torsdag 22. september 2011

Selvkritikk? Og grubling.

Jeg liker jo å himle med øya over veldig mye. Men mest himler jeg over meg sjøl. Som for eksempel i går da jeg ironiserte over amerikanske mødre som melder kidsa på skjønnhetskonkurranser. For hvis jeg tenker etter, har jeg vel bittelitt av den samme motivasjonen sjøl - jeg legger ut bilder av ungene mine nettopp fordi jeg er stolte av dem.

Jeg regner med at også skjønnhetsmødrene er stolte av ungene sine. Men de drar det litt lenger enn det de fleste av oss gjør...

Akkurat det der med å legge ut bilder av ungene er noe jeg stadig grubler over. Blogginga har gjort meg mer og mer bevisst på dette med nettvett. Jeg synes jeg er god på nettvett. Men jeg bryter med ekspertisens råd når det gjelder dette med bilder. For å legge ut bilder av barn er noe man ikke bør gjøre. Mener noen.

Nå har jeg ikke helt panikk fordi jeg har slengt kidsa ut til dere villdyr som leser bloggen min. Jeg har reflektert over nettvett her og her. Og jeg mener fortsatt det samme.

Med sunn fornuft, respekt og gjennomtenking av det man legger ut, burde det gå greit.
Et bilde som dette, der ingen navn nevnes, synes jeg er helt uproblematisk.


Hva med deg? Er du bevisst på dette med nettvett? Er du noen ganger usikker på om du deler litt for mye?

Ha en reflektert dag med eller uten grubling!

19 kommentarer:

 1. Tenker på det hele tiden, og kommer ofte i tvil..vet jo aldri hvem som er innom..

  SvarSlett
 2. Jeg tenker ofte på det, og det er en del type bilder jeg helt bevisst unngår. Man vet jo aldri...

  SvarSlett
 3. Jeg har tenkt mye på det selv om jeg er ny blogger. Synes jo det er veldig trivelig å "treffe" mange koselige bloggere og deres små rundt om i bloggland, men har selv landet på at jeg ikke vil legge ut mine barn, bare duse - halve ansikter i så fall...men skjønner godt hvordan du tenker og vil absolutt ikke fordømme noen som gjør det....
  :-)

  SvarSlett
 4. Jeg ville aldri legge ut bilder av venner og bekjente uten deres tillatelse. Jeg publiserer heller ikke bilder av andre på Facebook som ikke har gitt tillatelse. Det jeg tenker på for dere som ha små barn og publiserer bilder av dem, er hva de tenker om det når de blir eldre og får egne meninger...

  SvarSlett
 5. Jeg har bilder av Eskil. Spør han alltid først, og legger aldri ut bilder jeg kan komme til å angre på, eller som jeg tror han ikke hadde likt. Men jeg legger nok ikke ut så mange bilder av han nå som før! Jeg har dessuten kopisperre på bildene mine så da føler jeg det er tryggere, når jeg vet at ingen kan lagre de på sin egen data! Ha en fin kveld!! KLEM.

  SvarSlett
 6. Ja jeg tenker en del på det,
  særlig når jeg legger ut bilder av ungene. Men som du sier med litt sunn fornuft så tror jeg ikke
  det kan bli så galt om man legger ut bilder av sine søte små. Men som Fru Tunheim nevner så tenker jeg ofte over at det skal være bilder ungene og forhåpentligvis vil synes er koselig å se også som voksne.....

  Klem

  SvarSlett
 7. Sjeldnere og sjeldnere eg legg ut bilder av ungane... Har vel tenkt meir over det etter to år med blogging? Men viss ein bloggar om barn, ville det vere veldig kjedeleg å aldri få sjå dei???

  E

  SvarSlett
 8. Tenker grundig gjennom det hver gang, og står for det som jeg legger ut :)
  Ha en flott kveld :)
  Klæm

  SvarSlett
 9. Eg tenkjer på det, og har ein mann som har klare grenser for slike ting, så eg må nesten retta meg etter dei, og dela bilete der borna er synlege, men ikkje så lett gjenkjennelege. Veit ikkje heilt kva me er redde for då, eigentleg. At nokon skal sjå kor fine ungane våre er og komma og "ta dei"? I så fall tenkjer eg: kan ein då senda inn gratulasjon med bilete og namn til avisa? Den blir jo lest av mange fleire... Så kva er det eigentleg som er "skummelt"? Kanskje at det hamnar bileter ute som framstiller borna på ein måte dei seinare vil vera flaue for? Synest der er kjekt å sjå dei flotte borna dine og andre sine, og er litt lei for at eg ikkje kan "skryta" litt sjølv også. For mine er sjølvsagt aller finast :P

  SvarSlett
 10. Jeg tenkte MYE på dette for en stund siden. Da hadde jeg en annen blogg, en litt mer "mammablogg". Etterhvert ble det så mye grubling, at jeg la ned hele bloggen og begynte helt på ny. Nå har jeg en ren "kreativ" blogg, og har bestemt meg for å ikke legge ut bilder av jenta mi(jaja, litt ugjenkjennelige bilder blir det jo.

  Det er deilig å slippe akkurat den grublinga, men jeg har ingenting imot de som velger å gjøre det:)

  Klem

  SvarSlett
 11. Røsslyng: Jeg tror at mange tenker på det at ungene seinere skal bli flaue over bildene. Men der er vi nok ulike i de ulike familiene - vi elsker tull og fjas, gutta digger rare bilder og skulle gjerne sett at jeg la ut villere bilder enn det jeg faktisk gjør. Jeg leser blogger der de legger ut enda mer info om barna sine enn det jeg gjør, og jeg reagerer ikke på det.

  SvarSlett
 12. Grubler ofte på dette jeg også.
  Jeg har valgt å legge ut en del bilder av ungene, og jeg skriver hva de heter.
  Bloggen min handler mye om familie, barn, foto, barneklær... Og uten bilder av ungene, kunne jeg igrunn sluttet det av:)
  Men jeg hadde ikke lagt ut bilder av de halvnakne eller skrevet ting om de som utenforstående ikke har noen grunn til å vite.
  Håper de kommer til å tilgi meg når de blir store:)

  SvarSlett
 13. Tenker på det, men syns sjøl jeg har full kontroll. Jeg greier ikke se hva som kan være så farlig.
  Man kan komme i aviser uten å godkjenne det først, det er flere lesere der. Hva er det vi er så redde for?
  Hvis blogginga består så er det jo masse historie som kan leses om noen år, positivt syns jeg!

  SvarSlett
 14. Jeg har vært og tenkt litt sånn både-og.. Hehe..
  Jeg fjernet alle bilder av barna på nett for noen år siden.
  Men så har jeg gradvis lagt ut flere.
  Men det er aldri nakenbilder å slikt..
  (ja, noen legger jo ut nakne barn også)
  Og jeg legger aldri ut bilder av folk uten deres tillatelse...

  Barna mine (de store) legger ut "verre" bilder av seg selv på FB enn hva jeg gjør i bloggen.
  SÅ jeg tror ikke jeg kommer til å høre det fra noen av dem når de blir eldre..
  Men bilder kan jo med enkelthet fjernes etterhvert ;)
  Og man blogger vel ikke for evig og alltid eller?
  Eller har du tenkt det? =}

  SvarSlett
 15. Verre bilder = bilder de gjør seg til på å slikt.. hehe.. Just as you know ;)

  SvarSlett
 16. Marta: regner med at de tilgir deg, ja...

  Mormor: Godt når en erfaren og oppegående dame kommer med sin mening - helt enig med deg!

  Thing: Tror nok at "ungdommen" legger ut mye verre bilder av seg enn de bildene vi legger ut, ja:)
  Og så er det jo som du sier - etter noen år eksisterer kanskje ikke denne bloggen lenger, og i den enorme verdensveven skal det bli vanskelig å lete fram til akkurat det og det bildet...

  SvarSlett
 17. Viktig å tenke på, selv legger jeg jo aldri ut bilder av mine barn... men siden du er en av de som gjør det (: må jeg jo bare si at jeg DIGGER posinga til minstejenta di i forrige innlegg - gav meg en god latter!

  Stor klem til deg som er modig som deler og som likevel bruker vettet!

  Hilde Iren

  SvarSlett
 18. Jeg legger ut bilder av ungene. Jeg er ikke redd for "utenomverden", men jeg tar hensyn til ungene selv. Det skal ikke bli megaflaut at mamma har blogg.

  Ellers anbefaler jeg masker til ungene om de trenger å anonymiseres. Jeg fikk i alle fall masker fra Blåbær i dag, og det var stor suksess.

  SvarSlett
 19. hva skal jeg si da....jeg har jo en anonym blogg, og prøver bevisst å legge ut bilder der de ikke er gjenkjennelige, dersom jeg legger ut bilder av dem.

  For det er vel endel ting jeg skriver de kanskje ikke vil ha på rullebladet når de skal bli statsminister eller dronning en dag...

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails