mandag 10. oktober 2011

Ut av skapet? Og bærpresseriet

Nå har jeg kommet så langt innen blogging at jeg skal begynne å lette mitt hjerte.
Komme med intime betroelser.

Det gjelder på en måte elgen Albin.
Østfold.
Mitt opphav.
Altså, jeg er ikke i slekt med albinoelgen Albin. Men jeg har liksom fulgt med på Albins liv og virke. Fordi jeg er fra Østfold.

Hvorfor kommer du med dette nå, Pia? tenker dere.
Vel, på facebook trykka jeg "liker" for Askim Frukt og Bærpresseri. Og da tenkte jeg at noen sikkert trodde at jeg trykka "liker" bare fordi jeg så at andre gjorde det. Men jeg liker faktisk Askim Frukt og Bærpresseri! Jeg og Askim Frukt og Bærpresseri er liksom som hånd og hanske! Fot og hose!  Jeg er faktisk født der! (Ikke i selve bærpressa, da, men i Askim). Og fra barneåra i Indre Østfold har jeg mange gode minner om klirrende flasker. (Eller forveksler jeg nå med noe annet?)

Jeg husker at det var gøy med trallene de hadde der. Og så var det artig å sende kasser med saft bortover rullebånda. Ripssafta og rabarbrasafta forbinder jeg med stas og høytid. Den forfriskende eplemosten gikk unna på høykant, og det var herlig å meske seg med ferskt brød med eplegele.

Jeg klarer ikke helt å viderebringe denne Askim Frukt og Bærpresserigleden videre til mine barn, siden vi nå ikke bor i Askim. Vi har vært innom et par ganger, kjøpt med oss noen flasker, og that`s it.

Men er du noen gang i Indre Østfold, selve Østlandets navle, anbefaler jeg en tur innom Askim Frukt og Bærpresseri. Eller bærpresseriet, som vi sier.
Her har jeg dandert et stilleben av lysestake, eplemost og serviett.

Phuu! Nå var det ute. Nå har jeg skrevet det. Jeg er født i Østfold. Indre Østfold.

Har du mange gode minner fra Østfold?

Ha en herlig dag med eller uten epler!

44 kommentarer:

 1. Nyyydelig stilleben!:) Vi har forresten fått en hage fullt av frukt og bær, så dette var et dytt bak *dårlig samvittighet* Og ha en finfin uke, Pia!

  SvarSlett
 2. du er rågod på stilleben!! ;)

  jeg har faktisk ingen minner fra østfold... men jeg liker eplemost og eplegele...

  fin kveld til deg!

  klem beate

  SvarSlett
 3. Nydelig stilleben.
  Jeg har morsomme minner fra Østfold, har gått på skole der, det visste du ikke det!

  SvarSlett
 4. Ja,dette kan du ;o)

  Ha en fortsatt fin kveld.

  Klem Hege-Mamma til 3

  Du får melde deg på giveaway inne hos meg.

  SvarSlett
 5. Østfold er en hvit del av Norge for meg, dessverre. Var godt voksen før jeg var i Drøbak for første gang.

  Men most fra Askim hadde vi. Mener bestemt det var det nærmeste eplepresseriet i min barndom. Men da var det ikke mulig å få most av egne epler tilbake.

  SvarSlett
 6. Østfold...? Er det like i nærheten av vestfold? Eller er eg heilt på bærtur nå...?

  SvarSlett
 7. Aldri vært der.
  Stakkar.

  Men eplemosten er sikkert god.

  SvarSlett
 8. Benytter anledningen til å komme ut av skapet både som bloggleser (ved å kommentere) og som (opprinnelig) Indre Østfolding :) Mange gode kulinariske minner fra bærpresseriet, og ellers en fin oppvekst. Marie

  SvarSlett
 9. Elisabeth: Eh, jo, jeg vet alt om Skjeberg. Så kom ikke her.

  Marie: Kult! Både med bærpresseriet og oppveksten og alt:)

  SvarSlett
 10. Og takk for ros angående stilleben. Jeg vet ikke helt hva det er. Men tror det er å plassere dingser ved siden av hverandre.

  SvarSlett
 11. Jepp jepp. Mye minner fra indre østfold. Vesentlig del av barndommen er tilbragt der.
  Bodde i Askim ;) Gkk på Korsegårdskole.
  Levert mye frukt og bær på presseriet... senest en nostalgitur i år !! ;)

  SvarSlett
 12. Ingen minner at all, har sikkert gått glipp av noko.
  Og knurvete serviett på stilleben var vakkert!!
  Frå ShyB, som ikkje gidd å logge seg inn ;-)

  SvarSlett
 13. Jeg har minner fra indre østfold, men de er ikke spesielt gode, så de teller vel ikke? De er faktisk ganske ille, en kjæreste, ei fæl mor osv... Jeg fikk ikke saft eller eplemost en gang!

  SvarSlett
 14. Det må være et av de beste stillebena jeg har sett!!!
  Befriende å se noe annet enn perfekt oppstilte bilder!:)
  Jeg har vel ikke tilbringt så mye tid i indre østfold akkurat. For å være nøyaktig har jeg vært der en gang.
  Men jeg har smakt eplemost fra dette presseriet da!:) Har nemlig en svoger fra Ørje:)
  Fortsatt fin kveld til deg!
  Klem!

  SvarSlett
 15. Har ikke vært i indre Østfold jeg, men skal jeg dit en gang skal jeg absolutt innom Askim Frukt og Bærpresseri :)

  Fin høstkveld til deg Pia
  Klem Tonje

  SvarSlett
 16. Indre Østfold og Askim er vel verdens navle er det ikke? ;) Husk Pia, neste gang du er i nærheten av pressa, så får du plinge på, så skal jeg fikse no godt til deg, f.eks vafler med eplegelé og rips- og bringebærsaft (fra pressa såklart!) :)

  Og jaaa, Albin er dypt savnet i de indre østfoldske skoger.. Store artikler om ham i lokalavisa hver dag...

  Og et par opplysninger; Drøbak ligger ikke i Østfold, men ikke så langt unna heller da.. Vestfold og Østfold ligger forsåvidt ved siden av hverandre, men har Oslofjorden imellom seg :)

  SvarSlett
 17. Den eplesafta der har vi også kosa oss med i alle år. I allefall siden jeg kom inn i svigerfamilien min. Etter eplehøstinga ble eplene kjørt til Askim-presseriet og vi hadde flasker gjennom hele vinteren. I år er første året vi ikke plukker epler. Huset og eplehagen er solgt ut av familien. (og hehe - jeg la faktisk merke til at du LIKTE den siden på fb.... stussa litt. Men mista ikke nattesøvnen, altså ;))

  SvarSlett
 18. Hællemåne - har bare bra minner jeg, fortidsminner og nåtidsminner!
  Har aldri vært på bærpresseri, men har kjøpt mye derfra! Nyyyydelig eplegele har døm åsså!
  Fint stilleben!

  SvarSlett
 19. Her avleverte vi ca 46 kilo epler på Askims mottak i Rygge (nei, har ikke vært på presseriet i Askim), men det aller beste vi mottar i retur er faktisk pæresideren og rips- og solbærsafta! Nam, nam!

  Hilsen Hustvedts (som ikke får kommentere som meg selv....)

  SvarSlett
 20. Ingen minner fra indre Østfold. Jeg kjente ei jente fra Mysen en gang i tiden. Hege. Mysen ligger i Østfold, gjør det ikke? Hun var hyggelig. Men også min eneste connection til Østfold. Hvis Mysen ligger i Østfold da.

  Minner er fint.

  SvarSlett
 21. Fin serviett..! :D

  Jeg er vestlending - men har emigrert sørover.. :)

  SvarSlett
 22. Har ikke mange minner fra Østfold. Men ett bra da. Tok videreutdanning på høyskolen i Halden og dreiv å pendla fra Asker og helt dit en dag i måneden i et år. Og jeg gjorde en bra eksamen, - det var et nervøst, men godt minne :) Ellers bedriver vi vel bare gjennomkjøring på harryturer...

  SvarSlett
 23. Tror nesten at minner smaker best med de som deler de samme minnene? :)

  SvarSlett
 24. Jeg får egentlig ganske krampe av ordet "stilleben". Men jeg har skjønt at jeg må lære å leve med det om jeg skal lese interiørblader og diverse blogger. Bortsett fra DET, høres det ut som om du har barndomsminner jeg også gjerne skulle hatt. Og jeg har vært i Østfold. I -93, tror jeg. På turnstevne. Slå den! ;)

  SvarSlett
 25. HÆRLI` stilleben. Jeg er også fra Østfold...men ikke fra indre. Liker saften fra Askim bælgøtt jeg.
  Husker vi leverte epler og fikk saft tilbake. Mmmmm....lokale jokern våres selger faktisk saft fra Askim. Tror kanksje jeg skal kjøpe meg en flaske. For å mimre. Det ER jo faktisk ille gøtt!
  Marte

  SvarSlett
 26. tjihi!
  joda - Pia vet hva stilleben er;)
  hun er stadig inne å sniktitter på oss interiørbloggere..
  Pia er ikke bare fra Indre Østfold, hun er en skap-interiør-blogger!
  Jeg ELSKER Eplemost! Jeg lover å sjekke ut most'en om jeg er på de kanter, det er nok ikke så ofte dessverre.
  Ha en fin kveld!
  klem ...(skal du bli- om bare litt- interiørblogger, MÅ du alltid signere med KLEM)
  Klem Tone

  SvarSlett
 27. Først: Tusen takk for at du får meg til å le:)

  Vi fikk en flaske eplemost fra Askim frukt- & bærpresseri fra min kjære søster som har epletrær...

  Jeg og kjæresten spratt flaska og nøt som det skulle være den mest dyrbare vin...vi måtte stoppe oss selv og spare, så barna får litt til frokost i morgen. Den er så god! Rabarbrasaften også vekker mange barndomsminner. Den må jeg skaffe:)

  Flyttet hjem igjen til Østfold - fine østfold! Men aldri vært i Askim;)

  SvarSlett
 28. Min erfaring med Askim er Thomas. Hilsen Ellen Roberg-Askim

  SvarSlett
 29. Må med skam bekjenne...jeg har ikke vært i Østfold. Har jeg gått glipp av noe? Liker godt frukt-og bærsafter:)
  Nice stilleben;)

  Trine:)

  SvarSlett
 30. Wow. Takk for at du deler. Og du vet at det hjelper å snakke om det! ;D

  Slutter meg til gjengen som beundrer stillebenet ditt! Fantastisk! Ha en fin dag i skogen, da du. Klem

  SvarSlett
 31. Der var jeg også ofte som liten :-) Herlige minner og nydelige smaker!

  Når det gjelder Albin, i går var min makker og jeg innom ferskvare for å kjøpe middag. Han valgte elgkarbonader som jeg forøvrig synes var litt bleke - jeg påsto hardnakket at det måtte være Albin han spiste ! Hun bak disken flira litt - hadde sikkert hørt den før..

  SvarSlett
 32. Få minner fra Indre Østfold, men jeg fikk veldig lyst på saft!

  SvarSlett
 33. Jeg har vært på Øsssfoillbadet! Det var vel stort sett det som var i Askim? Gode minner.
  Jeg har også vært i Spydeberg, men ikke så gode minner.

  Fruktogbærpress har jeg hørt om og fortært fra, men ikke vært.

  SvarSlett
 34. Jeg bodde på Slitu, som vel er så Indre Østfold som det kan få blitt, fra jeg var 9 til 19. Mange fine minner! Plukket bøttevis med rips hver august, og epler, og fikk fine flasker fra Bærpresseriet.For meg var det mer Mysen, fester på Bøndenes hus og Bon Jovi enn Askim, Heimen og Depeche Mode, men Askim var jo litt mer storby enn Mysen og dermed spennende. Dette begynner å bli noen år siden :-)

  SvarSlett
 35. Mmm, sånn saft drikker jeg hver gang jeg er på besøk hos tanten min i Ski! Iallfall tidligere da jeg var yngre. Gode barndomsminner som kom fram da jeg så flaskene dine på bordet der :D

  Klem

  SvarSlett
 36. Så derfor alt dette maset om Askim hver gang vi har for mye frukt og bær i Bustehjemmet? :p
  Som ektefødt SÆRPING har jeg selvfølgelig mange gode minner fra Østfold. De strekker seg over godt og vel 24 år, og jeg stortrives :D

  SvarSlett
 37. Hmm, tror ikke jeg har vært i Østfold. Men siden du kommer fra Østfold er det helt sikkert et fint sted. Har sittet og mimret selv i dag. Sett i gamle fotoalbum og mimret. Er det alderen som gjør det? At vi mimrer altså?
  Ellen :)

  SvarSlett
 38. Nå skjønner jeg hvorfor jeg digger måten du skriver på :) Vi er jo født på samme sykehus. Som forøvrig er lagt ned...sier sitt ;P

  SvarSlett
 39. Designhund: jeg er ingen skap-interiør-blogg-leser - jeg leser bloggene deres åpent og ærlig:) Og jeg blir imponert og inspirert. Men all den klemminga har jeg ikke helt skjønt. Men klem, ja, til deg og:)

  Cecilie: Slitu er absolutt indre Østfold. Og jeg klarte meg gjennom innlegget UTEN å nevne at jeg er vokst opp i Trøgstad - det var liksom ille nok med Askim...

  Anonym: He he, godt vi er flere fra samme sykehus. Morfaren min døde rett etter at jeg ble født, på det sykehuset. Vet ikke om det var synet av meg eller oppholdet på sykehuset som tok knekken på`n.

  SvarSlett
 40. Så hvitt er altså denne delen av Norge så jeg trodde at Drøbak som selvsagt ligger i Akershus lå i Østfold. Hvis dere forsto?

  Ellers gjennomkjøring.

  SvarSlett
 41. Jeg er ogsa fra Ostfold - fra Halden! Regner med jeg kan si det siden jeg bodde der fra jeg var 6 til jeg flyttet hjemmefra som 18-aring? ;-)
  Har ogsa gode minner om barpresseriet. Vi leverte epler og fikk deilig saft i retur. Stor stas og utrolig godt! Savner det...

  SvarSlett
 42. Askim bærpresseri er verdt ett besøk :) Men jeg må nok tilstå og si at jeg har satt mine ben der alt for sjeldent selvom jeg var nærmeste nabo i ett par år. Var på omvisning da, fasinerende!

  SvarSlett
 43. Mange gode minner fra Østfold, ja :) Har slengt fra meg mye bær på presseriet og bytta inn i eplemost og ripsgele! Alle vi som er fra Askim er vel litt stolte av eplemosten vår! Visste ikke at du også er derfra, Pia - artig!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails