torsdag 2. september 2010

Paracet+Dentinox= Paradox?

Jeg er jo fryktelig morsom. Problemet med å være så fryktelig morsom, er at alle mine umorsomme tanker, idèer og ikke minst umorsomme blogginnlegg må vike. Men jeg har faktisk en del umorsomt å komme med. Det er mye umorsomt som engasjerer meg. Sånn som for eksempel medisinbruk, spesielt hos barn.

Den litt fiffige tittelen Paracet+Dentinox=Paradox har jeg hatt liggende lenge. Synes jo det var et artig ordspill. Men det ble liksom ikke mer enn den tittelen.

Da jeg så at doktor Kari, med sin seriøse og alltid kloke blogg  "Lykkelig som liten" publiserte dette innlegget der hun blant annet skriver at bruken av Paracet blant barn har blitt doblet de siste 20 årene, fikk jeg endelig et spark i knehasen til å skrive dette innlegget. Som blir mest om Paracet. Kun noen dråper Dentinox.

I går var jeg med dattera mi på kontroll på helsestasjonen, og hun fikk vaksiner. Vaksiner er bra. Jeg vet at noen barn kan bli sutrete etter at de har tatt vaksine. Noen får feber. Men så er det faktisk noen som ikke blir sutrete og ikke får feber! Og her kommer da det umorsomme som engasjerer meg : Jeg gir ikke barna mine Paracet hvis det ikke er helt nødvendig! Jeg ga ikke vesla en Paracet utpå kvelden "sånn for sikkerhets skyld."


Ikke tyller jeg i henne Dentinox i tilfelle hun skulle klø litt i gommene, ei heller gir jeg henne medisiner for at hun skal sove hele natta. Jeg smører henne ikke inn med parfymerte kremer mot tørr hud når hun ikke har tørr hud.

Da vi reiste til Thailand, tenkte jeg ikke på dette med å få allergimedisin eller hva man nå kan bruke for å få barna til å bli roligere eller å få dem til å falle i søvn. Hvis vi foreldre ikke orket tanken på en lang flytur med aktive barn - vel, da burde vi faktisk ha holdt oss hjemme.

Hva med å akseptere at barn noen ganger er sutrete? Noen ganger klengete? Ofte våkne? Aktive?


For jeg tror at noen ganger gir vi barna våre en pille fordi VI foreldre trenger det, ikke barna!

Vi er slitne, vi vil ha ro, vi trenger fred.

Men noe må vi tåle!

Jeg sier ikke at vi aldri skal gi barna våre Paracet - noen ganger anbefales faktisk at vi gjør det. Men mange ganger er det kanskje bedre og mer nødvendig med en pappa som lar deg sitte og kose i fanget mens han kiler deg på ryggen og forteller en historie der du er den tapre helten, eller en mamma som bærer deg på ryggen og synger en eller annen teit sang (synes mamma, men slettes ikke du) med rimord som søt og grøt.

Noen ganger må man innse at sånn er livet med barn - slitsomt noen ganger, sutrete noen ganger, frustrerende noen ganger, søvnløst noen ganger, full fart noen ganger. Og at det enkle ofte er det beste.
Du har tid. Og du har deg sjøl. Bruk det.

Ha en tålmodig dag, med eller uten medikamenter!

Bilder lånt fra Katie M. Berggren

38 kommentarer:

 1. Takk for kloke ord. ☺ Jeg forbeholder meg retten til å være sutrete og grinete selv, men medikamentfri er jeg i dag...foreløpig. Koffeinfri også.

  SvarSlett
 2. Hurra for deg !!! heeelt enig med det du skriver ;))
  Nå skal jeg ta med gjengen å "rømme" landet, for ferie venter, juhuuu !!

  Ønsker deg ei fantastisk helg !!

  Klem fra Maren ;)

  SvarSlett
 3. Hel enig, Pia. Jeg har tenkt det samme om den voldsomme økningen av medikamenetell behandling av ADHD. Veldig mange barn opplever nok at livet blir enklere med en diagnose og medikamenter, men det kan jo også være at enkelte barn bare er utålmodige, rastløse og impulsive - akkuratt slik barn gjerne er (og i mine øyne: slik skal ha lov til å være). En utfordring for lærere som foretrekker at barna sitter i ro og gjør som de får beskjed, men kanskje ikke alltid en sykdom...

  SvarSlett
 4. Veldig godt skrevet :)
  Er så enig med deg - tror på kos og omsorg som medisin også:)

  Ha en flott dag :)

  SvarSlett
 5. Så sant så sant!!

  og som Jesper Juul sier:
  - Det er veldig interessant at man alltid snakker om hvordan barna belaster foreldrenes liv. Man burde heller snakke om hvorfor det å få barn er en bra idé for de voksnes sosiale utvikling.

  Hentet fra denne artikkelen :-)

  http://www.dagbladet.no/2010/08/02/nyheter/barnehage/innenriks/forskning/12804850/

  SvarSlett
 6. Veldig godt skrevet! Er enig med deg i dette. Minst mulig medisinbruk!!! Jeg gir barna mine paracet kun når det er snakk om ekstremt høy feber eller ørebetennelse (pga smertene). Når feberen er lav, er det ikke behov. Kroppen må få lov å jobbe bort forkjølelsen eller influensa,( så litt feber er bra når en er syk, tror jeg jeg har hørt, jo, mener å ha hørt det).
  Skriv gjerne flere slike innlegg. Du er morsom. Men du behøver selvfølgelig ikke alltid å være det :)
  Ha en fin dag
  Tonje

  SvarSlett
 7. Er så enig med deg! Vi gir sjelden barna våre paracet, og ihvertfall ikke bare for sikkerhets skyld.

  Jeg blir litt overgitt over enkelte av venninnene mine som er veldig løsslupne med medisiner. For hva er vitsen? Og som du sier, hvem gjør de det for??

  SvarSlett
 8. Takk skarru ha!
  For at du blogger om dette altså.
  Jeg er så enig så enig.

  Leser i dag at "vi" medisinerer de små til astma, økt bruk av paracetamol sammenfaller med økt antall barneastmatikere. Det er jo i grunn ganske så tragisk.

  Jeg er spesielt ute etter å få bukt med trenden "vi gir medisin PÅ FORHÅND. Sånn for sikkerhets skyld. Så VI kan sove godt i natt".
  Dette har jo tatt helt av. Folk bruker en flaske dentinox i uka i tilfelle barnet har vondt (dette er et reelt eksempel fra barselgruppen min... småttisen fikk tenner 7 mnd etter. jess da).

  Ja til medisinbruk når det er et reelt behov hos pasienten, nei til alt annet.

  Hurra for deg!

  SvarSlett
 9. Klokt igjen frå denne kanten ja! ;) "Hvis det går deg ille, ta en pille. Hvis du tror det går deg ille, ta også da en pille."
  Enig i det du skriv. Sjøl er eg nok kraftig undermedisinert - fekk knapt nok ein fluortablett av min idealistiske mamma, heller ikkje solkrem, hjelm og liknande. Men det gjekk cirka bra. :)

  SvarSlett
 10. Bra! Eg tenkte ikkje over det når helsesøster sa at vi ikkje måtte vera redd for å gi ho paracet hvis ho vart plaga av sprøyta - kanskje helsesøster må vera litt meir forsiktig med slike uttalelser ja. Eg gir heller ikkje paracet til mine barn uten at det er strengt nødvendig, eller ikkje etter sprøyter. Feber er vel eit tegn på at kroppen faktisk jobber med å gjøre oss friske. (Eg gir sjølvsagt når det er snakk om høg feber og nedsatt allmenntilstand)

  Eg har tydligvis vært litt for flink med å ikkje gi paracet o.l, for eine gutungen vår nekter nå å ta paracet når han av og til har hodepine. Han sover det heller av seg... :)

  SvarSlett
 11. Jeg kunne ikke vært mer enig! Her har vi en evig diskusjon hver gang jr får ørlite feber.. både mann & bestemor mener at en pille gjør det så mye bedre for jr... mulig det, men han vrir seg sinne når vi skal putte inn stikkpillen bak og blir ikke god i magen etterpå!! Jeg blir like frustrert hver gang!! La heller ungen ha en litt urolig natt når kroppen jobber ut feber'n selv. Man kan ikke la en pille fikse alt...

  Selv bruker jeg minimalt med piller, tar jeg en paracet har jeg hatt så vondt i hodet at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg... men stort sett så hjelper det med litt søvn så går den over av seg selv.

  Puuhh...

  SvarSlett
 12. Her i huset er vi rusmisbrukere alle som en.... Piller delses ut til frokost, med påfyll lunsj og middag. Veldig praktisk. Neida, spøk til side. Har prøvd ut dentinox, men virker det?? Skeptisk!
  Men jeg har to små som plages av kramper. Å det sitter spikret i fra min egen barndom som et helvete! De skulle ha meg til å gå og gå og gå, strekke, massere og tøye. Men det var så sinnsykt vondt! Så når det er som verst med barna mine, har jeg testet ut med paracet. Å det gjør godt. Det er som å skru av en smerteknapp! Ellers får de paracet hvis de har høy feber.
  Kan ellers nevne at jeg IKKE flyr med mine barn :-D

  SvarSlett
 13. Så bra du skriver - og sier meg enig:-)
  Nydelige bilder a`gitt!
  Ha en god dag Pia,
  klem Hege.

  SvarSlett
 14. Godt skrevet Pia. En skjelden gang er det bra å ta litt medisin. Ellers hjelper det ofte med litt kos og litt kløing på ryggen. Det er bra både for sutrete unger og slitne mammaer. Samsoving har også funket bra når datteren vår har vært i ulage.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 15. Veldig bra.
  Livet, livet med barn, livet som barn, livet uten barn - er faktisk virkelighet. For små barn er virkeligheten sterk og intens og de er ikke trent på å "holde ut og ta seg sammen" - og takk og pris for det. Det betyr at det faktisk sutres og hyles og klages og somles og våknes om natta osv - og det er helt normalt. Det er livet. OG vi er foreldre hele døgnet - i gode og dårlige stunder. Det er ikke piller eller Ferber-kurer som trengs, det er mennesker og omsorg og trøst og nærhet.
  Og noen ganger skal vi selvsagt ha medisin - men ikke mot livet!!

  SvarSlett
 16. Veldig bra, Pia! Jeg kunne ikke vært mer enig! Utrolig mange som har et veldig slepphendt forhold til bruk av Paracet o.l. Jeg synes det er bra at det nå endelig er dokumentert at det faktisk kan virke mot sin hensikt. Paracet bruker man når barna faktisk er syke og har det vondt - ikke bare sånn i tilfelle. Så det så!

  SvarSlett
 17. Jeg er enige med resten av jentene her over - BRA innlegg:-)

  SvarSlett
 18. Kloke ord Pia - DER traff du spikeren på hodet.
  Fantastisk flott skrevet og nydelige illustert - du er altså så knakende dyktig!!
  Ha en herlig uke Pia!
  Klem Lokki

  SvarSlett
 19. Det er så utrolig viktig det du tar opp og jeg er så enig, så enig. Har forresten aldri hørt om dentinox.
  Og det er jo helt sprøtt hvis noen faktisk gir ungene allergimedisin for at de skal bli søvnige.
  Er det spesielt unge mødre som gjør sånt?? Hva tror du om det? Skulle vært interessant å visst om det var spesielle grupper som tar slike "forhåndsregler".

  Jeg synes du skal være umorsom når DU vil. Håper ikke du føler at du må være morsom heile tida.
  Ellen :)

  SvarSlett
 20. Kloke og viktige ord. Men fremdeles med den gode pennen. Du er ikke bare morsom, serru. Du skriver godt også.

  SvarSlett
 21. Klok tale! Kva skal ein seie om foreldre som gjev barn ein paracet før dei sender ungen i barnehagen..? fordi han var litt pjusk på morgonen....

  SvarSlett
 22. Enig med deg, i alt faktisk!!

  Her er det paracet stikkpille de gangene feberen er over 39, og det har den vært tre ganger, så det er jo ikke mye. Dentinox har jeg faktisk begynt å bruke først nå ved jekslenes frembrudd. Og det letter nok litt i den lille munnen.
  Så får heller legen foreskrive sovemedisin til oss foreldre da, hvis det blir for mange våkenetter?!?! ; )

  HA en fin dag! Klem!

  SvarSlett
 23. Gode ord! Viktige ord! Som min gode venninne sa etter sin første fødsel der hun ikke fikk noe smertelindring (absolutt ikke planlagt, hun var åpen for å prøve det dersom hun følte behovet): "Det var da slett ikke ille, sånn egentlig. Jeg tror det handler om å virkelig kjenne etter - er det behov for medikamenter eller går dette egentlig ganske greit? Jeg valgte det siste." Og nettopp da er hun, i likhet meg deg, inne på noe jeg synes er viktig: Kjenn etter, og ikke benytt deg av det dersom du eller barnet ditt ikke har behov for det - man trenger det ikke for sikkerhets skyld!

  SvarSlett
 24. Godt sagt! :) Jeg er fullstendig enig. Jeg medisinerer ikke mine barn med mindre jeg absolutt MÅ. Paracet gir jeg dersom barna har dårlig allmenntilstand, eller plages av smerter eller feber. Dersom de tåler feberen godt, da får de ha feber. Den har nemlig en misjon, og man skal ikke medisinere uten å tenke seg om to ganger. :)

  SvarSlett
 25. Ja til mere mamma-og pappanærhet, nei til overmedisinering! godt å se at så mange er enige, da..

  SvarSlett
 26. Veldig kloke ord som jeg stiller meg 100% bak!
  Jeg har aldri brukt Dentinox og er veldig forsiktig med både Paracett og andre medisiner. Men trenger de det så får de det jo selvfølgelig - men aldri for at jeg skal får sove eller få ro.

  SvarSlett
 27. Dritbra! Heilt enige rett og slett.

  SvarSlett
 28. Applaus!!Helt enig.Viktig med det umorsomme også, det er ingen tvil altså.
  Men altså, jeg har aldri hørt om folk som gir ungene allergimedisin for at de skal bli sløve på flyturen - det er det VERSTE jeg har hørt!Dope ned barna sine liksom?
  Jeg tror jeg hadde klikka altså, hvis noen jeg kjente gjorde det.Eller det der andre du snakket om, Dentanox.For å få barnet til å sove?Hva i h... er det folk driver med liksom!Nå ble jeg kanskje litt i overkant sint her.Har roet meg igjen nå.
  Ha en fin kveld:)

  SvarSlett
 29. Det er svært betenkelig at piller til barn har økt så mye. Gi allergimedisin til barn for at de skal holde seg rolige????? Hva er det slags ideer folk har? Bra innlegg, Pia! Tusen takk!

  SvarSlett
 30. Og jeg - kan ikke huske om ungene fikk paracet en gang. Sikkert ikke så mye - ettersom den eneste gangen jeg har vært hos lege med de er da Tob måtte plastres igjen etter å ha fått en stein i hodet på SFO som 6 åring, da Tob hadde dykket på seg mellomørebetennelse en sommer - som gikk over av seg selv, da Tob brakk beinet og for å sjekke en føflekk hos Vilde i fjor. To barn på 14 år. Det er nesten for godt til å være sant, bank i bordet. Ikke har de fått allergi heller. Skulle nesten ønske at de hadde dratt på seg noe støvallergi eller noe, slik at de måtte til pers på rommene sine. Nå blir de vel ennå mer bortskjemt ettersom vi har fått litausk vaskehjelp. Her er bager pakket - for vi reiser på håndballcup i Horten i helgen. Mo og Myr!!! - som vi skriker. Fritt etter Eidskogsangen av Hans Børli.

  SvarSlett
 31. Amen!
  Det var som om jeg skulle sagt det selv!
  Jeg nøler selvfølgelig ikke med å gi smertestillende eller Dentinox om behovet faktisk er der, men som mamma og pappa må man faktisk tåle å ta en støyt før man tyr til lettvinte løsningen for sin egen del.

  SvarSlett
 32. Er så enig. Akkurat som eg sko sagt det sjøl.

  SvarSlett
 33. Bra Pia, jeg kunne ikke blitt mer enig!

  SvarSlett
 34. Meget bra sagt og skrevet og ment. Kom med noen pekefingre selv om dette da saken sto. I sommer snakket jeg med en venninne som er utdannet, la oss si helsepersonell, og hun stappet paracet i rompa og lot det stå til på sine små. Ukritisk i mine øyne. Hvorfor?
  http://sirishverdag.blogspot.com/search/label/Helse

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails