torsdag 9. desember 2010

Jakten på julestemninga. Luke 9

Jeg er fortsatt kvalm etter inntak av julekaker, lutefisk og annen julemat.
 Nå skal de prakke på meg grøt.
Eller JULEgrøt, som de kaller det.
Alle ord skal starte med jul- eller jule- i disse dager, såpass har jeg fått med meg.

Her må jeg lissom posere rett over gryta med grøt.
Jeg kan se rolig og behersket ut på dette bildet, men inni meg skjelver jeg av frykt, for jeg var redd folka skulle dyppe meg i gryta og holde meg under til det sluttet å boble.

But I am a survivor, som vi ugler liker å si.

Dagens spørsmål er: Spiser du mye grøt i jula og hadde det vært et alternativ å bytte ut den obligatoriske mandelen med ei fjær?

Og så byr jeg på en liten julesang som handler om noe julegrøtgreier og jeg tramper takten til den heftige blåserekka. (Altså de trombonene og sånn)

Denne julekalenderen går hver dag fram til julaften vekselsvis her og hos Elisabeth, innerst i veien. Alle som legger igjen en kommentar er med i den store trekninga 24. desember hvor det hele avgjøres. Hvem får gi Juleugla Julia et nytt hjem?

25 kommentarer:

 1. Vi spiser grøt hver uke vi. Hver tirsdag. Som regel er det havregrøt, det er sunt og godt og det liker alle. Men noen ganger når vi er på vinteren og det nærmer seg jul, forventer poden julegrøt. Det blir ikke ordentlig julegrøt da - for man bruker hurtigposer når det ikke er jul - men hvit grøt som ikke er havre.
  Og det er godt!
  Jeg tror ikke det hadde vært godt med ugle oppi.

  SvarSlett
 2. Vi har ganske lenge nå hatt en tradisjon for å spise grøt hver eneste fredag (!). Vi sluttet derimot med det for et par måneder siden, for nå som jeg er gravid så frister det ikke med grøt i det hele tatt. Men for å svare på spørsmålet ditt: ja. Vi spiser i utgangspunktet mye grøt året rundt, og kanskje ekstra mye i desember. Jeg tror derimot jeg muligens stemmer nei for fjæra. Skikkelig kjip der, merker jeg ;)

  SvarSlett
 3. :-))) Dette må bli den nye favoritt julesangen! ;-)) Nei, grøt har vi faktisk aldri hatt, så putt gjerne så mange fjær som ønskelig. Jeg tror effekten hadde blitt fantastisk morsom.

  SvarSlett
 4. Grøt innimellom hele året. Men fast hver lillejulaften. Med spekemat som tilbehør. Jammi.

  Hadde jeg funnet ei fjær i grøten ville det nok vært siste gang jeg spiste grøt.

  Mandel har vi i riskremen julaften.

  SvarSlett
 5. One thing I love about wintertime in Norway is actually grøt (We don't really have anything like it in Canada!) and I can't think of anything more delightful than to discover a feather in it. :)

  SvarSlett
 6. God morgen :-))
  Da jeg var liten var det fast takst med grøt hver eneste lørdag...nå er det KUN på julaften formiddag..er liksom ikke favoritten lengre..Men mandelen er selvsagt med..og da ungene var små, fikk ALLE premier, alt ettersom hva de likte best. Ikke nødvendigvis en julemarsipan...

  Ha en flott dag videre og klem fra meg

  SvarSlett
 7. I barndommen var det graut kvar laurdag, gjerne med både steikte poteter og vossakorv til. Eg har prøvd å føre denne tradisjonen vidare, men det går veldig i rykk og napp:) I jula, derimot, er det graut til lunsj på julaftan. Så må ein jo sjølvsagt lage graut til riskremen...og då vert det gjerne ei skål i same slengen og gjerne nokken gongar i romjula, òg. Og så kokar eg graut på Jasminris, då vert han ekstra god og søt:)
  Stemmer for mandel i grauten, men gjerne fjær som pynt på sjølve julegrautskåla eller julesleiva;)

  SvarSlett
 8. spiser grøt generelt sett ca annenhver lørdag, men på julaften blir det også=) fjær høres ikke noe særlig ut

  SvarSlett
 9. Nei, det spises alt for lite grøt her i hus. Jeg kjøper en sjelden gang en sånn helt ferdig blanding fra Fjordland eller noe slikt, bare så jeg ikke glemmer helt ut hvordan det smaker. Vil ikke bytta mandel ut med fjær, men gjerne marsipangris mot tøyugle.

  SvarSlett
 10. Vi spiser nesten ikke grøt vi . Men julaften i 12 tiden, er det bestandig mandel i grøten ;) Den er banka !Så er det pakke til den som får mandelen, nå er det lenge siden jeg har fått mandelen !! Nei ikke fjær i grøten ;)MANDEL :)

  Ønsker deg en super dag PIA :)
  Klæm på klæm fra Janne

  SvarSlett
 11. Grøt innimellom, med to barn som eeelsker risengrynsgrøt, blir det litt sånn - ellers spiser vi bare på julaften, med mandel i. Mest for sjarmen sin skyld.

  Jeg tenkte meg det måtte være du som kommenterte på Kili- innleggene, jeg husker det var en dame som sa hun hadde vært der to ganger :) Husker jeg tenkte da jeg leste det, haha - det blir ikke MEG i alle fall, hehe!

  SvarSlett
 12. Sjelden det spises grøt gitt, men vi har gjerne ei runde med julegrøt i kantina i desember. Når det kommer til mandelen så er jeg heller litt usikker, klarer ikke helt se for meg den fjøra som har elta rundt i grøten... Men hvis man derimot kunne byttet ut marsipangrisen med en skikkelig god sjokolade så hadde jeg blitt glad! Liker ikke marsipan...

  SvarSlett
 13. Oj, eh.. vakker julesang! Og kanskje en smule spesiell? Når det gjelder risengrynsgrøt, som det heter her i huset, så spiser vi det nesten hver lørdag. Og den såkalte julegrøten som det heter nå på denne tiden, spiser vi alltid på lille julaften mens vi ser på grevinnen og hovmesteren, og drikker gløgg. DA er det jul! Tror nok vi kommer til å gå for mandel i år også, ser for meg at det hadde blitt litt ubehagelig å få en fjær i munnen, litt sånn hår-i-suppen-aktig. Men, hvis du er så heldig å få flytte hjem til oss til slutt, så kan jeg alltids putte en fjær i din grøt på lille julaften til neste år, om du ønsker det. Det får vi diskutere når/ hvis du kommer :D

  SvarSlett
 14. Jeg anbefaler IKKE å bytte ut mandelen med fjær. Men i gamle dager kunne de finne på å bytte den ut med et fiskebein, dersom de ikke hadde mandel. Hvertfall var det sånn på kysten i Nordland.

  Grøt må spises en av dagene før jul, for jeg spiser det ikke så ofte ellers. Har fått tips om å ha en liten rømmeklatt i risengrynsgrøten. Det skal gi en ekstra piff, så det skal jeg prøve i år.

  SvarSlett
 15. Grøt er vintermat, og spises i Bustehjemmet kun i vinterhalvåret. Det spises verken mer eller mindre fordi det er desember. Mandelen putter vi i riskremen i stedet.

  SvarSlett
 16. Spiser grøt hele året vi. Nammis!

  SvarSlett
 17. Vi er nok grøtspisere hele året, men det topper seg i desember, så akkurat nå er jeg faktisk litt lei av grøt...

  SvarSlett
 18. Mandel må ikke erstattes med fjær - punktum. Men mandel må jo skoldes og mandel hører til i riskrem. Men premie må for all del ikke være marsipangris. I koret jeg er med i hadde vi juleavslutning på tirsdag og premien var: Marsipan-elg. Sittende på rompa med en stor snøball i fanget, akkurat som elger pleier å gjøre...

  Herlig blogg - har ikke blogg selv, men er allikevel bloggleser, og min epostadresse er : iaarklau@online.no

  Grøtklem fra Inger

  SvarSlett
 19. Hellu! Den forskjellen på en iphone og en ipad er at den ene er telefon og den andre er en tablet. (surfefjøl på godt norsk:-) Jeg har skaffet meg begge deler etter å ha hatt en telefon som egentlig hadde egnet seg best på museum ganske lenge. Anbefales:-) Risgrøt ja, kanskje vi skal ha dette til middag i dag?

  SvarSlett
 20. Ps. The source ja, kjøpte cd'en i fjor til jul. Noe er kult, noe blir litt voldsomt. Men de skal definitivt med i adventskalenderen min en dag.

  SvarSlett
 21. Jeg elsker grøt! (Både med og uten jule-prefiks.) Men jeg er enig i at Juleugla Julia så en smule skeptisk ut i nærheten av julegrøtgryta.

  I fjor måtte jeg derimot begrense meg litt da ungene - etter at den største begistringen hadde gitt seg - begynte å stønne oppgitt da julegrøtgryta kom på bordet litt for mange ganger i løpet av desember.

  Nå har det gått et helt år, så nå er det imidlertid på 'an igjen;-) Men en fjær i grøten (unnskyld forsnakkelsen - JULEgrøten) ville nok vært en mer eller mindre hyggelig avveksling fra mandelen.

  JULEklem fra Hege

  SvarSlett
 22. Vi et ofte graut på laurdager.
  Den musikken måtte eg stoppe, den går jo på helsa laust...
  Pynt grauten med fastelavens fjær du! Viktig at maten ser delikat ut, og den bør serverast i GG skål;)

  SvarSlett
 23. Å spise risengrynsgrøt lille julaften regnes kanskje ikke som mye? Men det hender vi slår til flere ganger i året. Men aldri hurtiggrøt, alltid langkokt.

  SvarSlett
 24. Ja til grøt til frokost, lunsj og middag hver dag i jula! Og ja til fjær i grøten, for da kan man ha den i hatten på julekvelden :)

  SvarSlett
 25. Da ungene var små spiste vi ofte Risengrynsgrøt. Nå er det nesten bare lillejulaften. Da for å få grøt til riskremen dagen etter. Vi har mandel bare i Riskremen.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails