tirsdag 21. september 2010

Grønne gleder. Og lykke

Dere blir vel neppe sjokkert og setter kaffen/pepsimaxen/kli-og kruskablandingen i halsen når jeg forteller dette: Jeg har ikke grønne fingre! Dette har dere skjønt. Dere burde ha skjønt det.
Hvis dere ikke ser sammenhengen mellom dette bildet og det jeg skriver - dette er et bilde tatt i hagen

Min mann er selvfølgelig ytterst fornøyd med meg, men dette med min manglende hageinteresse sukker han over. (Ok, han skulle vel gjerne sett en forbedring innen et par andre områder også, men det får vi la ligge, enn så lenge).

Mannen min kan masse om det å bygge en heim og vedlikeholde en heim. Han klipper plenen OG ordner med noe blomstergreier. Og jeg synes det er stas når folk som er innom, gir meg komplimenter for rosene MINE. (Gammelt kjønnsrollemønster er hardt å vende...)

Okei - litt skrinn jord. Men nydelig rose. Min mann har æren.

Jeg har ingen interesse av hage. Og jeg ser ikke forskjell på planter og ugress. Jeg synes at det meste ser grønt ut, og at det meste har en gressaktig konsistens. Rosene kan jeg kjenne igjen. Men det er vel det eneste.

Istedet for å luke i hagen, synes jeg det er mye mer morsomt å ta bilder. I hagen.

Jeg har tenkt at når jeg nå er hemmafru, så kunne jeg jo gjort et eller annet i hagen. Knekt en kvist, dyrket fram en eføy eller fjernet en frosk.

Men jeg aner ikke hva man gjør i en hage, og er livredd for å røske opp en Vårvortemelk eller ta kverken på en Prydsvinerot. Noe man absolutt ikke bør gjøre.

De siste ukene har jeg gjort noen observasjoner hver gang jeg har passert vårt lekre blomsterbed. Noe grønt og gressaktig har på en måte spredd seg over hele bedet. Til slutt forsto selv jeg at dette grønne måtte være ugress. Og jeg har glad og fornøyd revet alt bort, om ikke ved roten, så i hvert fall ved nedre halvdel.

Vesla fikk sandkasse til bursdagen. Diverse planter i bakgrunnen. Grønt og flott.

Og mannens hengivne og overraskede blikk da han kom hjem etter en lang arbeidsdag var verdt alle brukne negler og skitne fingertupper.

Der hadde hans kone så ømt luket et blomsterbed (jeg holdt nå på i minst ti minutter!), datteren hadde friske, røde roser i sine kinn, sønnene satt glade og fornøyde innendørs og maste IKKE om å få spille Playstation. Kan det bli bedre, spør nå jeg?


Hva med deg? Ser du forskjell på en akeleie og en ukulele?

Ha en gledens dag, med eller uten ugress!

38 kommentarer:

 1. God morgen, lille due;-) Jeg er ikke grønnfingret, jeg heller. For tiden har jeg heldigvis ikke noen hage å være grønnfingret i, da alt utenfor fortsatt er grus og jord. Det er Gemalen som diller. Han planter i krukker - jeg kommenterer etterpå, litt nebbete, at jeg synes han har valgt en vel frisk fargeblanding (hallo, gule, rosa og røde blomster i samme krukke, liksom?). Og ja, det er han som vanner potteplantene også. Håper du får en fin dag, og luk med måte. Det kan være mordersnegler under der.

  SvarSlett
 2. Hehe....og god morgen!
  Jeg som må tenke på hva som er venstre og høyre, tror du jeg kan noe med planter å gjøre? er såvidt jeg kan se forskjell på tulipaner og nelliker...liiiten løgn, men du skjønner..
  Jeg har ikke en ENESTE grønn plante i min ringe heim, her går det i buketter...når jeg kommer på det, eller gubben overrasker...

  Godt å høre om flere som er som meg!!

  Klem, Frøydis

  SvarSlett
 3. Å, takk og pris! Vi kjøpte stort hus med hage for tre år siden, og nå har vi solgt. For å finne noe med mindre hage! Så lite grønne fingre har jeg. Stakkars mannen min, han trodde alle damer koste seg med hage, han. Nå skal det sies at mens vi har bodd der har jeg vært gravid og deretter hatt baby og nå straks toåring, så det er ikke oseaner med tid til å hagelere, men allikevel - jeg skulle gjerne vært blomster-Cecilie, jeg, men det blir jeg aldri. Men jeg lager god mat, altså.

  SvarSlett
 4. Hehe, synes du var flink jeg. Og de rosene var virkelig nydelige!
  Jeg har gule fingre, eller blå kanskje. Dvs, jeg har så innmari lyst, men får det ikke til. Og jeg kan aldri holde på uti hagen for vi har en liten dam. Og jeg vil ikke at Lillemann skal plumpe uti der etter rumpetroll mens jeg beskjærer nypebuskene. :P
  Hagen får vente noen år. Nemlig.

  Han en flott dag til deg også!

  SvarSlett
 5. Ha ha ha ha, så gjenkjennelig - ikke grønne fingre her i gården heller. Akkurat som deg ser jeg ikke forskjell på ugress og andre planter (ja, for ugress er da vitterlig planter de og!) og har tatt knekken på et par bed allerede:):) Takke meg til plain gress og sommerblomster i krukker - da vet jeg hva jeg har å forholde meg til! Og for øvrig - det er nettopp dette jeg digger med bloggen din og ønsker at du skal blogge videre om: hverdagsbetraktninger med et humoristisk (eller alvorlig) skråblikk. Herlig! Ha en god dag:) Hilsen Sol uten egen blogg men egen pc*

  SvarSlett
 6. He, he og good morgen til deg også Pia!
  - nei, jeg vil helst ha asfaltert hele tomten!
  Litt synd om ungene ramler , men da er der ihvertfall ikke ugress og andre rare vekster;-)
  (blomster,roser,prydbusker etc)
  Som du sikkert skjønner - jeg er ingen hage-blogger!
  Kjempefin sandkasse - ønsker meg en slik til Mille også(den gamle falt i fisk..!):-)
  Klem,Hege.

  SvarSlett
 7. Hehe, nei jeg har ikke saa veldig grönne fingre jeg heller. Jobbet paa et hagesenter et par somre. Det resulterte i at jeg drepte alle planter hjemme... Fikk liksom litt nok.
  Har liksom en dröm om hus og hage, men frykter at jeg ikke hadde maktet det eller giddet det.
  En saann middelhav-urtehage er perfekt. Den klarer seg jo helt fint uten stell. Saant er jo genialt.
  Fin dag til deg:)

  SvarSlett
 8. Ho, ho, du er i godt selskap:-) Nå har jo den ukultiverte hagen vært hagetrend i år - en trend jeg satser på skal vare leeenge....

  SvarSlett
 9. Hei,

  jeg har akkurat oppdaget bloggen din, og liker den veldig godt.

  Med en -4 måneder baby i magen er jeg for tiden ikke spesielt interessert i hagearbeid, men veldig opptatt av barneklær. Jeg likte strikkejakka til jenta di utrolig godt, så jeg lurte på om den kanskje var hjemmestrikket, og om du i så fall kunne tipse meg om hvor jeg kan finne mønsteret?

  Til gjengjeld kan jeg dele med deg det eneste hagetipset jeg kan: Plant selvstellende prydbusker i alle bed, dekk resten av jorden med sånn svart duk og legg prydbark eller pyntestein over. Og voilà, no more ugressluking!

  SvarSlett
 10. Finne stadig nye ting te felles med deg må eg sei :o)

  Lite stas når mor komme innom og ser at den fine "planten", i den fine uteurna eg fekk te bursdagen i fjor elle nåke, ser mildt sagt stusselig ut. Då e det formaninger om at de skal klippes sånn, settes lunt for vinteren osv... Bortsett fra at eg til tider får litt skuffa morsblikk, så gir eg ganske f.... Eg ska nemlig finna meg ein rik mann, og då ska eg ha gartner, så det så!

  SvarSlett
 11. Hei du anonym som er interessert i barneklær - jakka er hjemmestrikke, ja, men ikke av meg. Har arvet den fra en kusine, og det er vel opprinnelig en flink tante et eller annet sted i Østfold som har strikka, regner jeg med. Så jeg kan dessverre ikke spytte opp noe mønster. Men kanskje noen andre kan?...

  SvarSlett
 12. Pia,
  Dette erfaktisk den eneste bloggen jeg virkelig gleder meg til å lese hver eneste dag. Den er helt herlig!

  Følte en trang til å informere om dette (-:

  Forresten - Jeg er faktisk den som legger heller, lager trapp, klipper/sår plen og fikser blomstene!

  God tirsdag.

  Malin

  SvarSlett
 13. Hehe, du er i godt selskap. Men det triste her er at jeg faktisk har lyst, det bare går ikke helt som jeg forestiller meg det i hodet mitt!
  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 14. Jeg kjøpte meg leilighet i et borettslag jeg. Der plenen utenfor er vaktmesterens ansvar = genialt! :) Jeg føler jo selvfølgelig presset hver vår, til å fylle opp diverse krukker med blomster osv og plassere rundt på verandaen. Der blir det jo ikke ugress, så det eneste jeg trenger å huske på er å vanne minst en gang i mnd (det regner alltid i trødelag om sommeren). Jeg føler meg også som en überhusmor om våren når jeg sitter på verandaen og skuffer blomsterjord (med gjødning) oppi krukkene mine og kommer inn med brune negler :D

  Da jeg kom tilbake fra ferien denne sommeren hadde broren min (aka blomsterpasseren) kverka alle uteblomstene. Var egentlig helt greit for meg, da slapp jeg å tenke mer på dem i år ;)

  Ha en super dag i den nystelte hagen din!

  SvarSlett
 15. heheh... så godt å se at flere e helt GRØNN når det kommer til hage, prydbuske og andre buskeveksta :P
  Huff... eneste æ kan me blomster e å ta livet av de.. Har ikke en ringeste anelse ka nå hete.. (ok nu skjemme æ mæ sikkert helt ut på nett.. men pytt sann... )
  Men rose vet æ ka e :D

  (kanskje en stor grunn til at æ vil ha stor terasse, å minst muli plen)

  klæm trine

  SvarSlett
 16. Hi hi :) Jeg er litt opptatt av hage jeg da ;) Synes det er spennende og se det spirer og gror :)Men det kom som kastet på meg når jeg passerte 30 ( tror det har noe med at det var da jeg fikk hage ) man kan ikke være god på alle områder , det handler jo om å utfylle hverandre vettu ;)Nydelig lita tulle :) Jeg liker måten du skriver på :) HERLIG !!!

  Ha en fin dag i hagen :)

  SvarSlett
 17. Som jeg pleier å si til mannen min; noen må jo se etter ungene også... og det blir som regel meg... Men tro det eller ei- jeg har aldri vært et hagemenneske, men interessen har kommet litt mer etter at vi flyttet hit for 6 år siden. Huset har anturtomt, og trenger å pusses litt innimellom.... Interessen avtok en smule da grevlingen spiste opp alle løkene jeg hadde plantet.....

  Klem Kristin

  SvarSlett
 18. anturtom.. har du aldri hørt om anturtomt.... haha... naturtomt mente jeg jo.,.. skjønnerù- har jo ikke snøring...hihi

  SvarSlett
 19. Ja, en akeleie og en ukulele skulle jeg klart å skille fra hverandre, og sikkert en hel del andre planter, men flere instrumenter - not so sure!!!
  Jeg ønsker meg en stor hage, med busker og blomster og gress og alt annet som følger med en hage, både av ugress og jobb!! Det er det jeg er oppvokst med, og det er det jeg ønsker for Linus. Min samboer derimot ville nok ikke sett forskjellen på en ukulele og en akeleie. For ham er alt som er høyere en en meter, grønt og har rot - en sypress!!

  Klem!!

  SvarSlett
 20. Åh, takk for at vi er flere! Litt grønne fingre har jeg kanskje, men ikke nok. Jeg får skylde på dårlig sommer og annen prioritering når blomsterbedene svømmer over av ugress. Vi har hatt vår første sommer i eget hus, med enorm hage og (jeg tror ikke jeg overdriver) 12 blomsterbed. Det sier seg selv at da blir lukingen så som så. De fine dagene vi hadde i pinsen, da jeg fikk gjort hagen klar for sommeren, oppdaget jeg nye bed hver dag. Det så bra ut en stund, så kom blomstene og deretter ugresset. Mannen min klipper plena, for jeg har (heldigvis) allergi...
  Vi kjøpte huset fra en gammel dame med grønne fingre i bøttevis, og et hode som kunne navnet på alle rosebuskene og alle de andre vekstene. Jeg skiller mellom syriner, roser, riddersporer, andre blomster og gressløk. Men det er nok laaangt mer nyansert enn som så. Men blir ikke alt bedre neste år? DA skal jeg sette meg inn i de forskjellige vekstene og deres behov. Før våren kommer. Og stelle og puske i hagen hele sommeren.
  Yeah, right.

  SvarSlett
 21. Jeg drømmer om en hage, men det er nok sikkert mere arbeide med den enn jeg kan tenke meg. Klipping av busker og plen, luking, planting..
  Godt jeg også har en mann som liker litt sånt, da er det kanskje ikke så uoverkommelig.

  Tror jeg er sånn midt på treet med stueplantene. Tar konstant livet av husfreder og kaktuser, men resten holder seg, så...

  Ha en flott høstdag!

  SvarSlett
 22. Hva er en akeleie??
  Men har ikke spesielt grønne fingre nei. Handler mer om flaks enn noe annet tror jeg.

  SvarSlett
 23. Jeg elsker hagearbeid, noe bloggen min bærer preg av <3 :)
  Arv fra mine foreldre :) eneste genet mamma delte, tålmodigheten har hun holdt helt for seg selv :-p

  Men nydelig rose og skjønne vesla <3
  Du var flink de 10 minuttene :) hehe

  SvarSlett
 24. Samme her. Eg veit ikkje kva ein hage er, men mannen putler på og gjer det fint. Både inne og ute...
  Eller forresten: eg luka i ca 10 minutter eg og! I jordbæråkeren. I fjor sommer... :)

  SvarSlett
 25. Har ikke grønne fingre nei, men plutselig har interessen grodd frem grunnet en vakker kolonihage i Trondheim som vi har tatt over i år.. Vi har nok foreløpig den hagen med minst blomster og stas der ute, men bærbuskene trives.

  Til våren har jeg tenkt å prøve meg på det ene og det andre uten noe erfaring og kunnskap, så får vi håpe at fingrene blir fulle av ugress og at neglene er fulle av jord. En lykke av en plass er det uansett om vi får det til eller ei.

  SvarSlett
 26. Tja, eg likar å ha det fint i hagen, men det er ikkje eg som lagar det fint... Det er faktisk ei av dei huslege syslene som mannen gjer frivillig, utan å bli oppfordra til det ein gong! Men han er genetisk belasta....og har slektningar med "parkmessige" hagar - det har ikkje me altså. ;) Trur det er cirka nå ein set tulipanløkar i jorda, visst du har lyst å imponera litt meinar eg. ;)

  SvarSlett
 27. Grønne fingre hadde min mor i rikt monn, men det genet finnes overhode hos meg.

  Det er deilig å bare ha en altan å forholde seg til, og der ser det mer enn pjuskete ut for tiden. Holdt lenge liv i sommerplantene, men til slutt ga jeg opp.

  Nå må jeg snart komme meg til Plantasjen, slik at det ikke blir deprimerende å se ut på elendigheten.

  Klem fra Astrid

  SvarSlett
 28. Ha, ha, forskjellen på en akeleie og ukulele! I tidligere tider greide jeg å ta livet av omtrent hver eneste potteplante som kom i hus (det var ikke mange). Nå har det snudd. Jeg har fått helt hagedilla og var på plantesenteret senest i dag.

  Etter jeg var på studietur i England for 5-6 år siden ble jeg inspirert og begynte å drømme om hage. Enda verre ble det da jeg ble gravid og kom i redemodus.Jeg kunne ingenting og gikk til innkjøp av en haug bøker. Nå har vi hus og hage og jeg har satt i gang for fullt. Det er mye man kan lese seg til er mitt hagemotto.

  SvarSlett
 29. Jepp jeg gjør det, hehe. Og hva du enn gjør: Ikke fjern den frosken! Wild Life in the Garden er god Feng Shui(der tenker jeg vi har et tema du ennå ikke har harselert over jeg!) For hvem skal spise sneglene, og hva skal vesla kysse om noen år om du fjerner frosken????????

  SvarSlett
 30. Haha jeg ler. Jeg er, for å si det rett ut, drit dårlig når det kommer til planter og blomster. Godt du hverfall har en mann som tar tak :-)

  SvarSlett
 31. Godt det er flere av oss! Jeg har riktignok ikke lært enda (er jo så ung vettu); hver vår drar jeg kortet på en tusing hos Plantasjen. Skal få DEN fine balkongen med planter i et hvert hjørne samt nydelige blomsterkasser som bugner av fargerike nydeligheter.
  Varer som regel til første uka i juni.
  Greit å vite at man ikke blir noe flinkere med åra.

  SvarSlett
 32. Haha! Har blogga om grøne fingrar og slikt i dag! Har kanskje lysegrøne fingrar ;) Men lite tolmodighet med å dyrke fram noko som skal bli knopp, frukt/grønsaker og vente på at det skifter farge...
  Tek litt for langt tid dette hagearbeidet.
  Nokre inneplantar er greitt!

  SvarSlett
 33. Hei hei :)
  Jo, jeg er faktisk en hageelsker og kan ganske mye om blomster. Synes det er rein terapi å holde på :)

  SvarSlett
 34. He he he - kjenner meg igjen :-) Gemalen her har ved en anledning trua med å asfaltere hagen :-P Heldigvis er han flink da, så det ser ordentlig ut rundt oss :-D

  Ha en fin kveld, Pia

  SvarSlett
 35. ikke i det hele tatt. Ser forskjell, altså. Men til neste sommer har jeg store planer om å gjøre sandkassa om til et urtebed;-)

  SvarSlett
 36. hehe... synes jeg ser deg og vesla :) jeg luker når jeg får ånden over meg, dvs. når jeg tenker at naboene snart kommer inn i hagen og gjør det for meg... hehe, hadde helst sett at blomsterbed kunne gjort seg selv... det hadde vært fint, for det er jo fint å se på, blomster og sånn, mener jeg...

  SvarSlett
 37. Hehehe... Jeg ække alæine *jippi*
  Jeg er ei skikkelig kløne når det kommer til blomster. Er det noe som heter brune fingre? I såfall er det det jeg har. Hjemme har vi ei fredslilje til hjelp. Når den henger med hodet, ja da er det på tide at ALLE planter får vann. Og selv om denne liljen er en takknemmelig blomst, som strekker seg opp mot taket igjen med det samme den har fått vann, så er det begrenset hvor mange ganger den klarer å komme seg. Så den fredslilja jeg snakker om er egentlig mange fredsliljer...
  Ute er ett annet kapittel. I år har jeg skyldt på at magen var i veien... Trenger ny unnskyldning neste år...

  Tore er i barnedåp vettu. Tore er egentlig på alle viktige hendelser som har med meg og ungene mine å gjøre. Han er nemlig onkelen min. Favorittonkelen i følge seg selv. Men siden jeg kun har to, blir det feil uansett hva jeg sier, så da er det like greit å bare jatte med ;)

  SvarSlett
 38. Mannen klipper gresset og jeg gjør et forsøk med blomstene, men lystbetont er det IKKE! Nydelige roser, ros mannen for dem fra meg.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails