torsdag 10. februar 2011

10 år! Og oppfølgerbarnet.

For akkurat ti år siden gjorde jeg en fin og overraskende erfaring.
Jeg hadde jo hørt og lest om det.
Men de som stadig fortalte at "Jo, da, du blir like glad i nummer to!" skjønte jo ikke hvordan jeg hadde det!
Jeg tvilte ikke på at de sikkert ble like glad i sitt neste barn, men jeg, jeg ELSKET barnet mitt så mye, så jeg kunne umulig bli like glad i et nytt barn. Men det er jo sånn man ikke kunne si. Alle sier jo at de er glad i barna sine, men akkurat det jeg følte for mitt barn, var noe veldig spesielt.
Ingen ville skjønne det. Innerst inne visste jeg at ingen kunne ta min førstefødtes plass.

Bilde tatt av Trine Bjervig, men det er jeg som har stått for den enestående beskjæringa. (eller heter det beskåring?..)

Så kom han. Lillebroren. En fantastisk vakker, nydelig og vidunderlig gutt. (Selv om han var helt ulik storebroren!) Og da han to sekunder gammel ble lagt på brystet mitt, forsto jeg:
Man får akkurat de samme følelsene for sitt neste barn! (Og den første tida er det nesten så man er mer forelska i det nyeste barnet. Men ikke si det til noen.... Og det jevner seg ut, altså)


Jeg kjenner meg veldig igjen i dette barnet, mens han mener han har arvet kun to ting etter meg. Håret. Og det å bli fort sur.


Veldig kjent positur. Oppslukt av ei bok. Alltid.
I dag har vi en super tiåring. (Eller tiis som vi sier, men det klinger ikke så godt.)
En smart, munnrapp, morsom, kreativ, belest, reflektert, sjarmerende og følsom fyr.

Siste kveld som niis.

(Og ja, jeg vet at man ikke skal legge ut så mye skryt og lykke og greier. Men jeg legger jo ikke dette ut på Facebook, akkurat,da, er jo ikke helt uansvarlig!)

Ha en strålende dag, med eller uten tiåringer!

62 kommentarer:

 1. For ein staseleg kar! Gratulera med dagen i huset. :)

  SvarSlett
 2. Gratulerer så masse med dagen til tiisen!! (For øvrig stort potensiale for uheldig slip-up i sistnevnte ord, ja...) Flott kar!

  Kjenner godt igjen de følelsene du beskriver. Man elsker så intenst at man tror man har "brukt opp" alt man eier av kjærlighet på førstemann og så oppdager man at man er en tilnærmet lik uutømmelig kilde og at det er mer enn nok til alle påfølgende barn også. Fantastisk!

  Ja, jammen godt at du ikke kommer med så mye skryt på FB! Det ville vært usmaklig...

  SvarSlett
 3. Gratulerer med husets tiåring! Jeg hadde det faktisk motsatt jeg, men det kunne man jo heller ikke si til noen! Jeg var så redd jeg skulle slutte å elske førstemann når lillesøster kom til verden... heldigvis viste det seg også å være en helt ubegrunnet frykt! Og jeg hadde jo også hørt om alle som var redd de ikke skulle elske nr 2, så jeg følte meg HELT feil skrudd sammen! Vel, det er jeg kanskje også, men det er nå en annen sak!

  Uansett, et veldig heldig eksemplar av en 10-åring dere har, altså! Og med selvinnsikt i den alderen, det er imponerende! :D

  Ha en flott bursdag i dag!

  SvarSlett
 4. Ja kjenner igjen de tankene om å bli glad i oppgølgerungene...Men det er utrolig hvordan naturen er :)
  Gratulerer til din verdens fineste 10-åring. Han er en veldig kjekk og morsom ung mann!!

  SvarSlett
 5. For en flott fyr!
  Gratulerer så mye med tiåringen :D
  Jeg kjenner meg veldig igjen i det du beskriver med førstemann og nestemann... Jeg vil påstå at jeg er like glad i begge mine, men på forskjellige måter. Fordi de er forskjellige barn. Men det jeg syns er mest utfordrende med å ha to, er at jeg alltid får dårlig samvittighet overfor den andre. Den som jeg ikke gir oppmerksomhet akkurat der og da. Som da småen var innlagt på sykehuset i fjor vinter... Jeg holdt på å gå på veggen fordi jeg hadde dårlig samvittighet overfor snuppa - som var sammen med pappa'n, bestemora, bestefaren, naboungene og tantebanden. Jeg hadde dårlig samvittighet fordi jeg ikke kunne være der jeg også. Så bytta Herr Far i Huset og jeg plass, så han var på sykehuset og jeg var hjemme... Og da hadde jeg fryktelig dårlig samvittighet fordi jeg ikke var på sykehuset med babyen min. Jeg sier ikke at jeg har dårlig samvittighet 100% av tida, for det har jeg absolutt ikke, men når jeg er borte fra den ene eller den andre over en periode, så gnager det.
  Men etter 20 mnd har jeg begynt å forstå at det bare tærer på å ha dårlig samvittighet, og at jeg heller bør kose meg med den jeg er med akkurat der og da ;) Jeg prøver, hvertfall :)
  Huff... Dette ble jo langt. Igjen... Jaggu bra du veit at jeg alltid fatter meg i korthet ;P Orknappe Kali-, kan du kalle meg...!
  Vel... Ha en skikkelig herlig dag i bursdagshuset!

  SvarSlett
 6. Gratulerer!!!! Ha en topp tiis dag!!

  SvarSlett
 7. Gratulerer så mye! Jeg er så enig i det du sier om at man blir litt sånn nyforelsket i starten med et nytt barn. Litt merkelig når man husker hvor tullete man var i nummer en også, så plutselig sitter man der og er superforelsket i dem begge; særlig hvis de to har en god stund sammen. Life is GOOD!

  SvarSlett
 8. Gratulerer så mye med tiåring! Så fin han er!

  SvarSlett
 9. Hmm, merkelig det der, men man blir faktisk ikke mindre glad i nr 3- 4 heller;-D

  GRATULERER MASSE MED DAGEN TIL OPPFØLGEREN OG MAMMA,N SOM HADDE PLASS TIL FLERE;-D

  Ha en fin dag med masse kos!

  Klem fra Grete

  SvarSlett
 10. Gratulere med flott 10 åring i heimen. Og heldig er vi som får barn å elske med hele vårt hjerte:)

  SvarSlett
 11. hadde det akkurat likedan jeg også da jeg skulle ha nummer to:) Har nok ikke nok kjærlighet i meg til å være like glad i det nye barnet:) men der tok jeg skammelig feil, utrooolig hvor mye kjærlighet man kan mobilisere når man trenger det;)
  Denne 10- åringen er da usedvanlig vakker, og det mener jeg altså:) Du trenger jo ikke si det til ham, passer vel kanskje bedre med ordet, TØFF, og det er han jo også:)
  Så artig det må være å ha barn som er glad i å lese:) Det har ikke vi, til år store sorg, faktisk:) Har alltid lest myyye for barna våre, og de har likt det, samtidig som min mann og jeg alltid leser på noe:) Merkelig, hva har vi gjort galt, mon tro? Håper lesegleden kommer når de blir voksne og flytter for seg selv:)
  Lykke til med feiring av 10- åringen:) Fisk til middag?;) GRATULERER MED DAGEN:)

  Klem fra Trine:)

  SvarSlett
 12. Gratulerer så masse med dagen til 10-åringen:)

  SvarSlett
 13. Gratulerer med 10åringen. En stooor dag vil jeg tro! :)
  Heldige han som har mamma med STORT hjerte. Heldigvis går det lett å elske mange barn. Har lest et eller annet sted: "jo flere barn dessto mer slit men også dessto mere kjærlighet" - og det tror jeg på! :)
  Ha en kjempefin bursdag.
  klemklem

  SvarSlett
 14. Gratulerer med dagen til 10åringen :D

  SvarSlett
 15. Gratulerer med et flott eksemplar av arten "10-åring"! Så flott at han er interessert i bøker! Det er klart du må få skryte litt av avkommet, hvem gjør ikke det?? :) Det er en mammas privilegium, det å skryte av barna sine! Skulle bare mangle!! :) Hvem skulle ellers gjort det?

  Ellers har jeg ledd meg skakk av "trendy" innslaget ditt, herlighet dame, du har en ironi som verden kan misunne, og vet å bruke den! Fantastisk! :)

  Ha en super dag, regner med du disker opp med kake og allskens deiligheter til drømmeprinsen på 10!! :)

  SvarSlett
 16. For en flott gutt! Gratulerer med tiårsdagen :)
  Noen jeg leste om en gang gjorde et stort nummer ut av det å bli ti år. Fordi da har man to tall, og ikke bare ett...

  SvarSlett
 17. Hurra for tiåringen!!
  Nå har jeg bare ett barn foreløpig da (og heller ingen på vei altså, bare for å ha brakt det på det rene), men tanken har slått meg "kan man virkelig bli like glad i nestemann?" og "førstemann vil HELT sikkert ha en spesiell plass i hjertet mitt". Da ser det jo ut til at jeg bare kan forkaste de teoriene med en gang!

  SvarSlett
 18. Gratulerer med den flotte tiisen ;-) Skjønn!
  Kjente meg igjen i det du skrev, og det tror jeg alle som har flere enn ett kan skrive under på. Utrolig at det går ann å bli så glad i et menneske..og akkurat like glad i nr.2,3,4 og enda flere :-))

  Ha en flott dag og klem fra meg..som er mamma til 2 voksne men akkurat like glad i dem begge :-))

  SvarSlett
 19. Grattis med dagen :) Jeg kan nok ikke si meg enig i noe, da jeg ikke har noe barn enda. Men håper jeg blir like glad i alle barna mine :D Ikke at jeg skal ha en hel skokk unger, men..

  Håper dere får en strålende dag ♥
  Klem fra Sophie Mari

  SvarSlett
 20. Gratulerer med tiåringen i hus:D jeg syns han var veldig lik deg jeg;)

  SvarSlett
 21. Gratulerer så masse med ti åringen:)

  SvarSlett
 22. Gratulere så mye med dagen til 10-åringen (og til mammaen)!
  Håper det blir en strålende dag for alle parter :o)

  SvarSlett
 23. Gratulerer til gutt og hele hans familie! :-D

  SvarSlett
 24. For en flott tiåring du har. Gratulerer!
  Lar du ham godkjenne innlegget før du publiserer?
  Jeg viste snart-tiåringen min et innlegg om han. Det kom ikke på tale at det skulle publiseres. Trenger litt mer bearbeiding så får jeg nok lov...

  SvarSlett
 25. Gratulerer så mye med jubilanten. Etter beskrivelsen å dømme, er han prikklik deg. :)
  Herlig trendy-innlegg under her. Jeg tror jeg er akkurat like trendy som deg. Eneste forskjellen er barnevogna. Vi har ei grønn Emaljunga fra 90-tallet.
  Ellen :)

  SvarSlett
 26. Gratulerer til mor og den flotte tiåringen:) Ha en finfin dag!

  SvarSlett
 27. Benedicte: Når det er bilder av dem, så spør jeg om det er greit, ja. Dagens bursdagsbarn er veldig glad i grimasebilder, og ville helst at jeg skulle legge ut det. Ellers er denne karen en som jeg har mange artige episoder å fortelle om, men også en kar som kan bli flau.(ikke av bilder, men av ord og episoder.)Derfor ble dagens innlegg slik:)

  SvarSlett
 28. Gratulerer så mye med dagen til husets 10 - åring!
  Flotte bilder av en flott gutt!

  SvarSlett
 29. Kjempefin tiåring. Gratulerer! Du er heldig, du.

  SvarSlett
 30. Gratulerer så mykje! Fra alle oss :)

  SvarSlett
 31. Gratulerer!! :) Ah, det med barn nr to...! Alle har det vel sånn, selv om ingen forstår hverandre mens det står på, hehe! Jeg trodde hele tiden at jeg måtte dele kjærligheten jeg allerede hadde på to, når Viktor skulle komme. Så fant jeg ut at jeg slett ikke måtte halvere det jeg følte for Sara - jeg FIKK rett og slett dobbelt så mye. Oooog så ble jeg dobbelt så nevrotisk og dobbelt så gal også. Men det hører vel med! :)

  Grattis med tiåring! :)

  SvarSlett
 32. Takk for fint svar, Pia. Alltid kjekt å høre hvordan andre gjør det:-)

  SvarSlett
 33. Gratulerer så mye med tiåringen deres, en flott gutt ser det ut for, og absolutt mulig å elske like høyt som sine søsken. Kjenner igjen den tanken veldig veldig godt. Vi fikk ei jente som nummer to vi, og da ble det liksom så veldig lett... det var jo ikke den samme ungen i reprise likevel, så morskjærligheten kom som en eksplosjon... og igjen en ny eksplosjon seks år seinere da jente nr to (barn nr tre kom). Det er herlig at vi er utrustet med hjerter som bare kan vokse seg større og romme flere jo flere som kommer til :)
  Nyt dagen med jubilanten!

  SvarSlett
 34. Gratulerer med den like fantastiske oppfølgerens 10 års dag!

  SvarSlett
 35. Gratulerer med tiåringen!
  Er det ikke fantastisk at det blir ikke mindre av den kjærligheta selv om man deler på den!
  Håper tiisen har en superduper dag!

  SvarSlett
 36. Gratulere så masse me tiis i hus :)
  Ja merkeli det der me kjærlighet til de søte små.
  Va veldi spent lenge på korsn det skulle bli å få en til.. førr det bei jo nesten litt sånn at lillebror kom til å bryte opp nå som æ hadde vært vant til i 9 år.. å være mamma til bare storebror.. :)
  Men gikk jo bare fint... selv om æ kjenne på kroppen at storebror må vike litt førr mye til tider..
  Men sånn e det nok uansett kor mange man får :D

  Ha en flott feiring!

  Klæm

  SvarSlett
 37. Det var jammen rørende og morsomt skrevet på en gang. Den tanken tenker jeg og. Koselig historie. Ha en fiin dag og grattis med tiis :-) Stor klem.

  SvarSlett
 38. Så kult at du tar opp dette emne! Alle burde være mer åpen om alle slags ikke-tema rundt det å bli mor for første,andre og tredje gang. Vi føler ofte en slags skyldfølelse når vi tenker en nokså "ikke-vanlig" tanke, som faktisk er veldig NORMALT :-) Det er fordi presset om at alle skal ha det såkalte OneHappyFamilySyndromet til enhver tid.

  Gratulerer så mye til 10 åringen, håper han får en kul dag :-)

  SvarSlett
 39. Hvilken bok leser tiåringen på bildet?
  Har du noen anbefalinger til min snart-tiåring?

  SvarSlett
 40. he he morsomt, gratulerer med sønnen:) håper dere koser dere masse i dag!

  klem

  SvarSlett
 41. Gratulerer til en herlig 10-åring! artig alder..
  Var vel aldri i tvil om at jeg ville bli like glad i nestemann, men førstemann var veldig redd for at jeg skulle bli mer glad i nesteman. men kanskje ikke så rart ..etter 10 år som enebarn!
  Happy day!

  SvarSlett
 42. Grattis med tiisen! Tror vi er mange som har kjent på dette. Kan man virkelig elske så høyt flere ganger? Det kan man!

  :-)

  SvarSlett
 43. Gratulerer så masse til tiisen! Nytt og artig ord! Flott gutt!! 10 ganger 10 hurra! (det tar litt tid, men det greier dere nok)

  Hilsen fra Inger

  SvarSlett
 44. Grattis med flotte karens store dag!!!

  SvarSlett
 45. Gratulerer så mye med flott tiåring! Nydelig gutt :) Og et fint innlegg, nok en gang. God klem!

  SvarSlett
 46. Et helig innlegg! Husker jeg lurte fælt på hvordan jeg skulle få det til - gullgutten var jo best i hele verden, også skulle han få to søstre på en gang - så mye kjærlighet har ingen tenkte jeg, men det ordnet seg på et vis - he he he
  Grattis med den første 10èrn til sønnen...
  Hilde

  SvarSlett
 47. Gratulerer med den flotte 10-åringen!
  Kjenner meg veldig igjen i følelsene du beskriver.

  SvarSlett
 48. Gratulerer til en skjønn 10-åring. Må innrømme at jeg fikk litt klump i halsen av å lese innlegget ditt, så flott og nært beskrevet.

  SvarSlett
 49. ***Hipp hurra!!!!
  Gratulerer så mye med den kjekke gutten :)

  Så herlig beskrevet ang barn nummer to. Er sånn jeg ser på det også, hihi.

  Det er to til (som jeg vet om) i bloggverdenen som også har bursdagsgutter i dag: Cilipus og MøbelPøbel :)

  Klemmer fra Stine

  SvarSlett
 50. Gratulerer med 10-åringen!!
  Kjenner meg veldig igjen i beskrivelsen av følelsene rundt det å skulle få barn nr. 2... Sånn tror jeg alle har det ;-)
  Masse grattis som vinner av morsomste mammablogg - det er så veldig fortjent! Ikke bare er du morsom og vet å sette ord på det veldig mange av oss andre også tenker, men du har så mye bra og reflekterte tanker å komme med! Fortsett slik... Ha en fin kveld!

  Klem

  SvarSlett
 51. Gratulerer med tiåringen.

  Du har jo god erfaring og du er sikkert like glad i nr. 3 og nr. 4. De er så skjønne alle sammen.

  Klem

  SvarSlett
 52. Gratulerer med 10 åringen! Stor dag det!

  SvarSlett
 53. Herlig innlegg ♥ Gratulerer med 10-åring i hus, om en uke har vi en 11-åring.

  Og takk for teksten - jeg har jo ett, men mannen har to barn, og det kan være mye en tenker da. ;)

  SvarSlett
 54. Benedicte: Da jeg så ditt spørsmål, lot jeg faktisk tiåringen få lov til å skrive et lite gjesteinnlegg her om bøker. Han begynte så bra og ivrig å skrive, men så forsvant han bare. Så han får få lov til å avslutte i løpet av helga, og så kommer det forhåpentligvis noen boktips fra ham...
  Stine: har vært inne og gratulert! Mange som fyller år i disse dager!
  Smykkas: Når nummer tre (og fire) kommer, har man ikke lenger den usikkerheten, da VET man bare at man har nok til alle, og at ingen tar noens plass:)

  Takk til dere alle for hyggelige hilsener!

  SvarSlett
 55. Heisann Pia!
  Og han MÅ jo være en kjekk kar - februarbarn og alt :-D
  Gratulerer så mye til vakre gutten din:-D
  Jeg tenkte de samme tankene med nr 2 - og så gjelder det å stoppe å få flere da,når man skjønner at kjærligheten er uuuendelig;-D
  Tusen takk for koselig bursdagshilsen - jeg hadde jo ikke tenkt å fortelle at jeg hadde bursdag, men min kjære la inn kommentar på bloggen igår(akkurat som bursdag er noe å feire når man når en viss alder..!)...
  Okei - nå skjønner jeg hvorfor jeg fikk gave på døra idag( bestikkelse så han får lov å komme hjem..)..!
  Nei nå skal jeg slutte å bable,
  klem Nattens Dronning:-P

  SvarSlett
 56. Hei igjen. Nå slo det meg midt i denne mammabloggdiskusjonen om barn som må lide senere i livet for at mødrene deres blogga om dem. Men greia er jo at sånne innlegg som dette bare er av det positive slaget og vil gagne dem senere i jobbintervjuer osv. For de fleste av oss fokuserer og viser fram kun de mange positive sidene ved barna våre, ikke de eventuelle mindre sjarmerende.

  Og dessuten fører jo innlegg som dette til at det nå sitter en bønsj med mødre som er klare for (om mange år) å gifte bort sine døtre til denne kjekke karen. Ja, til arrangerte eksteskap, ha ha. Sikkert mange som kunne tenkt seg mora hans som med-bestemor også....Og nå er jeg sikker på at tiåringen blir dødsflau og det var jo ikke meninga det heller....babbel babbel.Nattinatti (ja, det gikk i dass å legge seg tidlig i dag også).

  SvarSlett
 57. Gratulerer med tiiiis`n :)
  Du beskriver omtrent ordrett hva jeg følte og tenkte da jeg ventet Håvard. Når alt kommer til alt er nok mødre veldig like på mangt ett område :D

  Ha en fin dag Pia, og feir med stil!
  Klem

  SvarSlett
 58. Gratulerer en dag forsent! Men for en flott gutt!! Og et rørende innlegg (for meg med hormoner) !!

  Ønsker dere ei fin helg.Klem Vivian

  SvarSlett
 59. Jeg var redd jeg ikke skulle bli like glad i den første som jeg var i katten jeg! Jeesezzzz Pia nå har du så mange kommentatorer at jeg skal innrømme at jeg ikke alltid orker å kommentere for jeg vet at du jo er overloaded med kommentarer, og dessuten må jeg scrolle så mye for å komme til kommentarfeltet, hm det er kanskje litt latskap. Men er litt stolt av at jeg var blandt de første som oppdaget bloggen din!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails