søndag 7. februar 2010

Bursdagstips.

Når du skal arrangere en bursdag, la oss si en guttebursdag for en gjeng tredjeklassinger, gjelder det å ha struktur. Opplegg. Myndighet. Og kontroll.

Nå har jeg arrangert en del bursdager, og deler villig noen tips: (Og nå snakker jeg om en vanlig, gammeldags hjemmebursdag, UTEN filmframvisning, innleid arbeidskraft fra det sørøstlige EU som lager ballongdyr, eller kast av våt svamp på foreldre)

Hold deg til 2 klokketimer. Noen drister seg til to og en halv. Til og med tre. Tro meg, to holder...
For du bør klare to timer - å invitere ungene fra kl 12.00 til 12. 25 blir litt stusselig...

Ta kontroll fra første minutt! Du må selvfølgelig ha kontroll over ditt eget barn. Har du ikke det, kommer du nok til å slite litt. Men da er du vel vant til å slite. (Nå er jeg klar over at det er veldig lett for meg å skrive ta kontroll. For det er jo ikke alltid så lett...Men det er mulig - kanskje jeg får skrive en annen gang om hvordan ta kontroll...)

Samle ungene, ro ned gemyttene, og fortell dem enkelt og greit hvem dere er og fortell kjapt hva som skal skje. Og hvor do er. Kjapt og tydelig - lag nå ingen avhandling, da mister du kontrollen igjen.

Ha en kontrollert gaveoppakking. Ikke la poden rive vilt opp alle gaver. Og for all del - ikke la gjestene rive vilt opp alle gavene. Åpne en og en gave, les eller si hvem det er fra, og la alle få se. Men igjen - ikke la det vare FOR lenge. Bursdagsbarnet trenger ikke å bygge opp hver eneste lego eller fargelegge et par sider i den nye tegneboka - da er dere ute og kjører igjen.

Matservering: ha alt klart på forhånd. Begynner du å koke opp kjele med vann, leite etter pølser, eller kjøre ned på Rema for å kjøpe ketchup etter at gjestene har kommet - vel, da utfordrer du skjebnen igjen. Bordet bør være dekka. Kopper, asjetter og sugerør bør være på plass. Du trenger ikke å ha mye stæsj. Jo mer dill du har framme, jo mer vil friste til ugagn. Du kan godt være kreativ og kjøre på med pølsebod med hjemmelagde penger. Eller servere pizza.
Ha den menyen dere vil. Men ha ting klart!Frilek: Jeg anbefaler ikke mye frilek. Barnehagebursdag med sju søte fireåringer - greit nok.
En hel klasse - hold struktur! Ok, VIL du at noen skal begynne å slåss, gråte eller vise rumpa - la dem herje fritt. Hvis ikke - forbered noen leker og konkurranser.

Det er mulig å arrangere en vellykka, morsom bursdag UTEN å måtte ty til en DVD den siste timen. Ja, selv uten godtepose går an! Drit i Gi blaffen i om noen begynner å sutre når de blir henta fordi de ikke har fått godtepose. De har garantert fått nok sukker, og de kommer da ikke i bursdag i håp om å dra derfra med større utbytte enn det de kom med?

Uansett, lykke til!

Og ha en flott kveld, med eller uten bursdagsfeiring, godteposer, sjørøverkaker, flasketuten, quiz, osv...

April 2010: Dette innlegget er med i månedens tema inne på Foreldremanualen.

16 kommentarer:

 1. Fantastisk herlig!! Nå gliste jeg godt gjennom brystbetennelse og legging av en litt vilter 2-åring :-)
  Takk og takk ;o)

  SvarSlett
 2. Helt enig, velorganisert og kontroll er essensielt.Vi har flere ganger hatt diskusjon om den godteposen, jeg synes nemlig det er litt unødvendig, men har alltid endt med å ha en likevel.....svake, svake mor. :-)

  SvarSlett
 3. heia på du!

  Gjett at eg skal inn på din blogg å søke på bursdags tips i august :D Kjempemessig!! La meg til som følger her inne :D

  Søndagsklem!!

  SvarSlett
 4. Jeg får en spontan følelse av å elske alle foreldre som IKKE gir godteposer til gjestene! Thank goodness!!!

  SvarSlett
 5. Hehehe, jeg stemte ikke i MGP jeg heller, men skulle jeg ha gjort det, ja da hadde den ikke gått til Didrik. Uansett, du kommer med masse flotte råd her. Selv er jeg for øyeblikket ferdig med den slags bursdager, men starter jo snart på igjen. I år bad Håvard med seg 3 gode venner på bowling for å feire sine 10 år. De bowlet, spiste pizza, drakk brus og kosa seg. ingen sukkerkick, ingenting å rydde hjemme, og jeg betalte den nette sum av 480 kr. genialt. Meeen, det er faktisk første gang vi kjører denne versjonen. Før har vi hatt alt fra overnattingsfest til de tilmålte 2 timene. Og bursdager med hele klassen er utrolig slitsomt. Man MÅ feire en fredag eller lørddag, for man trenger definitivt søndagen for å hente seg inn igjen ;))

  SvarSlett
 6. Takker for bursdagstips. Og jeg kjenner at jeg ikke gleder meg til jeg får bruk for de.

  SvarSlett
 7. Signerer under på motstander av godteposer ja. Det er lov å være litt gammeldags innimellom.
  Skal huske på tipsa dine til neste bursdag :=)

  SvarSlett
 8. Bursdager er en prøvelse noen ganger. Siste bursdag til Jacob med 12 gutter hadde jeg influensa, det ble løst av 6 stk Ibux og 1 stk mimmi.
  Når det gjelder gaver pleier vi å ha flasketuten peker på, at den som får flasketuten får gi gave, funker som bare det.

  SvarSlett
 9. Bra råd vi holder oss til her i huset og.
  Dvs. når barna begynnner å bli tenåringer kommer nye utfordringer. Jeg trodde lenge de sluttet å feire stor bursdagnår de bikket ca. 13, men tok feil, hehe. Sist høst hadde vi 18 stk. 15-årige jenter her. De hørtes de og, selv om de hverken slåss eller gråt. ;)

  SvarSlett
 10. Masse gode råd og tips her:-) Barnebursdager kan være en utfordring, spesielt når de vokser til. Og jo flere barn man får, jo lengre venter man før man har barnebursdag. Med førstemann trommet man sammen til barnebursdag på ett-års dagen... Sistemann fyller to år neste måned, men han får nok ikke ha barneselskap på minst et par år...

  Klem

  SvarSlett
 11. God planlegging og beinhardt regime med minst mulig fritt spillerom er min strategi! Høres ut som om vi har ganske like erfaringer...;o) Masse konkurranser hvor selskapet er delt inn i flere lag, er også et godt tips. Og er det sterke ønsker om å ha bursdagen lenger enn 2 timer, er dvd godt å ty til den siste tiden...

  SvarSlett
 12. Takk for gode tips! Som fembarnsmor skriver jeg under på alle :-) Hadde første selskap for nest yngste på 4 år i går. Lite og søtt og rolig selskap. Vet at det kan være annerledes! Besøk meg gjerne på www.skoglynordre.blogspot.com

  SvarSlett
 13. Heisann!
  Takker for supergode bursdagstips! Disse skal lagres frem til august og desember igjen. Helt enig med deg, 2 timer holder i massevis!
  Å hva er det med sutringen over godteposer egentlig? Det er uansett hva du gjør for å få en perfekt bursdag, glemmer du den, så har du feila hehe! Unger er så farlig ærlige noen ganger.
  Kan legge til et tips til. Minimer antall kaker (spes i guttebursdager) De bryr seg jo "katten" om kaker alikevel.

  Kjempemoro å se deg på tv !

  Ha en super dag, med eller uten nese og briller ;-)

  SvarSlett
 14. Her var det mange gode tips, skreve på ein underholdande og fin måte :) Enig med deg i mykje :)

  SvarSlett
 15. Takk for tips. Dette er virkelig kult.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails