fredag 15. oktober 2010

Matryoshka.

Ja, for det er det de heter, disse runde lekkerbiskene av noen russiske kvinner.

Fra Vogue

Babushka betyr egentlig bestemor, men jeg ser at mange bruker babushkabetegnelsen på disse matryoshkaene. (Hva blir mest riktig? Babushka eller matryoshka? Eller begge deler?)
Bildet lånt her

Da jeg var i Russland, ble jeg fortalt at jeg måtte se under dukkene for å se om de var ekte eller ei - var de signeret og sånn, var det toppers, var det blankt på undersiden, har du gjort et dårlig kjøp. Eller noe sånt.

Jeg har dessverre latt mine barn få leke med mine Matryoshka-dukker, med det resultatet at noen underliv har forsvunnet. Og ei brystkasse med tilhørende hode.

Sånne dukker har alltid fascinert meg. Du åpner og åpner, og er spent på hvor mange lag du egentlig finner. Særlig de der hvor du endelig kommer fram til en bitteliten dukke...og så kan den også åpnes! Gøy, gøy, gøy!

Sånne dukker er jo veldig trendy, da. Det har faktisk vært trendy et par år, så den trenden er kanskje ikke så trendy lenger? Men jeg har aldri skrytt på meg å ha en så veldig trendy blogg.

Kul blogg, vil jeg jo veldig gjerne være innehaver av. Så her kommer noen kule matryoshkaer.

Du finner dem i mange varianter
Bildet lånt her

Bildet lånt her


Bildet lånt her

Og jepp, jeg trodde aldri at jeg skulle sitte og skrive om russiske souvenirer.
Men jeg har innsett at alt kan blogges om.
Dessuten trenger en blogg litt variasjon.
Så derfor.
Hilsen ei som også har tatt bilde av en kjele, noen servietter og en plastpose de siste dagene.

Ha en flott fredag, med eller uten souvernirer!

19 kommentarer:

 1. Jeg er så facsinert av disse dukkene, og har én selv. I Estland har de også mange av disse, og jeg hinter sterkt til Bustemannen hver eneste gang vi er der, men enn så lenge står min ene alene. Kanskje han tar hintet neste gang? For man vil jo ha gaver fremfor å kjøpe selv?

  SvarSlett
 2. Elsker disse dukkene! De kommer til å være trendy for alltid!! (Håper jeg hvertfall, siden jeg har en stående i hylla mi) Har alltdi trodd det var babushka de het jeg, men så er jo ikke jeg noen dukke-ekspert heller! :p
  Ha en fin dag! :)

  SvarSlett
 3. Jeg elsker disse dukkene !:-)

  Ha en super dag og GOD HELG!
  GOdklem

  SvarSlett
 4. Hø, er de der trendy? Det har jeg jammen ikke fått med meg. Men har kjøpt to stykker i løpet av et langt liv, en i Estland og en i Ungarn. Ingen av dem er lenger i intakt stand (ingenting med mange deler er fullstendig her i huset), og ingen av dem har stempel under. Dårlige kjøp, altså:-( Men mener å huske at de "gode kjøpene" var gyselig dyre, iallfall i turistsjappene.

  SvarSlett
 5. Skjønner hva du mener! Jeg hentet fornøyd en gammel en fra barndomshjemmet...og mannen, som synes dette er noe dill lot gutta leke med den - og vips, ja du kan jo tenke deg.....God helg, Pia!!

  SvarSlett
 6. Må heim og sjekke om min har stempel (sitter på jobb...hysj!!)
  Og eg har gjemt min langt inne i eit skap, så den er fortsatt intakt! :)
  Men må jo dra den fram nå når eg veit at det er trendy! Vi vil da ha ein trendy heim!! :)
  Ha ein fin dag!

  SvarSlett
 7. Å de er så kjekke!!! Dessverre er dem jeg har fra da jeg var liten, gått av med døden, så jeg er på jakt etter nye. Bare vent, så kommer det bilder av dem på flere blogger her i bloggelandet:)

  Er det ikke deilig at det ikke er regler for hva som kan blogges om? Åpner jo for en del vas, men det kan vi like:)

  SvarSlett
 8. Jeg har undra meg på hvorfor så mange kaller dem babusjka'er, ja. I Russland kalles de bare matrjosjka. Så hold deg til det, du;o)
  Det finns endel veldig fine, og noen kule også, men jeg tror jeg fikk litt overdose av å studere russisk og bo i Russland, for jeg har ikke følt den store dragninga mot å stille dem ut i stua, trendy eller ikke trendy...
  Ha en fin fredag, du også!:o)

  SvarSlett
 9. Ah, gode minner. Mormor hadde en sånn dukke som jeg lekte masse med som barn!

  SvarSlett
 10. Ah... Har akkurat fått tre sett dukker etter at mamma var i Russland, og jeg synes de er kjempeflotte! MEN - skulle gjerne hatt noen av de kule versjonene du har lagt ut her også - særlig de med knappeøyne:-)
  Ha en riktig god helg.

  SvarSlett
 11. Vi fikk da vi var små Brødrene mine sine er fortsatt i barndomsheimen, min er et annet sted - fåglarna vet hvor.

  I min sønns barndomsheim (tok du den... fredag, tilgi meg) er det en han fikk av vår patriark da han hadde vært i Riga. Elsker den. Som vi gjorde da vi var små.
  Trendy eller ikke. Hvor viktig er det egentlig??!

  SvarSlett
 12. det bildet av den plastposen vil jeg gjerne se, trenger inspirasjon vettu! ;)
  jeg har forresten også latt min fine lilla babushka (eller matretellerannet) være barneleke, med et noe amputert resultat. sjarm, det!

  SvarSlett
 13. Morsomme disse dukken. Lekte selv men noen da jeg var liten :)

  Jeg gleder meg til å høre hva du skal bruke bilde av plastposer, servietter til...

  SvarSlett
 14. ..Var selv så heldig å overta et sett med 6 babushka'r tidligere i høst..
  De er jo super kule..

  ..Og JA, alt er bloggbart*ler*

  Ha en finfin helg

  SvarSlett
 15. Ja, disse er så fasinerende! Morsomt å se noen nymotens babushkaer (eller hva det nå het). Gid helg! :)

  SvarSlett
 16. Hehe. Gid helg ja. Gid det var helg - det ER helg! GOD helg :)

  SvarSlett
 17. Sånne dukker har alltid fasinert meg også :-) Måtte sjekke nå, og jeg har visst gjort et dårlig kjøp - den var ikke signert under :-/ Men men....den er flott å se på allikevel :-D

  God helg til deg og klem fra Siv

  SvarSlett
 18. Stemoren til søsteren min (jadda, mine og dine vettu ;P) er russisk. Og Hedda har fått en dukke av henne. Hun beholdt den store selv, og Hedda fikk de inni. Stas :D

  SvarSlett
 19. Jeg kjøpte en på russer-markedet i Vadsø i sommer. Daniel elsker å leke med den, så det spørs vel hvor lenge vi har alle delene. Mamma hadde en da jeg var barn, som jeg har lekt noen hundre timer med. Den mangler vel noen underdeler og overdeler i dag, tror jeg..
  Morsomme de du har funnet bilder av her da! Jeg har aldri sett sånne utgaver før.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails