torsdag 9. september 2010

Barbeinte barn. Og å lære seg å gå

Barn begynner å gå når de er klare for det. Noen går når de er åtte måneder, noen er atten. Det er store variasjoner, og det er ikke noe å stresse med.

Når barna først begynner å reise seg og viser litt interesse for å bruke føtter mot gulv, er det en ting du kan gjøre for å hjelpe dem : La dem gå barbeint!


Jeg har tidligere skrevet om at Vesla nektet å ha på seg sko. Det kan jeg forstå. Når du ser hvordan barn bruker føttene sine mot underlaget, så skjønner du at sko blir en hindring. Små føtter griper  fast i gulvet og de bruker fotsålene for å holde balansen.

Setter du på et par sko, blir de ustøe. Jeg har vel samme holdning til sko som jeg har til paracet - jeg venter til det blir nødvendig. Jeg peiser ikke på med sko før ungen mestrer gangartens kunst.

Tidligere var man veldig opptatt av dette med å få på barna sko. Sko skulle støtte. Men trenger små føtter støtte? De har verken svake ankler eller skjøre ben i så ung alder. Sko som gir støtte er viktig når man først har på seg sko. Sko kan beskytte og sko kan holde føtter varme. Derfor er sko viktig - utendørs! Utover høsten nå, sier det seg sjøl at du ikke kan sende ut småunger barbeint.


Vesla lærte seg å gå i løpet av sommeren, og klarte seg fint uten sko. Noen ganger gikk hun i sokkelesten. Sokker kan heldigvis lett byttes og vaskes.


Dere som har småtasser som krabber rundt - ikke hindre dem ved å sette på sko! De klarer seg bra barbeint inne i stua. Eller med sokker.

Jeg snakker ikke kun ut av egen erfaring her, dere kan gjerne lese dette, for eksempel. Og så håper jeg at en eller annen fysioterapeut kan hoppe inn og kommentere....

Ha en flotters dag, med eller uten sko!

26 kommentarer:

 1. Små føtter uten sko er så herlig. Malie og Eilene har også gått mye barbeint, mest malie for hun hadde litt innovervendte føtter så hun snublet i skoene. Dessuten så elsker jeg å gå barbeit selv, så her hiver vi skoene i mai haha.. man vi har på sko når det passer seg best sånn altså

  SvarSlett
 2. God morgen :-))
  Kan ikke si annet enn at jeg er HELT enig med deg!!
  Ha en flott dag!!
  Klem, Frøydis

  SvarSlett
 3. Jeg er helt enig. Min gutt hadde knapt nok hatt på strømper da han ved 14 mndrs alder begynte i barnehagen og måtte begynne å reive inn med strømpebukser og tøfler og det hele.
  Problemet var imidlertid at han har store føtter og sklisikring på sokker stopper ved strl 24 eller noe... (ja, man kan lage på og stryke på selv, men gjør man osv...)

  Ellers har han arvet alt av problemføtter i familien og går til kontroll hos fysio og ortoped og har i sommer fått såler. Disse skal han gå med - når han ikke går barbeint. Barbeint er flott, det sa både ortoped og fysio. Så han har løpt barbeint i sommer der han ellers ville hatt på sandaler. (han vil egentlig ikke ha på klær heller, sammenheng..? Nuvel, det er en annen historie...)

  SvarSlett
 4. Jepp - er enig der(er ingen fysioterapeut da men!):-D
  Ha en fin dag,
  klem Hege.

  SvarSlett
 5. Jeg har også betraktet de små lubne føttene til Sofie og hvordan hun bruker tærne og hele fotsålen til å holde balansen. Noen ganger tror jeg også at tærne fungerer som sugekopper:-D

  Logistikken i heimen gikk nokså greit, men med "noen" som tisset på seg i natt og laget små scener ut av det blir nok mor sigen utover dagen..

  SvarSlett
 6. Virker veldig fornuftig, dette. Når vi voksne styrter ut for å kjøpe sko, er det nok mest fordi vi syns det "hører med", og at små sko i str. 18-19 er så utrolig søte..

  SvarSlett
 7. Takk skarru ha! Jeg sier meg enig og amen for det!

  SvarSlett
 8. For noen utrolig søte bilder av små føtter :-)

  Godt innlegg forresten. Godt med en påminnelse. Minstsnuppa her er 11 måneder, og har nettopp lært seg å gå. Hun er to måneder tidligere ute enn sine to eldre søstre. Er vel noe med at hun som nr. 3 ikke har tid til å vente. Hun må bare henge i for å få være med ;-)

  SvarSlett
 9. så herlige bilder! å ja, d e heilt sant d du seie:) brukte heller isje sko på mine før eg måtte. Di selge jo sånne goe akksom votter og for å ha på beinå på di små, d brukte eg på mine nesten heile vinteren då når di va ett år, vintersko va jo så å sei umulige å få på di små beinå uanz, å så bare snofla di elr krøyb seg ud av skoå, å når d e snø å kaldt kan di jo isje gå bare på strømpene, hehe. Di va jaffal eg superfornøyde m, å barnehagen og skrøyda av di, for i motsetning t di andre små så datt ront å mista skoå å blauda seg ud, klarte mine seg kjempefint:)
  E ganske fasinerane å se og koss m egentligt bruge kroppen, koss alt fungere, før m "ødelegge" d naturliga m f.eks. sko, koss di gripe m tærne, å koss di bruge beinå elrs og, di går jo i ett, når m sitte så sitte m jo i ro! å koss di spise når di e sultne, å stoppe når di e mette, isje sånn så oss så har ødelagt heile de naturlige instinktå, m e jo mest sultne i hode - isje i magen.. jah, ein liden kommentar ifra meg;)
  klem:)

  SvarSlett
 10. Dagens moral :)
  Ispedd ein masse deilig bilder av veslejenta!

  SvarSlett
 11. Så absolutt smart. Det er sånn vi er skapt, og det er ikke "normalt" med sånne klumper på bena når man skal lære å gå. La naturen gå sin gang, og la de små få bruke sin egen stabilitet og støtte. Flott innlegg! :)

  SvarSlett
 12. Små bare tottelotter er jo så herlig!!
  Og det du skriver er jo så sant. Nå er ikke jeg fysioterapeut jeg heller da, men denne beskjeden fikk vi fra helsesøster både med storesøster og lillebror - La de gå barbent!
  Da var fysioterapeuten som hadde samtale med meg på fødestua før jeg reiste hjem med storesøster av en annen mening. Han skrøt sko opp i skyene, de skulle støtte og være behagelige for små barneføtter... Nå var dette i 2005, altså en hel liten evighet siden(?), og jeg har ikke angret på at jeg fulgte oppfordringen til helsesøster i stedet.

  Flotte bilder forresten! :)

  SvarSlett
 13. Små baby/barnetær er jo bare det søteste!
  Her tuslet mini helst rundt barbeint (noe han forøvrig gjør inne enda) da han lærte å gå. Sko ble ikke kjøpt før han gikk ordentlig. Men her lærte han og å gå om sommeren, og det meste blir jo litt mer lettvint da. :)

  Men jeg husker og da jeg fikk barn i 1994. Da maste alle på at sko måtte hun ha så snart hun begynte å reise seg. Husker jeg kjøpte skoene forholdsvis tidlig, men de ble ikke brukt inne, så litt vett til å tenke selv hadde jeg da og heldigvis. ;)

  SvarSlett
 14. Så flott du skriver dette, Pia! Altfor mange trer på ungene søte små sko og ikke minst tøfler. Selvfølgelig gjør de dette i god tro, men for ungene er det en bjørnetjeneste. Små føtter skal bli kjent med ulike underlag. Man tar ikke på de små hendene votter, og det er heller ingen grunn til å tre på dem noe som minsker berøringssansen deres på føttene!
  Vennlig hilsen Kristin fysioterapeut :)

  SvarSlett
 15. Vi fikk faktisk beskjed av vår fysioterapeut om å ta på K sandaler både inne og ute når han begynte å reise seg opp. Men han har muligens Ehlers-Danlos syndrom, og kanskje han da er mer "slarkete" i anklene og trenger støtte? Jeg er hvertfall helt lealaus i mine ankler, og jeg har i det siste lagt merke til at frøkna går på innsiden av fotsålene... Så jeg veit ikke, jeg. Hun trenger kanskje mer støtte rundt anklene sine etterhvert også?
  Men vi har nok "fuska" en gooood del med sandalbruken på tassen, ja... Heller barbeint - og da særlig innendørs. Helt til nå som det har blitt kaldt. Da er det på med gode sko - mens han setter sin ære i å trimme (snart meget krokrygga) barnehagepersonale rundt omkring på uteområdet ;)

  SvarSlett
 16. Forresten! Bra artikkel på Babyverden! :)

  SvarSlett
 17. Hei der Kali! Måtte bare svare på kommentaren din :)Personlig vil jeg ikke anbefale bruk av sko, sandaler eller tøfler når det gjelder innendørs aktivitet for friske små barn. Heller ikke ute når underlaget og været tillater det. Når det kommer syndromer eller sykdom inn i bildet, stiller ting seg selvfølgelig helt anderledes og man må se de enkelte tilfellene hver for seg.

  Et kjent symptom for mennesker med Ehlers-Dahnlos syndrom er nettopp hypermobile (overbevegelige) ledd og som du selv sier "slarkete" leddbånd. Til hverdagslig utendørsbruk er det nok fornuftig med sko som har støtte, men det kan stilles spørsmålstegn ved å bruke dette også inne. Nettopp fordi leddene kan være ustabile bør kanskje barn med denne diagnosen heller få ekstra stimulering for å bygge opp mer stabile ledd. Stimulering av fotsålene er som mange vet spesielt viktig for utvikling av god balanse.

  Det at jenta di går på innsiden trenger ikke være tegn på noe galt da mange barn gjør det de første leveårene. Men det er lurt å få det sjekket av en spesialist i en tidlig fase, så kan de følge dere opp videre evt.:) Lykke til!

  Mvh Kristin fysioterapeut

  SvarSlett
 18. Fine, herlige barfotbilder idag! Ble i riktig så godt humør av å se de.

  Her i huset river veslefrøkna av sokker og eventuelt sko. Hun vil være uten. Så da blir det sånn, da..Og snart, forhåpentligvis snart, slipper hun taket i oss eller bordkanten og går.

  SvarSlett
 19. Hun er så go', jenta di , Pia! :)

  Mine barn har også fått lov å gå mye barbeint. Jeg tenker og mener det samme som deg. Jeg er selv en som går mye barbeint, om sommeren er jeg alltid helt svart på fotsålene ;)

  Her hvor vi bor er det jo en god mix av ulike kulturer, og naboene våre utbryter stadig 'Åå, men han/hun har ikke sko på!?!?!' 'Nei, det er jo sommer' sier jeg da, eller 'er vikig vet du;)' - hender også ofte at de løper i sokker og strømpbukse ute, og har vi vært på farta med sko på en hel dag, er jeg kjapp med å ta de av da vi kommer hjem :)

  JA! Til søte tåfiser i friluft!! :)

  SvarSlett
 20. Koselig at du vil være med i min give away! Ingen tvil om at det er deilig for små og store barn å gå barbeint ;)

  Ha ei fin uke!
  Klem Karina

  SvarSlett
 21. Guri, jeg blir nesten flau.
  Da Rebecca ble født og jeg selv var ung og dum, da skulle jentungen se ut som en liten voksen. Være seg sko og alt annet. For å si det slik, Noah får ikke en eneste sko før neste høst. Ikke som er betalt av meg i allefall. Men nå har han jo allerede fått crocks da, så han klarer seg vel med det så lenge ;)

  Her i havgapet er det foresten knallvær. Har hatt mange og tjue grader hver dag den siste uka. Nå har vi akkurat kommet inn fra altanen. Deilig med slike flotte høstkvelder. Mørkt ute, kun steatinlys som lyskilde. Tepper og ullabber med en kopp kakao i hånda. Trivselsfaktoren er relativt høy :)

  SvarSlett
 22. Det første snuppa mi gjør når hun kommer inn i hus er å dra av seg sokkene eller forlanger å få av strømpebuksa... for hun vil se "tåsene" sine. Og du verden som hun klukker og ler når hun kan sprike med tærne og løpe barfødt rundt. Søte bilder, forresten!

  SvarSlett
 23. Så flott! Vi har også Mattias gått barbeit og på sokkelesten så mye som mulig, både inne og ute. Da blir overgangen stor til tunge sjøstøvler, nå når den tiden kommer, men han har i hvert fall lært skikkelig å gå før han trenger tunge sko på bena :)

  SvarSlett
 24. JA til barbente barn. Og voksne. :) Helt konge!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails