mandag 18. april 2011

Gulv? Og korridorløping

Når man skal bygge et helt nytt hus, er det jo et par småting man må ta stilling til.
Hva slags vegger og gulv og sånn skal man ha.
Det finnes jo så mye annet enn liggende villmarkspanel.
Og gul eikeparkett.

Flotte og svindyre tregulv fra Dinesen


Vi har vært på noen møter med byggmester for å banke fast disse detaljene.
Vi hadde vel på forhånd bestemt oss for enkle, hvite flater.
Men gulvet?
Der var jeg åpen for noe sprelskt.
Kanskje epoxy? Gummi eller vinyl ? (snakker gulv, her, altså). Lekkert tregulv? Spesiell parkett?
Jeg hadde lyst til å unngå den tradisjonelle, kjedelige eikeparketten.

Gummigulv fra Polyflor

Vi kom, vi satt, vi snakket, vi funderte.
Vi gikk gjennom rom for rom.
Jeg fikk med meg at vi bestemte at vi skulle ha fliser i gangen og laminatgulv på soverom.

Men så begynte springinga.
Vesla løp og løp, og vi løp etter henne annenhver gang.
Jeg fikk bestemme hvite enkle lister og at vi skulle ha fliser på vaskerommet.
Trappa ble bestemt mens jeg var ute etter ettåringen, og det blir spennende hvilken stil min kjære har slått til med.


Marmoleum Click fra Forbo. Altså noe linoleumsgreier. Som jeg synes er kult.

Etter et par timer begynte vi å gå lei, jeg løp etter vesla for tjueåttende gang, og mannen ropte "Nå har vi kommet til gulvet i stua!!".

"Eeeeh...Eikeparkett!!" freste jeg fra korridorene mens jeg løp etter en lystig ettåring.
Ja, ja, da blir det noe sånt. Og det er jo helt greit. Bilde fra maxbo


Så vi er i gang. Og det skal jo bli fryktelig spennende å se hvordan vi egentlig har satt sammen dette huset.

Hvis du skulle ha bygd hus i dag - hva slags gulv ville du hatt på kjøkkenet?

Ha en gjennomført dag, med eller uten parkett!

42 kommentarer:

 1. Da vi bestemte gulv var jeg høygravid, sur og lei, og med mannen og 1,5 åringen på slep ble det vel ikke bedre. Så vi endte opp med (holddegfast) eikeparkett i alle rom. Beslutnigsvegring.. Men eik er fint det altså, selv om det ikke er det mest spennende.

  SvarSlett
 2. Hahaha - godt å høre at det ikke bare er jeg som har barn som IKKE KAN SITTE I RO!!! Og at man pluttselig bare er en til stede om gangen, fordi den andre må følge med på så ikke lillegutt stikker av, eller river ned hele bygningen.. eller noe...

  SvarSlett
 3. Fint at heile familien er med på beslutningene, men vesla...? Burde dere vurdert barnevakt??
  Men det blir heilt sikkert bra!
  Eg har ikkje tenkt så mykje på kjøkkengulv...men ville sikkert hatt linoneum. Med ein eller annan sprek farge. Eller gjerne fleire farger. Eller eikeparkett..

  SvarSlett
 4. Vi skal jo pusse opp kjøkken snart. Og med gamle plankegulv i alle rom - har vi tenkt å gå for gummigulv fra polyfloor. Det blir fin kontrast til de nyslipte furuplankene. Vi har aller mest lyst på støpt betong, da. Fordi det ser dritkult ut! Men vi er ikke så kule.....

  SvarSlett
 5. Ja, etter vannskaden i vinter hadde vi mulighet til å velge det gulvet vi ønsket for stue og kjøkken....vi endte på eik, ja. he he. Synes sånt gummigulv er kult, men om f.eks. kjøkken og stue går i hverandre, er jeg usikker på om det blir en fin overgang....
  Håper de hvite flisene er ok, da. :-)

  SvarSlett
 6. På kjøkknet ville jeg hatt et magisk gulv som gjorde seg reint av seg selv. :D
  Sånn seriøst ville jeg valgt et gulv som var enkelt å gjøre reint og som er holdbart.
  På stua ville jeg valgte det samme. I tillegg ville jeg plasert sånne støvsugere som de har i frisørsalonger i hvert hjørne. Det ville vært kult hva?
  Ellen :D

  SvarSlett
 7. Jeg synes også det har kommet utrolig mange driiiiitkule gummi/vinyl gulv, men så er det jo noe med at det skal være tidsriktig i maaaaange, mange år også! Og sånn sett er eikeparkett bankers, da... selv om det kanskje ikke er det mest spennende, sånn sett. (er det som ligger på kjøkkengulvet her også...)

  SvarSlett
 8. Eik her også. Mulig jeg hadde valgt fliser med varmekabler under på kjøkkenet, hvis vi skulle bygd nytt hus. Men vet ikke helt... Vi skal etterhvert legge nytt gulv på kjøkken og stue, og tror vel egentlig vi ender opp med eikeparkett da også. Enkelt, og det holder seg vel in i mange år. Vi la noen mørke gulv på barnerommene, men gud så godt alt støv vises på dem! Aldri mer, selv om det er fint.

  SvarSlett
 9. Jeg ville også valgt noe kult og lett å holde rent, men min mann ville nok ikke støtta meg på det kule, dessverre...

  Men jeg vet helt sikkert hva jeg IKKE ville valgt; i vår første leilighet hadde utleier lagt knallflotte natursteinsfliser på alle gulv. Vi digga det helt til den dagen jeg knuste 4-5 egg ned i fuger og ujevnheter.... Gummigulv med knotter er vel like vanskelig å få reint?

  Ser at mange har eikeparkett. Det er vel ikke så praktisk med oppvasksøl og annet søl???

  Lykke til!

  SvarSlett
 10. Hihi, ja sånn er det med 1-åringer. Et helt HUS bestemmes utifra deres dagsform og energi. :-D

  På kjøkkenet ville jeg valgt gode fliser, mørke med litt bronseskimmer i, faktisk. :-)

  Vi ville bryte vekk eikeparketten i stua for å legge ny, i en mørkere nyanse, når vi pusset opp. Men alle forhandlerne fikk helt FNATT når vi fortalte om planene. Så vi endte opp med nytt gulv OPPÅ eikeparketten, så det nye kan fjernes hvis evt. nye eiere en gang vil ha eikeparkett... Tenke seg til. :-)

  Ha en fin mandag, og lykke til videre.
  Klem Jenny

  SvarSlett
 11. Vi har eikeparkett på kjøkkenet. Snart (veldig snart) utskiftningsklar! Men ville aldri hatt fliser. Jeg synes fliser er "kaldt" og ukoselig, og unngår det. Gummigulv er sikker stilig på et kjøkken, men da må overgangen passe inn. Mellom stue og kjøkken.. Eikeparkett er greit det, selv om jeg helst ville hatt noe så upraktisk som treplanke-gulv i alle rom..

  SvarSlett
 12. Det kommer jo helt an på om kjøkkenet er et eget rom eller ikke da (daaaah liksom ;)

  Hvis det er åpen løsning hadde jeg nok valgt det samme som stua. Hvis ikke...hmm....
  Ikke fliser tror jeg. Da knuser du fort halve kjøkkenskapbeholdningen. Sånn gummigulv av ulike slag var jo kult da. Og de er jo fryktelig praktisk!

  Jeg har åpen løsning mellom kjøkken og stue (dessverre) og legger derfor laminat overalt. Med fuktsperrelim (eller noe sånt) mellom "Plankene" var visst det bra å ha på kjøkken.
  Gleder meg til å se hvordan alt blir! :)
  God Påske!

  SvarSlett
 13. Jeg ELSKER valnøttparkett! Vi hadde det i det forrige huset vårt, og den er bare herlig! Gir en varm, lun følelse, uten det rødlige skjæret i kirsebærparkett. Valnøttparketten gjør seg utrolig godt mot hvite, lyse veggflater. Jeg hadde gått for den, jeg. I alle fall i stua. Hvis det er snakk om atskilt kjøkken hadde jeg muligens gått for mørkegrå, store fliser på kjøkkengulvet.

  Ah, så heldig dere er som skal bygge hus! Jeg vil også! Men det er en drøm vi mer eller mindre sa fra oss da vi for et år siden bestemte oss for å flytte tilbake til Tromsø etter to år på hjemstedet vårt.

  Lykke til videre i byggeprosessen :-)

  SvarSlett
 14. Det verste med a pusse opp er at man plutselig skal ha meninger om sa mangt man ALDRI har tenkt pa i hele sitt liv... tror jeg hadde fatt mareritt av a bygge et HELT hus! Men sikkert 'litt' moro ogsa!

  lykke til
  klem Mette

  SvarSlett
 15. Vi bygde på huset i fjor. Mens vi bodde midt oppi alt. Med en entrepenør med store samarbeidsproblemer. Med stress og styr. Og så er det å bestemme hvor stikkontaktene skal være og hvordan listene skal være - da blir det litt som det blir noen ganger... Og det kan en jo også leve med...

  SvarSlett
 16. Jeg har store brune fliser på kjøkkenet. Og skal aldri ha det igjen. Tror vi har byttet ut alle kjøkkenglass 15 ganger på de 20 årene vi har bodd her, for det som faller ned, det knuses. Og deilig når egg faller ned i fugene.....da huset var nytt hadde vi hvite blanke fliser der- ennå var ikke første barnet født da jeg /vi tok ut akkurat dem. Og det så så stilrent og lettstelt ut. Men steike de ble fort byttet ut. Når gulvet ble skittent av at man gikk barfot på det- svette fotspor med engang.

  Nei, jeg ville valgt parkett. Oljet parkett som skal tåle litt vann- det er jo ikke et våtrom heller, søøler man så er det meningen å tørke det opp. Og blir det en flekk kan man slipe og olje på nytt. Gummi eller linoleum er helt sikkert det aller mest praktiske, det er bare ikke helt meg....men kult hos andre!

  SvarSlett
 17. Hehe, blir spennende å se hva dere valgte:)

  Jeg ville hatt lenoleumsfliser fra Forbo. Sånne i klikksystem.

  SvarSlett
 18. Vi la eikeparkett på kjøkkenet i fjor, veldig fornøyd :)

  SvarSlett
 19. Vi har Merbau laminat på kjøkkenet. Enkelt å vaske ;)
  Men villa kanskje valgt fliser hvis jeg skulle bygd hus...

  SvarSlett
 20. Ps. Vi sparte på mye, men spanderte på oss helplank eik i stua. Brede fine bord, oljet (ikke hvitoljet). Og det tåler MYE + et hakk, en stripe, en flekk blir liksom bare en del av gulvet, forsvinner litt av seg selv. Og jeg tror det går like hardt for seg hos deg som hos meg. Gang: sjakkrutet flis. Store, i to gråtoner, litt spettet. Mener jo at man må vaske iblandt men gu kor gøy når det ikke ser skittent ut etter én dag.

  Over til noe annet. En ting på bloggen min plager meg litt. Noe uoppklart, mystisk. Hvem vet hva som skjer bak alle bloggene og hvem kan spå framtiden men allikevel... (Dette kunne du nok filosofert over.) Hva når siste innlegg er 'Bryllups-invitasjoner' og så har det nå snart gått ett år siden siste innlegg. Man begynner jo å fantasere, lissom. Hva skjedde?

  SvarSlett
 21. Link, forrsten:

  http://denflyvendekuffert.blogspot.com/

  SvarSlett
 22. Eg hadde gått for ein eller anna parkett, og absolutt IKKJE laminat. Parkett kan slipast, det kan ikkje laminat - og eg trur ikkje på greia med at laminaten er slitesterk og tåler vannsøl. Det BLIR vannsøl, sjølv om det er våtrom og man tørker opp så blir det garantert søl lell. Dessutan er parkett varmare/lunare å gå på. Vi hadde olja parkett i gamlekåken, det var eigentleg ikkje praktisk sidan den skulle oljast med jamne mellomrom - og det på ein måte ikkje var gjort dei siste åra. Mykje barfotflekker og det vart lett sølemerker. Men det kunne pussast bort med fint sandpapir, eller vi kunne slipt ned heile golvet når det vart ille nok.

  Vinyl skal eg aldri meir ha. Sliten vinyl er håplaus å halde rein.

  SvarSlett
 23. Hei på deg dama! Kult hus!!! :) Velg eit golv på kjøkkenet som er lett å vaske! Det må vere mitt råd. Masse som er tøft, men kanskje ikkje så praktisk? Masse lykke til med prosjektet uansett!

  Så kjekt at du kikar innom meg,
  setter stor pris på kommentarane dine!

  Kos deg med dine!
  Gul klem,
  E :)

  SvarSlett
 24. Hehe, må flire. Mange valg som skal tas i en fei ja. Vi hadde ufattelig kort tid på å velge ting og tang. Jeg har valgt hvitoljet ask (og ikke den gule eika som vi hadde før). Nice price og ikke minst lyst. Har dette på kjøkkenet og i stua. Ulempe - møkkaflekker synes bedre når gulvet er lyst. Vi er liten familie så ok. Egentlig ønsker vi fliser på kjøkkenet med varme i gulvet, men det ble for dyrt i denne omgang.

  SvarSlett
 25. Bygde hus i 1981 og alle syns vi var spenna gærne som tok eikeparkett på kjøkken... Det var ikke så vanlig den gang. (åpen løsning var vanlig, så det er eikeparkett i stue også).Slipt ned og lakka på nytt av fagmann for 10 år siden og er tildels like bra enda. Kan slipes ned enda en gang hvis det trengs. Så holdbart er det i hvertfall!

  SvarSlett
 26. Gah, jeg hater sånne avgjørelser. Vi kommer dit snart vi også, men foreløpig er vi der alt er enkelt - på rivingen av det gamle, hehe. Ivar og jeg kunne aldri bygget hus. Vi ville vært pensjonister før vi fikk flytte inn i det. :)

  SvarSlett
 27. Kjenner godt til alle valgene en må ta ja. Vi har valgt hvitmattlakkert eikeparkett i hele huset, fliser på bad/vaskerom og stein i gangen. Veldig fornøyd med alt sammen. Parketten er lys og vil ikke bli gul. Håper dere blir fornøyde også! Veldig spennende at dere skal bygge da. Riktig god påske til deg og dine! Ellen

  SvarSlett
 28. Hihi, dette hørtes veldig kjend ut! Men altså, for å sei det med rim: eikeparkett er heilt greitt! Einaste aberet er at om du er opptatt av at det ikkje skal bli striper og hakk i, er det sjans for at det blir litt begrensande for ungane. Men du kan jo venta til dei er flytta ut, og slipa vekk alle skjønnheitsmerker då;)

  SvarSlett
 29. Drømmer om hvitmalt tregulv, men har innsett at siden jeg ikke har vasking som altoppslukende hobby, er den planen rimelig dødfødt.

  Humret forresten gjenkjennende over beskrivelsen av å springe etter vesla og avbrutte samtaler.

  Ha en flott påske!

  SvarSlett
 30. Vi har kirsebærparkett på stue og kjøkken. Flott farge til lyse vegger, lett å holde rent, stille og varmt (vannbåren varme i alle gulv...) - MEN parkett tåler ikke NOK, synes JEG. Jeg ville ha laminat, mens Rune mente at parkett er finere og mer holdbart og tåler vann og gulvvarme bedre. Vi bygde huset for snart tre år siden, og parketten på stue/kjøkken har MANGE sår (fra ørlite gruskorn under et kjøkkenstolbein, leker som faller hardt i gulvet osv osv osv). På loftstua og soverommene i 2. etasje har vi lagt skipsgulv i laminat, og der er det ikke EI ripe. Det er varmt å gå på og det tåler godt å bli vasket med skikkelig fuktig mopp (hvis man skulle ønske det)...
  Hvis jeg skulle bygd nytt hus i dag, hadde jeg nok valgt laminatgulv på kjøkken. Sånn er det bare med den saken. Good luck, snuppa!

  SvarSlett
 31. Hetty bygde ut for et par år siden, og det er så mange avgjørelser som skal tas. Om ting hun ikke hadde noen mening om. Ville egentlig bare reise langt bort, for så å komme hjem når alt er ferdig...
  Lykke til! Du har min fulle sympati!
  Hetty

  SvarSlett
 32. Tregulv!
  Som kan males evt pusses etter behov..
  Ellers er det mange tøffe gummigulv og kork!
  Ikke minst korkgulv!
  Dem er det også kommet mange tøffe av. Mykt, fint og slitesterkt.
  :)

  SvarSlett
 33. Jeg er veldig fornøyd med gulvet vårt på kjøkkenet, gangen og deler av stua. Vi har brasilianske skiferfliser (billigere enn norske fliser). Vi har utgang til verandaen og hagen fra stua, rett ved kjøkkenet, så vi valgte å legge skifer i deler av stua også. I "tråkksona", der det er størst fare for at man går inn med sko, er det skifer. Kjempepraktisk å slippe småstein og sand på eieparketten som det er i resten av stua og på soverommene.

  SvarSlett
 34. Avgjørelser er vanskeligt og under husbygging kommer dem som perler på en snor! Vi skal ha sorte oljede gulv i stua, men siden vi får et avbrekk inn til kjøkkenet har jeg vurdert et annet gulv på kjøkkenet. Vil holde meg til samme farge, så mest sansynligt blir det sort epoxy gulv (har fått vite at hvit epoxy gulnes etter noen år) og drømmen var diamantslipt betong, men da måtte vi ha støpt etasjeskiller i betong, noe vi ikke har gjort.

  Så tror det blir sort epoxy!

  SvarSlett
 35. Jeg ville hatt fine fliser. Det kan fortsatt bli aktuelt, men jeg må bare vinne i lotto først.

  Klem

  SvarSlett
 36. Kult! Morsomt med planlegging da :-) Men ser at det er litt av en utfordring å ha med seg ettåringen på shopping ;-)
  Når det gjelder hage og uteområder så var det litt mer jobb enn jeg først trodde, hehe..... dyrt er det og! Men er vel greit å ha litt grønt rundt seg etterhvert ;-) God påske!

  SvarSlett
 37. Vi har valgt laminatgulv OVERALT. (for en skam, tenker noen) Jeg orker ikke å bruke flere hundre tusen kroner i et hus der det vil poppe ut mange barn. Dyr parkett blir det når ungene ikke slår med lekene i gulvet;) Praktiske meg bestemte!
  Vi har valgt en-stavs lys ask fra Pergo.

  Så utrolig stas å bygge hus, Pia:)

  SvarSlett
 38. Skjønner at du blir SVIMMEL i den store gulvjungelen! Som nevnt i bloggen min har vi bestemt oss, ombestemt oss, vært HELT sikre og ombestemt oss igjen! Vi gikk fra mørke,store fliser til mørk brun laminat, deretter til fliser igjen, så til gråsvart laminat, så til eikeparkett (he,he) og til slutt tilbake til gråsvart laminat fra Alloc. Tror det blir helt smashing!

  SvarSlett
 39. Jeg tror faktisk jeg ville vurdert linoleum. Fliser er hardt å gå på, fugene blir stygge osv. Vi har bjørkeparkett på både kjøkken, stue og mesteparten av gangen, og det er veldig pent, men slitasje vises veldig godt, og med små barn....
  Laminat på soverom ville jeg revurdert. Det er iiiskaldt å gå på!
  Ellers kjenner jeg at jeg er litt misunnelig. Det var gøy å bygge hus :D

  SvarSlett
 40. Spanande! Jeg ville gått for linoleum fra Forbo på kjøkkenet. Det har vi - og jeg er knall-fornøyd. Det tåler ALT, er mijøvennlig, finnes i mange kule farger, lettstelt etc etc. Må bones en gang eller to i året, men det er strengt tatt ikke verre enn en litt ekstra grundig gulv-vask.

  Lykke til med gulv-valg (og alle andre husbyggervalg for den del)

  SvarSlett
 41. Haha, skikkelig dust, men nå tenkte jeg "Pia har mange barn som løper mye og nesten akkurat bygd hus, hvordan gulv har hu?" Også googler jeg. Og hvem har første kommentaren i dette innlegget? Jaja, sånn går nu dagan.

  SvarSlett
 42. Hei du!! Valgte du gummigulvet? Vet du om et slikt gulv må bones for å bli blankt?

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails