torsdag 13. september 2012

Matpakkestressa?

Det er mye interessant som diskuteres. Nå er det matpakka som diskuteres. Eller matboksens estetiske innhold.

La nå de mødre som har slike lyster og interesser få stikke ut engler i kneipp, koke de mest kreative egg og lage de flotteste mønstre av gojibær og vaniljestang. Og så kan de som vil det, sende med sånne tradisjonelle, trauste matpakker. Det viktige er vel at unger skal få spise rimelig sunn og grei mat i løpet av dagen? Vi kunne jo heller diskutert det faktum at noen barn stiller på skolen uten mat i det hele tatt. Eller at noen har med seg ei pakke kjeks. Eller en chipspose.

Hvis de stakkars barna som spiser to skiver med salami på skolen, får to knekkebrød med gulost til middag og ei med brunost til kvelds, ja, det synes jeg blir stusselig i lengden. Men det kan jo hende at de som spiser kjedelig mat på skolen faktisk får noe annet enn brødskiver til middag ?

Over til disse designermatpakkene. Masse farger, former, smak. Imponerende. Inspirerende. Lag for all del snasne matpakker hvis du sjøl synes det er stas. Eller hvis du mener det er viktig for deg og ditt barn.

Men blir det sånn at du står og svetter over gulostalfabetet og lar deg knekke fordi du ikke får til perfekt utskårede paprikahjerter, så får du spørre deg sjøl om det du gjør virkelig er nødvendig. Gjør du det fordi barnet ditt nekter å spise et knekkebrød med brunost eller ei skive med salami og agurk? Klarer ikke barnet ditt å tygge skorper? Eller tror du at det kun er via matpakka at du får vist fram all din morskjærlighet?

En av oppgavene vi som foreldre har, er å veilede ungene våre til å bli selvstendige og oppegående. En ting unger bør klare sjøl, er å smøre seg matpakke. De trenger forbilder, de trenger hjelp, og de trenger oppfølging. Men etterhvert bør et skolebarn klare å fikse sin egen matpakke.

Mine barn smører seg et par skiver med skinke, brunost eller salami. En av dem trår til med litt paprika eller agurk på osten. En av dem har noen ganger havregryn med syltetøy i matboksen, og tømmer skolemelka over. Skulle det nå en gang være rester igjen etter middagen, tar de med seg det i matboksen. Noen ganger tar de med seg et eple eller en yoghurt i tillegg. De får frukt og melk på skolen.

Skulle mine barn vært vant til litt indrefilet og pesto snurret i tortilla, hjerteformet ciabatta og en liten nøttemiks, hadde overgangen fra "Mor smører mat" til "Barn smører mat" vært stor. Jeg tror ikke mine gutter gidder å bruke et kvarter på kveldstid på å figurskjære fiskepudding eller frese opp noen pinjekjerner til morgendagens lunsj. Og ikke gidder jeg å bruke tid på å få dem til å gjøre det. Jeg har nok med å få dem til å pakke gymtøy.
Til dere som har fått dilla på å lage de mest fænsie matpakker: Flott!
Til dere som blir stressa eller føler dere som udugelige mødre: Chill!
Den peneste matpakka trenger ikke å være ensbetydende med å være den supreste forelderen.

Hva synes du om matpakkediskusjonen?

Ha en matglad dag med eller uten figurer!

50 kommentarer:

 1. Hva jeg syns om den diskusjonen? Waste of time, for det bryr meg ikke i det hele tatt hva naboen eller naboens unge for den saks skyld, har i matboksen sin. Matpakke er og blir matpakke, men det skader jo ikke å "skeie" ut innimellom...

  SvarSlett
 2. Jeg er opptatt av mat, og prøver å lage litt sunnere vri på matpakkene, desverre er det ikke no poppis å være anderledes så matpakkene skal være som andres og det begrenser helt klart mulighetene mye...

  Så flotte fancy matpakker er nødvendigvis ikke så fæncy og flott men FLAUT!

  Jeg lager vanlige matpakker, men passer på å bruke fullkorn, ha med noe grønt iform av grønnsaker eller frukt også litt ekstra enn bare brødskiver og varierer så mye jeg klarer med de begrensningene jeg får fra mini

  SvarSlett
 3. Jeg er så enig med deg. Ære være de som orker/gidder/har fantasi/klarer å lage designermatpakker.
  Ære være oss som lager de andre også!
  Det jeg er redd for er at det blir en konkurranse av det hele. Og det har jeg skrevet til det kjedsommelige under flere innlegg av denne typen. På begge sider av diskusjonen. :-) Det viktigste er, som du sier, at ungene får med seg matpakke når matpakke skal medbringes. :-) Jeg strekker meg så langt som til å slenge med noen bær eller frukt/grønnsaker.. noen ganger. Ikke alltid. :-) Og noen ganger er til og med skivene trekantet! wow!

  SvarSlett
 4. Hear hear! Vi er helt enig! De som syns det er stas å lage fine matpakker må da få gjøre det, uten at noen forståsegpåere skal komme og fortelle dem at det de gjør er feil fordi det påvirker andre på en negativ måte! Men som du sier, det med overgangen fra mor smører mat til barn smører mat er viktig. Her er jeg nok litt for serviceminded. Smører matpakken til alle tre, selv 10-åringen. Skjerpings!

  SvarSlett
 5. Som med det meste mener jeg også at folk for gjøre som de vil. Selv er jeg mer opptatt av sunne enn fænsie matpakker (ikke at de ikke kan være begge deler), og foreløpig merker jeg at sønnen blir kjempeglad for turdagmatpakkene der det kanskje er et egg eller en boks med druer i tillegg til de faste brødskivene - ikke noe mere fiksfaks enn det, men han spiser da maten sin de andre dagene også.

  Det du skriver med at overgangen kan blir VEL stor den dagen de skal smøre matpakka selv (og det skal de) om de er vant til Hello Kitty-egg og whatnot er jo i grunn et meget godt poeng.

  Eneste jeg håper er at de som ønsker å bruke tid på å lage disse kunstverkene gjør det fordi de synes det er gøy og ser at barna får glede av det, ikke fordi de tror at det er sånn det må være eller at det gjør de til perfekte foreldre i alle andres øyne.

  SvarSlett
 6. Kunne ikke vært mer enig!!!
  Det hender jeg gjør litt stas på matpakka. Når jeg har ekstra med tid og en lys idè sånn på morrakvisten...Og det er ikke ofte. Men ellers går det i en helt vanlig niste med brødskiver. Og det mest vanlige av kreativitet er en gulrotbit eller noen druer oppi boksen.

  Har i grunnen aldri tenkt på det med overgangen fra mammasmurt mat til barnesmurt mat.. Men jammen tror jeg du har et ganske stort poeng der altså! :)

  SvarSlett
 7. Du nevner det aller, aller viktigste - at ungene får ansvaret for å lage matpakkene sine selv. Så kan de selv velge hvor fancy det skal være :)

  En annen ting jeg har tenkt på er hvor fine mange av matpakkene ser ut etter å ha vært slengt rundt i sekken når de går til skolen...

  SvarSlett
 8. Ellen skrev bra om det for noen dager siden. http://ellensoase.blogspot.no/2012/09/kvinnesysler-ogsa-nar-de-begas-av-menn.html

  Og som jeg har skrevet flere steder: Mye blir så synlig i dag når vi skriver om det vi gjør.

  Så er jeg helt enig med deg; la ungene smøre sjøl og så burde noen bekymre seg litt for de ungene som ikke finner mat i skapet i det hele tatt.

  SvarSlett
 9. Lurer av og til på hvordan de fancy "høye" matpakkene ser ut etter 4 timers runddans i en skolesekk?

  De det er bilde av i brosjyrene har iallefall ikke vært innom en sekk...

  2 med gulost er da ok?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, ja, det lurer jeg også på, åssen de matapkkene ser ut etter noen timer i sekk.

   Slett
 10. Jeg følger ikke med på den diskusjonen, men jeg har ufrivvilg fått med meg deler alikevel. Jeg legger en del i matpakka til sønnen min fordi jeg syntes det er morsomt og hyggelig selv, og han blir glad for det. Derfor. Blir litt lei meg når mennesker har mening om hvordan jeg er som person da OG. Jeg for min del bryr meg døyten om hva andre har i matpakka si.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så lenge du synes det er hyggelig og morsomt sjøl, er det vel helt greit? Men at noen skal føle seg utilstrekkelig som mor fordi de ikke lager fine nok matpakker - det synes jeg blir litt ille...

   Slett
 11. He, he jeg mener at det finnes viktigere ting i verden å diskutere matpakkasestetikk.
  Pen mat er innbydende, men hvordan du fyller foreldrerollen handler ikke om hvordan maten du putter i matboksen ser ut. Eller ? :) Næringsinnholdet i ungenes lunsj er vel til 7. og sist det viktigste.
  Ha en fin kveld .


  SvarSlett
 12. Yes - du kan få satt hammeren midt på spikeren du Pia! :) Er så absolutt enig med deg.
  Hos oss blir det gjerne litt middagsrester, tørka frukt, druer, bokstavformet osteskiver eller feks. mellomleggspapir med sjørørvertegninger på i matpakken. Ikke fordi jeg føler meg pressa eller synes jeg må, men rett og slett fordi guttene blir såååå glade for det, og fordi jeg selv synes det er koselig å pusle med det. Men for all del, det skjer stadig at de får "vanlige" matpakker også, og både dem og jeg er happy med det også! ;)

  SvarSlett
 13. Det er den store kritikken av matpakkesmøringa som tar prisen, synes jeg. Mat skal jo folk ha - og gjerne sunn også. Hvis en nå skal gå løs på verden med kritiske øyne (og det er jeg helt for) - så er det mye som er verre enn litt pynt i matpakkene. OG det finnes mange utslag av overflodssamfunnet som er er langt mer unyttige, overflødige og muligens også skadelige enn litt oppskåret frukt i en boks. Kanskje debatten vår heller kunne handle om alle de ungene som ikke får mat...
  (og dette har jeg skrevet litt om jeg også).

  SvarSlett
 14. Vet ikke om jeg gidder å synes noe om matpakkedebatten mer, men jeg skriver på et innlegg om selvtillit og hvem sitt ansvar det er, noe som også er blitt koblet opp mot skolematen.

  Vil bare si at dette innlegget ditt er godt skrevet, med mange ulike momenter. Takk!

  SvarSlett
 15. Uffa meg då. Har ikkje energi til å engasjere meg. Enig med du; la folk få gjere det dei vil. Morgonen er den verste tida på døgnet for meg, så ungane må klare seg ganske på eiga hand. Vondt til å med å pusse tennene. Dei må av og til ta på meg sokkar før dei reiser på skulen, fordi eg ikkje klarer det sjølv. Sånn har vi det her. Men bevares; eg skulle GJERNE heller stått sprudlande og skore ut ekorn av agurkskiver på morgenkvisten!

  Det viktigaste er som du seier, sunn mat, nok mat.

  e

  SvarSlett
 16. Her i huset går vi for den trauste matpakka,men alltid med frukt! Har aldri fått noen klager :)

  SvarSlett
 17. Jeg mener dette
  http://ellensoase.blogspot.no/2012/08/barn-mat-i-boks-og-kasting-av-mat.html

  og dette:

  http://ellensoase.blogspot.no/2012/09/kvinnesysler-ogsa-nar-de-begas-av-menn.html

  og enda litt til.

  SvarSlett
 18. Jeg nekter å la meg påvirke og gjør akkurat det jeg vil med matpakkene til ungene! Poenget må jo være at de vil spise det som er der??

  SvarSlett
 19. Jeg skulle gjerne vært en sånn mamma som hadde laget sånne matpakker jeg. Ikke minst for å hatt noe å blogge om! ;o) Men jeg hadde trolig holdt i maks to dager... Nei, her blei unga pusha til å smøre matpakka si sjøl så fort de klarte å holde smørkniven.

  Angående debatten: Uansett hva damer/mødre gjør, så er det tydeligvis feil... Who cares?

  SvarSlett
 20. Dette er helt klart det beste innlegget i matpakke-debatten så langt!

  Må bare si meg enig.

  SvarSlett
 21. Er så glad de store gutta smører maten sin selv :) Så lager jeg meg sånne flotte matpakker den ene dagen i uka jeg skal ha med meg turmatpakke, og legger litt ekstra i turmatpakken til minstemann også den ene dagen han har det :)

  SvarSlett
 22. Yes! Jeg er også opptatt av det med at ungene skal lære å smøre sjøl og da må det være overkommelig.

  SvarSlett
 23. her terper vi også på at de skal få smøre selv..og fancy matpakker får de kun når gravidhormonene holder mora våken om natta, og trenger noe å trøye tida med :)
  yogurt og en minibok med cornflakes er deres (egenpakkede!) luksus.

  SvarSlett
 24. Haha! Gulostalfabetet! :)
  Mine barn har laga seg matpakke frå dei var ganske små. Av og til ville dei ha salat med seg, og då ordna dei det sjølv.
  For all del, la dei som liker å ha lage fænsi matpakke gjere det.
  Men meiner eg las ein plass, at dette matpakkestyret var med på å lage klasseskiller, bidrog til mobbing og gjorde barna bortskjemt i matveien.....

  SvarSlett
 25. Hei Pia! la meg til som følger jeg fordi jeg liker bloggen din, helt enkelt!
  Du tar opp viktige tema, skriver morsomt og er naturlig!
  Selv lager vi ikke matpakker, da vi bor i Sverige og barna på lunsj i skolen! Synes det er genialt, da alle barn får lik mat og det blir ingen diskusjoner og konflikter i mellom barna pga matpakken!
  En gang i mellom da de drar på tur med barnehage eller skole,må de ha med seg matpakke. Da synes de det ganske enkelt stas med riktig "norsk" matpakke som brød med brunost og en frukt!
  Selv synes jeg det er morro med kreative matpakker likesom enkle tradisjonelle matpakker. Det viktigste er vel at barna får bra og nyttig mat og at vi hjelper dem å bli selvstendig! Folk må få gjøre slik de vil!!
  Ha en riktig God helg!
  Klem fra merete

  SvarSlett
 26. Så sant som det er sagt. Jeg prøver å finne på noe litt mere kos innimellom når jeg har tid og ting tilgjengelig, for da blir det litt ekstra kos når det ikke skjer hver dag :) God helg, Pia! Klemmer fra Elin

  SvarSlett
 27. Jeg har ikke fått med meg diskusjonen, men burde vel sett den komme. Jeg gjør det litt sånn halvveis. Et halvt eple og en fiskekake i tillegg til brødskivene. Typ.

  SvarSlett
 28. Haha, ikke hver dag jeg legger igjen kommentarer, men her MÅ jeg! Du har så rett så rett. Hva i all verden ER denne matpakkegreia? Synes det er helt greit å sende med ungen middagsrestert i stedet for brødskiver etc, men hvorfor skal man stå der og jåle til maten?? Lage Mikke Mus av Mangoen??

  Ungen på tre skal jo lære seg at en fiskepudding ser ut som en fiskepudding og spise maten slik den er. Det er jo en del av oppveksten.

  Jeg får ikke dårlig samvittighet. Jeg tenker bare at det er veldig mange mammaer som nå sitter med en million kokebøker og diverse, full av gode intensjoner, som så oppdager (igjen) at man egentlig ikke orker åpne sakene.

  SvarSlett
 29. Denne debatten er utrolig interessant! Jeg syns media har hauset det opp noe helt enormt (litt for mye), og har fokus på galt sted. Som du skrive, så er det vel det viktigste at barna får med seg sunn og god mat. I starten av skoleåret fikk vi brev fra skolen hvor det stod at matpakkene måtte være sunne. For meg er det en selvfølge, men det er også et tankekors at skolen faktisk må gi beskjed om dette. Det burde ikke være nødvendig.
  Jeg innrømmer gjerne at jeg er en av dem som har kastet meg halvveis på denne trenden. Men jeg har en jente som spiser alt, som har scampi som favorittmat og kan spise et glass med sylteagurker, så for min del er det kun for å gi henne litt ekstra morsom matpakke en gang i blant. Det blir max en gang i uken, og da er hun strålende fornøyd og glad. Det gjør meg som mamma glad også, og så lenge jeg vet at hun ikke forventer det, og blir like glad for en "vanlig" matpakke, så syns jeg det er helt greit:-)

  SvarSlett
 30. Takk og lov for at det er flere unger som faktisk smører matpakkene sine sjøl! Jeg har innimellom vært "kreativ" og laget baguetter med salat, skinke og ost inni, men utover det har jeg ikke laget matpakke etter at de kunne klare å smøre seg mat sjøl. Det hender de spør om de kan ha med seg noe annet enn brødmat og da kjøper jeg inn det, men pakke maten sin klarer de fint på egenhånd :)

  SvarSlett
 31. Et veldig godt poeng jeg ikke har tenkt på! (Har ikke begynt å smøre matpakker ennå, her får begge mat servert i barnehagen..)

  SvarSlett
 32. Bra blogg, Pia!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 33. Takk!!
  Det er så tafatt med hjelpeløse barn. Plutselig er de blitt ungdommer, snart voksne, men de er fortsatt bare...hjelpeløse barn...
  Da jeg var liten fortalte farmor en historie om en 12 år gammel gutt som ikke klarte å skrelle potetene sine selv. Hele familien gispet, og begynte å snakke om hva som måtte feilie ham, om han kanskje ikke tørket seg i rompa selv ennå heller. Ikke for å skryte, men siden jeg, 7 år gammel, begynte på skolen, har jeg laget min egen matpakke hver eneste dag - og da smaker den faktisk best:D Ikke kan jeg klage over valg av pålegg heller...

  Også snakker folk om sunt... Grovbrød, moderat med pålegg uten sukker (altså ikke nugatti eller syltetøy) og en gulrot eller frukt. Det har jeg levd med, og mer hysterisk enn det trenger man virkelig ikke å være.

  SvarSlett
 34. Smør en haug ekstra skiver alle sammen,hele familien samlet (koslig), og del ut til de foreldreløse ungene med chips i boksen.Leverpostei er bra visstnok.Med agurk på toppen. 3 runde skiver,så harru Mikki Mus. Han hadde jo like store ører som hode-enkelt....Onkel Skrue er det verre med.I usa er de fattigste ungene nå utstyrt med chip.Chips er sunnere tross alt.Poteter og veg-olje?

  God fellesmatpakkesmøring ala pepperkakebaking:-)

  SvarSlett
 35. Lær barna økonomi med det samme -så slipper dere ungdom som kommer hjem i 20 årsalderen med inkassogjeld på 500 000.Luksusfellen.Tidlig krøkes for å være mest mulig forberedt.På alt fra a til å. Varm ull innerst og vindtett ytterst osv.....bjørnetjenester er skadelig.Ungene lærer da bare å forakte sine foreldre..det var ikke planen.

  SvarSlett
 36. Send barna på skole i Sverige. Søta bror har varm lønsj på statens bekostning....her har vi tomme svømmebasseng og råtne skoler med pustebesvær innebygget. Hvordan har Sverige råd til slik luksus? Det er da vi norrbaggare som er rikest....?

  SvarSlett
 37. Fin blogg her om matpakkene man drømmer om:

  http://www.bystemmer.no/2012/09/17/a-lengte-etter-en-mor/

  SvarSlett
 38. rart innlegg og enda rarere diskusjon. WTF? Who cares? Hvis vi alle passer på våre egne saker så blir det fred i verden. Har dere virkelig tid å bruke på naboens matpakker?

  SvarSlett
 39. Nå var jeg riktig nok 7 år når jeg startet på skolen, og ikke 5 eller 6 som de er i dag. Jeg smurte matpakka mi fra første skoledag, og syntes det var stas. Synes barn må lære seg å lage matpakke selv... i alle fall når de begynner å bli en sju, åtte år. Og det er da vel opp til en selv hva man velger å putte i matboksen, og hvor lang tid man vil bruke på det??

  SvarSlett
 40. Jeg har vel alltid laget "de flotteste matpakkene" til mine, det være seg ungene, eller mennene. ;o) Såpass gode var de, at sønnen solgte sin innimellom innrømte han for et par uker siden. I en alder av 19. Det meste han hadde fått for den var 75 kroner i 7. klasse. Mer enn nok til å kjøpe seg ei cola og loff med chips inni .. La meg legge til at jeg ikke blir påvirka av alt skriveriet om matpakker og dilldall, for dette har jeg holdt på med fra før jeg fikk barn, og ho eldste er nå 27. Hver sin lyst! Selv kjøper jeg mat i kanitna, for av erfaring vet jeg at matpakkene ikke ser helt like ut når de blir pakka ut som da de ble laget. ;o)

  SvarSlett
 41. Jeg synes vel kanskje dem burde handle inn maten selv for ukepengene sine, slik att dem kan få ett forhold til mat versus penger og legge ett grunnlag for litt mer fornuftig pengebruk, kan umulig være artig å se barnet sitt på luksusfellen etter noen år, da vet du att du har feilet som forelder.. Lage mat for barna er jo bare tull og ødeleggende for moralsk oppbygging for videre innsats her i livet.

  SvarSlett
 42. Jeg er så enig! Nå er jeg 24 år og student og har ikke barn. Men jeg husker at jeg var ikke så gammel før jeg selv sto og klasset med leverposteien oppå ei skeiv brødskive. Noe designermatpakke var det ikke, men ei matpakke med stor stolthet og mestringsfølelse over! Det nok greit å gjøre noe ekstra en gang i blant, men skal barn nekte å spise fordi at fiskekake ikke er formet som et nesehorn? Jeg har faktisk slått til med hjerteformet agursk-skiver på matpakka, men jeg kommer nok ikke til å sette meg ned en halvtime og kvelden for å skjære ut ulike motiver når det havner i kjften og ender opp som mos uansett. Jeg vet iallefall den dagen jeg får barn så får det prøve selv slik som meg. Da får det heller se ut som tomaten tar sats ifra holmenkollen :)

  SvarSlett
 43. Om de blir bortskjemte av at jeg smører matpakkene deres, ja da får de bare bli det. De er med på å lage andre måltid, baker og er veldig villige til å hjelpe til.

  Hvor fancy de er kan vel alltids diskuteres, men prøver å dekke de ønskene og behovene de måtte ha i løpet av en lang skoledag.

  Så lenge de vil ha med mammas matpakke på skolen, skal jeg smøre den også.
  Barn som ikke smører sin egen matpakke kan vel lære seg å lage mat på andre måter, tror ikke de vokser opp som hjelpeløse individer fordi...

  SvarSlett
 44. Helt enig med deg! Her smører ungene matpakke selv, slik som jeg gjorde da jeg gikk på skolen. Og da velger de jo selv hva de vil ha på (av vanlig pålegg da, ikke sjokoladepålegg etc), og da kan de heller ikke klage på maten de har med seg, og den blir spist opp.
  Så jeg chiller'n, og er veldig fornøyd med å ha unger som kan gjøre litt selv :)

  SvarSlett
 45. Bra innlegg, og jeg er enig i at man ikke trenger å føle dette presset for designermatpakker, og whatnot. Når DET er sagt, har jeg fortsatt, etter gud vet hvor mange år; fortsatt friskt i minne svett brunost, gulost med litt avgnidd makrell i tomat på, samt sammeklemt og utgriset brettet skive med makrell. Og jeg mener at man kan forsøke legge litt mer innsats i matpakka. Det er mat ungene skal fungere på resten av dagen, så å freshe den opp litt gjør meg ingenting. Jeg trenger nødvendigvis ikke skjære hjerteskiver, og trykke ut figurer, men at de får noe MER enn brødskive, og at det kanskje ser litt hyggelig ut når de åpner, og at det er en kombinasjon med frukt, grønt, og fiber - da mener jeg man oppnår målet med matpakke. Jeg legger faktisk ned litt omtanke i matpakken til mine TRE barn, og jeg har en full jobb; men legger inn en ekstra timinutter til dette på morgenkvisten. Jeg opplever at mine barn har masse energi når de kommer hjem fra skolen, og takker for den gode matpakken de fikk med seg. At de blir bortskjemte? Næh. Og, når de vil smøre sin egen mat, så har de en formening om hva som bør være oppi.

  SvarSlett
 46. Aner ikke hva som er i matpakka,men her er innholdet i en annen viktig næring vi lever av, luft.Puste med magan,ikke bare spise:

  Sammensetningen av tørr atmosfære, per volum[1]
  Gass Andel
  Nitrogen (N2) 78,084%
  Oksygen (O2) 20,946%
  Argon (Ar) 0,9340%
  Karbondioksid (CO2) 0,0390% (økende)
  Neon (Ne) 0,001818%
  Helium (He) 0,000524%
  Metan (CH4) 0,000179% (økende)
  Krypton (Kr) 0,000114%
  Hydrogen (H2) 0,000055%
  Lystgass (N2O) 0,00003% (økende)
  Xenon (Xe) 9×10−6%
  Ozon (O3) 0 - 7×10−6%
  Nitrogendioksid (NO2) 2×10−6%
  Karbonmonoksid (CO) 0,00001%
  Utelatt i tørr atmosfære over:
  Vanndamp (H2O) ~0.40% av hele luftsøylen, typisk 1%-4% ved bakken Kilde;Wikipedia.

  SvarSlett
 47. så enig :) her smører alle sin egen niste. etter alt dette matpakke fokuset er ikke nistene blitt så mye mer fjonge, men vi har blitt flinkere til å hakke (ser sånn ut når det kuttes av barna) noe agurk el paprika og slenge i en liten boks i matboksen, så holder seg fint uten å saftbelegge heile boksen. Her har vi alltid grove polarbrød i frysen. De kan smøres i fryst tilstand. Hender en får seg en aha opplevelse i brødboksen på morran. Barna elsker å ha det til niste og vi kan redde frokosten med noe gryn el havregrøt. Ikke så ofte enn får de aha opplevelsene men det er godt å ha noe på lur når det har godt litt fort i svingene ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails