torsdag 8. mars 2012

Hvordan unngå trass?

Hvordan unngå trass?
Mitt beste råd er å være i forkant! Pluss å avlede.

Toåringen vår er for eksempel ikke så hæppy når hun skal ut av en bil. (Og akkurat det skjønner jeg ikke helt, for hun er ikke så hæppy når hun er inni en bil heller.) Når vi kommer hjem fra barnehagen, kan det jo hende at jeg kan sette av en times tid på å prøve å lokke henne ut av bilen. Men det kan mest sannsynlig ikke hende at jeg kan sette av en time til akkurat det. Og her kommer avledninga. I forkant. Altså FØR hun rekker å bli krakilsk. Når vi stopper bilen, begynner jeg kjapt å fortelle. Gjerne noe veldig spennende som "Gjett hva Sabeltann sa til meg i går?!" eller "Vet du hva Pinky skal lage til middag i dag?". Da følger hun spent med, og det gjelder for meg å fortsette det jeg har starta på. Som regel klarer jeg å få henne ut av bilen mens jeg forteller om Sabeltann som kastet brokkoli på meg da jeg var i butikken. Eller om Pinky skal lage eplekake med mange frosker. Er hun i det gretne hjørnet og jeg skal være ekstra sprø, blander jeg inn litt bæsj. Det funker jo alltid. Banal humor fenger de minste.

Mine fortellinger har hjulpet meg gjennom mang en tøff periode, mang en barnebursdag og en del hentinger i barnehagen.

Og så håper jeg at dette innlegget ikke leses av de foreldre og ansatte som så meg hente en hylende toåring i barnehagen her om dagen. Da gadd jeg ikke å vente på at hun skulle drikke vann..nei, vent litt, hun skulle visst IKKE drikke vann...eller JO, hun skulle drikke vann...nei, IKKE vann!...JEG VIL HA VANN!!!... og vannflaske kastes i gulvet. Da bar jeg ut et stivt og skrikende barn som hulket etter vann, jeg måtte bende henne inn i bilsetet, og så sannelig bende henne ut av bilsete og bil da vi kom hjem.

Moralen er: det er ikke alltid gode råd og tips funker. Det er ikke alle dager du gidder. Men det er greit å ha noen triks på lur.
Å begynne å ta bilder av et barn som er fryktelig sint på grunn av en bagatell, er vel ikke det smarteste du gjør.

Har du noen triks for å unngå trass?

Ha en trassig kveld med eller uten vann!

44 kommentarer:

 1. Tusen takk for en skikkelig god latter og veldig bra tips og triks :)

  SvarSlett
 2. Kan ikke huske å ha opplevd at ungene ikke ville ut av bilen.. Men inn i bilen.. jaja..

  SvarSlett
 3. Takk! Den Sabeltanngreia skal jeg prøve. Den utbæringa av stivt barn har jeg allerede prøvd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bæring av stivt barn kunne vært en egen sportsgren.

   Slett
  2. Bæring av stivt barn, er jo ingenting i forhold til bæring av slappe vil ikke gelebarn

   Slett
 4. Ho ho, been there, done that. Fy søren for en tålmodighetsprøve. -Hva vil du ha på skiva? -Salami. -Værsågod. -Neiiiiii, ikke salami!!!! Kjenner jeg ikke savner de fightene der. Nå er det andre kamper som kjempes.

  SvarSlett
 5. Veldig bra skrevet! Nå fikk jeg en god latter (ser det liksom for meg) Har jobbet mye i barnehage og sett de fleste metoder, like morsomt hver gang!

  SvarSlett
 6. Det går vel over... *sukk* ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går over! De skal gjennom mange stadier, og det gjelder å være tålmodig, og tenke at det går seg til. Og så kommer en ny periode, hvor alt blir galt, alt vi foreldre tenker og mener er galt, osv. Så er alt lykke igjen. Og vips er de voksne.

   Slett
 7. Jeg synes du bør melde deg som medforfatter til Drømmehagen. Prøv å si til den trassige toåringen det motsatte av det du vil hun skal gjøre. For eksempel: Nei, du får ikke lov å gå ut av bilen! Da tipper jeg at det er en som absolutt skal gå ut av bilen. Lykke til!

  Cecilie

  SvarSlett
 8. Åhr,,,ja.

  Det er gull verdt med god fantasi,
  og å ikke ta hverdagen dødsens alvorlig.

  Men, som du sier...
  ...det er ikke alltid man har gidd, lyst eller form..

  SvarSlett
  Svar
  1. He he, regner med at du har gjort de samme erfaringene som meg;)

   Slett
 9. Ha, ha, jeg har hatt med meg ett stykk hylende barn fra barnehagen og vært så stresset at jeg har gått hele veien hjem med blåsokker på føttene i snø! Men vanligvis pleier avledning eller litt humor å funke:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp,man veit at avledning og humor hjelper. Men så er det noen ganger hvor du begynner litt for seint, og da er løpet kjørt. Eller det er ganger hvor du rett og slett ikke gidder. Og da skjærer jo alt seg...

   Slett
 10. Hehe, takk for tips. Vi er midt i den værste trassperioden. Noe som pleier å fungere i forhold til å forlate lekebutikker (uten å kjøpe noe), er å si hadet til lekene. Ikke noen langvarig, tårevåt avskjed, bare kjapt og greit. Funker dessverre ikke i forhold til godtehylla i butikken...Der venter jeg spent på gode råd..

  SvarSlett
  Svar
  1. 1) Styre unna den rekka med godter (noe som ikke alltid er så lett)
   2) Aldri la dem oppdage at det er godter der (oppdager de det, er løpet kjørt.)
   3) Ikke ha med små barn på handletur (men noen ganger har man vel ikke noe valg)
   4) Vet man at man kommer til å ende opp med å gi noe, så kjør på med en frukt/bolle/brødskalk FØR man kommer til godtene. Kanskje det kan lindre godtesuget.

   Slett
 11. Vi har hatt et problem med at eldstejenta ikke vil i barnehagen, og turen fra parkeringen og inn kan da bli strevsom. Men så begynte vi med "førstemann", jeg trodde vel ikke at det skulle funke i all evighet, men det ser sånn ut gitt ;) Kanskje det virker i andre situasjoner også?!

  SvarSlett
 12. Haha - ja det er litt av en kunst å være Antitrasskjemper!
  Og ja - kjenner meg igjen... Det går over med åra - men så er det på'an igjen med barnebarn! Og gamle kunstner glemmer man ikke...

  SvarSlett
 13. Avledning og humor er gode triks, og samboeren min er super på det. Jeg er ikke så god på det, spesielt ikke når jeg er sliten. Tror mye på at man velge sine kamper. Linus får anfall hvis han ikke får slå av lyset når vi skal gå ut. Han når jo ikke opp til lysbryteren og det er fort å glemme i farten, så da kaster han seg ned på gulvet og vræler. Men vi har funnet ut at akkurat å slå av lyset kan han jo bare få lov å gjøre, så da slår vi på lyset og lar ham slå av etterpå. Så er han blid som en sol. I andre tilfeller står vi på vårt og han vræler. Det er greit det også. Ikke like moro selvsagt, men nødvendig. Og etter et par ganger så har han lært hvordan det er. Heldigvis kan vi forklare mye for ham slik at han forstår hvorfor vi gjør som vi gjør og hvorfor vi har de reglene vi har, og bortsett fra lysbrytergreia så er det ikke så mye trass her...enda!! Når vi skal i butikken så avtaler vi før vi går inn at i dag skal vi bare titte på lekene, eller vi avtaler at han kan få en banan eller en juice. Da gjelder det å holde seg til det når han ber om is inne i butikken og ikke vil ha banan. Da får han ingenting rett og slett. Det har funket fint. Ellers så funker litt omvendt psykologi ("Det tror jeg ikke du får til, det MÅ mamma gjøre"...) eller "Da går mamma først ut på badet...!!!" Takker for tips!! Skulle gjerne vært en flue på veggen når du drar i gang med en av historiene dine; )

  SvarSlett
 14. Jeg er mester i bæring av stivt barn ut fra barnehagen. :-D Det JEG VIL HA VANN/NEEEEII har jeg elegant fått stoppet ved at jeg har en vannflaske i bilen, så når han hyler i vei etter vann sier jeg bare: det får du så fort vi kommer i bilen. :-D Funker!! :-D Men ærlig talt, jeg gidder ikke stå der og dille for å få hjem ungen, det har jeg sett alt for mye av når jeg befant meg på "andre siden". Assistentsiden. Kjapt og enkelt, et stivt barn er lett å bære under armen. :-D

  SvarSlett
 15. Lillegull har lite trass, men jeg jobber med unger som har masser av trass. Det å være i forkant sparer deg og ungen for mye, men det er enklere sagt enn gjort... Litt trass er bra, men alt med måte ;)

  SvarSlett
 16. det funker ikke med minstemor, men når 6 åringen er trassig da teller jeg høyt til 10 å ser på han med store øyne..ikke alltid i forhold til trass, men når han er motvillig så bruker jeg det.
  1-2-3-4-5-6-7-8-9------å han har aldri drøya det til det 10 ende tallet, så hvis jeg må telle så langt en dag så vet jeg ikke hva som skjer, men kanskje det smeller ;) hehe

  SvarSlett
 17. Velkjente triks det der. Men er nok ein avdanka skuespiller no.....iallefall på heimebane:)

  SvarSlett
 18. Har erfart det samme som deg - være i forkant og avlede, gjerne lage avtaler i forkant når ungene er store nok til det. Og å prøve å være konsekvent når man først har sagt noe. (Og da heller tåle noe hyling, dersom det likevel skulle oppstå.) Meeen, som du sier... noen ganger gidder man ikke alt, og tar ungen under armen og går.

  Ser for meg vann/ikke vann-senarioet :o) Fikk meg en god latter her ;o)))

  SvarSlett
 19. Alle som har hatt et barn i den alderen vet at det er sånn det er. For meg hjelper det mye å vite at barn i 2-3 års alderen har ikke så mye behov for å forflytte seg. Når de er hjemme er de fornøyde med det, de har ikke behov forå dra i barnehagen. Når de er i barnehagen er de fornøyde med det. De har ikke behov for forandring. Når de er i bilen så er de fornøyd med å sitte rolig, høre andre prate, høre radio etc. De har ikke behov for å gå ut av bilen når de akkurat har satt seg inn. Og sånn fortsetter det. Legger man da inn en tur i butikken så er det vi voksne som har det behovet.

  God aften til deg fra ellen

  SvarSlett
 20. He he ja trass er en sjarmerende alder :-S
  Vi er midt i værste 2 års trassen her... mye som funker og andre dager funker ingenting. Går vel over... helt til neste trass alder:-P

  SvarSlett
 21. Eimund fikk satt inn dren i dag. Da anestesilegen ville hilse på ham, slo Eimund etter hånda hans. Hilse? NOT!
  Vet alt om trass og kan alle triksa. Men som du sier, ikke alltid man orker eller klarer å være like klok. Har hatt noen runder med illsinte, skrikende unger.
  Ellen :D

  SvarSlett
 22. Hahaha, ser dere for meg. :D Vi har det også gående med div, hele dagen, for tida hver dag. Nå bruker jeg reven som argument. "Kan ikke ta tre rompeakebrett med i bilen nå, vi henger dem HØYT på veggen, så ikke reven får tak i dem." Funka i dag. Kanskje ikke i morgen.

  Og så var det en pedagogisk person som sa: Er det riktig å kalle barna trassig? Barna bare utvikler seg til å bli selvstendig, og tester ut at de kan påvirke sine omgivelser. ;) Husker ikke hvem som sa det, men prøver å tenke på det når våre to er på sitt verste (eller beste?)
  Men trass er jo et greit ord å bruke sånn sett at da skjønner alle hva det er snakk om.

  SvarSlett
 23. Jeg er distriktsmester i bæring av stive barn. Avledning er det sterkeste kortet her også. Men noen ganger går det bare ikke. Jeg tenker bare "Bring it on!" når ungene klikker i vinkel. Om 60 år planlegger jeg min hevn! Jeg skal bli en tverr gæmlis. Mohaha.

  SvarSlett
  Svar
  1. Etter nærmere ettertanke innser jeg at 60 år kanskje er vel langt frem i tid for en som ikke akkurat er 18 lengre. Justerer fremtidsplanene om tverrskap til 40 år fra nå.

   Slett
 24. Fint å dele tips, ingen hensikt å sitte med det aleine :-) Eg berre forlet dei i bilen eller i barnehagen, altså latar som, då kjem dei med ein gong. Eg vert so lei av og til, men det er helst om morgenen. Kom gjerne med tips til korleis vi kan få sove litt lenger om morgenen. Heile familien er A-menneske, det er det som er så synd. Men fem-halv seks, ærlig talt, då er det natt!

  Og korleis handtere ein unge på 2 år som latar som han ikkje høyrer? Igår klarte han å opne ei malingsboks, fattar ikkje korleis han fekk den opp. Han er så stille når slike ting skjer, plutselig sto han med klesrulla i handa og malte veggen. Heiter ikkje Emil for ingenting, angrar på navnet. Lurer på om han er stille for at vi ikkje skal merke han, eller om det er fordi han er opptatt med noko. Fantegut!

  SvarSlett
 25. Jeg er ikke like fantasifull som deg (men du gav meg en god ide..), men jeg og forteller om ting, spør om noe og kort og godt avleder. Litt trass er deilig og sunt, men noen ting, som hyling på butikken, får meg og til å ta ungen under armen og gå hjem, uten varer og det man ellers kunne ønske var å få kjøpt på butikken ;)

  SvarSlett
 26. Avlede var en god idé, ja. Her er det forberedelse, forberedelse, forberedelse som gjelder. Og så hjelper det hvis vi ikke har det travelt heller. Nøkkelen er at hun ikke må få noen som helst slags egne idéer om hva som skal foregå, for da kan du være sikker på at vi kommer til å gjøre noe galt (i forhold til hvordan hun hadde tenkt seg at det skulle gjøres)...

  Hyggelig at du vil være med i give-away'en min - lykke til :-)

  SvarSlett
 27. Det var verst når eldstemann var 2 (nå er han 3). Lys i tunnelen og alt det der.. :) Er vi hjemme er det greit, da får han beskjed om å sitte ned et sted til han har roet seg. (Og jeg er overrasket hver gang at han gjør som han får beskjed om...!!? Kanskje underbevisttheten hans sier ham at han bare trenger et øyeblikk i ro og fred så blir det greit..eller noe?) Men så er det i barnehagen, eller i butikken eller.. osv.. Men avledning er jo genialt. Godt tips!

  SvarSlett
 28. Det beste trikset er vel å la være å få unger...... ;)

  Men vi har vel alle hatt unger som ligger skrikende på gulvet foran isdisken og roper IIIISSSS!!! :)

  SvarSlett
 29. Morsomt! - Å lese. Ikke med trassalder. Han vår begynner litt nå. Skal helst si nei til alt. Foreløpig går det greit å avlede med enkel humor. Men tror fort det kan bli meget vanskeligere.
  Lykke til!

  SvarSlett
 30. Takk for flott tips, alltid greit å kunne være i forkant. Her er størstejenta halvannet, så jeg må nok vente bittelitt med de store historiene ennå. Men det skal absolutt prøves, for selv om hun ikke er store nurket har hun er vilje større enn størst. Nå er hun ganske enkel å få UT av bilen, men INN er en annen sak. For ikke å snakke om av- og påkledning! Det har vært halvannetåringens (og da også foreldrenes) mareritt i laaaange tider nå. Heldigvis går det mot vår og sommer, så blir det iallefall x antall krangler mindre i løpet av dagen. :)

  SvarSlett
 31. Hehe, har ei jente som er snart 4 år. Og mandag denne veka, då kom ho i akutt trassalder, og det har vart siden! Bevaremegvel!! Prøver å vera pedagoisk, med roleg stemme og bekreftande visdom!! "mamma, ser at du er lei deg..." osv. Men stort sett er ho blokkert for gode og velmeinande avledningar og forklaringar. Så eg hadde ein slike episode i bhg, eg òg! Trur aldri dei ansatte har sett verken barnet eller mora slik før. Men eg behaldt i alle fall roen, den gangen.

  SvarSlett
 32. Eg vil vær 2 år og bo hos deg, kulaste mammen ever!
  Det e eg sikker på!
  Vi e jo ferdige med det der men her e det meir sånn, nei du kan ikkje spisa appelsin no for klokko e halv ett på natta og du skal på skolen i morra og KOFFOR I ALL VERDENS SOVE DU IKKJE FOR LENGE SIDEN!!! Med medfølgande himling med augene og smelling av dører, akk ja hver alder sin sjarm sies det, eg e litt usikker på det med sjarm og 13 åringar asså......

  SvarSlett
 33. Klokt sagt Pia, litt bråk må de alle lage på veien mot egen vilje. Terskelen for irritasjon har heldigvis utvidet seg hos meg siden vi bare hadde ett til nå å ha tre barn. Bevarer man roen selv hjelper det gjerne også :)

  God helg! Klem

  SvarSlett
 34. I barnehagen blir vi stolte over foreldre som TØR å ta ungen under armen og gå istedet for å dille, lokke, true og dalle i tjue minutter.
  Avledning er supert selvsagt, men går ikke det så syns jeg absolutt det er ok å sette foten ned og si at nok er nok.

  SvarSlett
 35. Kjekt med trass :) Gjelder å være i forkant. Ser at det er mange barn som er sjefen, det er vel en grunn til at en får utdelt foreldre? Viktig å være bestemt og snakke MED barnet. Forberede og ikke gi for mange valg. Ihvertfall ikke valg som barnet ikke har grunnlag for å bestemme selv. "Nå vil jeg at du skal være med hjem" og ikke "vil du hjem nå?" fungerer bedre. Hvis barnet sier nei så har det jo på en måte fått valget, og kan en krangle da?? Jeg bare spør...

  SvarSlett
 36. Mitt tips er å ha jesper juul i bakhodet, han (og sikkert mange andre) kaller det selvstendighetsalder, i stede for trassalder.. Det er jo det vi jobber for, at barna våre skal bli selvstendige, og det er det de prøver på når de vil gå barbent ute i januar..da trenger de selvsagt veiledning av oss voksne..og i blant trenger de å ha bli bært hjem fra barnehagen sure som grøss :)

  SvarSlett
 37. Jeg lo og jeg lo :) Og jeg kjenner meg så igjen :)Her er det både bæring og bending av stivt barn, og bærenekt om dagen.
  Så glad jeg fant bloggen din i denne blogglandia.
  Godt å lese om barn og foreldre som ikke bare er idylliske.
  Heretter fast leser :D

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails