onsdag 15. juni 2011

Å rangere bilder

Man tar jo en del bilder på dager som for eksempel 17.mai.

Før, i gamle dager lissom, var man gnien med sine 24 bilder. Okei, på festdager slo man kanskje ut håret og tro til med en 36-bilders rull. Eller kanskje to ruller, hvis man var helt sprø.

Nå knipser vi jo som villmenn og det kan faktisk bli litt i meste laget.

Når jeg sitter og ser på mine tohundreognoe bilder fra årets nasjonaldag, ser jeg jo at jeg kunne ha begrensa meg litt. Men det var jo så mye flott å ta bilder av! Vesla med musefletter, gutter i uniform, tiåringen som spiste is, åtteåringen som drakk en Fanta, alt måtte jo dokumenteres!

Men alt er jo ikke like interessant. For eksempel billedserien "åtteåring kaster tennisball på hermetikkbokser". En ganske spenstig billedserie bestående av atten bilder der vi følger en tennisball på sin ferd mot sju hermetikkbokser. Men jeg vil jo ikke slette dem, dette kan bli supre minner for ettertiden.
Dette ble høydepunktet i tennisball-mot-hermetikkboks-serien. Jeg ble strålende fornøyd da jeg endelig fikk med ball og fallende bokser.

Jeg har som mål å få litt mer orden i bildene mine, og en ting jeg prøver nå, er å rangere dem. Ikke at jeg sitter og vurderer et og et bilde. Mer sånn at ser jeg et vidunderlig blinkskudd, slenger jeg på fem stjerner. Noen får fire stjerner. Men dårligere enn det vil jeg liksom ikke være - da lar jeg heller være å merke dem.

Jeg klikker rediger, så klikker jeg der det står ranger, og så smeller jeg til med fem stjerner.

I ettertid kan jeg klikke meg kjapt fram til blinkskuddeneJeg tenker at når jeg en dag skal arrangere konfirmasjon, vil det være enkelt for meg å finne fram mine beste bilder. Men jeg ser jo at jeg har vært raus med stjernene. I følge meg selv har jeg tatt veldig mange blinkskudd.

Tar du mange bilder? Og gjør du noe for å sortere dem?

Ha en produktiv dag, med eller uten rangering!

Jeg har brukt Windows Live Fotogalleri som jeg har tipsa om før - du kan laste det ned her.

31 kommentarer:

 1. Ja, jeg tar mange bilder! Og nei, jeg sorterer sjelden... Dvs. av og til lager jeg en mappe der jeg kopierer inn de jeg planlegger å scrappe.
  Må sjekke ut tipset ditt kanskje.

  Mange flotte bilder forresten, så ikke så rart at det blir mange stjerner! ;)

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
 2. Blikkboksbildet minner meg om da jeg tok bilder på turnoppvisninga. Skulle ta bilder av ungdommene som hoppa på trampett. Høye, akrobatiske,luftige svev. Jeg brukte den sportsknappen du vet. Den som gjør at du knipser uten stans. Kan si at det ble veeeeeldig mange bilder. Og ikke så mange blinkskudd. :D
  Ang. bildeoppbevaring. Jeg er en mappedame. Lager mapper for hvert år, hver måned, for hver hendelse nærmest innen for hver måned. Det blir noen mapper men veldig greit å finne tilbake.
  Ellen :)

  SvarSlett
 3. Ja, jeg tar også veldig mange bilder. For å få det perfekte uttrykket, Keg tenker alltid at jeg skal slette de andre 48 etterpå. Men så greier jeg liksom ikke å slette egne barn fra harddisken. For at noen av mine skal gå i søpla, bør de være godt ute av fokus eller ha kappet av hode eller ben.
  Mot andres unger derimot, kan jeg være nådeløs.

  SvarSlett
 4. Jeg tar ikke mange bilder, det gjør mannen min:) Har ikke blikket for hva som gjør et bilde fint og interessant jeg, men jeg har mange andre fine kvaliteter da;)
  Også er jeg ikke så god på data ennå, håper det blir, her sitter jeg og leter gjennom mine bilder hvis jeg skal ha noe spesielt:)
  Presterte å slette alle bilder fra 20-åringens konfirmasjon også jeg:(
  Da snakka min mann ikke til meg på noen dager;)

  Trine:)

  SvarSlett
 5. Hehehe! Kjenner meg veldig att i dette! Men her i huset er det fotgrafmannen som rangerer!
  Har skrive om foto i dag, eg også ;)

  SvarSlett
 6. Jepp, jeg gjør nok det. Går i samme fella hver gang og sitter med 27 omtrent identiske bilder av en ikke alltid like spennende happening... Og jeg sletter sjelden...

  Lite system, fører over i mapper på ekstern harddisk og har en egen "prosjektmappe" med kopier av de bildene jeg planlegger scrappe. Den begynner å bli stor, siden jeg ikke har scrappet siden desember i fjor...

  SvarSlett
 7. Lurt! Det blir jo vanvittig mange bilder etterhvert...

  SvarSlett
 8. Veldig bra tips!! Takk :)

  Tuusen takk for superkoselig kommentar inne hos meg. Anbefaler absolutt å prøve ut studio CB. Askim har virkelig fått seg en proff fotograf :)

  Klem

  SvarSlett
 9. OM jeg gjør! Og jeg prøver å være flink å legge inn stikkordsdata, som gjør at jeg lettere kan finne bildene senere: altså utover det å lage mappanavn - så legger jeg også in data som "oda, sommer, sjøen"..... så når jeg seinere skal ha et bilde av Oda hvor hun bader... ja da merker jeg av for disse kriteriene - og får opp nettopp alle bildene av Oda som bader.
  Dette begynte jeg med ifjor....... så jeg har jo 10 år med digitalt hvor jeg ikke har vært såååå flink. Men et er på en måte system i det kaoset også.

  SvarSlett
 10. Huff, ja. Nå har jeg prøvd å rangere, legge til navn på personene, stedsnavn og tema. Har brukt så mye tid at jeg gidder snart ikke mer. MEN, det må jo bli SÅ mye lettere til konfirmasjon og bryllup når man skal ha akkurat DET bildet... Eller?
  Bruker ellers mapper med undermapper med "best of". Funker ok det og.
  Nydelige bilder, btw. Hun er vakker og god på bilder. Det er ikke rart det blir mange femmere da, i tillegg til en god fotografmamma.

  SvarSlett
 11. Nå fikk jeg lyst til å laste ned dette programmet da... ggrrrr... håper de betaler deg godt de kara der!

  SvarSlett
 12. Trollmora: Det er gratis å laste ned hvis du har Windows Vista eller Windows Live på PCen din. Og jeg får ikke noe betalt for dette, men jeg får hjelp og opplæring fra Microsoft, ikke verst det;)

  SvarSlett
 13. Takker for tips! Jeg tar maaaaange bilder og sletter iiiingen.. Tenk om jeg kunne få bruk for dem en dag?

  SvarSlett
 14. Gode tips :) Jeg er selv veldig glad i å organisere bilder :D

  SV: Ja utsikten er nydelig :)

  SvarSlett
 15. Luringen! Dette tipset skal jeg introdusere i heimen. Her har vi bilder av alt fra mor som googler til lystgass på fødestua, noe for enhver smak. Sorteringen begynner nå :)

  SvarSlett
 16. Hadde nesten glemt de der 24- og 36-bilders filmene! Det var liksom noe med det selv om digitalt jo er superenkelt. Litt for enkelt ja som du skriver. Jeg har stadig ambisjoner om å sortere og ordne. Takk for tips! Jeg kommer sikkert ikke til å få det gjort men :)

  SvarSlett
 17. jeg har NULL system har jeg funnet ut. Joda, lagrer dem i mapper.
  Men glemmer ofte å huke av for å slette bilder etter de er kopiert- eller jeg tør ikke- tenk om pcen ryker?

  Så nå er det 700 bilder i kameraet- tatt ETTER 17. mai.

  Veldig lett å knipse i vei når man ikke trenger tenke på filmruller ja- men blir masse tullebilder og!

  Så kanskje sjekke den linken din.
  En dag. Ikke i dag. Lese lese lese til eksamen.

  SvarSlett
 18. jeg har NULL system har jeg funnet ut. Joda, lagrer dem i mapper.
  Men glemmer ofte å huke av for å slette bilder etter de er kopiert- eller jeg tør ikke- tenk om pcen ryker?

  Så nå er det 700 bilder i kameraet- tatt ETTER 17. mai.

  Veldig lett å knipse i vei når man ikke trenger tenke på filmruller ja- men blir masse tullebilder og!

  Så kanskje sjekke den linken din.
  En dag. Ikke i dag. Lese lese lese til eksamen.

  SvarSlett
 19. Tar altfor mange bilder. Har et slags system i bilderedigeringsprogrammet mitt Picasa (anbefales, lastes ned gratis fra nettet) Men jeg er ikke flink til å ha back-up på bildene eller få dem ut, på et vis. Planlegger fotobøker, men guuuud så kjedelig å lage!! Og dyrt blir det med mine 12000 bilder.

  SvarSlett
 20. Sortering og orden i bildene er en av de tingene jeg burde/skulle ha gjort, men ...
  Å rangere dem er jo veldig lurt, har sett at det er sånne stjerner i Picasa også..
  Det vil jeg også kaste meg på!!
  En dag...

  ;)

  SvarSlett
 21. Både min kjære og jeg tar (periodevis) mange bilder, og den eneste sorteringen vi bruker er å arkivere på måned og år. Mappe med årstall, og undergruppe med månednavn. Hvis jeg har tatt noen spesielle temabilder (f.eks. noe lab-greier), så har jeg laget undergruppe i månedsmappene. Det skal visst også gå an å tægge bilder, og jeg ser absolutt nytteverdien av det ettersom bildearkivet overstiger 4-sifret antall bilder med god margin. Er vel snart 5-sifret tenker jeg ... :S

  SvarSlett
 22. Hehe, det beste med hele innlegget er de ett-tallet og to-tallet som er skrevet med musa.
  Altså,jeg vet ikke om andre måter så det er ikke hån;)

  Jeg sorterte bildene veldig systematisk det første året til Felix, men det har sklidd ut... Gruer meg til den dagen jeg må rydde opp i det!

  SvarSlett
 23. Jepp, tar MANGE bilder. Kan godt si alt for mange, og syns det er skikkelig vanskelig å slette bilder. Det er alltid "noe" med dem liksom.. Fra årets 17-mai tok jeg 335. Eller, 335 er forresten etter at jeg har slettet de helt ubrukelige... Bilder jeg er spesielt fornøyd med legger jeg i en mappe merket "blinkskudd". Ellers blir de sortert etter år, måned og anledning. Liker orden i bilder og sysaker! Det er verre med resten av huset....

  SvarSlett
 24. Joda, tar mange bilder og har blitt MYE flinkere til å SLETTE bilder også. Legger ikke inn alle bildene fra kortet en gang, så grovsorteringen begynner allerede der. Men har absolutt forbedringspotensial - men det er vanskelig å slette syns jeg.

  KLEM!

  SvarSlett
 25. Oh yes, her knipses det i ett sett.. Og jeg er ikke flink til å rydde i dem. Jeg bruker picasa jeg da, og synes igrunn at det er ganske ryddig å finne frem i. Har såvidt begynt å sette stjerne på de beste bildene jeg også, men burde absolutt vært flinkere!

  SvarSlett
 26. Lur måte! Jeg har ikke noe godt system på mine bilder. Tar veldig mange og er redd jeg snart har fyllt opp hele minnet på dataen. Hva gjør jeg da, hm? Må kanskje snart tenke ut noe smart der. Lite flink til å framkalle dem også :)

  Klem Tonje

  SvarSlett
 27. Dette var faktisk veeldig lurt, Pia!

  SvarSlett
 28. Jeg tar maaaaaaaaange bilder.... Og bruker en evighet på å velge ut de beste. Men det er gøy da ;)

  SvarSlett
 29. Marit: Da må du være veeeldig ung...;)

  Marthe: Ja, synes du ikke tallene var flott skrevet? ;)

  Kristin: Vanskelig å slette bilder,ja. Tenk om...osv..

  Tonje: Framkalle har jeg helt slutta med. Men fotobøker, som Whitebite nevner, er ingen dum idè. Men kan jo ikke lage fotobok av allt...

  SvarSlett
 30. Så flink du er til å rangere! :) Det er jo kjempefint å ha mange bilder å velge mellom, og så kan man heller plukke ut enda mer senere når/om man trenger det.

  Apropos: da jeg googlet "lettstelt frisyre" fikk jeg opp bilder av snuppa di fra 17. mai :)

  SvarSlett
 31. Haha, morsomt å bli minnet på at man var gnien med filmrullene...36 bilder var virkelig å slå på stortromma. Nydelige bilder, og god idè å sortere etter rangering!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails