fredag 20. august 2010

Guttemamma? Og jenter

Noen har gutter og noen har jenter. De som har en sønn eller flere, definerer seg som guttemammaer.

Og jeg må bare få sagt oppi alle kjoleinnleggene mine at jeg faktisk er en guttemamma!

Er det noe jeg vet mye om, så er det Sabeltann, Jack Sparrow, Star Wars, Bakugan, Gormiti, Pokemon, Ninja Turtles, Byggmester Bob, Postmann Pat, sverd, lyssabler, Kung Fu, David Beckham, slappe punger ved feber, Grusomme Gabriel og Greven av Gral.

Jeg har årevis med erfaring.

Jentegreier vet jeg ikke så mye om. Vi har jo hatt jenter her i de fleste bursdager, men det er ikke de som dominerer, for å si det sånn.

Vi har jenter innom på besøk, og vi har fnisende jenter på døra som skal ha med seg en gutt ut.


Jeg har ennå ikke arrangert jentebursdager, ei heller har jeg noen erfaring med typiske jentegreier.


Å ha en jentebaby har vært akkurat likt som å ha en guttebaby. Eneste forskjell har vært kjolene. Ellers har det vært prikka likt.


Men det endrer seg kanskje etterhvert? Har jeg et rosa prinsesse- og tyllhelvete i vente?


Alt legges ihvertfall til rette for at lillesøster skal kunne bli kul trommis i band eller tøff forsvarsspiller på fotballbanen. Men hvordan hun egentlig blir og hvilke interesser hun faktisk får, er det for tidlig å si ennå.

Hva sier dere? Er det kjempestor forskjell på gutter og jenter? Når begynner man å merke forskjellene?

Ha en våpenfri dag, med eller uten kjønn!

38 kommentarer:

 1. Jeg tror jeg husker at Maiken begynte å bli jentete sånn rundt 2-årsalder. Ja, sånn av interesser, altså. Før det lekte hun med både biler, dukker, klosser, Duplo, bøtter og spader, tegnet og malte, osv, osv, osv... Rett og slett småbarnsleker. Verken jente- eller gutteleker egentlig. Men så gikk hun også i en barnehagen som ikke skilte mellom gutteleker og jenteleker.
  Hun har alltid vært litt guttete av seg, men liker også å være Jente med stor J. Og det helt ut til de lakkerte neglene på fingerspissene. Kledd i knall rosa kjole lekte hun helst forfølgelsesleker med de andre barna. Og hun lekte også mest med gutter. Det har hun alltid gjort. Helt til nå de siste par åra, egentlig...

  Nei, det er vanskelig å si noe om når det egentlig begynte med jentegreier, egentlig... Men jeg tipper at det var rundt 2-årsalder. :)

  Så enda kan du slappe av og glemme tyll, glitter og glam en liten stund til ;) Kanskje...

  Ha en strålende dag, Pia!
  Jeg har forresten et innlegg til deg i bloggen min :)

  SvarSlett
 2. Vel, altså - siden jeg er guttemamma og bare det, så her jeg ikke peiling. Men sett utenfra, på andres små prinsesser, så virker det som det er endel forskjell. Det begynner nok snart, skal du se...;o)
  Ha ei superduper helg!

  SvarSlett
 3. hehe kjekt å lesa her inne!:) eg e og guttemamma, har to gutta sjøl å m to bonusbarn så og e gutta - så jah, e eg og blir guttemamma:)) mn eg tror nok og at du vil merka forskjell ittekvert... mn der fins jo både guttejente å jentejente, så isje sikkart at forskjellen blir så stor, å d kan ver du sleppe "tyllhelvete" så du kalle d;) eg på mi sia syns nå d måtte vert "forfriskane" m ei jenta t i hus, å litt rosa å tyll imellom alle traktorane å sabeltannsverdå:))

  SvarSlett
 4. Herlig innlegg og mange flotte bilder!! For tidlig å si her også, jeg var selv guttejente. Hatet barbie og hadde en kasse med biler. Først nå siste årene jeg har blitt kjent med mine feminine sider, både når det gjelder klær og jobb. Er utdannet automatikes, var læerling på fabrikk med 40 mann på vår avdeling, gikk elektro på videregående .. Så kanskje Thea også blitt en guttejente, eller jeg tror egentlig hun blir en jentejente.. Har en pappa som er MC-gal, jeg har og MC-lappen så det blir nok introduksjon av det ... Hmm, tiden vil vise ;-) Spennende!

  SvarSlett
 5. Det er i hvertfall en forskjell på guttebabyer og jentebabyer. Når de tisser på stellebordet rekker tissestrålen til guttene utrolig langt. Ikke makan på hvor stor del av badet de klarer å tisse ned :D
  Før jeg fikk barn ønska jeg meg bare døtre. Nå er jeg selvfølgelig superfornøyd med å være guttemamma. Skal snart i gang med ridderkostymer. Og på kostymer er det jo også en forskjell. Anna har vært sjørøver. Men ingen av guttene har valgt å være prinsesse enda, eller fe, eller engel :D

  SvarSlett
 6. Glemte å kommentere bildene. Herlige bilder av herlige gutter. Får lyst til å bli kjent med de:)
  Og den sjørøverkaka var imponerende :)

  SvarSlett
 7. Ja, det er kjempe stor forskjell.
  Det er mye enklere å være guttemamma enn jentemamma.
  Vel, nå har jo jeg to jenter og tre gutter da.
  Men guttene er mye enklere å forholde seg til enn
  mine "dramaqueens"...
  Det er MER med jenter altså...
  Sånn er det bare - og sånn er det jo i voksenlivet også! ;)

  God helg Pia!

  SvarSlett
 8. Tja.. Ikke se på meg! Aaaaaner ikke....

  SvarSlett
 9. I LOVE your little pirate boys!:) They look like they are so much fun!
  Well, I don't have a little girl (yet?) but I have always had a soft spot for wild, noisy, silly, playful, puppy-like little boys.:) Maybe it comes from growing up with three younger brothers?
  Have a wonderful weekend!

  SvarSlett
 10. Ellen: det med bleieskift er annerledes, ja;)
  Thing: har vel hørt (og opplevd) det at det er mer drama og konflikter med jenter etterhvert. Eller hva sier du, Trine?
  June: det blir forfriskende med litt andre leker, ja! Orker ikke å kjøpe inn flere sverd nå.

  SvarSlett
 11. Regner med at litjpia di blir prega av å vokse opp med tre storebrødre rundt seg - om de ikke er sånn at de skal dulle fram ei lita prinsesse da?? De ser i grunnen ikke slik ut ;-) Uansett har hun nok 3 bodyguarder på livstidsoppdrag til å passe på seg :-D

  Jeg har to jenter - den eldste brukte fotballstrømper til kjolen jeg tvang henne til å bruke i en bursdag, og den yngste var prinsesse til fingerspissene og brukte bare skjørt og kjole, gjerne et par englevinger også <3 Herlige begge to! Nå har det snudd totalt - eldste bruker masse tid (og penger vil jeg tro) på sminke og klær, og yngste har blitt en skikkelig rocker. De er 19 og 13 år gamle. Jeg ønska meg gutt før jeg fikk barn, for jeg har alltid trivdes best blant gutta - det er ikke så mange konflikter i den kategorien

  Det ser ut til at det er noen flotte og livlige barn du har, Pia :-)

  Ha en fin fredag og klem fra Siv

  SvarSlett
 12. aner ikke... for jeg har bare gutter... og er definitivt en guttemamma med alt det innebærer ;)

  SvarSlett
 13. Jeg har jo en av hver, og dermed et hav av erfaring....den ene er stille og forsiktig, liker å bake og tenker på livet&døden&sånn. den andre klatrer i trær, sparker fotball og tror mat kommer på bordet av seg selv. Den første er gutten, den andre jenta. Stilmessig er det selvsagt mer kjønnsbaserte avvik, men den rosa tyllhelvetet varte bare et år. Nå er vi på Harry Potter, Twilight og "ordentlige greier" som hun kaller det.

  SvarSlett
 14. Hehe
  Jeg har gutt - jente -gutt.
  Dvs jenta ble født inn i en verden befestet av traktorer og gravemaskiner.
  OG den som klamret seg til den eneste dokka som fantes og ikke kunne sove eller gå ut av døra uten "bebin min" - det var da henne. Det var jo noe vi aldri hadde sett før her i huset, ikke engang kosedyr var særlig aktuelt for storebror. Hvis han skulle ha med noe i senga var det helst en bil. OG da måtte jo den parkeres i det uendelige.... Biler kan være mer levende enn dokker til tider.
  Tredjemann har tatt med seg det beste av alle verdener. Steller dokker og elsker biler. Velger helst rosa hvis han kan velge farge på noe. Er avslappa og kul i forhold til det meste. Med ham kom alle superheltene imidlertid også inn i bildet, men de kom igrunnen fra guttegjengen i barnehagen. Og han synes at Barbieprinsesser er nesten like kult...
  Så egentlig er de vel mest seg selv.
  Men jeg har fått mer tro på at det er en eller annen gutte-/jentekjerne inni dem - altså arvelig komponent, det er ikke bare miljø dette her!!

  SvarSlett
 15. Guttemamma definitivt her også! ☺ Kan gå opp i kvitt eller dobbelt med gutteleker som tema! ☺ Mine strekker seg så langt inn i den feminine verden som at de ser på Hanna Montana på TV og to av dem har kosebamser i senga!

  Ellers går det i sverd, pistoler, blod, snørr og tårer, men jeg liker det jeg da, mer realt liksom. Ikke hvisking, smisking, sladring og "riktig" alt de gjør slik som nabojentene holder på med! ☺

  Så jeg klistrer på hodeskall etiketter på RLE-bøkene deres om dagen, uten å ta anstøt av den grunn.....

  (altså gutter og jenter ER forskjellige men få er jo en sterotyp av jente eller gutt heldigvis! Så min beskrivelse av nabojentene er ikke HELT riktig da....☺)

  SvarSlett
 16. Greit å belyse temaet! Eg leser også svarene her med stor interesse :)
  Så mange fine guttete guttebilder du har! :)

  SvarSlett
 17. Det er myyyye drama med jenter! OMG, lissom.....

  SvarSlett
 18. De er vel forskjellige helt fra fødselen av hvis jeg har fått tingene riktig med meg.

  Skulle du oppleve rosa- og tyllhelvete, så er det vel en dame du kjenner som kan ordne opp. Jeg trenger nok ikke nevne navn.

  Klem fra Astrid

  SvarSlett
 19. Her har det jo vært 50-50 helt til nå nylig. Nå havnet jeg plutselig i kategorien guttemamma jeg også. men det jeg har vært lengst er jo mamma til ei jente.
  Å joda, det er mere styr med jenter. Alt er mere "avansert" med jenter. Som Thingen sier, det er en del drama der som man ikke finner hos gutta ;)

  SvarSlett
 20. Enig med Thing. Gutter er enklere. T.d gutteselskap med full fres, og dersom nokon grein så visste eg med ein gong kvifor. I jenteselskap kunne eg pluseleig finne ei jente som var for seg sjølv...og umulig å forstå kva som har skjedd.
  Med 3 gutar fyrst, så jente til slutt. Gjekk eg litt amok i kjolar, ja! Synst det var kjekt å kjøpe rosa. Men rosa-perioden var frå ca 2,5 år til skulestart. No skal ho ikkje ha ei rosa stripe på ein sokk ein gong. - Og det er heilt greit :)

  SvarSlett
 21. Dette skal gå bra. Det eneste du må passe på er at tøtta di holdes borte fra andre jenter. Spesielt de med eldre storesøstre er farlige. Deretter kan tv-underholdninga ikke utvikles videre fra Drømmehagen. Selv Dora the Explorer er farlig, Små Einsteins likeså. Hver gang dere passerer en rosa Hello Kitty effekt eller noe som ligner på en Hello Kitty effekt, hold for øynene på din lille. Jada, lykke til.

  Gleder meg til quizpremie!!! :-)

  SvarSlett
 22. Guttemamma og jentemamma, ja. Trodde det var safe å kle opp min da 2 år gamle frøken i dyrekostyme på karneval. Så feil kan man ta..

  Enda mer jentejentete ble hun da hun kom på stor avdeling i barnehagen. Fra da av skulle det være kjole i barnehagen.-HVER dag. Har hatt noen runder der, ja.

  Og jeg er ingen rosa mamma. Liker ikke shopping og dilling. Men det kom allikevel.-Men det er jo lov å håpe på en kul trommis av en jente, da. Sånn når den værste rosa-dilla har lagt seg..

  SvarSlett
 23. Ja jeg er jo bare jentemamma jeg da, men "Large", dvs største tok steget inn i "rosa-verden" rundt 2,5 år tenker jeg. Nå er hun snart 5 og HARDT angrepet! Det er kun rosa eller lilla (til nød rødt) som duger og bukser har vi ikke fått på henne det siste året...

  "Medium" er akkurat fyllt 2 og går gjerne både i blått, brunt og bukser, men har begynt å vise stor interesse for Barbie-dukkene til "Large" og triller dukkevogn (rosa selvfølgelig) med "min bebi" i bortover stuegulvet med stor innlevelse :o)

  Tipper det blir forsatt lite slitasje på buksene i str 104, hehe!

  SvarSlett
 24. Rosa tyllhelvete må du nok regne med, men en overdose rosa i ett par år gjør sitt til at de faktisk går lei! Når det gjelder gutter vs jenter har jeg mer tro på personligheten som sådan, og som vi vet, er ikke den alltid kjønnsbasert. At de derimot lar seg påvirke av ytre omstendigheter er helt klart!

  SvarSlett
 25. Og tipper for øvrig at det kommer til å gå samme vei med "Small" og! Med to storesøstre tipper jeg hun ikke har så mye valg ;o)

  SvarSlett
 26. Flotte bilder av noen skjønne gutter.
  Jeg er jentemamma, men jeg er mormor til en stor gutt på 8,5 år og ei jente på 7 mnd. Gutten vår er rolig og kosete og lillejenta tegner til å bli ei skikkelig ruskesare, har alrede begynt å reise seg og krabber som en vind og hun har ikke tid til å kose. Jeg er lærer i videregående skole og erfaringen min er at det er lettere å forholde seg til gutter, det er mye armer og bein, men de hører stort sett på meg og er reale. Jenter kan nok være mer infame, jentegreier er det vanskelig å få hull på. De er eksperter på utfrysing og ekkel mobbing, mens gutta er mer direkte. Men det er nok store individuelle forskjeller.
  Klem og god helg.

  SvarSlett
 27. Det er nok veldig individuelt hvor jentete man blir. Alma feks, ble sabeltannfan leeenge før guttevennene i barnehagen ble det. Og yndlingsfargen er (for det meste) blå. Hun ville ha blå dør til rommet sitt, mens mora trumfa gjennom at den ble rosa. Herregud det er jo helt tragisk når jeg tenker på det i ettertid.. :/ Men i tillegg liker hun "ello kitty" veldig godt og eeeelsker neglelakk. Sånn "ja takk, begge deler" har hun igrunn vært helt siden hun greide å ytre noen meninger.

  Diskusjonen om arv/miljø, bla bla bla er jo endeløs. Så du får bare vente i spenning å se hva som skjer ;)

  Forresten, nå er det høststemning her i trøndelag også, det var bare 14 grader og REGN i dag!!! Hårreisende..

  God helg til dere alle sammen!

  SvarSlett
 28. Tihi... Nok et herlig innlegg Pia:-)
  Jeg er bare guttemamma ennå, så jeg har ingen anelse.
  Vet bare at mamma sa at det var stor forskjell fra lillesøs og meg ned til lillebror. Han fant dokkene våre og lekte bil med dem, så jeg tror det er noe som ligger innebygd fra vi er født.
  Lykke til som jentemamma, det klarer du helt sikkert med glans det også:-)
  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 29. Jeg er akkurat like mye jentemamma som guttemamma, med gutt først og sist og to jenter i midten. Eldstesønnen var veldig glad i å leke med dukker...og kosedyr og brydde seg katta om fotball... Jentene var ganske jentete, og bytte klær 4 ganger om dagen, rosa og kjole begynte i 2 - 3 års alder tror jeg... men den ene prinsessa er nok litt mer "typisk jentete" enn den andre.. Da minstegutten kom var huset fullt av jenteleker... Men han begynte meget tidlig å vise en enorm bil-dilla...(han tok storesøsters dukker og brukte de som biler i 1 års alder..) og er fotballspiller og har aldri lekt skikkelig med en dukke... Så det er ganske forskjellig...og ikke så lett for oiss foreldre å påvirke har jeg funnet ut...

  SvarSlett
 30. Åh! Så mange herlig bilder av guttene dine! Dette minner meg om en artikkel i et gammelt ukeblad fra femtitallet, om å holde barneselskap for de viltre guttene.

  Jeg er jentemamma. Gutteverden er for meg et mysterium. Takk for deltagelse på give away. KLem

  SvarSlett
 31. Jeg synes dem kommersielle verden verden er ganske urettferdig mot jenter i den forstand at det som finnes i jenteavd er ganske kjedelige, lite utfordrende greier. For gutta kan det bli vel mye fantasy, våpen og brølende forbilder etter min smak. Men en bølge rosa kan du vel belage deg på, før det alt sammen er helt ut og slitte olabukser, utgredd hår og en gammel strikkegenser er det eneste rette.

  SvarSlett
 32. tja? Nå har jeg jente først og gutt 2 år etter henne. jeg må si jeg ble litt overrasket for han gutten min har igrunn vært mer jentete enn henne da de var små. Ja de er jo enda små 8 og 10 år, men jeg trodde det var jenter som kledde seg om sånn ca 100 ganger for dagen og at det var gutta som klatret og falt stygt å slo seg, men her i gården er det helt omvent. I hvertfall var det det mens de var under skolealder. Nå begynner han gutten min å rase litt mer ifra seg og jenta mi begynner å agere litt mer likt hva bildet i hodet mitt trodde jenter gjorde. Etter disse to har jeg nå enda ei jente og hun er veldig annerledes enn hva de to andre var, likner ikke på noen av de så... vanskelig å si, men alle har sine perioder med forskjellig oppheng. Datteren min hadde f eks helt oppheng i grønn mat og spiste KUN det som var grønt på middagstallerkenen en periode. Sønnen min hadde en periode der han MÅTTE ha på shorts samme hvor vått eller kaldt det var ute! og vesla mi har DILLA på sko og kan ikke få prøvd de på bena ofte nok samme hvem de egentlig tilhører.

  SvarSlett
 33. Guttemammaer e best!! :o)
  Og guttejenter e jo heller ikkje så dumt... ;o)

  Kan ikkje sei ka tid en merke forskjellen, for eg e desverre kun guttemamma. Men eg har søsken så e tvillingar (gutt og jenta), og huske mamma sa at hu merka forskjellen allerede i lekegrinda (Ja, de var jo så ufine og uengasjerte mødrene før i tida at de forlot oss der mens de sjøl koste seg med andre ting...)Broren min tok guttelekene og søstera jentelekene.
  Du takle det utvilsomt utmerket uansett. Og lykke te med fyssta jenteselskapet.

  Blei nå forresten uforholdsmessig glad for at du like bloggen min :o)

  SvarSlett
 34. Herlig innlegg og kjempeflotte barn. Sjølv er mine småjenter 26 og 30 så eg har gløymt det meste :)

  Så artig at du ville vere med på markeringa mi !! Detter er gøy !

  SvarSlett
 35. Jeg har to jenter på 2,5 år og de vil ha det beste fra hele verden (jeg gidder ikke å si det beste fra to verdener fordi jeg er ikke enig i at det er to...).
  Begge jentene mine er fantastisk flinke til å klatre og løpe fort. Favorittlekene er små plastdyr. De går kledd i alle slags sterke, klare, fine farger. Men de liker neglelakk og smykker, og liker å danse når de får kjole på. Og kan argumentere hardt for å ha på et spesielt par sko.
  Jeg tror faktisk at "rosa Hello Kitty bølgen" kan påvirkes, blant annet ved å unngå å kjøpe klær og dekorere rom etc ut fra kategoriene "Rosa" og "Hello Kitty". Som Anna sa her en dag, da hun fikk ei truse med Hello Kitty på: Det er den musa som Oda (nabojenta) har på kjolen sin! Nemlig, tenkte jeg. En sånn mus som nabojenta har.

  SvarSlett
 36. Awwww! well, i just have a girl, but i'm not the girlie girl anyways, so my girl is not the typical pink baby with bows and stuff, so i guess if someday i have a boy, it wouldn't be much different, or so i think...

  SvarSlett
 37. Haha! først nå legger jeg merke til blodbadet rundt sjørøverskipet! Fantastisk! :D Det skal jeg jammen meg lage i bursdagen til Alma, og se hvordan foreldrene reagerer :D hohoh, gleder meg allerede ;)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails