mandag 12. september 2011

Hår. Og bier.

I boka Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kidd leste jeg en setning som gjorde inntrykk på meg. Nemlig den som står på s. 11: "Det er på håret man ser hvilke jenter som ikke har mødre"

Det føltes som et slag i ansiktet. Eller i panna. Eller whatever. For jeg suger når det kommer til hårstyling.

Jeg har prøvd med spenne eller strikk en gang i blant, men gleden står ikke i taket, for å si det mildt. Jeg har gått til det drastiske skritt og kjøpt en Barbapapa-hårbørste, uten at det ble noe mer schwung over hårstellet.

Så henter jeg i barnehagen. Jeg ser ikke mitt eget barn. Jeg ser bakhodet til noen velstelte, friserte småjenter. Altså ikke mitt bustebarn. Men sannelig, jeg sier dere - veslas kontaktperson hadde fiksa veslas hår! Ei flette, til og med! Jeg gir meg ende over! Og jeg vurderer å hyre inn en fra barnehagen som kan hjelpe oss med å få bustebarnet til å sove hele natta. De får det sikkert til. Vi klarer det ikke.

Er du flink til å stelle ditt barns hår? Eller barberer du av alt?

Ha en hårfin dag med eller uten børste!

59 kommentarer:

 1. Off, ikkje snakk om det ein gong. Her er det hyling og skriking berre for å få det kjemt... Fristande med kortare sveis ja, men der streikar faren. Så då har eg sagt at han får kjemma ho sjølv, han som er så opptatt av at ho skal ha langt hår;) Godt det ikkje er berre oss som dreg oss i håret ved nemnte tema...

  SvarSlett
 2. Vakker flette!
  Vi kjører alltid innom frisøren på vei til barnehage/jobb, og styler oss, eg og Elise.
  Så Elise får ofte ei slik flette, evt. setter frisøren opp håret hennes i litt forskjellige kunstneriske oppsatser (heiter det det...?)
  Viktig for selvtilliten til dei små å vera vakker på håret veit du!

  SvarSlett
 3. Hehe.. Jeg barberte hodet til Daniel da han var 4 mnd, men siden da har jeg nøyd meg med å klippe det helt kort. Fordelen med kort hår er at man ikke trenger å gjøre noe som helst med det.. Men det er kanskje ikke like populært med helt kort hår på små jenter!?

  SvarSlett
 4. Fin flette :) Eg er guttemamma, så trenger ikkje tenke noke særlig på håret. Trur egentlig det er like greit, for ingen av barbiedukkene mine hadde hår igjen når eg var ferdig med dei ;)

  SvarSlett
 5. Hehe... du er ikke alene. Jeg er glad for gutter no, min datter skal ha det løst eller "pippifletter" Heldigvis! For å hår styler er jeg LANGT i fra;)

  SvarSlett
 6. Vi har barbert det av, faktisk... Men vi har gutter, og med ekstremt tjukt hår! Vi sparer nok på vinterpelsen, og uti mars blir det kanskje en flette eller to :)
  Du har jo lagd fine musefletter en gang? :)

  SvarSlett
 7. hehe barberer faktisk av alt;) skulle klippe jr i går med maskin og bomma litt på lengden kan du si, han er nå MEGET kort klipt eller skamklipt som mannen min sa:) vi trenger nok ikk eå klippe igjen før til neste høst;)

  SvarSlett
 8. Dårlig med hårstyling her ennå, men jeg har klippet bort 2 syltetøyklumper allerede, da:)

  SvarSlett
 9. Vi har en vidunderlig seanse hver morgen hvor mor og datter grer hverandre med myke bevegelser mens vi hvisker koseord til hverandre og velger ut hvilke hårspenner som vi føler inni oss er akkurat riktige for akkurat denne dagen...

  SvarSlett
 10. Er driiiiitdårlig på hårstell..... Heldigvis har guttene så kort hår at det ordner seg selv, og minstefrøkna har så glatt rettnedhår at det også ordner seg selv ;)
  Det er nok en grunn til at jeg selv også har kort hår ;)
  Klæm

  SvarSlett
 11. Huff ja, gruer meg til lillepia blir så stor at jeg må ordne håret hennes... Den tid den sorg...

  SvarSlett
 12. Well William is a boy so luckily I don't have to worry much in that department but honestly, even so, he has hair like a wild thing. It falls in crazy curls long past his shoulders and is just messy, messy, messy. But adorable so I refuse to cut it until he's much older.:)

  I don't think I'd be much good at doing a little girl's hair though...my own is proof enough.:) I am one of those lazy women who don't even spend one minute on my hair, ever. :)

  SvarSlett
 13. Elisabeth innerst i veien- fyyyyy!

  jeg vurderer barbering.

  Er glad barnehagetiden er over, nå slipper jeg hente - plukker henne opp i skolegården og håper ingen ser det er min unge. De var bare 3 jenter på hennes avdeling i barnehagen. 2 av dem hadde langt lyst hår og frisørmammer, den tredje hadde afrikansk far og nydelige fletter. Og så bustetrollet mitt da, som rev ut strikker og klemmer om jeg hadde klart å feste det på henne- jeg var flau.

  Hun har blitt LITT bedre. Det hender hun børster det faktisk, og noen ganger fletter jeg det om kvelden etter dusjing med en halv flaske balsam, det blir ganske bra. Men stort sett er det en evig kamp...

  SvarSlett
 14. Den ene barberer jeg. Den andre får jeg frisere av hjertens lyst. Synd jeg også suger i hårstyling! ;)

  SvarSlett
 15. Forsøkte meg med hårklemmer. Det ble det brått slutt med da hun begynte å putte dem i munnen. Nå er det hårstrikk i luggen for å holde den borte fra øynene eller musefletter.
  Den boken du har lest må være gammel, for du er vel en god mamma selv om ungen sin hårsveis ser ut som Ronja Røverdatters?
  Troli

  SvarSlett
 16. Vi har også en sånn i barnehagen. Fikk beskjed om å ta med strikker, og der var jeg ikke vanskelig å be!

  SvarSlett
 17. Jeg er sånn noen lunde god på hår. Men det blir ikke brukt så mye tid på det om morgenen, må jeg innrømme. Enklest mulig da, og så slår vi mer til når det er fest.
  Men jeg må innrømme at da 6-åringen klipte seg selv kort-kort for et par år siden, hadde vi en enkel hårtid... (Noe som særlig passet godt for far...)

  SvarSlett
 18. He, he, godt å høre at det er flere som er dårlig på hårstyling. Jeg er elendig, men har i sommer fått leksjoner av niese på 14 år som har prøvd å lære meg rotfletting. Det så vel omtrent ut som om det var Sara som hadde gjort det selv.
  Jeg skjønner bare ikke hvordan de klarer å få med ALT håret i disse flettene. Hos meg er det alltid veldig mye som tyter ut...

  SvarSlett
 19. Hihi..
  De er flinke i barnehagen!
  Det var faktisk der jenta mi også fikk sin første hestehale:)

  Skjønn flette:)

  SvarSlett
 20. ehh...jeg vasker det innimellom- Teller det?

  SvarSlett
 21. Kan jo ikke være flinke til alt!:)
  Kan ikke skryte på meg de store hårferdighetene jeg heller:)
  Men så lenge jeg bare har gutter, er det jo ikke så farlig:)
  Mitt hår ser særdeles lite fint ut uansett...:) Slik går det når man får utdelt tynt og pistrete hår som det ikke engang er vits å prøve å gjøre noe med:)

  Håper kvelden din er fin!
  Klem!

  SvarSlett
 22. En i barnehagen hadde flettet lilingens hår her om dagen også. Jeg prøvde å skryte uhemmet ihåp om at dette skulle bli en vane..

  Jeg prøver og fikse, men er nok som deg, den med busteungen i barnehagen. Det hjelper heller ikke akkurat på at lillingen konstant river av seg hårstrikk.

  SvarSlett
 23. Jeg klipper nå både barna og meg selv. Far barberer sin egen skalle. Så man får vel si at vi er sjølgående. MEN jeg var hos frisør nå for første gang på 1,5 år og klippet. Min kjære, Thomas JAN som han nå heter, har nemlig blitt instruert i hårfarging!!!

  SvarSlett
 24. Eg var, og er, dårleg på hårstyling!
  Men jenta di er søt, både med og utan flette, eller bustehår!
  Og du var nydeleg med pannelugg :)

  SvarSlett
 25. Flettegreier, det kan eg faktisk! Men seansen foregår under tvang....og eg har fått tak i hårstrikk som er VOND å dra ut- sånne små gummistrikkar. Sadistisk mor sikkert? Dessutan er det lusesesong, og DET vil eg ikkje ha i hus, så herifrå går ingen ut døra med blafrehår. ;-)

  SvarSlett
 26. jaahh!!

  her brukes det god tid på gulleklumpedumpestumpen min sin bølgende og skinnende hårmanke.

  men jeg får ikke lov å lage fransk flette på han.

  snodig..?

  Og ja, jeg er en av dem som driver og fletter håret på ungene på jobben min. Blant annet ei jente som foreldrene aldri hadde noensinne fått røre håret til!

  SvarSlett
 27. Forresten- det har forundra meg meir enn ein gong det barnehagepersonalet får til av ting som foreldre ikkje får til. Flinke er dei!

  SvarSlett
 28. Fletting og hårfiksing er jeg faktisk ganske flink på! ;)
  Nå er jentene mine ikke så gira på fletter lengre, og jeg har funnet ut at mini skal få slippe. ;)
  Men han blir ikke barbert, hehe.

  SvarSlett
 29. Far vil maskinklippe gutten, mor vil ha langhåret med 70tallslook... ser bare uklippet ut . og nå også med lilla lim i håret etter et kutt i hodet igjen.

  Ellers så husker jeg den kommentaren far den boken - vi barnehagemammaer og pappaer kan nemlig se om mor eller far følger døtrene om morgenen... er det stygt å si? Uansett - lett å se...

  SvarSlett
 30. haha.. flink og flink.. klarer å fikse litt hår om det er ønskelig, men eldstejenta liker helst å ha det slett.. så det var moras store "happy hour" da hun bestemte seg for å ville klippe håret som var midt på ryggen helt opp til skuldrene tidligere i sommer. Ble mye mindre tugger da altså.. Nå kan det til nød puttes i en helstehale.. men hun vi jo ikke så klart..
  Og minstejenta har fortsatt skikkelig "guttesveis".. Så lite fixing der også altså.. Storegutt klippes hjemme med maskin...

  Så når jeg tenker etter, så kan jeg (i følge den boka di) karakteriseres som at ungene ikke har en mamma... :P

  SvarSlett
 31. Her i familien kommer håret sent,
  men godt.
  Altså har ikke snart-2-åringen noe særlig med hår ennå..
  5åringen har verdens glatteste hår, så alt sklir ut...
  Tenåringen "steller" sin egen lange lugg..
  6åringen er nok mest forfengelig,
  men lettstelt..

  SvarSlett
 32. Ikke flink. I gode perioder grer jeg henne både morgen og kveld. Er egentlig litt usikker på om det har vært noen gode perioder etter hun ble født. Hun ser ut som Raske menn på håret. Og nå har vi fått ei snelle til som sikkert også kommer til å se ut som Raske menn.

  SvarSlett
 33. Åh himmel, den traff midt i magen her også. Nå må alle tro at minstemor ikke har en mor! Hun er straks 4 1/2 år, og hun har ennå ikke klippet seg, ever!!! Og hun/jeg/pappaen grer håret svært sjelden. Jeg truer med at vi må klippe vekk alt, og jeg har nesten trodd det et par ganger også, når rastaflettene begynner å lage seg selv... Det verste er at jeg synes det er gøy å style hår (ikke mitt eget:), men hun steiler og hyler, og det er ikke gøy. Av og til MÅ vi bare, men ikke vil hun klippe det heller, for hun tror det gjør vondt. Eller, hun vet jo at det ikke gjør det, det gjorde iallfall ikke det da vi klippet ut den tyggisen den gangen... Hjelper ikke å være med når storebror klipper seg heller, eller friste med barnefrisører med overraskelser på lur, ja ja, hun vokser det vel av seg, eh...
  Klem B:)

  SvarSlett
 34. Haha, som om jeg skulle ha skrevet det selv. Jeg kan ingenting når det gjelder hårstyling. Når tøtta i tillegg har verdens mest krevende hår, så ender det rett og slett med en enkelt hestehale, sånn ca hver dag.

  Nå har jeg fått tips om Moroccan oil, eller noe sånt. Og øyner håp. Kanskje slipper vi hyling hver morgen ;)
  Goooood kveld (eller natt)!

  SvarSlett
 35. Morsomt..
  Jeg har lært meg å flette nå..men var håpløs når de var små...
  Ønsker deg en fin uke
  :)

  SvarSlett
 36. Rannveig: Ha ha, ler av Raske Menn-sammenligninga - vesla mi har jo også sånn tynt, lyst hår. Og veldig Raske Menn-aktig til tider:)

  SvarSlett
 37. Jeg har (heldigvis i alle fall i hårsammenheng) en gutt, og han får smake maskina ja. Aner virkelig ikke hva jeg skulle gjort om det hadde vært jentehår som skulle stelles og stulles og sryles..seriøst.

  SvarSlett
 38. JEG er mer enn villig til å gjøre altmulig fiksfakseri med håret til snuppeline.
  HUN er derimot sterkt imot slik styling på morran. Og de fleste andre tidspunkt forsåvidt.
  Sånn går no dagan...!
  Vi har fått trumfa igjennom at hårbånd som holder LITT av håret bakover er minimum da ;)

  SvarSlett
 39. Bare fjonehår på snuppa her. For kort til å styles. Eller nei, det kan vel være i strikk. Kanksje jeg må bruke mer strikk på henne? Men flette funker ikke. 6-åringen fletter jeg gjerne (ja, jeg er faktisk ganske god på sånt!). Men 9-åringens hår får jeg ikke røre. Hun er guttejente så det holder!

  Når det kommer til klipp av 1-(snart 2-)åringens lugg overlater jeg det til pappaen.

  SvarSlett
 40. Kjenner meg igjen - de fineste flettene får hun i barnehagen! Jeg får det ikke til, desverre.

  Enten er det så flokete at det er en lang kamp før noe strikk kan brukes, eller det er nyvasket, nykjemmet og glatt som regn på "hålke".
  Så det er sjelden de strikka jeg fester varer heile dagen, men jeg prøver meg på hestehale eller musefletter av og til.

  SvarSlett
 41. Merkelig setning.. :)

  Mine hadde kort hår som barn, men nå er det langt, og de tar seg heldigvis av stellet selv..

  SvarSlett
 42. Ikke for å vri saltet rundt i såret her, men jeg elsker å stelle håret til min datter.....(jeg drømte alltid om å bli frisør da jeg var liten). Og hun har faktisk alltid likt å bli ordnet på håret! Jeg får både flette og sette det opp, og hun liker det! Hun fikk sin første klemme da hun var noen måneder, og har brukt slikt siden.....
  Jeg jobbet i barnehage et år, og da kom foreldrene med stikker og hårpynt til både bursdager og andre festligheter, og jeg pyntet, og storkoste meg!
  Fletten som datteren din har, hadde du fiiint klart å lage selv, det er ikke vanskelig i det hele tatt!
  Nå er datteren min snart 9, og ordner håret selv asså.... Men hun fletter gjerne venninnene sine, så vi har det kanskje i genene??
  Sorry....

  SvarSlett
 43. Jenta mi så ut som en kloning av Ronja Røverdatter, sønnen min har 5 mm piggsveis. Det sier vel sitt;-)

  SvarSlett
 44. Jeg har to gutter og har selv vært deres frisør i alle år...har mest brukt maskin. De har gått et par ganger til frisør, men sier at de blir jo helt make hvis jeg klipper (kanskje frisørfaget har gått glipp av en flinking?) he he.
  Fletten var fin :)

  SvarSlett
 45. Jeg har alltid hatt kort og lettstelt hår. Hår som skal flettes og styles fungerer ikke for meg.

  Cecilie

  SvarSlett
 46. Uff... in my face her også. Kan flette og sette opp og sånn, men får liksom ikke helt tiden til det om morran, dessverre. Stakkars barna. Så nå går kanskje flere rundt og tror at de ikke har en mor altså. Uff a meg.

  SvarSlett
 47. Jeg er en skikkelig dilledame som har sekkevis med hårstæsj og elsker å dandere hår. Hva gjør så en sådan dame når hun får en datter med hår striere enn syndefloden kombinert med en konstant trang til å iføre seg mer eller mindre kledelige hodeplagg? Man lar ambisjonene om nydelige pariserfletter og andre kreasjoner på topplokket fare og passer heller på at manken i det minste vaskes iblant... Nå krysser jeg fingrene for at minsteprinsessen har arvet sine mors krøller slik at det i det minste går an å flette litt og dandere litt og sånt. Men først må det komme hår, og så må vi se om hun har arvet søsterens fetisj for hodeplagg - og så må vi se om det i det hele tatt blir tid til slike krumspring om morgenen... Den som lever får se!

  SvarSlett
 48. Og jeg som var glad for at andremann ble jente (som vi slipper å klippe så ofte)... Det er nemlig et hersens bråk hver gang vi skal klippe håret hans! Nå ble jeg litt usikker på om det å få jente var så lurt alikevel...... :)

  SvarSlett
 49. Synes det er fint med bustebarn jeg, det viser jo bare at de ikke sitter apatiske he he. Er ikke akkurat noen hårstylist jeg heller, dessverre. Klemmer fra Elin

  SvarSlett
 50. Eg flettar håret hennar kvar dag. Ellers så heng håret i ansiktet. No skal eg vere vekke i fem dagar og eg trur fletta frå idag kjem til å henge i så lenge det lar seg gjere. Kryssar fingrane for barnehagen, for faren i huset er INGEN flettemakar.

  SvarSlett
 51. Jeg fletter og ordner håret til guttene, men de fjerner alt før de skal ut døren. -hvis de ikke leker indianer akkurat den dagen.

  Pappa fletta håret mitt da jeg var liten, kanskje det rett og slett får bli mannen din sin oppgave? Så kan du ta mens-samtalen om noen år?

  SvarSlett
 52. Må bare innvende til forsvar for deg, meg, og vår nasjon av arbeidende mødre, at Sue Monk Kidd's bok foregår, på 60-tallet, i sørstatene i USA, et land der mannen fremdeles er hovedforsørgeren og kvinnen den som tar med barna på baby-missekonkurranser.

  Jeg har ennå ikke blitt mer bevandret i friseringskarrieren enn å lage grorud-palme på Lilla Vargen, som er 9 mnd. Og så har jeg skamklipt Samwise en gang, med klippemaskin som jeg holdt feil vei..
  Men når jeg enkelte ganger viser meg i barnehagen (som ligger på Pappas jobb), kaster de ansatte seg over meg og forteller meg at Skywalker trenger ny regndress, burde klippe seg, og skoene er for små. Det er akkurat som om de sparer det opp - for å ta det med den "ansvarlige", på en måte! En fornærmelse mot et 100% likestilt forhold og en meget god far. Selv om han ikke er liiike god på å matche klær som jeg er. Men han er tross alt fargeblind, da...

  SvarSlett
 53. Her i huset er det faktisk pappan som styler prinsessas hår før barnehagen. Av den enkle grunn at han er nødt. For når de står opp er jeg over alle hauger. Pendlermamma vettu.
  Før sommeren gikk det i to fletter, etter sommeren har det vært to strikk, evt. et strikk. Muligens kommer denne latskapen(!) av at hun må ha spist noe veldig sunt for håret i sommer, for nå er det rimelig langt... Men skryt synes jeg han fortjener likevel :)
  Jeg har iallefall ikke lært han noe, med mindre harn har fulgt nøye med når jeg har ordnet håret hennes...

  SvarSlett
 54. Her tok vi maskina på sønnen i sommer. Enkelt og greit.

  Fantastisk bok forresten!

  SvarSlett
 55. Vi har også brukt maskin på gutta våre. Bortsett fra på han eldste, da, der har det fått gro fritt.

  SvarSlett
 56. En dag i uka går skolebarna hjem til bestemor og bestefar etter skolen. Ofte kommer søskenbarnet også, kusina som går på ungdomsskolen og gjerne tilbringer tid sammen med sine yngre søskenbarn. Ekstra stas er det å fikse håret på ponnijenta. Det blir kunstferdig flettet og satt opp, og jeg vet ikke hvem som koser seg mest, den som styler eller den som blir stylet. Og det er ingen tvil om at ungdomsskoleeleven har talenter som frisør - og det er ingen tvil om at moren på alle måter mangler håndlag for den slags. Så jenta mi får beholde fletta gjennom natta og kanskje neste dag også. Litt bustete, men javel, for oss hos ser man ikke på håret om jenta har ei mor eller ikke. Hos oss kan man se om kusinene har vært hos besteforeldrene samtidig også denne gangen.
  Elin

  SvarSlett
 57. Eg er nok litt strengare med dattra mi enn med sonen min. For ho MÅ ha strikk i håret kvar dag. No har ho slutta å dra det ut, etter rundt 3 mnd med hyppig strikkplassering i palme på toppen. Tanken var at om ho fortsatt drog den ut når eg var begynt å bli lei av å sette den i, så skulle eg klippe ho. Sonen vår vil ha kort hår. Og det skal vere klipt av ein frisør. Medan han spiser snop. Så sånn er det og sånn blir det:)

  SvarSlett
 58. Oi, det var et sitat som traff ei her og....
  Hverken strikk eller spenner får komme i nærheten av hennes hår, men sminke seg og rollon - se det er ikke noe problem å få på henne (veldig motvillig fra mors side) hehehe.
  Kanskje jeg også skulle hyre noen i barnehagen vår til å prøve seg på hårstellet.. Natta fikset seg selv etter en polyppoperasjon -O`hellige Nordlandssykehuset..

  Ha en flott uke videre
  og huset deres begynner å se skikkelig bra ut!

  SvarSlett
 59. Hmmm. Føler meg som en skikkelig streng mor her. Nå stooore barn, men de var engang små de og....En gutt og to jenter. Gutten ble barbert. Han ville det selv. Var en periode han ville ha det langt. Helt til det begynte å krølle seg ved ørene, da måtte mor fram med maskinen:) Jentene måtte ha i strikk fra de var små. Prøvde de å dra den ut, gjorde vi det på nytt. Mor elsker å flette og ordne hår, så de kunne velge hvordan de ville ha håret om morningen. Jeg jobbet også i barnehage og elsket å flette håret til alle jentene der. Når jeg fikk lov....

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails