers så bare tar jeg meg tid til å gå på cafe med en bok. Setter meg innerst i hjørnet. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å lese på kafè tror jeg ikke at jeg hadde klart - jeg hadde nok bare fulgt med på alt som skjer... Men badekar og bok hjemme er topp:)

   Slett
 3. Jeg går på cafe, heeeelt alene!!! Og storkoser meg med å drikke kaffe og glane på de andre:)

  SvarSlett
 4. Kjenner følelsen!
  Jeg liker også å være alene. Aller helst i skauen i hjembygda, men å være i stua, med musikken på full guffe funker også ;-)

  SvarSlett
 5. Jeg signerer ;)
  Og resignerer... Trenger også bare den roen. Ikke måtte planlegge, organisere, ordne, fikse, megle, styre på. Bare få lov til å være.
  I sted lå jeg på gulvet, foran peisen. Det var veldig varmt og deilig. Helt til Lars kom og brukte meg som bilbane... men, da hadde jeg fått ladet litt opp hvertfall.
  God klem til deg :)

  SvarSlett
 6. Da roper jeg til mannen min, at 'DET ENESTE JEG VIL I HELE VERDEN ER Å SITTE KLIN ALENE INNI EN BOKS!!!!!!!' :)

  SvarSlett
 7. Da roper jeg til mannen min, at 'DET ENESTE JEG VIL I HELE VERDEN ER Å SITTE KLIN ALENE INNI EN BOKS!!!!!!!' :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, helt greit - you made your point, lissom;) (Og du ser at kommentaren din kom enda en gang nedenfor her;)

   Slett
  2. Noko galt...mobilen er sikkert for sliten den òg...antar at kommentaren straks kommer for tredje gang nå. Topp, akkurat slik jeg liker det....hmmm. Klæm fra boksen:)

   Slett
 8. Jeg dykker ned i stoffbunkene mine og syr eller bare planlegger, klipper, setter sammen stoff osv. Eller jeg leser, jeg gjør meg utilgjengelig for andre... jeg kan være så opptatt av å sy eller lese at jeg ikke hører at andre snakker til meg. Jeg liker alene tid, da kan jeg bare sitte i sofaen uten å gjøre noe, lytte til stillheten. Men, som du sier, det er ikke alltid enkelt å få til i en hektisk hverdag.

  SvarSlett
 9. Da roper jeg til mannen min, at 'DET ENESTE JEG VIL I HELE VERDEN ER Å SITTE KLIN ALENE INNI EN BOKS!!!!!!!' :)

  SvarSlett
 10. Bader i sjøen. Løpetur med noen gamle slægere på øret, provoserende nok ;)
  Prøver å finne ut av hva jeg kan droppe, så jeg kan få roligere dager. Legger meg tidlig. Eller leker stiv heks med meg selv her foran PCen. Det siste er egentlig det som funker dårligst, og det er det som skjer når jeg er for sliten for mine egne tanker.

  SvarSlett
 11. Da venter jeg til det er søndag, sender mann og barn til svigers, bestiller mat som leveres på døren (dessert inkludert), så leser jeg en bok eller ser tv-serier hele dagen mens jeg prøver litt krampaktig å virkelig kose meg (lager te og hele pakka). Det pleier å gå bra ganske lenge, men så begynner jeg gjerne å savne de som ikke er der.

  Hvis jeg ikke orker å vente helt til søndag venter jeg bare til veslemor er i seng kl.19, så lager jeg te, finner frem sjokoladen jeg har gjemt innerst i skapet og ser på tv-serier eller leser en bok til jeg synes det er på tide å sove i stedet.

  SvarSlett
 12. når eg er vanvittig sliten, kjeftar eg fortare, tar lett til tårene, joggar med musikk på øyro,sett meg i sofaen og stappar i meg smågodt.
  og det beste av alt når ein er så lei ; setje på pauseknappen,hoppe under dyna og søv det av meg :) eller som eg gjord nå for 2 veker sidan, husmor ferie aleine til Tyrkia . Det var godt det :)

  Henriette

  SvarSlett
 13. Jeg tar meg en løpetur, lukker øra og har det helt stille inne i mitt eget hodet mens beina beveger seg:) -også er jeg litt nærmere nullstilt når jeg trer over dørstokken og inn i kaoset igjen!

  SvarSlett
 14. En kveldsvakt, for her jeg jobber er vi ofte helt alene på vakta. Kan fint ta en Navarsete her, for det går ikke utover noen... Men nå skal jeg ringe og rapportere at jobben er fullført :-)

  SvarSlett
 15. Jeg gjemmer meg på egen stue med lydbok og strikking, Et par timer timeout med den aktivitet så er jeg i blant mine egne igjen:)

  SvarSlett
 16. Når eg er sliten så sett eg meg ikkje ned og sliter meg ut litt til. Eg er heime for tida og er stadig opptatt med husarbeid. Eg hatar klesvask, den kveler meg snart! Eg er glad ungane har eit par timar mindre i barnehagen, at dei får heimelaga mat og nygredd hår kvar dag. Det får halde. Høge ambisjonar om familieidyll har eg droppa, mine born er hund og katt. Eg kjenner meg godt igjen i det du skriv. Og eg veit det vert meir hektisk når eg byrjar i jobb og ungane skal køyrast hit og dit. Ikkje gi meg kloke ord, gi meg ei bestemor! ;-)

  SvarSlett
 17. Selv om Max på tre måneder ikke skal kjøres på fotball etc og livet faktisk har blitt mye roligere etter han kom, var det en tid (for ca tre måneder siden) hvor jeg fylte så mange av døgnets timer med aktivitet som mulig. Og når jeg var sliten, ja da gjorde jeg nesten mer. Jeg mister energi av å bare sitte hjemme med meg selv. Jeg må møte folk eller gjøre noe... Men er jeg ordentlig sliten så velger jeg hvem jeg treffer med større omhu. Det er nemlig ikke alle mennesker som gir energi- noen bare tapper meg mer...

  Kirsti

  SvarSlett
 18. godt å høre at du også kan ha det slik av og til
  kjente meg veldig igjen
  satt akkurat å tenkte på det.
  unga er lagt, snart legger jeg meg, og så er det ny dag med samme "kjøret".

  aleinetid er undervurdert.
  fridager
  dager uten program og forpliktelser
  heldigvis har jeg en hver uke. vanligvis full av gjøremål og ærend.
  men av og til husker jeg på å rydde plass til ingenting.
  priceless

  gjør det du og!
  Myke minutter - mange etter hverandre! :)

  også kan du jo alltids svinge innom og grabbe lodd i to lotterier inne hos meg. kanskje det er meningen med livet akkurat nå? ;)

  tuddelidu!
  hilsen
  Åpent^hus

  SvarSlett
 19. Når jeg er veldig, veldig sliten, må jeg legge meg. Men du veit, jeg har jo en sykdom som gjør at jeg må prioritere VELDIG hva jeg bruker kreftene mine på. Det har jeg brukt mye tid på å få til og er enda ikke utlært. Jeg har slutta å gå på foreldremøter, klubbmøter, ja alle møter jeg kan velge bort, velger jeg bort. Og jeg gjør mye mindre husarbeid enn jeg gjorde før.
  Nå er vi i en litt annen situasjon enn dere, vi har bare en gutt som holder på med fotball. Mens dere har tre gutter som driver med mye mer. Jeg husker hvordan det var når Anna og Svein Arne var på det mest aktive. Da var det rimelig hektisk.
  Men det er en periode i livet og plutselig er den over.
  Ellen :)

  SvarSlett
 20. wow! Akkurat sånn er det!! Kloke ord, vi andre slitne mødre hyller deg. :)

  SvarSlett
 21. Kjenner meg veldig igjen. I morra kunne jeg faktisk vært hjemme og ha ungen i barnehagen. Men hva skal jeg gjøre hjemme aleine lissom?

  SvarSlett
 22. Drømmen er å få mann og barn ut av huset ei heil helg,
  Kjøpe inn masse godis, leige alle filmane som eg ikkje har fått sett enda,men gjerne vil sjå,slange meg på sofaen med alt opplina framføre meg slik at eg beveger meg minst mulig;) sove litt, spise litt, gløtte litt på film, just me me me!!! Sukk... Høres ikkje det hærlig ut??;) og ikkje minst, sove lenge i senga mi, ingen som masa på frokost og branmann sam (eller sex;) hehee) bere nyte de, stå opp, spise litt frokost, tusle seg innatt i senga,lese litt bok og kanskje sove litt til, de er lenge sida sist de!!!!!!!!!!!!!!

  Silje:)

  SvarSlett
 23. Eg må ha det STILLE! Og med store barn i huset er det aldri stille.Musikk på døgnet rundt. Av og til går eg til sengs før alle andre, berre for å ha det stilt. Har aldri forstått meg på dei som går tur/ joggar når dei er slitne.. Det greier ikkje eg, då vert eg endå surare....

  SvarSlett
 24. Å... jeg er også så sliten om dagen! Helt på gråten. Og disse dagene må jeg også sitte og jobbe hver kveld.. - og det tar resten av de kreftene jeg ikke har... Klage klage. :-)
  Så hva prøver jeg å gjøre? Noen ganger er det jo det at jeg ikke har krefter til å gjøre noe annet enn å henge opp tøyet og vaske kjøkkenbenken og alt det jeg må - bite tenna sammen og må. Men jeg prøver sånne små ting som ikke tar ekstra tid og krefter - At det er tente lys rundt meg. At det er varmt i ovnen. At jeg får varm te. At det er en sjokolade i skapet. At jeg har en bok, som jeg får lest litt i mens jeg pusser tenna eller føner håret eller litt på t-banen. At jeg har et strikketøy, det blir noen masker innimellom og det føles så godt å ha noe jeg får til som jeg ikke må. Jeg burde løpe mer i skogen - for det gjør meg også godt. Men jeg orker ikke. Jeg burde sove mer. Og kanskje burde jeg gjøre noen større grep i livet snart... Sove er en god idé, forresten - godnatt snart...
  OG så får jeg en varm seksåring opp i senga mi snart -som holder rundt meg - det gir også krefter... :-)

  SvarSlett
 25. Når jeg er sliten og frustrert fordi jeg ikke vil at livet skal være fylt opp av kjøring, dugnad, selvgode eksmenn og egne mindreverdighetskompleks, ja da setter jeg meg ned foran finn.no og kikker på småbruk, gjerne f.eks. på nordvestlandet og drømmer meg bort."Hva om vi bare...droppet hele rotteracet og bare...hmm.."

  SvarSlett
 26. På fredag var jeg veldig sliten. Hjemmelaget suppe-planer ble byttet ut med BK og klokka sju sovna jeg på sofaen. Og sov til halv elleve... Det var den fredagen, liksom.

  Ellers har jeg nok en tendens til å sitte og surfe formålsløst hvis jeg er sliten. Akkurat som når jeg ikke er sliten... :-P

  SvarSlett
 27. Jeg er nok litt sånn-leave me alone !!
  Hjemmealenedag er perfekt,(men kanskje i små doser)

  Ha en fin fin dag:)

  SvarSlett
 28. Å du får sagt det. Har det akkurat slik, så sliten, men aldri tid til å være sliten, og for å hente meg inn igjen så møter jeg hverken venninner på kafe, lager cupcakes med alle barna i nabolaget eller drikker Pukka-te under designer-teppet mitt.

  Stillhet og alenetid er best da. For en stund. Inntil vi begynner å savne resten av gjengen. Ingenting er da som gleden når vi alle er samlet igjen.

  SvarSlett
 29. Ja, med det innlegget traff du spikeren på hodet. Jeg har akkurat hatt fire selvrealiserende dager alene uten mann og barn. Det ble så tyst siste natta at jeg ikke fikk sove..Godt å ha dem hjemme igjen!

  SvarSlett
 30. Jeg kjenner igjen den perioden i livet veldig godt! Helt normalt...
  Hva jeg gjør nå når jeg er sliten? Legger meg på lading :)

  SvarSlett
 31. Sliten sliknsom nå!!! Føler jeg ikke har sovet på 4 mnd! Har en 4 mnd som ranger om natten. Skriker ikke, skal bare ha mat. Store bollegutten liker maten sin han;) men av og til da er det smertefullt å måtte vente helt til alle barna legger seg kl halv 8, slik jeg også kan gå og legge meg!!!

  SvarSlett
 32. Jeg er pga sykdom sliten hele tiden så jeg vet hvordan du föler deg. Men her kommer i allefall en varm klem til deg :) Klem klem Rachel

  SvarSlett
 33. Jobben som logistikkansvarlig, taxisjåfør, leksehjelper, kokk, vaskehjelp og alt annet, i tillegg til den betalte jobben, krever sitt. Noen perioder blir ekstra fulle, og selv om vi har valgt det selv, kan det føles litt for mye iblant. Jeg er glad i å slappe av, veldig glad i det! Og noen kvelder er det godt å ha en mann som har noe helgejobbing ;) Til tross for at det er hyggelig at vi alle er hjemme en fredagskveld, er det også innmari deilig å sende mannen ut av huset, ungene i seng, og synke ned i sofa med tv, pc og strikking - og selvfølgelig sjokolade!

  SvarSlett
 34. Lever dessverre et liv som konstant sliten, og har ikke annet valg enn stille stunder under pleddet når det skjer. Er nok heller glad for de dagene det funker å ha liv og leven rundt meg, og jeg kan bli "normalt" sliten. Høres kanskje rart ut, men det blir en smule bakvendtliv.
  Håper du får noen av de ladedagene kun for deg selv til tider.

  SvarSlett
 35. Når jeg er skikkelig sliten setter jeg meg foran peisen under ullteppet mitt med en stor kopp te og en god bok.
  Er jeg litt sliten, men ikke helt kjørt enda, går jeg på yoga for å prøve å stoppe det før jeg treffer bunn.

  Ja, og sjokolade da. Sjokolade er ren terapi.

  Anita :-)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails