fredag 21. januar 2011

Leggetider

Noen ganger glemmer jeg faktisk at jeg er en mammablogger.
Men nå skal jeg trå til med et mammainnlegg.

Her skal jeg skrive interessant og fengende om våre barns leggetider.

Ettåringen legges klokka sju. Det går faktisk som regel helt greit. Hun får pupp i stua, så er det tannpuss, litt vann å drikke, og så i seng. Kanskje en sang og litt stryking over panna. Far står for det meste av dette, som regel. Bortsett fra puppen da. Der trår jeg til.
Ved sykdom skjærer de leggerutinene seg.
 Bilde fra Egypt.

Sjuåringen har lenge lagt seg klokka åtte, men har etter harde forhandlinger endt opp med en leggetid som lyder 20.05. En leggetid som følges slavisk. En kveld han var sent oppe med besteforeldrene, oppdaget han plutselig at klokka var nærmere halv ni, og ble panisk. Men han fikk slengt seg til sengs, og det hele endte gudskjelov godt.

Niåringen legger seg klokka halv ni. Han kunne absolutt tenkt seg å være oppe mye lenger, og hadde absolutt klart det. Han argumenterer og demonstrerer. Ja, jeg vil gå så langt som å skrive at vi faktisk opplever litt kverulerering også.

Så har vi en elleveåring, som være oppe lengst, og som absolutt ikke kan legge seg FØR eller SAMTIDIG som niåringen. DET ville vært urettferdig! Så hans leggetid er klokka ni. Men er det noen som absolutt trenger søvn og som er trøtt om kvelden, er det faktisk elleveåringen. Han burde lagt seg til samme tid som niåringen. Og noen ganger utøver vi vår foreldremakt og sender ham til sengs litt før leggetiden. Da er vi skikkelig urettferdige. Når han noen ganger får se ferdig et TV-program og legger seg etter klokka ni, er det ingen som nevner noe.

Leggetidene fungerer helt greit, vi er rimelig konsekvente og gutta innfinner seg i at de skal gå og legge seg. Vi kan jo ikke tvangssovne dem, og noen av dem ligger og leser eller slenger legofigurer rundt eller spiller gitar. Men de er i sengene sine.
Jeg har hyllemeter på hyllemeter med album av ungene.
Og jeg har en soft, kjærlig side.
Sånn helt privat.

Og JA da, de tre eldste sover hele natta, og det regner jeg med at nummer fire kommer til å gjøre en gang i framtida også.

Jeg og mannen har ikke så faste leggetider. Men vi burde kanskje hatt det.

Har dere faste leggetider?
Ha en avslappende dag, med eller uten seng!

45 kommentarer:

 1. Ja, vi prøver så godt vi kan - mellom 7 og halv åtte er poden i seng. Men vi har ennå ikke funnet løsningen på hvordan han skal sove hele natta!! Men en eller annen gang gjør han vel det, han også.
  Det nederste bildet var herlig!
  KLEM!

  SvarSlett
 2. Her har vi faste leggetider, og det har vi hatt siden Andreas var ganske så bitteliten. Frem til han var ca 2,5 år la han seg kl. 18, og det siste året har han lagt seg kl. 19. Det har fungert optimalt hos oss, og uten protester. (Men vi får se da når forhandlingsevnen trapper opp ettersom han blir eldre ;))

  Kjempekoselig LO, forresten :):)

  SvarSlett
 3. Som jeg kjenner meg igjen...selv om jeg "bare" har 2...
  Det er også 2 år mellom dem, så i lang tid la jeg de samtidig, helt til den største sa han mente han måtte være oppe litt lengre, og slik ble det...en hel halv time lengre oppe...Om han sovnet fort? Såvidt hodet landa på puta, hehe

  Nyydelige bilder av nydelige barn!!
  Ha en flott dag og klem fra meg

  SvarSlett
 4. De to mine på 1 og 3 har ihvertfall en tid mellom 19-19.30-20. Kommer litt an på når og hvor lenge de har sovi på dagen. Nå har minstemann lært seg å stå i senga, lokke på eldste som kommer og kiler eller danser, så når de faktisk sovner er litt uvisst. Men, de er i sengene sine. Nesten ihvertfall! Jeg legger meg vel 22-22.30. Og den leggetida bør være rimelig fast for å si det på en pen måte.

  SvarSlett
 5. Så fine bilder (selv av en pjusk liten frøken)! Jeg har noen bilder av alle de tre eldste sovende i baksetet og sånn. Koselig! Ungene er aldri så gode venner som akkurat mens de sover, gitt :p

  Vi kjører beinhardt på leggetidene her i huset.
  Tassen legges en eller annen gang før halv åtte (helst kl sju), og så sovner han en eller annen gang innen kl halv ni - forhåpentligvis. Men absolutt ikke alltid.
  Frøkna legger seg rundt kl åtte - og hun sovner etter at x antall bøker/blader er lest fra perm til perm.
  Herr Far i Huset har leggetid i ti-tida. Noen ganger ser han på TV. Da kan klokka bli så mye som halv elleve før han kommer seg i seng, og da har han fulgt med på TV med et halvt øye. Bokstavelig talt.
  Mor deriomot. Mor er på vei i seng akkurat nå. For Mor er syk. Mor fortjener å sove litt nå mens barna ikke veit om det ;)
  Mor sover stort sett når det passer henne. Eller når det passer kroppen hennes å sove. Det er ikke alltid de er enige.

  Ha en herlig dag, Pia - hilsen Kali- som i dag snakker om seg selv i tredjeperson og syns at det er helt okei. ;)

  SvarSlett
 6. Minien min er 3 år, hun har legge tid kl 7, sånn at eldsten på 10 kan få se hotel cæsar i fred og ro..ja vet, det ikke er en bra ting for ei på 10, men det er jo bare dårlig skuespill ;P så varierer det for 10 åringen også, helst halv 9, men får hun se noe på tv blir det gjerne halv 10 for hun måååå jo få se ferdig.. dette er som regel hver kveld.. hmm, kanskje litt for snill? men hun hopper opp kl 7 neste morgen våken og opplagt!

  liker bloggen din:) har anbefalt deg rundt forbi:)

  Ha en fin dag.

  SvarSlett
 7. Så fint å høre om andres leggetider :) Jeg ser at jeg ikke er så urimelig her som ungene vil ha det til :)

  7 åringen er i seng til 20 hvis ikke trening gjør at det blir litt senere.
  10 åringen vil jeg gjerne ha i seng til 20.30, men den blir som oftest nærmere 21.
  14 åringen må vi omtrent hive i seng kl 22.00, men hun kunne fint ha holdt ut MYYYE lenger.
  Syns det er litt viktig å kunne ha litt voksentid sammen etter at ungene er kommet i seng også.

  Veldig koselig og morsom blogg du har. Ser du scrapper også. Det er en herlig avkobling :)

  SvarSlett
 8. Vimsa: Så lenge de er lette å få opp neste morgen, fungerer jo leggetidene greit! Min erfaring er at barn er veldig forskjellige når det gjelder søvnbehov.
  Kerstin: Viktig med litt voksentid, ja. Om ikke så lenge må vel de eldste få være oppe enda lenger, og plutselig legger de seg samtidig - eller etter!- meg...

  SvarSlett
 9. Så fine sovebilder!

  Jentene våre legger seg samtidig, selv om en er snart 3 og den andre er 5 1/2. Begynner prosessen ca syv, tannpuss, lesing (sammen) og så soving. Fungerer greit, og eldstefrøkna har fortsatt ingen innvendinger mot at de legges samtidig...

  SvarSlett
 10. Eg har vært streng på leggetider. Er ikkje SÅ streng lenger (men våre gutar har likevel dei strengaste foreldrene - ifølge dei sjøl - Og det stemmer sikkert litt, nå vi ser lista over folk som er pålogga facebook eller msn når våre gutar skal i seng...den er laaaang)
  Elise legg seg kl 17.00 sover heile natta og våkner frisk og fin kl 09.00. Og eit par lange soveøkter på dagtid. (eller noe sånt...) (ok - litt løgn...)
  Ellers må eg bare nevne: ei nabo forteller at i barnehagen der ho jobber har dei ein gut som ikkje får lov å kvile på dagen, fordi foreldrene vil legge guten tidlig på kvelden. Stakkars trøtte guten! Sån burde ikkje vera lov! Små unger bør få sove når dei er trøtte!

  Skjønne soverbilder forresten!
  Ha ein avslappende dag du og!

  SvarSlett
 11. Herlige sovebilder.
  Hjemme hos oss i gamle dar', var det slik at min to år eldre søster absolutt skulle være oppe lenger enn meg, men var steintrøtt og ble dritsur da jeg aldri kom meg i seng. Så to minutter etter meg var helt greit, bare det ikke var før!
  Artig. Jeg somla og godta meg. Hihi.

  SvarSlett
 12. Lille legger seg kl 19.30. Hvis vi er på ferie, eller det skjer noe spesielt, så er vi ikke så rigide på tiden, men i hverdagen prøver vi å være konsekvente.
  Mor og far, derimot burde absolutt ha hatt faste leggetider. Vi elsker begge å sitte oppe om kvelden, og det er da vi føler oss mest opplagt. Jeg prøver å ha som regel at vi ihvertfall skal være i seng til kl 24, men det viser seg gang på gang å være vanskelig. Ren idioti, når man har en liten som periodevis tuller om natten og starter dagen mellom 06 og 07!! Jeg tenkte faktisk på å spørre på bloggen når andre foreldre legger seg, siden jeg mistenker at mange er flinkere til å komme seg i seng. Min kjære er verre enn meg, så jeg skulle gjerne hatt noe å vise til når jeg maser om at vi må bli flinkere til å legge oss tidligere. Han fikk helt hakeslepp da jeg prøvde å få han med i seng kl 22 her om dagen, etter å ha sovet en totimersnatt før jobb natten i forveien. Zzzz..

  SvarSlett
 13. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mulighet til å putte katta til sengs rett etter barne-TV, men neida! Hun er opp hele natta! Jeg derimot prøver å være i seng til 23.

  SvarSlett
 14. Hehe.. når jeg tenker meg om kunne jeg sikkert trengt faste leggetider selv! :)
  Her legges forøvrig begge likt, regner med at det må justeres når han største skjønner alvoret av urettferdigheten.
  God helg! *klem*

  SvarSlett
 15. Det er helt klart viktig med fasteleggetider, og en nødvendighet for oss voksne ;) Her legger de seg 20 - 2030 - 2130 - men nå skal det sies at minste og eldstemann er ordentlig B-mennesker og ligger LENGE våkne i senga før de sovner.

  SvarSlett
 16. Godt innlegg Pia! Det er så viktig med faste rutiner på dette. Godt for både store og små:) Jenta vår på 4 år legger seg mellom 19 og 19:30. Lillegutt håper jeg innen noen mnd å legge litt før storesøster. Det skal nok gå fint etterhvert:)

  God helg!

  SvarSlett
 17. Her er det også ordning og reda med hensyn til leggetider. Kveldsmat med høytlesning rett etter barnetv, og så går de minste på badet - og i seng. Dvs. i halv åtte tida. Og de er fireogethalvt og sjuogethalvt. Fireogethalvtåringen leser ett minutt på senga, så slokker vi lyset, synger og han sover som en stein. Sjuåringen får lese til klokka åtte. Synging og kanskje soving - eventuelt mye fjas som må få utløp... Niåringen skal i prinsippet være i seng klokka åtte - og må uansett slå av lyset halv ni, så han vet at det blir mest lesing av å komme seg i seng. Han sovner også pladask i det hans sang er ferdig. Og vi voksne - vi legger oss for seint. Det er også ganske fast.

  SvarSlett
 18. Such a lovely post! I love the photo at the end! We try to have a regular bed time but you know how that's been going.:)

  Have a great day!

  SvarSlett
 19. Som skiftarbeider selv har jeg absolutt ingen leggetider/kontroll på meg selv.
  Husets minste og ubestridte sjef er i seng til kl 20 - han er 5 år og synes det er altfor tidlig...

  Den kommende bilmekaniker`n på 12 år skal være i seng med lyset slokket kl 22 ! Han trenger den skjønnhetssøvnen han kan få.

  Mac Prinsessen på 17 ( som forøvrig tror hun bor og lever på et hotell) har sin leggetid kl 23, desverre er hun født et kvarter for sent og dette har preget hun hele livet - også for å opprettholde en avtalt leggetid....

  Søvn er alt annet enn A4 i denne familien.

  SvarSlett
 20. Oh, det evinnelige tema "Leggetid". Her i gården vil de ikke legge seg, og de vil ikke stå opp...
  Minstemor på snart 5 sover rundt åtte, storebror på 8 legger seg mellom 20-2030, når han sovner vites ikke... Det kommer som regel rare lyder fra rommet en god stund etter han er lagt...
  Nuddelig bilder av sovende barn :-)

  hilsen meg:-)

  SvarSlett
 21. Herlige sovebilder.
  Ja her er det faste leggetider. Både 1 åring og 3 åring legges i syv-tida. 1 åringen sover natta gjennom, mens 3 åringen våkner minst et par ganger i løpet av natta.
  Det er deilig med noen timer voksentid, og vi voksne har ikke faste leggetider - men det BURDE vi hatt!!

  Ha ei fin helg dere !!

  SvarSlett
 22. Leggetider? Faste? Sukk! *drømmer om*. Barna i dette huset våker gjerne til både to og tre, hvis de får lov. Men det får de selvsagt ikke. Men har aldri hatt barn som våkner av seg selv før åtte, så det går opp i opp. :)

  SvarSlett
 23. Her i huset har vi en soveglad 1-åring ( i alle fall om natten) Han har alltid vært en engel til å sove hele natten og jeg priser meg lykkelig over hvor heldig jeg er. I en alder av 3 mnd begynte han å vise tegn på at han ville legge seg tidligere på kvelden (som spedbarn la han seg jo samtidig med meg)og i løpet av kort tid var leggetiden justert til klokka 6. Han la seg kl 6 og sov helt til 7-8-9 morgenen etter. Dette har han gjort helt til nå rett før jul. Siden vi visste at han skulle i bhg og vi skulle i full jobb, begynte vi å legge han klokka 7, slik at vi skulle få tid sammen etter jobb og bhg. Funker superfint og halv 7-7 tiden er ungen i seng og det er ikke en lyd før dagen etter når vi skal opp i bhg og jobb :) Vi er griseheldige! :)
  Ha en super helg, Pia!

  SvarSlett
 24. ja, vi har EGENTLIG det. De minste kl 7. Den mellomste kl 9 (senest halv ti). Den største legger seg noen ganger sent. Vi trenger ikke passe på henne, hun er fornuftig. Men i uka er hun oftest i seng innen 11. Noen ganger kl 10.... Men når kjæresten er over - da blir det sent, da! Og det er greit :)

  SvarSlett
 25. God helg til deg også.

  Prinsen min som blir 2 år på Mandag legger seg mellom 18.30 og 19.00.

  Og lille Prinsessemor som snart er 4 mnd har ikke annet fast enn at jeg prøver å ha henne i seng til 23.30, så hopper jeg i seng rett etter ;)

  SvarSlett
 26. Her praktiseres helesøsters anbefaling. 20.15 for niåringen, 21.00 for tolvåringen og 21.30 for fjortenåringen. Sistnevnte er den som er mest misfornøyd og som driler og haler ut tida. Tremåndlingen legges forløpig når det faller seg inn. Mellom åtte og ett om natta.

  SvarSlett
 27. Her legger vi oss når vi er tøtt;) neida du...litt struktur må vi også ha. Selv attenåringen trenger å jages i seng av og til. Han vet ikke alltid sitt eget beste. Lett å glemme at det kommer en dag i morgen, og at vekkerklokken ringer kl 06:30.

  Jo jeg dukker opp her av og til....periodedblogger kalles det vel:))
  Selv om det ikke blir så mange innlegg og kommentarer fra min side, så er jeg innom og følger med litt på dere andre;)

  God helg!

  SvarSlett
 28. Jepp - her er det leggetider med stålkontroll - egentlig er det jo kjekt med tvillinger av og til - de legger seg på likt... Storebror holder ut til åtte, men han er jo 9år - jentene på 6 legges klokka sju - hører lydbok en halv time og så er det natt.
  Hilde

  SvarSlett
 29. Så nydelig bilde! Nesten litt sånn klump i halsen kommentar på det :-) Her har vi praktisert kl 8 når ungene var 8 - deretter har vi lagt til et kvarter for hvert år. Nå er litjtupp 13,5 og når hun skal på skolen skal hun være i seng kl 10. Det er selvfølgelig litt andre leggetider i helgene da, men litt forskjell skal det vel være ;-) Jeg skulle absolutt hatt fast leggetid, og noen som har mint meg på det om jeg glemmer det - tar 9 timer før jeg føler meg uthvilt...

  Riktig god helg - klem Siv

  SvarSlett
 30. Søte sovende barn <3

  Jada, han har det kjempefint der, så går nok bra. I dag valgte vi å møtes et annet sted enn hjemme hos meg for overlevering, da felte han ikke en eneste tåre :D

  ha en fin helg!

  SvarSlett
 31. Det ligger forresten en utfordring til deg inne hos meg :-)

  SvarSlett
 32. Femår har alltid hatt kort netter i forhold til andre unger. Nå er leggetiden halv åtte. I uken sover han til han blir vekket kvart på syv og levert med soverynker i barnehagen. I helgene sover han til halv seks og sovner IKKE igjen og spør hvert femte minutt om det ikke er barnetv snart...?!

  SvarSlett
 33. Vi prøver så godt vi kan med ho lille - og de store styrer mer selv.
  Tror veldig på gode sove-rutiner:-D
  Bare en ting - hadde vært godt å ligge alene en natt(og da mener jeg ikke gubben..!), sliter med å få henne til å sove hele natten i egen seng..!
  Riktig god helg Pia,
  klem Hege.

  SvarSlett
 34. Her i huset er vi rimelig strenge når det kommer til legging - dvs vi kunne ha vært det - men legging er faktisk det eneste som funker rutinemessig her i huset.
  Mine legger seg samtidig, klokka sju - kanskje 8 i helgene.
  Det må sies at de står opp tidlig, er veldig kveldstrøtte og de sovner stort sett momentant!!

  SvarSlett
 35. Ja takk til leggerutiner som funker! Må si jeg er sjeleglad for at kjakan foreløpig "hører på oss" på det punktet :)
  Har sovet natta gjennom fra kl 1900 fra vi sluttet med nattamming da han var 9 mnd, også føler han for å våkne alt fra 0600 til 0900. Foretrekker det siste, men jeg tåler i grunn tidlige morgener bedre enn mye ståk om natta skal jeg innrømme :)

  SvarSlett
 36. Å ja, det hadde ikke vært så dumt om mamma'n her klarte å gjennomføre faste leggetider på seg selv nei... Ellers så sier jeg som deg, de sover vel hele natta gjennoom, etterhvert. 5-åringen har gjort det noen år, nesten 3-åringen begynner å ikke bli så værst. Hun på 9 måneder derimot, hun driver å får tenner...

  SvarSlett
 37. i og med at trollfar er student og arbeidende så har jeg alle stell og måltid alene 24/7. Da blir man helt avhengig av rutiner rett og slett. Kveldsmat halv sju. Han på 2 må spise selv for jeg må gi han på 8 mnd. Så er det opp og i seng sju eller like etter. Minstetrollet er like glad for å få legge seg hver kveld så han legges først inne på vårt romi type legg ned stryke på kinn sov godt god natt. Så stelles mellomtrollet, så danser han rocken roll fiskeboll i nakenspretten, så på med pysj, lese bok, god natt og sov godt. Sånn er det her. Nydelige bilder :)

  SvarSlett
 38. Gutta mine (1 og 3 år) legger seg ca klokka sju. Jeg skulle helt klart hatt faste leggetider jeg også... :)
  Du begynner kanskje bli litt lei av awardmas nå?? Jeg har en til deg likevel!

  SvarSlett
 39. Faste leggetider er et must. Vi har to jenter på 3 og 5,5år, de skal slukke lyset kl 19.00. Det fungerer utrolig bra. Det må jo nevnes at vi våkner av barnas latter og lek i 6 - 7 tida om morgenen. Det hender ei sjelden gang at de sover til kl 8, men det er ikke ofte :)Prøvde over en periode å forskyve soverytmen, men di stod opp like tidlig og kl 17 var det ikke krefter igjen. så det måtte bare gis opp! er jo en fordel med morrafugler også (sko bare ønske jeg var en!)Største jenta sov rundt fra ho var 3 mnd og minstemor sov rundt fra 2 døgnet! Bra sovehjerte der :) Nyter tiden når de fremdeles piler i seng uten å argumentere el sutrer, og vi har kvelden for oss sjøl..

  SvarSlett
 40. Helledussen så mange flinke LEGGERE det finnes i verden. Jeg beundrer og blir aldeles imponert. Har mange ganger fått "angst" fordi JEG glemmer klokka... Og da er det bare å styrte til verket å få småtteriet til køys. Men jeg er nok NATOS elendigste leggemamma. Heldigvis er vi utstyrt med en pappa som avogtil har litt mer kontroll på tid og sted enn hva mammaen har... så innimellom legger de seg i normal tid.
  Jeg er igrunnen ikke så stolt over meg selv på det området der, og har avogtil endt med å argumentere for HVORFOR mine avogtil er en smule seint i seng... det er jo bare dumt egentlig. Når jeg leser her hvor mange som fikser biffen, så er det jo ikke noe galt med ungene mine (tror jeg da)... men med "mammalufthode" som er ekspert på å glemme tid og sted :P
  Nyyydelig bilde av din pjuske lille frøken, elsker de bildene når ungene ikke har noensomhelst bevissthet omkring at de blir tatt bilder av...feks sovebilder... helt nydelige :)

  SvarSlett
 41. Nå husker jeg jammen meg hvor deilig kveldene var da ungene var små.... Våre håpefulle døtre er nå 14 og 16, de har 22.30 som deadline for å ligge i senga, men stadig vekk "glemmer" de å legge seg...og mor og far "glemmer" å minne dem på det.. Og da vi store helst bør være i seng innen kl 23, så sier det seg selv at vi får minimalt med voksentid. Men plutselig flytter de vel hjemmefra, og da får vi ta igjen det tapte ;)

  For en nydelig LO, Pia! Det er store sjanser for at den en vakker dag er liftet og plassert i yngstemor sitt album som skal overrekkes på konfirmasjonsdagen om 3 måneder. Jeg rett og slett elsker dine fargerike kreasjoner, men det har jeg vel sagt før.. :)

  God helg til deg og dine!

  SvarSlett
 42. Herlige bilder!

  Hos oss legger minsten seg rett over sju og storesøster mellom halv åtte-åtte. Begge innehar forøvrig lakenskrekk, så det pleier å drøye før de faktisk sover. Mens minsten så kjekk står og hopper i senga si og roper "hei-hei", kommer storesøster stadig inn i stua og "bare skal si noe". Men når de førsta sovner, sover de stort sett hele natta.-Ja, bortsett fra storesøster, som iløpet av natta kommer opp i senga vår, for så å legge seg på tvers i den.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 43. Når mine var små var leggerutiner strengt overholdt. Aldri problem med å få dei i seng, og så godt å få tid for seg sjølv når dei små var sovna. No er eg i seng før dei fleste av ungane. Åleinetid no er på morningar frå kl 8.00 og fram til 10.00. Herlig stille i huset :)
  11 åringen her, er i seng kl 22.00.
  Eg er ein trøtting, går gjerne i seng 22.30, iallefall kl 23.00...

  SvarSlett
 44. Jeg føler meg veldig på linje med. Her har vi faste kveldsrutiner på de tre yngste. De tre eldste får bestemme selv for det meste. Men det hender vi sender de i seng også.
  Ellen :)

  SvarSlett
 45. Nydelig layout, koselig bilde! Jepp vi har faste leggetider. 19 og 20. Jeg burde absolutt hatt fast leggetid. Sånn 22, skal jeg være ærlig.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails